Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

2005 legfontosabb eseményei

2005.12.01. 09:12 - alföldi merlot

A Fermentation bloggere Tom Wark már az évet zárja. Íme, 2005 10 LEGFONTOSABB BOR HÍRE, ahogyan az a nagy pocsolya túlodalán látszik (rövidített és szerkesztett változatban):

10. Lendületben a rosé

Kezd divatba jönni a száraz rosé, és már nem csak a fiatalok körében népszerű. 2006-ra Wark a rosé további térnyerését prognosztizálja.

9. Borblog robbanás

Egy év alatt 500 %-kal nőtt a borblogok száma. A borblogok forradalmi változást hoztak az információáramlásban. Egyre több olvasó fordul a blogokhoz elfogulatlan tájékoztatást remélve, és egyre nő a szerepük az egész üzletág szempontjából.

8. A dobozos bor előretörése

A Wine Business Monthly szerint a dobozos bor eladások 2003-2005 közötti időszakban 160%-kal nőttek.

7. A Mondovino elbűvöl, kiakaszt, vitára ingerel

Wark szerint a Mondovino egy több szempontból elhibázott antiglobalista propagandafilm. De mégis hasznos volt, mert a nyomában kibontakozó vita a bor világának legfontosabb kérdéseit vetette felszínre – mint pl. a terroir, a természetes és a plasztik borászkodás, a globalizáció és az ízlés egységesülése.

6. Káosz a francia borágazatban

Visszaesés a belső és a külső piacon. Zavargások az alacsony felvásárlási árak miatt. Fölkorbácsolt érzelmek, vádaskodás az újvilággal szemben. Mégha visszatetsző is sokszor, amit a franciák másokról, ill. magukról állítanak, Wark szerint mégiscsak szorítanunk kell nekik, hogy talpraálljanak, mert Franciaország a bor hazája, és különleges helye van minden borszerető szívében.

5. Oscar a bornak

A Sideways ("Kerülőutak") című film sikere újabb lendületet adott a bor népszerűségének növekedéséhez. 2005-ben tovább nőttek az eladások – a leglátványosabban a pinot noir esetében. Most már csak egy bortematikájú Emmy-díjas TV-sorozat kellene, mondja Wark.

4. A szüret késleltetése/az érettség vita

Már jóideje a levegőben lógott, aztán 2005-ben a Napa-völgy legnagyobb független termelője, Andy Beckstoffer kirobbantotta a vitát: jó-e az, hogy a borok egyre érettebb szőlőből készülnek, egyre testesebbek és egyre magasabb az alkoholfok? Wark szerint az inga az alkoholos és testes borok irányából most visszafelé lendül.

3. Tarol a pinot noir

Egy év alatt kb. 80%-os növekedést regisztráltak a PN eladásokban. Sokak szerint ez elsősorban a "Kerülőutak" sikerének tudható be. Wark prognózisa szerint 2006-ban jóval szélesebb lesz a PN kínálat; különösen az olcsó és a közép kategóriában várható a választék bővülése. És a megnövekedett kereslet hatására a legjobb pinot-k ára emelkedni fog.

2. A vallejoi borraktár tűz

Megrázó. És még megrázóbb lesz, ha kiderül, hogy szándékos gyújtogatás történt. Egyes borászatok teljes évjáratokat veszítettek el, míg mások a történeti célzattal őrzött, vertikális vinotékájukat veszítették el.

1. A legfelsőbb bíróság engedélyezte a közvetlen szállítást a vevőknek

Egy 1933-as alkotmánymódosítást törölve sikerült megtörni a nagykereskedők monopóliumát. A legfelsőbb bíróság májusi döntése nyomán lehetővé vált, hogy a fogyasztók a saját államuk határain túli bortermelőktől is közvetlenül vásárolhassanak. Az intézkedés egyelőre azokat az államokat érinti, amelyek a közvetlen vásárlást eddig is engedélyezték (de csak az állam határain belüli bortermelőktől). A döntés várhatóan teljeskörű liberalizációhoz vezet, és óriási jótétemény a kisebb borászatok számára.

Címkék: szemleszerű

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8312966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumalyos 2005.12.01. 07:33:35

S ezek bennünket miért érdekelnének? Bár globalizáció ide, vagy oda azért nem kellene, hogy a nagy pocsolyán túlról érkező minden hülyeséggel foglalkozni.

MA 2005.12.01. 08:26:22

Kedves Pumalyos Lajos bácsi! Engedje meg, hogy ezúton fölajánljam Önnek (egy ilyen nagytekintélyű magyar újságírót és közéleti személyiséget nem merek tegezni) A Művelt Alkoholista Első Számú Olvasója címet! Önt a soha nem lankadó érdeklődése, a cikkeink iránt tanúsított lelkesedése és atyai jótanácsai valósággal a szerkesztőségünk tiszteletbeli tagjává avatták. Kérem, hogy a jövőben se hagyja magát környezetétől befolyásolni, és maradjon a MA kemény magjának tettrekész tagja! Akkor is, ha olykor csúnyán beszélünk, néha tiszteletlenek vagyunk, és nem mindig sikerül arról írnunk, ami éppen Önt érdekli! Maradok tisztelettel: Alföldi Merlot

shiraz 2005.12.01. 08:31:11

azert 5 a 10-bol legalabb minket is erdekelhet. most jon a Kisordog: csak a pontossag kedveert, a 9-es pont forditasa nem sikerult tokeletesen... elolvasva az eredeti szoveget az elfogulatlan szot en nem talaltam sehol. amugy ez az apro csusztatas azt sugallja, hogy a blogok AZ elfogulatlanok mas nem is lehet. ez ugye nincs igy kedves AM. blog is lehet elfogult, meg mas is lehet elfogulatlan. egy dolgot erdemes elkerulni szvsz, a hattermunka nelkuli, felkeszuletlen velemenyformalast. udv

tf1 2005.12.01. 08:55:46

Jó lenne valami gyűjtőoldal, ahova össze lehet szedni a borblogokat!

kispistike 2005.12.01. 11:22:00

Shiraz, hadd védjem meg részben A.M-t! Bár lehet hogy félrefordított, de teljesen más kijelentés az, hogy a blogok elfogulatlanabbak meg az, hogy "Egyre több olvasó fordul a blogokhoz elfogulatlan tájékoztatást remélve". A kettő teljesen más, és szvsz a második kijelentés igaz is, a blogokról általában véve inkább feltételezhető, hogy függetlenebbek, kevésbé megvehetők, mint a hagyományos médiumok nagy költségvetéssel. De csak ennyit sugall az írás, semmi többet. Általános szabályok nincsenek persze! A témáról egyébként sok érdekes írás olvasható a következő blogon: http://schrodinger.freeblog.hu/

l 2005.12.02. 11:11:41

Jól beadták nekünk, hogy Ámerika a szabadság hazája, stb. ..... Persze szabad minden, ha nem kenik meg a törvényhozókat. Ezt azért nem gondoltam volna, hogy TILOS termelőtől közvetlenül vásárolni. És a cikkből úgy tűnik, hogy toábbra sem lehet egy csomó államban.
süti beállítások módosítása