Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Inkognitóban a Tinto Finoban

2005.12.13. 11:13 - BOB

Monsieur Bob bázsüszt ragaszt, és mint Clouseau felügyelő elvegyül az új borplazát ellepő alkoholisták között. Aztán álfrancia kiejtéssel zaklatja a körzeti szomöliét. Érdemes-e borplazában cicának/kandúrnak lenni? A Művelt Alcoolique tüdoszításza a Tinto Finoból.

Mint arról a MA hasábjain tudósítottunk már, megnyílt kishazánk első – na jó, második – boráruháza. A megnyitón számos borcelebriti, barát és üzlettárs vett részt, mi mégis arra voltunk kíváncsiak, mit nyújt e nagyranőtt borszaküzlet az egységsugarú és tanácstalan borvásárló számára a dolgos hétköznapokon. A Vörös Terroirista Brigád ezért szürke gúnyát öltött és álszakállt ragasztott, hogy a nyitvatartás alig harmadik napján hülye kérdéseivel sírba kergesse az áruház személyzetét, egyszersmind képet kapjon hazánk első – na jó, második – ilyen jellegű műintézményének sajátosságairól.

Mint tudjuk, egy hipermarket presztízsét mindenekelőtt az általa kialakított parkoló nagysága határozza meg. A nagy parkoló ugyanis sok autót, a sok autó sok vásárlót, a sok vásárló pedig sok pénzt jelent, meredeken emelkedő nyereséget és ösztönző mértékű vezetői prémiumokat. Ha ebből a szempontból közelítjük meg a Tinto Fino boráruházat, döbbenten tapasztaljuk, hogy mindössze tizenvalahány parkolóhelyet sikerült az épület mellé gründolni, azoknak is nagy részét a dolgozók autói foglalják el. Az épület egyébként egész impozáns, nem egy ocsmány fehér alumíniumkocka, amit az ember egy ilyen áruháznál egyébként még elnézne. Lilásba hajló vöröses színe a fehér ingbe beleszáradt vörösborfoltok emlékét idézi vissza. Talán célzott asszociáció volna? Ki tudja... Mindenesetre beparkolunk. A bejárat előtt az áruház adminisztratív munkatársai (lehetnek úgy négyen) dohányoznak nagy odaadással, ez egy normál áruháznál még talán elmenne, itt kifejezetten zavaró.

Belépve igen tágas térben találjuk magunkat, nem sorakoznak kétméterenként salgópolcok, nincsenek földre kipakolt palackhalmok, a borok az épület szélein kialakított, borvidékek szerint rendszerezett boxokban vannak elhelyezve. A bejáratnál egy kedves úriember megkínál egy 6 palackos, kartonból hajtott tárolóeszközzel, ami ötletes és igényes megoldás kosár helyett. Jó ötlet a borok elhelyezése is: a földszinten Hunnia és Pannónia borvidékei, a körbefutó galérián pediglen Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália és az Újvilág képviselteti magát, némi pálinkákkal és pezsgőkkel spékelve. Ugyanitt kapott elhelyezést a tapas-bár is, amelynek szolgáltatásait sajnos nem állt módomban igénybe venni. Szép díszlet a belső tér egyik sarkában elhelyezett élő olajfa. Az alsó szint ennek ellenére kicsit üresnek tűnik, az a néhány hordó és állvány hatalmas tereket hagy kihasználatlanul.

A személyzet nagyon segítőkész, szakmai felkészültségük azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Naiv kérdésemre – milyen bort ajánlana nekem aszalt szilvás pulykasülthöz mint karácsonyi vacsorához, ár- és egyéb kötöttségek nélkül – kísérőm először semmit nem tud mondani. Ajánlja viszont ettől függetlenül a Bazalt Borház kései szüretelésű szürkebarátját. Később kollégáival konzultálva arra jut, hogy valószínűleg egy mátraaljai siller lenne számomra a megfelelő választás (mert az a fehér- és vörösbor keveréke – teszi hozzá), esetleg egy Gróf Buttler bikavér superior (ami egyébként tényleg nem rossz, már eresztettük össze aszaltszilvás pulykával). Az i-re ellenben akkor kerül fel a pont, mikor az általa ajánlott Buttler bika üvegét megszemlélve a "hát ez meg mitől Superior?" kérdéssel szembesül. "Ez csak egy márkanév, semmit nem jelent, de egyébként tényleg szuper a bor" – hangzik a válasz, komoly csapást mérve a sommelier-szakma iránt táplált – amúgy is erősen roskadozó – bizalmamra.

Lesz még ebből egy igazán jó borbolt, csak győzzük kivárni.

Az árak hozzávetőleg egy szinten vannak az ország többi borszaküzletének áraival, illetve azon borok esetén, amelyek hipermarketekben is kaphatók, a hipermarketos árakkal. Ízelítőül: Takler 2003-as Bikavér 3160,- Ft, Tóth István 1999-es Bikavér 1980,- Ft, Thummerer 1999-es Vili Papa Cuvée 9990,- Ft. A hírek szerint elég jó árakat tudtak kicsikarni a termelőktől, tehát kicsit tolhatták volna lejjebb az árszintet, így inkább a választék nagysága az, ami jó eséllyel idecsábíthatja kishazánk szofisztikáltabb boralkoholistáit, bár néhány meglepetés e szinten is ér: Vincze Bélátol nincs egy szem Arcanum-sorozatú bor sem (ha már ő lett az Év Labdarúgója), a Villányi borvidéket nagyrészt Malatinszky Csaba borain keresztül kaphatjuk kosárvégre (2003-as szűretlen Franc 17990,- Ft), Szekszárd is erősen Aranyfürt-fixált. A külföldi kínálat jórészt az árérzékenyebb tételekre épül: a Bordeaux-i borvidéket főképp Appellation Bordeaux Supérieur eredetmegjelölésű (ergo majdnemhogy asztali) borok, Burgundiát, Chablist pedig egy-két nagyobb felvásárló döntően hiperbe szánt palackjai képviselik. Itália napsütötte tájairól néhány déli Primitivo, valamint más, számomra ismeretlen borok kerültek a szortimentbe, Chiantit is – ha jól láttam – csak a Geografico Colli Senesije mutatja be. Sem Brunellot, sem Barolot, sem Barbarescot nem találok a polcokon, talán nem vagyok elég figyelmes. Vannak persze a fent soroltaknál jóval értékesebb játékosok is Clos De Vougeot (Bourgogne) illetve Côte Rôtie (Rhône-vidék) eredetmegjelöléssel, jelentős kisebbségben persze, számítva a magor piac árérzékenységére.

A kínálat mérete egyébként igen impozáns, aki sokféle bort szeretne egyben magáévá tenni, mindenképpen tegyen egy kitérőt errefelé. A kezdeti döccenőkön valószínűleg hamar túl fog jutni az áruház vezetése, a sommelier-ket is kikupálhatják még, árszintben meg hozza a papírformát. Vagyis lesz még ebből jó borbolt, csak győzzük kivárni.

Címkék: helyszíni szemle

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7212950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2005.12.13. 13:08:03

hát nem túl bíztató a leírás...

mustvagysoha 2005.12.13. 13:10:12

Én a nyitást követő napon jártam ott. A cikkel ellentétben - az alkalmazott felkészültségét tekintve - jó a tapasztalatom. (Nyilván egyéne válogatja.) Váltottam néhány kedves szót az éppen olajfát locsolgató tulajjal is, aki a jövőbeli tervekkel kapcsolatban is adott baráti tájékoztatást. A választékot tekintve véleményem egyezik, sőt meg kell jegyezni, hogy egyéni igények kiszolgálását is vállalják, sőt kihívásnak érzik az ilyen rendelést. (Magam próbára is fogom tenni őket!) Összességében abszolut pozitív véleménnyel vagyok, HAJRÁ TINTO FINO!

blabla 2005.12.13. 15:28:14

az olajfák sem nőnek az égig:) ez komolyan csak vicc volt, hajrá Tinto Fino!

FinomTinta 2005.12.13. 15:30:11

Mustvagysoha belso PR-osunk hozzaszolasat olvashattak.

Tsabby 2005.12.13. 16:03:27

Hol jártál Bob? A cikkből megint a lényeg maradt el (pl. cím)

tokay pinot gris 2005.12.13. 17:17:27

hat, ha odairta volna, akkor az lehet, h direkt reklam lett volna. de a vegere lehet, h odafert volna azert. de az is lehet, h nem akarta odairni... na mindegy, itt a cim: Tinto Fino Budapest, III. Szőlőkert köz 2. ha nem pontos, akkor a google a hibas!

2005.12.13. 17:37:42

Az index terkepen erdemes a Szolokert utcat keresni a koz helyett, mert a koz nincs benne.

Ferraiolo 2005.12.13. 18:35:41

Én drukkolok nékik:-)

Róka 2005.12.13. 19:55:54

Nyitás után 1 órával voltam ott. Felkészületlenséget ( a termékek egy része be sem volt árazva), vitatható választékot és relatív drágaságot tapasztaltam.

Roberto 2005.12.13. 20:16:54

A hely szerintem jó, de kellene még pár nagy név, magyar és nemzetközi.No meg olyanok mint a mostani kedvencem Kiss Gábor, aki(k) még nem annyira ismertek, de profi munkát végeznek. Esetleg egy sarok az igazán nagyoknak. A kiszolgálás jó és kedvesek. A többi meg már jön majd magától.

Sörmedve 2005.12.13. 22:40:58

Bob: addig, amíg a jó külföldi borokat TÉNYLEG ismerő / megismerni kívánó (tehát nem csak érdeklődő, aztán a boltból az ár hallatán kiforduló...), netalántán szerető hazai közönség - saját becslésem szerint - a hazai borivók max. 1-2%-át teszik ki (és ezzel szvsz. nagyon jóindulatú voltam...), addig felesleges egy EKKORA üzleten belül komoly külföldi szortimentet kialakítani. Az üzlet szerintem szép, de koncentráljanak egyelőre inkább a rangos hazai mezőnyre, a külföldi választék ráér akkor, ha lesz rá érdemben kereslet (vagyis nemcsak az abszolút műkedvelők asztalára kerül rendszeresen és célzott választáést követően egy érett Barolo, egy szép ausztrál Semillon Chardonnay vagy bármi más, hanem a borivók legalább ötöde-negyede tudni fogja, mi fán teremnek ezek). Egyelőre szerintem erre nincsen komolyan szükség. Ha az üzlet kétszer ekkora lenne, akkor persze megintcsak más lenne az ábra - de hagyjuk őket egyelőre, majd lássuk a kínálatot fél év múlva.

d 2005.12.14. 01:54:56

azt azért tegyük hozzá, hogy egy bolti eladó nem egyenlő a sommelier-vel.. persze, lehetnének jobban tájokozottak a srácok

repanyul 2005.12.14. 02:18:37

csak egy quickie: a "cote-rotie" egy szovicc vagy a szerzo huje? poulet roti= grillcsirke. cotes de rhone: a rhone partja... moskomolyan. najo, hamar benne vagyok: aze nem szokom olvasni ezt a lapot, mer allandoan felnyomjak bennem a pumpat a beszolos-leszolos dumak a borokrol. errol telleg ezen a nyelven kell mindig szolni? igy aztan kul.orom, amikor ritka idelatogataskor egy-egy kemenceben ropogosra sutott folyoparttal talalkozom. otbol egy

Chab 2005.12.14. 04:55:10

Nem, a côte rôtie nem szóvicc, van is köze az emlegetett sültcsirkéhez, bár nem ilyen direkt módon. Ahol termelik az egy rendkívül mege mikroklímájú côte, azaz dűlő (de lehet a partja is valaminek, bár nem ebben a fordításban). Sokat süti a napocska és ezért sült oldal, vagy süll dűlő a neve. Van egyébként párja is, a condrieu, ami a világ legszebb fehérbora számomra. Tiszta viognier és egy igazi álom. Na de ez más lapra tartozik. A côte rôtie meg a syrah szépségéről szól. Mindkét bor, tekintettel a termőhely (alias terroir) kicsinységére elég drága, de szerintem megérik a pénzüket!

Borisz 2005.12.14. 08:16:12

"azt azért tegyük hozzá, hogy egy bolti eladó nem egyenlő a sommelier-vel.. " Egy Boráruházban igen. Eléggé elkedvetlenítő cikk.:( Sajnos megszokhattuk, hogy kis hazánkban a dolgoknak nagyobb a füstje mint a lángja... Egy ekkora áruháztól elvártam volna az árak leszorítását. Egy ennyire zárt piacon 3-4 nagyméretű nagykereskedő és sok kicsi is müködjön...és mind kivegye a részét a borok árából.... Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem fizetek a minőségért...csak azt amit már számtalanszor megkapott a magyar borszakma...drágák a borok. És igen..egy 1200 négyzetméteres túlhízlalt borboltért nem fogok kimenni Óbudára, ha annyiért vehetem meg a borokat mint másutt.... Kaptunk még egy Magyar Borok Házát...járt ott valaki mostanában...én anno 99 környékén alkoholizálgattam ott rövid ideig...akkor is lehangoló volt...de most méginkább az. Szép, impozáns, de az árak és a választék.

V.P. 2005.12.14. 09:28:35

Nincs Bp.-en Szőlőkert köz. Legalábbis a térképcentrum szerint. Most akkor hol van ez a nem túl bizalomgerjesztőre festett intézet.

malbex 2005.12.14. 09:41:36

van. Szőlőkert utcából nyílik. lásd alant.

Tinto Retto 2005.12.14. 10:18:11

Hát igen. Mi a lóért menjek Óbudára, ha ugyanolyan áron, jobb választékot, jobb kiszolgálást kapok a régi, bevált kis helyeken? Ennek így nem sok értelme van - mint tudjuk, nem a méret a lényeg... :)

Művelődő 2005.12.14. 10:23:59

Egy üzletben nem kell,hogy sommelier kínálgassa a borokat,persze,egy ekkora volumenű áruház esetében ez másképp fest.Az tuti,hogy pl. egy vidéki településen,ha csak kb. 2-3 borszaküzlet is található,akkor ott nagyon nem mindegy,hogy milyen a kiszolgálás,különben azonnal átmész a másik üzletbe -jó esetben ott kellemes csalódás ér.Én tutira kikészülök,ha bemegyek egy ilyen szaküzletbe és nálam is hülyébbek a témában!!!Arra lennék kíváncsi,kik,milyen vásárló réteg megy egy ilyen bazi komplexumba!

cote rodj 2005.12.14. 11:47:26

sommelier vagy nem, de ők maguk hírdették, hogy képzett eladók, sommelier-ek várják majd a vevőket...

Merlot 2005.12.15. 09:58:15

Bob, szerintem a kosaradba tettél egy Malatinszky Csaba szűretlen Franc-t 17990,- Ft-ért. :) De ugye nem komoly, hogy Villányból csak Malatinszky van? (ha nem is szó szerint értem...) Az NAGY hiba lenne, akkor nem volt érdemes megnyitni ezt az áruházat vagy legalábbis nem érdemes kimenni oda. Egy kis piti, magát borszaküzletnek nevező boltban is több van ennél! Úgy látom, marad nekünk a Maligán továbbra is...

bob 2005.12.15. 13:23:38

Van mas is (pl. Gere 04-es oporto, Vylyantol 2-3 tetel, Boxira mar nem is emlekszem hogy lattam-e, de abbol se sok), de a kinalat szemre minimum 60-70%-ban M.Cs. boraira epul.

Merlot 2005.12.15. 13:38:57

Így már más...egy kicsit. :)

gotovino 2005.12.15. 16:41:35

Mond neked az a szó valamit hogy "nagyrészt"?

Merlot 2005.12.15. 21:11:50

goto! Magadban beszélsz vagy szóltál valakihez? :-p

2005.12.16. 14:12:17

mámmegint kimoderáltak innét valamit

node 2005.12.16. 14:42:57

sajnos én is hasonlókat tapasztaltam. semennyire sem lettem meggyőzve arról, hogy érdemes ilyen messzire kiutaznom. savanyú vagyok, mint az éretlen szőlő

sznóbor 2005.12.18. 22:12:40

én ki akartam menni oda, de ezek után nem fogok tuti van nekem néhány jó kis dugi borkultur-üzletem ahová eddig is bejártam s ezután is be fogok menni tudjátok mi kell ennek az országnak, hipermarket, nem bormarket, elnézem az embereket milyen borokat vásárolgatnak tesznek a kosarukba a nagy hiperekben, elsősorban csórók, másodsorban is, harmadsorban meg nem értenek hozzá, láttam úgy pár éve egy köcsög kinyalt Hugo Boss-os fiatal ürgét 10 palack Vyly-vel úgy feszitett h majdnem "kidurrant" a dugó az agyában, tényleg jó látni, hogy van egy nagyon szűk réteg aki megpróbálja a bort kis hazánkban kulturrangra emelni, ehhez pedig nem egy bor-hipermarket kell, szerintem...

palika 2005.12.26. 15:58:57

Ami a borboltokat és az eladókat illeti: mindenkit óva intek a Dohány utcai Veritastól! A vevők jelenlétével nem törődve az eladók egymásnak üvöltöznek az üzlet két végéből, hangosan kommentálják az éppen befejezett telefonbeszélgetés (szállítási probléma) tanulságait, stb. Arról nem is beszélve, hogy az üzlet jellemzően raktárra hasonlít és nem borboltra...

palika 2005.12.26. 16:01:35

Mellékesen a honlapjukat nagyjából május óta nem frissítették. No comment!
süti beállítások módosítása