Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Wine Spectator Top 100,

2005.12.11. 10:07 - alföldi merlot

Tavaly azt jósoltam, hogy lesz Tokaji az első 10-ben. Tévedtem. Az első százban sincs. Pedig egyre több jel mutat arra, hogy amikor kijön a lépés, itthon is születnek olyan borok – vörös és fehér egyaránt –, amelyek állják a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel. Igaz, a minőség erősen hullámzó, de ez talán külföldön sincs másként. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a vezető magyar pincészetek küszködnek-e anyagi gondokkal, hogy vajon szeretnének- e exportálni és vajon képesek-e olyan mennyiséget produkálni, amit egy külföldi forgalmazó elvár. Sejtésem szerint a válasz, igen, igen, nem. Ha így van, akkor jó volna, ha e kis haza kiforrná végre a bormarketing Szepsyjét, de legalább Lőrincz Gyuriját. Ha viszont az első két válasz nem, akkor örüljünk, hogy több marad nekünk.

A Wine Spectator Top 100 teljes mezőnye elérhető itt. Az alábbiakban pedig Alder Yarrow, a tavalyi év borbloggerének kommentárját ismertetem.

A Vinográf sem az első tíz helyezettel, sem a WS döntési mechanizmusával nincs kibékülve.

A Wine Spectator TOP 100 2005 TOP 10-je:

1. 2002 Joseph Phelps Insignia Red Blend, Napa

2. 2003 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape, Rhone-vidék, Franciaország

3. 2003 Rosenblum Rockpile Road Vineyard Zinfandel, Rockpile, Sonoma, Kalifornia

4. 2001 Concha y Toro 'Puente Alto Don Melchor' Cabernet Sauvignon, Maipo-völgy, Chile

5. 2003 Sette Ponti Toscana Oreno, Toszkána, Olaszország

6. 2003 Alban 'Reva' Syrah, Edna-völgy, Kalifornia

7. 2002 Lewis Cabernet Sauvignon, Napa

8. 1999 Castello Banfi 'Poggio all'Oro Riserva' Brunello di Montalcino, Toszkána, Olaszország

9. 2002 Staglin '20th Anniversary' Cabernet Sauvignon, Rutherford, Napa, Kalifornia

10. 2001 Château d'Yquem, Sauternes, Franciaország

A WS választása 4 tényezőre épül: pontszám, ár/érték arány, elérhetőség és "izgalom". A Vinográf nem érti, hogy a pontszámban megjelenített értékítélet súlyához képest mindenképpen pehelykönnyű "megéri-e az árát?", "kapható-e nálunk?" és persze az "izgalmas-e" faktorok egyáltalán miként pontszerűsíthetőek. És persze ő sem rajong a top akárhány típusú listákért.

Az idei Top 100 egyik szembetűnő jellegzetessége a syrah/shiraz előretörése. A listára felkerült borok közel 25%-a syrah vagy syrah alapú blend. Yarrow egyetértően bólogat, mert maga is syrah-rajongó.

Aztán sorra veszi az első tízből az általa is kóstolt borokat:

"Nagyon szeretem a Clos des Papes-t, de eszembe nem jutna a világ első 10 bora közé sorolni. A Rosenblum Rockpile-lal ugyanez a helyzet – szépnek szép, de nem kiemelkedő sem a zinfandelek mezőnyében, sem a Rosenblum borok között. Az Alban 'Reva' beválasztásával nehéz volna vitatkozni – szuper bor, kivéve annak, aki pikkel a magas alkoholú borokra. A Lewis és a Staglin cabernet-k csúcsformában vannak, de voltak idén hasonlóan szép vagy szebb tételek is (Pride, Cliff Lede, Bond, csak úgy találomra). A Castello Banfi nem rossz, de a '99-es évjáratból vannak sokkal szebb brunellok is, és James Suckling (és vele az egész Spectator) nem tekinthető hitelesnek az olasz borok megítélése terén, amióta a Mondovinoban láthattuk, hogy milyen jó viccnek találja azt, hogy Salvatore Ferragamonak (olaszországi szállásadójának) jócskán fölpontozza a borait. És végezetül az Insignia. Lehet, hogy bennem van a hiba, de én ezt a bort soha nem szerettem. Furcsa, tudom. Mindenki áradozik róla. De én egy kissé jellegtelennek találom. Hát ez van. Talán ezért nem lett belőlem tekintélyes borkritikus."

Érdeklődéssel várjuk a Borbarát Top 12-es listájának nyilvánosságra hozatalát. (Nem mintha a Borbarát és a Wine Spectator között bármilyen párhuzam volna fölfedezhető.) Persze, aki nyitott szemmel böngészik, az már kaphatott belőle egy előzetest.

Címkék: szemleszerű

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr912952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumalyos 2005.12.11. 11:29:17

A Heti Válasz már szerdán lehozta a Borbarát listáját. Nem értem mire kell, akkor még várni? Amúgy a Borbarát jóval hitelesebb, mint a Wine Spectator. Mert amíg mi kénytelen vagyunk a nagy marhákkal foglalkozni, addig ők hihetik azt, hogy csak belőlük áll világ.

Manó 2005.12.11. 12:32:43

Kicsit sok a Borbarát listáján a Vylian.

Grenache 2005.12.11. 15:13:35

Ejnye no, csak nem feltételezéseid vannak ... :)

hegyaljai 2005.12.11. 17:40:56

Nem meglepetés Alkonyi magánlistája. Az sem meglepetés, hogy a borbarát honlapján még nem olvasható, míg a deluxe.hu már több mint egy hete lehozta: http://deluxe.hu/cikkdb.php?article=1223. Biztos így több lapot lehet eladni. Javaslom mindenkinek, hogy nézze meg, hogyan alakul a Borbarát szavazó előfizetőinek száma. Igaz, hogy valószínüleg egy részük csak az aki tényleg sokat költ drága borrokra, és egy részük "hivatalból" járatja, és ezzel a jogával visszaélve manipulálja a szavazást. (Én továbbra sem tervezek részt venni a szavazáson.) Az igazi sorrend akkor derülne ki, ha tudnánk, hogy egy liter száraz fehért, egy liter érlelt vörös házasított bort, késői szüretelésűt, vagy aszút, milyen átlagos pincei áron ad el egy birtok. Ezt pedig soha nem fogjuk megtudni. Addig lehet támaszkodni ilyen listákra, de nem kell mindent teljesen komolyan venni belőlük. Ami pedig a Vyliant illeti, az hírlevél formában ott van minden számban. Ezzel nem akarok manipulációra utalni, dehát erről a birtokról minden számban van valami, míg a többi nagynevű sztárborászról nem feltétlenül.

IHBB 2005.12.11. 17:59:42

Vylyan kedves hegyaljay:). Azért nézd meg azt is, Alkonyi, hogy pontozza a Vylyan borokat, lehet, hogy megváltozik a véleményed. Az előfizetések száma azt hallottam megfeleződött a Decanter óta, ezért szavaztak a Heti Válasz olvasói is, elmosva az előfizetések számának csökkenését. Alkonyi amúgy akkora Tokaj fan, hogy nem hiszem, hogy nyomna akár egy vöröset is. BBT nek is van egy tonna előfizetése, ők kit futtatnak szerinted?

Kis Mukk 2005.12.11. 18:01:14

Vylyan kezdetek óta ott van az elsők közt, volt első is nem egyszer, mit csodálkoztok?

hegyaljai 2005.12.11. 18:13:50

Én nem a Vylyan minőségét kérdőjeleztem meg, vagy azt, hogy van e olyan bora, ami befér az első tízbe, hanem csak egy motívumra akartam ráirányítani a figyelmet, ami befolyásolhatta a szavazást.

stöpszly 2005.12.11. 18:49:23

Azért önmagában az, hogy 245 szavazattal lehet Szepsy a Nr.1, jelzi az egésznek a súlyát: vihar a biliben. Bármelyik pincészetnek simán megérné 2-300 elöfizetést venni, rámegy 1-1.5 milliójuk, és simán ök a Nr.1, amivel a többszörösét megkereshetik a befektetett összegnek. Ha egy újság 245 szavazattal elsönek hozhat ki akárkit, az jobb ha lehúzza a rolót. Szepsy tényleg megérdemli, de ez sztem neki is megalázó.

hegyaljai 2005.12.11. 19:04:52

A Borbarát egy mellékmotívum itt, sajnálom, hogy erre tereltem a beszélgetést. A Wine Spectator-ra visszatérve, sajnos először tömegével kellene 90 pont felett kapnia magyar boroknak, hogy AM előrejelzése teljesüljön, és legyen magyar a top 100-ban.

Z.Livia 2005.12.11. 19:15:16

Gratulálok hozzá

palack 2005.12.11. 23:11:19

Még egy kicsit a mellékvágányról. Engem még 245 szavazattal is jobban érdekel a Borbarát listája, mint ha mondjuk a Blikk is csinálna hasonlót, és ott 9340 szavazattal a vájtfülűek által csak kézműves borként emlegetett Egervin Muskotály szoros versenyben lenyomná a nyakában lihegő kiváló Balatoni Kékfrankost (édes) a hozamkorlátozásáról, és páratlan zöldmunkájáról méltán híres Varga Pincészettől. Nem lehet, hogy Vylyan csak azért van ott ennyire, mert ez egy közönségszavazás, és az igényesebb borisszák közül sokan veszik a borukat, mivel mégsem olyan drágák, mint egy Szepsy vagy Gere, de azért nem rosszak?

Fecó 2005.12.12. 01:23:54

A világ 10 legjobb bora(?) közül 5 valóban Kaliforniában terem?

Haraszti Agoston 2005.12.12. 03:16:11

Ami kesik az nem mulik ;)

2005.12.12. 04:12:29

Soha nem szerettem a Kaliforniai borokat, maradok tovabbra is a magyar boroknal,Andreas - Los Angeles

2005.12.12. 04:14:18

Ja, csak el ne feledjük.. USA ban semmi nem kerül fel egy listara anelkül hogy ne lenne agy kis penz vagy reklam mögötte!

NY-i borissza 2005.12.12. 05:39:13

"....Soha nem szerettem a Kaliforniai borokat,..........,Andreas - Los Angeles...." hehe, nem vagy egyedul. egykaptafara keszult egyenizu lottyok. es egyforman emelygek toluk. ez a lista valojaban nem csak a jo borokrol szol, hanem valami egeszen masrol is.( pl. a globalis bor business altal manipulalt tomegizlesrol) egyebkent kostoltam egy-ket bort ami a 100-as listan szerepel......mesterseges aromakkal telenyomott pancsok. a magyar borok messze jobbak. de meg a minap kostolt egyszeru es straight olasz import Folonari szaraz feher asztali bor is hozzajuk kepest BOR!

mustvagysoha 2005.12.12. 07:43:40

Szerencsére ez csak a kaliforniai "műélesztő-műtannin-borsűrítmény-vegyészeti-aromaborok" kategória.

Borospince 2005.12.12. 07:52:17

Hajrá Magyarok !

Pecsni 2005.12.12. 08:12:49

A Vylyan ár-érték arányban kurva jó. Én nem engedhetek meg magamnak 8-10 ezret egy palack borért, de 2-3 ezret igen. Nekem marad a Vylyan, a Szt. Andrea, Tóth István.

Kiváncsi Fáncsi 2005.12.12. 08:15:28

Ezt a 245 szavazatot honnan veszitek, mert a linknél számok nincsenek.

japhar 2005.12.12. 08:42:51

Az annyok pecsáját!

belo 2005.12.12. 09:01:54

pár hete nyitottam ki egy 86-os 6 puttonyos aszút. régen ittam rendszervátás előtti bort és most meglepődtem, hogy amint megkóstoltam egyből magam előtt láttam a borospince penészes falait, a terjengő bor illatát, a pinceszagot.. mindent.. manapság már divatos, felkapott pincészetek vannak, uj tipusú borokkal kizárólag a profitra koncentrálva... én nem vagyok meglepődve, hogy nem került be magyar bor!!!

IHT 2005.12.12. 09:02:13

Tiffán Zsolti vazzeg kurva jó a marketing munkád. Sikerült 2 év alatt kigolyózni apádat a TOP 12-ből.

KSH 2005.12.12. 09:07:58

Tisztelt Nagyágyúk! Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fogyasztó nem hülye. Gere Attila 234-ről 58 szavazat két év alatt, Takler Ferenc 234-ről 75. Tiffán Ede 240-ről 45 alá. Gratula, így tovább:)

Kájöjöm 2005.12.12. 09:10:07

El kéne kezdeni BORT csinálni NORMÁLIS áron.

ruppó 2005.12.12. 09:22:34

Fáncsi! Heti Válasz V.évf, 49. szám (e heti) 39. oldal

Pumalyos 2005.12.12. 09:37:25

belo. Ha már bort dícsérsz, legalább a termelőt add meg. Kinek 86-os 6 puttonyosát dícséred úgy általában a többi "uj tipusú borokkal" szemben, melyek csak "kizárólag a profitra koncentrálnak..."?

rambo 2005.12.12. 09:43:02

Szerintem Ausztrália, Kalifornia, Chile egyértelműen az üzlet részét értette meg a dolognak, és ennek alapján készítenek borokat. Amit Szepsy hirdet, az javarészt szembemegy a világ borpiacának mai elvárásaival. Ma a középosztálynak gyártanak borokat, (nyugati mértékkel mérve) és az igazi értékek, a természetesség, az organikus gazdálkodás ezt a csoportot kurvára nem érdekli. Ennek az internetes lapnak is el kellene döntenie, hogy miről ír: a light Coca Colát hasonlítja össze a Pepsivel, vagy a házilag készített cukormentes málnaszörpökről értekezik. Mert összehasonlítani, hogy a nagyi szörpje és a Coca Cola közül melyik a jobb, jókora ostobaság.

Bor Béla 2005.12.12. 10:23:12

Az teljesen egyértelmű, hogy ez a Wine Spectator-lista nem a terroir-borászatokról szól. A 100-ba mindössze kettő (!!!) bor került be Burgundiából. Azok is a 82. és a 100. helyre.

Malbex 2005.12.12. 10:36:14

Ha én egy borban megérzem a pince penészes falait meg a pinceszagot az nálam a lefolyóba megy, nem pedig a dicsőségtáblára. Inkább iszom a "kizárólag profitra koncentráló" Demeter Zoltán, Kikelet vagy Szepsy "új típusú" tokajiait.

pista 2005.12.12. 11:01:31

Ne legyünk elkeseredve,mert a listan a 7. helyezett bort magyar származásu készitette!

szakker 2005.12.12. 11:02:09

Halvány lila fingom sincs, mi olyan jó ebben a kaliforniai borban. Ha ez így megy tovább, jövőre Holland bor lesz a toplistás.

Drozophila 2005.12.12. 11:21:34

Kedves szakker! A pénz a jó a kaliforniai borban. Gondolod, hogy valaha is hírt kapsz majd az "Araráti Noé" pincészetről ha az nem tejel?

Kíváncsi Fáncsi 2005.12.12. 12:32:43

Köszi ruppó, de ilyen áron nem vagyok kíváncsi a pontokra:) Megvárom a Borbarátot.

malbex 2005.12.12. 14:13:31

Fancsi: www.hetivalasz.hu ott is fent van

Roberto 2005.12.13. 00:51:57

A vendégeimet mindig Magyar borokkal itatom, pedig van más is. De látni az arcukon a felismerést.... HuH ez Magyar,! még a listáknál is többet ér. !!!! Amúgy pedig bárki tévedhet, még Mr Parker is.

japhar 2005.12.13. 08:33:20

"Ha ez így megy tovább, jövőre Holland bor lesz a toplistás." Ja. Közvetlenül a svéd és alaszkai pincék java mögött.

ZoRRo 2005.12.13. 09:43:11

Megnéztem ezt a Borbarát listát miután elolvastam ezt a cikket és a hozzászólásokat. nos én nem vagyok szakértő, csak fogyasztó és Tokajban érettségiztem :) az itteni cikkben viszont van egy meglátás, hogy külföldön vajon miért kevésbé ismertek a magyar borok? én most Luxembourgban élek, a Parlamenti bolton kívül egy darab, az állomáshoz közeli boltban fedeztem fel Tokajit, viszont más nemzetek boraiból rengeteg bor van az áruházak polcain, látnotok kellene egy-egy reklámkiadványt, amikor borokat mutatnak be. de egyetlen egy darab magyar borral sem találkozni! pedig, kiderült, hogy pl. Luxembourg vezeti az EU-s országokban az alkoholfogyasztási statisztikát, megelőzve Magyarországot és Írországot! és szinte igaz lehet, mert a pénztárban sorban állva látni, milen sok borral távoznak az itt élők... szóval ha olvassa ezt a cikket egy kereskedelemmel foglalkozó illetékes is, jó lenne elgondolkozni, vajon nincs-e hiba a külföldre való szállításban... és én úgy érzem, a cikkíró erre akarta helyezni a hangsúlyt...

Bor K.O. 2005.12.13. 12:51:01

ZoRRo - Számtalanszor utaltam rá, a magyar pincészetek egyszerűen nem tudnak olyan mennyiségben kihozni egy tételt, hogy az észlelési küszöböt átléphessék vele. Ahhoz meg pláne sehol sincsenek forgalomban, méretben hogy önállóan marketingeljenek odakint. Kinek, hol árusítanák? Egy magyar borok irányában érzelmi töltet nélkül vásárló angol, belga vagy luxemburgi miért pont a Weininger Spern Steinert venné le a polcról? Ez csak egyféleképpen lenne elképzelhető, de azt pedig már megírtam régebben, nem ismétlem magam. (Borvidék alapú, terroir hangsúlyos marketing, igényes tömegborok, ágazati reklám) Mielőtt bármelyik, nemzetközi mezőnyben is ütős csúcsborunkat a ringbe küldjük, el kell érni, hogy Magyarország mint bortermelő ország egyáltalán megjelenjen a köztudatban odakint.

Bor K.O. 2005.12.13. 12:52:34

Weninger, na, majdnem nomen est omen.

ZoRRo 2005.12.14. 10:58:05

nos én most jártam itt először és nem olvastam még véleményedet, de szerintem egy Tokaj Hétszőlő Rt. vagy egy hasonló kaliberű cég ha akarná, meg tudná oldani azt, hogy legalább EU-s országokban jelen legyen, ha nem is úgy, mint otthon, de ne kelljen minden egyes hazaút során otthon megvenni egy-egy finom nedűt, met még a rangosabb éttermek között is nehéz olyat találni, ahol tartanak pl. Aszút vagy Egrit. nem hiszem, hogy nem áll polcokon legalább ezer üveg, hogy megjelenjenek egy-egy borkóstolóval egybekötött bemutatón néhány rangosabb üzletben (nem a sarki közértben, hanem pl. egy Auchan-ban vagy Cactus-ban...) másik: mindenhol élnek magyarok, legalább egy jó nagy falura való egy-egy országban (még Luxembourgban is) és egy-egy magánszemélyekből álló bor-társaság megteheti, hogy felveszi velük a kapcsolatot, láttam már sok szép, esztétikus címkézett tarcali és más vidékekről származó bort. persze ehhez kellene tenni néhány dolgot, befektetni pénzt és legfőképpen energiát... végülis kényelmesebb eladni a saját pincében vagy behódolni egy nagyobb felvásárlónak... és nem feltétlenül a Weininger-rel kell kezdeni, ölre menő csata ment a Tokaji nevéért az EU-ban, de nem látnám hatását, és pont ott nem ahol az EU alapjai vannak. számomra ez is érdekes...

Merlot 2005.12.15. 10:13:17

"Nekem marad a Vylyan, a Szt. Andrea, Tóth István." Egyetértek Pecsni! :) Legfeljebb a Lőrincet kicserélem Simonra. Aki meg a WS top 10-ét kedveli, igya. Ha van pénze rá. Az itt olvasgatóknak nem valószínű, de nem is ezért járunk ide.

Ordasdög 2005.12.16. 18:51:35

A magyar borok szerintem nagyon jók és az sem titok, hogy nem kevés pincészet produkál világszínvonalat, sőt kuriózumokat is. Csak ugye az a fránya marketing, a divat és a nemzetközileg meghatározott trend az, mely ellenünk dolgozik. Először is itt van ugye a vörösbor, ami talán közkedveltebb a fehérnél és itt vannak ugye a nagy fajták is(Caberne-k, Sauvignon-ok, stb...), amiket mindenki majmol. (persze, hogy jók egyébként) Úgy tűnik, hogy a világ még nem is ismeri eléggé a magyar borokat, de talán nem is érdekli a világot annyira az egyediség, mint amennyire mi gondoljuk ezt, mert a sznobizmus a borkultúrában is mindig jelen volt. Egyébként az a véleményem, hogy a világfajtákkal nem is lehet nemzetközi sikereket elérni, mert abban vannak nálunk jobbak, ez a nagy helyzet. Magyarországon szerintem a fehérborban vannak nagyobb lehetőségek. Igenis van egyedi Juhfarkunk, Cserszegink, Olaszrizlingünk, Furmintunk, stb......... Csak a sznobizmust itthon is félre kéne tenni. Az pedig szégyen, hogy Tokaj nem tarol nemzetközileg, és szerintem csak a listát gyártók butaságát dícséri.

Bor Béla 2005.12.20. 18:30:18

Szerintem nagyon egyszerű a képlet: olyan borokat kell Magyarországon készítenu, amilyenket sehol másutt a világon nem lehet. Helyi fajtákat használva, a terroir-ra koncentráló technológiával, fajélesztő, enzimek, mustsűrítő és társai nélkül. ne azért vegyék a magyar borokat, mert jó az áruk vagy jó a marketingjük, hanem egyszerűen csak azért, mert ilyen borokat máshol nem tudnak inni. Ennyi az egész.

1*Ű 2005.12.21. 19:10:57

Van igazság tartalma a HSz-odnak, de az azért még közel sem elég, hogy csak egyszerűen különbözünk a világtól.((a ker.ház is különbözik mindentől, de csak abban,hogy a legszarabb :) ) Viszont, az tény,hogy a legsokszínűbb bortermelő ország vagyunk a világon és ezt a lehetőséget ki kéne aknázni. és Somlóból sincs mégegy, no meg szekszárdi kadarkából sem, hogy Tokaj főborait ne említsem.

MGy 2005.12.26. 08:39:54

Tisztelt Borszakértők és Borbarátok! Végigolvasva az itteni hozzászólásokat, egy egy vélemény fogalmazódott meg bennem melyet ami főleg az ún. borszakértőkhöz címzek: Magyarországon divat szidni valakit, aki esetleg kezd elérni valamit kis országunkban, vagy akár azon túl is. Komoly fricskákat, 'lehúzásokat' olvastam itt is, és más fórumokban is, olyan hazai 'divatos' borászokról, akik esetleg már elértek itthon valamit. Gondolok elsősorban a villányi borászokra, akiket az utóbbi időben divat lett pocskondiázni. Érthetetlen számomra ez, hisz, ha bárki is, az ideírók közül tényleg borszakértőnek vallja magát, az nem engedheti meg tiszta szívvel magának ezen borok szidását. Esetleg az árral lehet valamilyen baja, de erre a savanyú a szőlő effektust említhetném. A helyiek vendégszeretete megintcsak megfoghatatlan a magamfajta pesti számára. Összegzésként arra kéném az embereket, hogy inkább örüljenek mások sikereinek, minthogy ezt a típikusan magyar hozzáállást erősítenék. ( Megjegyzem, ezért tartunk jelenleg itt a világ többi dolgában is, és ehhez a politikának semmi köze sincs (bocs, ez már off-topic volt)). Tisztelettel: MGy
süti beállítások módosítása