Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Mano Primitivo 2003

2005.11.27. 07:09 - alföldi merlot

Egy ősi fajta boldog jelene. Patinásnak álcázott gasztrobor a globális faluból.

Kiskamasz fiam humorérzékének szintjén az A Mano Primitivo név valószínűleg bőven elég volna egy tanórát szétröhögni. Én próbálom kulturáltan megérteni a másságot, és az A Manoban meglátni a kézművest, a Primitivoban pedig az ősi fajtát. (Az olaszok egyébként döbbenetes génbankkal rendelkeznek, állítólag 3000 őshonos fajtát tartanak nyilván – néhány az ismertebbek közül: aglianico, aleatico, arneis, stb.)

A világfalu egyik átka, hogy jönnek a gyökértelen, kalmárszellemű világcsavargók, és megerőszakolják a rögöt, amit őseink a vérükkel öntöztek. A kolorádóbogár, Snoop Dog és ifj. Bush országában született Marc S. Shannon az olasz csizma sarkánál, Apuliában globalizál. A helyiek éberségét azzal a gyógydumával próbálja elaltatni, hogy imádja a vidéket, és minden vágya az apuliai terroirnak rangot szerezni. Rögöt ugyan nem vásárolt, de a szőlőt nagyban – a legfrissebb adatok szerint 1600 kistermelő szállít be Shannon cégének, a Fusionénak. Hogy az apuliai kisgazdák karvalytőkésnek vagy új messiásnak látják-e, erről nem szól a fáma. Mindenesetre Shannon állítólag tehetséges borász, és olasz feleségével (a romantikus hangzású Fusione név kettejük románcának állít emléket) ütőképes sales teamet alkotnak. A Fusione 7, azaz hét év alatt 15, azaz tizenötszörösére növelte a forgalmát, és ma már ők a primitivo legfőbb követei a világfaluban.

Lássuk, mit üzen a globalizátor a hátcímkén: "Köszönjük, hogy az A Mano-t választotta! Az áthatóan tiszta zamat lefegyverző megnyilvánulását. A terroir fogalmának foglalatát. Az A Mano mindig is a munkánk leglényegét mutatja meg. Kézműves gonddal készül, a hagyományok tiszteletben tartásával, mégis egyedi. Büszkeségünk tükre..." blablabla. Viszont javára legyen mondva, hogy nem játsza ki azt a kártyát, miszerint a primitivo a zinfandel rokona – pedig Amerikában ezzel lehetne kaszálni (persze lehet, hogy Európába a terroirista gyógydumás hátcímke megy, Amerikába meg egy másik, ami a primitivot az egyetlen, az eredeti, az ősi zinfandelnek állítja be.)

A Weinundcoban az A Mano a legkeresettebb olasz bor és akciómentes időszakban 10 euro. (A Fusionénak összesen 4 bora kapható, a legdrágább a Prima Mano Primitivo, ami 20 euro.)

Illatban komplex, szájban egyszerű. Lendületes, gyümölcsös, szaftos, harmonikus bor. A bontás után 10 perccel a palack már félig üres volt. Nem magyarázni kell, hanem nyelni. Ebben a gátszakadásszerű első félórában egyébként egy illatos Meggylé Superiore-nak tűnt. Aztán idővel kiderült, hogy ennél többet tud, de azért mégis a tiszta gyümölcs és a selymesség az, ami emlékezetessé teszi.

Bontás után szegfűszeg, narancshéj és füst volt az illatában, másnapra már foszfor, gyógynövény és bőr is. A szín, az illat és a zamat intenzitásához képest meglepően karcsú test. De talán éppen ezért csúszik olyan jól. A fa szépen beépült, a lecsengés hosszú és tisztán gyümölcsös. Precízen készített, kedves bor. A név alapján, no meg a terroir emlegetése miatt az ember valami rusztikusabbra számít, de ennél nagyobb csalódás soha ne érjen!

Az A Mano Primitivo egy igazi Gasztro Grand Cru.

A MA minősítése: 5p.

Címkék: kóstolás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7712973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matemata 2005.11.28. 10:51:38

Ha valaki térképen keresné: Apulia manapság már inkább Puglia a nép nyelvén - bocs a kötözködésért, de ugye a szekszárdi borvidéket sem aliscaiként emlegetjük... : )

Zorro 2005.11.30. 01:24:38

No lám, már szőlőt is neveztek el rőlad!

AM 2005.11.30. 07:36:48

Zorro, te a fiam valamelyik osztálytársa vagy?

jadviga 2005.12.05. 22:08:07

Ehhez annyit: a Londoni Decanternél volt módom kóstolni Refoscot ez is autochton fajta, észak kelet Olaszországból Friuliból. Gondoltam, ha már ott vagyok nem CS, és Merlot, meg Pinot B-t, Pinot G-t kóstolok, hanem ahogy az angol mondja indigenous fajtát. No ez a Refosco nagyon szépséges ám! Belekotortam izibe a jegyzeteimbe és fűszeres, szép, zsivány, meg kerek ja és simogat, ez is az a tölts még bor! És elég komoly teste is van nekije, a három éveseknek főleg. Huszas pontozásban 17-18-ra belőttem a legtöbbet. Javaslom kóstoljatok REFOSCOT!
süti beállítások módosítása