Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az alföldi óriás hónaljvize

2005.12.17. 11:38 - csite

Kiss Borászat Alföldi Lakihegyi Mézes Zöldveltelini (félédes tájbor). Palackozva: 2005.08.19., reggel 7 óra 11 perckor. Fogyasztói ár: 169 ft. És ez nem vicc.

Vettem a bátorságot magamnak, és a gazdaságos áruház polcáról leemeltem egy 1 literes palackot, 169 forintot kértek érte, plusz a betétdíj. Már az elnevezés is tetszett, sok információt hordozott magában, azonnal meghatározta a bortermő vidéket, a területet, az ízvilágot és a fajtát. Ezáltal a laikus is azonnal professzorává válik az üveg tartalmának. A borivószamárlétrán kicsit feljebb dülöngélő meg helyén kezeli, amit ennyi pénzért a kezébe, később a szájába vesz.

A címke kinézete gusztustalan, szaggatott csokipergamenes, elején vonalkód, meg a közvetlen rendeléshez szükséges infók, köztük a világhálós elérhetőségé. Megnézve az oldalukat látszik, hogy odafigyelés van mindenre, jól szervezett gyárral van dolgunk. A lap olvasata szerint minden rendben, a borok klafák, kifutott tétel nincs, maximum még nem készült el, vagy már az utódtermék viszi a prímet. Igazi gyöngyszemekre is akadhat a részletesen olvasó: "olyan értékeket hozhatunk létre, amelyek partnereink megelégedettségét szolgálja és nekik is üzleti eredményt jelent".
Bennfentes infók szerint ünnepek táján akkora a kiáramló folyadék mennyisége, hogy azzal a Balaton szintjén is lehetne emelni apályosabb években. Szőlőt persze vesznek, szerencsés esetben olyan területről is, ahol az van ültetve. Ennek részletezését hiába is keresnénk, náluk nem a szőlőben dől el, milyen lesz a produktum.

Jobb borokhoz szokott dugóhúzómmal estem neki a palacknak, és feledve kezdeti boriszákságomat, meglepve tapasztaltam a műanyag kapszula levágása után, hogy ide sörnyitó kell (koronazár, de szép szó, csak valahogy ehhez a tartalomhoz...), még jó hogy a bornyitók többsége úgy van kiképezve, erre is alkalmas legyen (micsoda pech egy sörösnek, ha szimpla sörnyitóval kell nekiesnie egy borosdugónak!). Nyílik is simán, persze elmarad a dugó szaglászása, tapogatása, a rajzolat vizslatása, azonnal a lényegre vezet az üveg.

Kiöntéskor a habbuborékok furcsa ultrás szivárványosságban játszanak, színe szinte alig, kicsit talán törtsárgás, de maga a cucc tükrösen tiszta. Megforgatva a pohárban a lefolyása fraktálos (Mandelbrot), gyors. Megszagolva (illatolni az illatolószervvel lehet, nekem meg olyanom nincs) kovás, kénes, mélyzöld füves, zöldborsos (hoppá, fajtajelleg!), szellőzéssel kis mézesség (vagy csak sokáig néztem a címkét!?): mindezek azonban nem tartanak sokáig, percek alatt válik jellegtelenné, talán kicsit kocsmaszagúvá. Ízben is jön a kénesség, csípős savérzet, édességét a muskátlisság fűszerezi bizarr módon, felvillan egy kis almás jegy is, meg talán a fehérsaszlás vizesség, ami miatt utóíze sem irritálja sokáig szánkat, ami marad is inkább gyomorürítésre ingerel. Lenyelni két kortyot sikerült csak belőle – talán mert nincs kontyom!? –, tanulságos volt. 1P

Címkék: borok a hiperből

72 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7012946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pumalyos 2005.12.17. 11:55:58

Nem értem a meglepetést, miért nem örül a t. szerkesztőség a globalizáció egyik nagyszerű termékének. Ahogy létezik a filléres kínai zokni, ugyanúgy létezik ez a bor is az adott trutyi elárusító helyen. Ezért tetszettek küzdeni. Ennyi.

Ferenc 2005.12.17. 12:06:24

"Már az elnevezés is tetszett, sok információt hordozott magában, azonnal meghatározta a bortermő vidéket, a területet, az ízvilágot és a fajtát." - A lakhegyi(i nélkül) mézes egy fajta neve, csak az "Alföldi" utal a termőhelyre. A "mézes" meg tehát szintén a fajtanév része, azért is illene tudni, mert ennek az interspecifikus fajtának az egyik "szülője" a mézes, ami a Buda-környéki borászat hírnevét megalapozta. Tehát a címke tartalmában nincs kivetnivaló, legfeljebb a formában...

Ferenc 2005.12.17. 12:07:59

Öööö, globalizáció nélkül is csinálunk mi már ilyeneket régóta...

RoFä 2005.12.17. 12:48:22

Pumalyos kollega minden postot epedve vár a Művalkon, hogy pökjön egy savas gyomortartalom-bukéjú hozzászólást borongós (politikai? társadalmi? stb?) nézeteinek megfelelően. "Nem értem a felháborodást", ha a mélymagyartalajos kovaföldes, kovaköves eszem nem fér össze az index-közeli médiával, akkor minek olvasod??? Talán, mert nem nagyon van jobb?? (Továbbá a kifinomult szaglónyelvű bloggereink eddigi munkássága nem épp azt támasztja alá, hogy a "globalizáció sújtotta" (phű, de utálom a g betűs szót), pincében csak árazott, csinált, felütött, estébé borok lennének a liblibgjeik).

k 2005.12.17. 21:10:13

Kedves RoFä! Talán az a bajod, h az általad kritizált embernek igaza van? Meséld már el, de ennek a brutális piának (nem bor) mi köze van a politikai Pumalyos politikai nézeteihez? Semmi baj, de ha neked az jó, h borként árusítanak ilyen vackot, akkor hajrá... Én nem tartok veled. De nem a politikai nézeteim, nézeteid miatt.

k 2005.12.17. 21:12:49

A cikkről: Végre említést tesztek róla, h melyik Mo. legnagyobb löttyöt gyártó üzeme, mely szőlőt nem sokat lát. Nem remélhetem, h valaha is változik ez a helyzet...

amaro 2005.12.17. 21:42:05

Pillanatig nem vitatva,hogy a termék azt a kritikát kapta, amit megérdemelt, de leginkább csak valamilyen paródiának szánhatta Csite ezt a szösszenetet. Tényleg mire számított?!!! Ellenben sikerült tovább táplálni az amúgy is rendkívül népszerű "alföldi bor = pancs, ihatatlan, életveszélyes, lenézendő vegyipari kreáció, stb." sztereotipiát. Hál istennek azért egyre több az ellenpélda.

KF 2005.12.17. 23:10:15

Végre az "illatolók" is megkapták a magukét!

gábriel 2005.12.18. 00:15:00

Hölgyeim, az már sajna valóban így vagyon, hogy a minöség kontra mennyiség már a régi átkosban - a falomlás elött rendkívüli módon ferdén müködött. Egyrészt adva volt a hatalmas felvevöpiac, másrészt a minöséget sohasem szem elött tartó magyari kapari termelö. Na jó, jobb esetekben a gazda magának képes volt valami iható bort elöállítani miután beöntötte a közösbe a márgával színezett cukrozott vizet. Nincs minöségtudat, mitöl is lenne? Ehhez az ABC-t kellene elöször venni. Szerencsére kialakult már egy "kemény mag" a magyar szölész-borász társadalomban, akik versenyképes, piacképes remek borokkal álltak elö nevet szerezvén a magyar boroknak.

Bor Béla 2005.12.18. 16:07:16

A globalizáció nélkül még mindig a Domoszlói Muskotályt és a műanyag dugós Badacsonyi Olaszrizlinget innánk, kedves Pumalyos.

Lucas_Corso 2005.12.18. 19:42:59

OFF: Kedves k! És Te elárulnád, hogy "ennek a brutális piának (nem bor) mi köze van" a globalizációhoz? Vagyis hogy miben is volna olyannyira igaza Pumalyosnak? ON: Igen, alighanem egy házasítással állunk szemben, amit manapság úgy szoktak feltüntetni (netán erről is az Akadémia tehet?), hogy: "lakihegyi mézes – zöldveltelini". [Milyen i nélkül? ;-)]

muskotály küvé 2005.12.19. 10:27:52

Nem lakihegyi, hanem lakhegyi mézes a fajta neve, a k és a h között van a létszámfölötti i. Lakihegyen rádióantenna van; Csite rosszul olvasta a címkét. Ha már egyszer mértékadónak szánt cikkeket írtok borokrtól, érdemes lenne egy szőlőfajtákról szóló könyvet átlapoznotok, a Huge Johnson és Robert Parker írásai mellett :) Mégiscsak ott kezdődik a bor... (Különben is meg vagyok sértődve, hogy nem a Muskotály Cuvée-t kóstolta, amelyet "Sült halakhoz, kagylóhoz, édes desszertekhez" egyaránt szán az üzem...)

Prés 2005.12.19. 11:27:40

Előre is elnézést, de hihetetlennek találom, hogy itt is két perc alatt felüti a fejét a "népi-urbánus" vita. Pedig ez aztán tényleg egy olyan terület ahol azt hiszem a lényegben a jó borok , még inkább a jó magyar borok fellelésében és azok méltó nemzetközi elismertségért való szurkolásban mindenki egyetért függetlenül attól, hogy "szittya-polgár", vagy "libero-bolsi". Nem akarok farizeusnak tünni, mert atért igenis van a politikának komoly szerepe ennek az ügynek az előrevitelében, vagy hátráltatásában, és nincs is semmi gond, ha valaki ezt így vagy úgy szóvá teszi, csak azt nem értem, hogy hogyan fajul ez egy perc alatt személyeskedéssé.

Prés 2005.12.19. 12:45:54

Mellesleg tényleg mi az irodalmi újítás abban, hogy leveszünk egy 168 Ft-os bort a Hiperből a pócrol azt kenjük neki.... Mégis milyen lenne! SZAR! De ezen senki se csodálkozik. Milyen forradalmi tapasztalattal lettünk gazdagabbak?

Defter 2005.12.19. 12:48:00

Nem tudom, nettó 135 forintért tud-e valaki tényleg szőlőből bort készíteni, azt palackozni és forgalomba hozni. Vagyis amikor ilyet látunk a polcon, szerintem ne vegyük le. Ha meg mégis, hát ne várjunk tőle semmit. Legfeljebb azt, amit csite tapasztalt. Ilyen szempontból az eredmény nem meglepő. A politikai hatásokról szólva pedig meg kell kérdezni első körben, mennyibe kerül 1 kg szőlő, ha a borász vásárolja. Miért csak annyiba? Csak a piac dönti el? Ilyen árak mellett a termelő nem fogja a végletekig korlátozni a termést, hisz akkor szinte semmit nem kap a munkájáért cserébe. Ha pedig még mindig a tömegtermelésre hajt, akkor nehezen lesz belőle csúcsminőség. Hasonló gond saját szőlővel is előfordulhat, ha a munkaerő sajnálja megritkítani a fürtöket, amiről szintén elég sokat hallani. Nem véletlen, hogy a jó minőséget meg is kell fizetni. Nem 169 forinttal palackonként.

pistike 2005.12.19. 13:30:29

Prés! Ebben az az újítás és azért fontos mert amit írsz az kb az emberek 1-2 zázalékának evidens. Csomó amúgy jólszituált fiatalt látok ilyesmi (vagy csak jobban marketingelt, de hasonlóan szar borokkal) palackokkal mászkálni, pedig napi 500- ezer forintot garantáltan elköltenek a mekiben meg ugyanannyit telefonra. Sztem egy részük talán nem venne ilyen szar borokat, ha tudná hogy hogyan készülnek és ez milyen ciki dolog. Ha valamiért jó hogy ez nem egy független blog hanem a legnézettebb hírportál egyik rovata, akkor ez pl ez az eset:NÉPMŰVELÉS, hatékonyan! Ja, és ismerve az ilyen borgyárak tulajainak társadalmi hátterét és konfliktuskezelő módszereiket, névvel egy ilyen kritikát vállalni azért bátor dolog!

Bréking Nyúz 2005.12.19. 13:31:59

Csite mester! Te félreértettél! Szagolni lehet illatokat is. :-)) Nem csak szagokat... Kossuth rádiónak meg: Ez egy frankó írás! Miért is? "Mindenekelôtt légy olyan rövid és tömör, amilyen csak lenni tudsz. (Az olvasó nem ér rá – siet.) Válaszd ki azt a jelenséget, amirôl az olvasónak is véleménye lehet. De ne akard megerôsíteni az övét, mert azt úgyis tudja. Viszont ellentmondani is csak akkor merészelj, ha meg bírod gyôzni a te igazadról. Ne finomkodj, nevezd nevén a gyereket, hogy odafigyeljen rád az olvasó, de alpári se légy, mert azzal elriasztod. Légy szabálytalan és frappáns, de ne nagyon, mert akkor az olvasó nem bír követni. Lehetôleg az elsô mondattal találd el a hangot. Olyan legyen az elsô mondatod, hogy az olvasó odafigyeljen. Ha egyszer megszerezted, tartsd is meg az olvasó figyelmét: bírd szuflával.Ha az elsô mondat fontos, az utolsó még fontosabb. Az cseng ki. Az visszahangzik a csöndben, miután elhallgattál, az ragad meg az elmében legtovább. " Gratula!

L 2005.12.19. 15:40:36

Egy mondat az árral kapcsolatban! Az idei szőlő ár azon a környéken kb 30 Ft / Kg volt !!!!

Drosophila 2005.12.19. 15:51:00

A Lakhegyi mézes egy szőlőfajta. Mézes fehér és Seyve-Villard 12375 keresztezéséből nemesítette Csizmazia József és Bereznai László 1957-ben. A lakihegyi megnevezés vagy tréfa vagy sajtóhiba de semmiképpen nem termőhely. Ezzel együtt néha nam árt a magyar bor Parnasszusáról a realitások talajára is pillantást vetni. Ehhez bátorság is kell. Kössz Csite. A borleírás jó, a pont kicsit magas. A mai magyar valóság meg ez.

nincs internettyük 2005.12.19. 16:27:05

A hónaljvíz szó irtó gusztustalan, de gondolom ide illik, az illatolni ellenben kedves szvsz. Szóval ha látószervem van, már nem is nézhetek, csak láthatok? Ezt az árkategóriát az alkeszoknak szánják, akik vidékre sem tudnak leutazni jó fajta kannásért, mert ott már van korrekt bor 150Ft-ért, csak nem palackban. Az alkeszokat, lepattant szerencsétlen embereket meg hiába térítgeti az ember. Nincs internetük.

kispé 2005.12.19. 17:28:26

deja borazvalamioccsóalkohol típusú fijataloknak internettyük is van meg talán hatni is lehet rájok. Mermegimmondom: csomó megdezájnoltabb kicsitdrágább bort vesznek biza szerencsétlen felvilágosulatlan fijatalok ahelyt hogy normálisabb itókákra kőttenének. Biza, ha láttyák hogy az ilyen bor má majdnem olyan mint amilyet ők isznak akko ojjant se fognak inni talán.

Lucas_Corso 2005.12.19. 18:20:16

(Vicces, szinte esküdni mernék, hogy nyomtatásban láttam a "lakIhegyi"-t... Pont egy ilyen "szőlőfajtákkal foglalkozó könyv" dereng. Kösz a felvilt, majd utánanézek.)

2005.12.20. 10:12:49

ÉS MOST MIRE VAGY IRIGY VAZE?

Bor K.O. 2005.12.20. 11:27:28

Elment a kedvem a kommenteléstől. Mostanában csak fikázni, egymást meg a szerzőket basztatni írnak be, sokszor tényleg szívből jövő gyűlöletkisugárzás itatja át ezeket a sorokat, sokszor csak zsigeri kötekedés. Remélem lesz regisztráció ehhez a bloghoz. Remélem minél hamarabb. Mindenkinek boldog ünnepeket. Szevasztok. Ja és a cikk: tipikus angol humor, a diplomatikus megfogalmazásai ellenére is viccesen objektív, pont mint a BBC, szenvtelen tudósítás egy ihatatlan borról és egy feltehetően bűnözők által működtetett ún. borászatról, ahol lehet hogy pont ugyanazokban a tartályokban deponálják a cukorcefrét mint amiben a kilencvenes években a szőkített olajat a Kecel, Lakitelek, Soltvadkert aranyháromszögben.

l 2005.12.20. 12:29:19

Az aranyháromszög NEM Lakitelek hanem Kiskőrös ! Nem védem a löttyöt de vettem EGRI BIKAVÉRT !!!! Amikor kiöntöttem pohárba kék sűrű trutyi volt az alján!!!! Mint kiderült derítésből származó alj !!! Nos az milyen ?

petit verdot 2005.12.20. 15:26:42

es akkor nyilvan az osszes bivaker olyan, nem?? csak nem Gacso-csalad volt? vagy Drahos?

fogyasztó 2005.12.20. 16:07:45

Nem akarom védeni, de ezért a pénzért a laikus sejtheti, hogy nem az évszázad borát veszi meg. Azonban személyes tapasztalatom, a következő: vettem egy 0,75 literes kiszerelésű villányi!!!!! vörösbort potom 800,-Ft-ért, a cimke dizájnos, a tájegység elvileg sugall valamint. Ellenben az üveg tartalmára valóban el lehet mondani, hogy hónaljvíz, azonnal kiköptem, förtelmes volt. Nem biztos, hogy csak az alföldi tájegységet kellene vizslatni és pocskondiázni folyamatosan!!!! Nem minden a név!

Oláh 2005.12.20. 16:38:37

Ha 80,-Ft egy sterilizát palack, a megirt dugó legalább 50,-Ft és kell még a has és ahát cimke+ a záró cimke, akkor miről beszélünk ilyen olcsó ihatatlan moslékról.

Bor Béla 2005.12.20. 19:05:44

Ez a bor nem 80 forintos palackban volt, az biztos. Ráadásul, a legrosszabb minőségű, agglomerált (préselt) dugót egy ekkora üzem már megkapja ! (!!!!!) forintért darabonként. A címkénél is biztos a legolcsóbb dizájnert keresik meg, szóval ki tudják hozni az egészet 50 forintból is. Ja, és abban is biztos vagyok, hogy nem hutatiszta üveget használnak, hanem olyat, amiben már volt bor és átengedik egy lúgos palackmosón ...

Bor Béla 2005.12.20. 19:07:39

Bocsesz, kimaradt a lényeg: 4 forintért már kapnak ilyen mennyiségben préselt dugót - de ahhoz már a gyártó is mellékeli azt a használati utasítást, hogy eszükbe ne jusson lefektetni a palackot, mert baja lehet a bornak ...

L 2005.12.21. 08:03:51

petit verdot !! nem az összes bikavér ilyen DE ennek a cégnek se minden bora ilyen lötty!!! Azt azért hozzáteszem, hogy az a bikavér nem a 350 FT-os volt !!! Kérdésem ha ez ilyen akkor milyen a 350 Ft-os ??? A Lakhegyi asztali bor 160-ért a Bikavér eredett védett minőségi amit ha jól tudok csak válogatott alapanyagból házasítanak !!! Az alapanyagnak mindegyike minőségi bor ! Ahhoz, hogy minőségi legyen elvileg 1/2-e lehet a termés mennyisége azonos területen ! Ez az alap !!!!! Nos akkor az a 350-es "bikavér" mi is valójában ????????? Ez is megér egy pár hozzászólást ! Ja és kostolja meg valaki azt mert én nem mertem még ! Jó lenne ha nem csak az ALFÖLD-et szidnátok ! Ott is van jó BOR ! Máshol is van lötty

rambo 2005.12.21. 10:18:54

169 Forintért nem lehet bort csinálni szőlőből. Persze vicces egy ilyen leírás, ennek kedvéért meg kell kóstolni egy ilyen "bort" is, de én biztosan nem mérgezném meg a szervezetemet ilyesmivel, még ha fizetnének érte, akkor se. Műtrágya, seprő (jobb esetben), cukor, aroma, víz - szerintem ez károsabb az egészségre, mint a kólák és egyéb szintetikus szarok. Faterom igazi mennyiségi borivó, de a Corában kapható 300 Ft körüli bor még őt is kiborította.

maribor 2005.12.21. 11:30:01

Nagyon szakszerű CSITE minősitése a "lakhegyi mézes" nevű szőlő után polcrakerülő valamiről. 169,- Ft-ért bort polcra kitenni egy multi-áruházban már csak ilyen minőségben lehet... Ha kalkulálunk 40-50 Ft/kg-os szőlőárakból kell kiindulni ( ez 16-17 mustfokos szőlő, amiből kb. 9,00 tf% alkohol képződik ) , 1 kg szőlőből 0,7 lt bor állitható elő, és akkor még csak ujbor! Bár én már vásároltam 1800,- Ft-ért (kiváncsiságból) bordouexi vörösbort, ami egy hangyányit sem volt jobb, mint a 300,- Ft körüli bikavér... És ami a legmeglepőbb, préselt dugóval volt lezárva, amihez ma hozzá lehet jutni MO-n 4,- Ft+ÁFA áron ..... Sőt a supermarketek olasz, spanyol 300,- Ft körüli akciós borai is hasonló "minőségek" Nem tudom az idén lesz-e (vagy már van) import pezsgő 298,- Ft-ért (főleg olasz) de arról is lehetne hasonló értékelést irni. Az "aranyháromszögeléssel" meg tele van a hócipőm: Kecskeméten egy áruházban Balatonfelvidékről származó (egészen pontosan ábrahámhegyi ) borokat is "akcióznak" 180,- Ft körüli (bruttó) áron! Javaslom mindenkinek, hogy próbálja megkóstolni a Frittmann Fivérek akármelyik borát, a Kunságkincse borait (tul: Font Gábor) Soltvadkertről, a Gonda János borait (Hajós környéke) vagy a Szikrai Cserszegi Fűszerest (Nyárlőrinc) vagy a szabadszállási Dunavölgye Kft akármelyik borát. Ezek alföldi bortermelő cégek, Frittmanék és Font Gábor meg egyenesen az inkriminált területen termelik a szőlőjüket, és készitenek belőle nem is akármilyen bort. És csak néhányat soroltam fel, kapásból, igaz ezeket nem lehet megvásárolni 169,- Ft-ért...... Dehát mint ismeretes, az olcsó hús leve hig. Mégegy : "járt utat járatlanért el ne hagyj" azaz én csak ismert és bevált bortermelőtől javaslom megvásárolni az ünnepi ételek mellé az itókát. A kisérletezés is fontos, de mint a cikk is mutatja, nagy a rizikó.

tf1 2005.12.21. 14:19:24

Ejnye, Csite! Pont te?

L 2005.12.21. 14:26:20

maribor látom te szakértő vagy !!! Valóban az általad ismertetett borászatok borai JÓ MINŐSÉGŰEK ! A levezetéseiddel is egyetértek ! Egy dologgal nem egészen az utolsó két szóval "nagy rizikó" 170 Ft ma már nem az ! :-)) Egyébként kóstoltam az említett borászattól is jó bort ! Állítom aki itt "okosakat" ír felének fogalma nincs az oly kedvelt szóról, hogy fajta jelleg !!! Kérdem én milyen jellegzetességnek kell leni egy Lakhegyiben ? Aki ezt magától és nem utólag elolvasva tudja az kritizáljon ! Ne értse félre senki nem védem a bort

kispé 2005.12.21. 16:06:09

Minden tiszteletem a maroknyi tisztességes alföldi termelőé, de szvsz az országosan ismert pincék közül egyedül Frittmanék védik meg a mundér becsületét, ellenben tömérdek a hamisító/félhamisító vagy a szimplán eccerű tömegborgyártó( a kistermelők szintjén biztosan jobb az arány, de ez nagyon sokak számára ismeretlen és érdektelen). Az előítéletek megszűntetésének nem az a módja hogy tudomást sem veszünk a valóságról, hanem az, hogy erősítjük a jó részt(= több jó alföldi palackos bort készítünk). Mellesleg ennek a szürkeszektoros borgyárnak már csak a mérete miatt is szerepelnie kell...

M67 2005.12.21. 18:34:43

Szőlőérzékenyeknek is kell bort csinálni! Ők mit innának akkor! Tablettából ennyiért is ki lehet hozni...Létezik ennél olcsóbb bor,bocsánat,inkább ital is....

tf1 2005.12.22. 10:00:18

A hócipőm tele van az olyan borszakértőkkel akik ha hegyvidéki borról van szó és találnak valahol egy jól sikerült 220 literecske egyhordócska borocskát, addig fényezik a borászt, míg az egész ország le nem borul előtte (a többi boráról pedig "bölcsen" hallgatnak), viszont ha alföldi borról van szó, rutinosan kiválasztják az egyik legszarabbat, aztán köpködnek (bocs Csite!) aztán a T. nagyérdemű pedig szentírásnak veszi az ilyen "szakértő" írásokat, mert az "újság megírta". A borhamisítás minden borvidéken jelen van(csipszes "barik"borok, tokaji "aszúk", a cukrozásról nem is beszélve), csak hát egy másik borvidék imázsát nem lehet rombolni ilyesmivel, bűnbaknak ott az alföld, ez így nagyon jó, nagyon kényelmes, meg a hülyéknek is tökéletesen megfelel. Pontosan jelzi mind az újságíró, mind az olvasói színvonalát. Csalódást okoztál Csite!

kispé 2005.12.22. 10:35:57

Ha nem csak egyetlen korrkekt pince lenne országosan ismert az Alföldről (még ők sincsenek bent azt hiszem egy nagyobb kereskedőnél sem) - Frittmannék, akkor más lenne a helyzet. Máshol is van tömérdek szar és hamisított bor, de mellettet rengeteg az igényesebb/értékesebb tétel is. Mindamellett hajrá tisztességes alföldi termelők! És a borhamisítás igazán nagyipari méretekben azért leginkább mégis a rónaságra jellemző.

tf1 2005.12.22. 10:55:59

Na figyelj! Nem egy olyan kisebb borászatot/termelőt ismerek, akik pont azért nem tudják eladni a jó minőségű boraikat, mert az ilyen cikkeket dörgölik az orruk alá, mondván hogy itt írja az újság hogy az alföldi bor szar! de erről talán a Frittmannék tudnának többet mesélni hogy mennyi munkába (és pénzbe) van nekik az hogy egyáltalán EMLÍTIK őket a "korrekt" pincék közt, de ott is csak úgy hogy "jó, jó, de mégiscsak..." Példának ott van a hirtv-n Borbás "mindenttudniakarok" Mária műsora, ha láttad. "borhamisítás igazán nagyipari méretekben azért leginkább mégis a rónaságra jellemző". Persze: amiről beszélnek, az van, amiről nem beszélnek, az nincs. Azért mert ezzel volt tele minden sajtó a közelmúltban, az azt jelenti hogy "leginkább mégis a rónaságra jellemző"? Az ilyen cikkek valóban elérik a céljukat.

kispé 2005.12.22. 12:11:11

Persze a hamisításról nyilván nincsenek pontos statisztikai adatok, de tény hogy pl ahol mi borászkodunk ott szőlőszármazási bizonylatokat, amivel hamis bort lehet tisztára mosni, kizárólag alföldiek vettek az elmúlt jópár évben. Szvsz hogy megtörjétek ezt az ördögi kört, létre kellen hozni valami "elitklubot", akik egy bizonyos szintnél jobb borokat készítenek és együtt mehjelenni, kommunikálni, és akkor felétek elindulhatna a bizalomépítés. Az Alföld általános imidzsét úgysem lehet megváltoztatni, az értékes részt kell kiemelni belőle!

Defter 2005.12.22. 12:11:15

Ez tényleg így van, az alföldi hamisítás mindig napirenden van, a többi borvidék hasonló hírei viszont nem jelennek meg többnyire, így elég könnyű a sztereotípia. Amúgy Frittmann Jánost jelölték az év bortermelője címre, ami szerintem a munkája elismerését szolgálta. A borvidékét pedig talán az szolgálta volna leginkább, ha a végén őt választják. Majd máskor.

tf1 2005.12.22. 16:12:17

"ahol mi borászkodunk ott szőlőszármazási bizonylatokat, amivel hamis bort lehet tisztára mosni, kizárólag alföldiek vettek az elmúlt jópár évben. " :-)))))) Most kérdezzem hogy mennyivel vagytok különbek?

csite 2005.12.23. 08:12:57

Konkrét termelő, konkrét boráról írtam! Nem borvidékről! Hogy még nagyobb csalódást okozzak, hamarosan írok tisztességes alföldi borokról is!

l 2005.12.23. 08:45:12

tfl IGAZAD VAN !!! kispé -ék is közreműködnek ebben ŐK is tettestársak !!! Aki hasznot húz ebből az kritizál ??? Kérdem én kispé , hogy van ez? Tegyetek már ott ellene, hogy nem adtok el ilyet !

kisicce 2005.12.23. 09:00:55

Tisztelt Bor.ko. Sajnos hallani ezen dolgokról, de eredményes szakmai, apeh,pénzügyőri, eü. fellépésekről miért nem?Ezt is az Eu.tól várnánk, nem kellene lépni előbb ebben nekünk? Nem vagyok naiv csak várom a fellépést ezek ellen, tartályok megvásárlásátol kezdve nyomonkövethetőek és ellenőrizhetőek, a helyiek meg tudják is, hol mi miből készül, rákényszerülnek hallgatni?

egy kevésbé művelt alkoholista 2005.12.24. 15:02:43

Kedves Csite kollega!Nem tudom, hogy ennek a cikknek mi értelme volt. Tudom, nagyon szomorú a helyzet ezen a téren az országban, de mi értelme van összevetni ezt az 'bort' az oldalon már kóstolt, és jó kritikát kapott BOROKKAL. Két külön kategória két külön funkcióval, de hát ezt bizonyára mind tudjátok. Azt sem értem, hogy mért pont erre a borra esett a választás, amikor a boltok polcai rogyadoznak a hasonló lőréktől. Egyébként nem akarom védeni sem a bort, sem a borászatot (én még két kortyot sem innék meg belőle), csak egyszerűen nem értem ezt az egész cikket.

ezerjó 2005.12.25. 10:06:13

Csite most szarba nyúltá nemkellett volna ,inkabb Frittman testvérek borairól írtál volna vagyis kostoltad volna .Végre van ebben arégióban is szerintem jó borok ,és kellene adicséret .Inkább tegyük híressé ezt akörnyéket ne pedig ásztassuk .Persze én se iszom a Kis borászat borait,mert nem ízlenek ,remélem saját magát járassa majd le.

törpe 2005.12.26. 09:48:51

"ennyiből nem lehet bort csinálni"a Balaton környékén tavaly a szőlőt 40-50ft/kg a kész folyóbort 65ft-70ft-ért vásárolták fel.Ez a termelőnek kb 100000 ft veszteség hektáronként.Ja és az országban szinte sehol nem kapsz étteremben korrekt asztali bort,mondjuk egy ebéd mellé 6-800 ft/ l áron

királylány(ka) 2005.12.27. 11:15:55

hahó!bár nem feltétlenül ehez a témához kapcsolódik,de mégis! Tehát egy kérdés:teljesen laikusoknak létezik-e olyan könyv,ami borászat ill. borral kapcsolatos alapismeretek és kifejezések, fajták összegezve megtalálható?

bortermelő 2005.12.27. 13:49:45

Az Alföld mellett szét lehetne nézni Egerben is, néhányan a legnagyobb felvásárlók közül nem fizették még ki a 2004-es (!) szőlőt (sem) és még a borhamisításban is részt vesznek. Bor és Piac 2005/12 8. old: 15 egri pincészet OBI-vizsgálatának eredménye: a tételek 26%-a megfelelt, 64%-a kifogásolt és 10%-a HAMISÍTOTT. Egyébként a hamisított borok arány Badacsonyban 0% Tokajban 7% volt.

gyurin 2005.12.27. 17:45:24

Gratula a cikkhez!

Bor Béla 2005.12.27. 21:53:57

Bortermelő, ugye ezzel nem védeni akarod az alföldieket ?! Mert ez akkor kábé olyan lenne, mintha Matthäuss azt mondaná, hogy "kérem igaz, hogy nem tud a magyar válogatott focizni, de Antigua és Barbuda sem tud " ...

bortermelő 2005.12.28. 09:21:37

Bor Béla | 2005.12.27. 21:53 Semmiképp sem, nem vagyok arrafelé érdekelt. :-) Csak arra akartam rámutatni, hogy a két nemzetközi viszonylatban is ismert borvidéken (Eger, Tokaj) is jelen van a hamisítás, és fontosabb lenne először ezekben a régiókban rendet tenni és lehet, hogy könnyebb is lenne mint az Alföldön.

2005.12.28. 10:05:53

Bor Béla | 2005.12.27. 21:53 Nagy hülyeséget írtál, de ne is törődj vele

RoFä 2005.12.28. 11:46:00

Kedves k (2005.12.17 - 21.10). Szerintem meg nincs igaza, kurvára nincs igaza, mégpedig azért, mert olyan, mint Móricka, mindenről az jut eszébe. A pancsolt gusztustalan borok uralmát, ha egyáltalán, akkor az unásig ismert mennyiségi exportnak köszönhetjük... Ennek nincs köze a globalizációhoz. Amit a globalizációnak inkább köszönhetünk, azok - a sok hátulütő mellett - mondjuk Tokaj franciái, Szepsy tőkéje (nem a szőlő, a pénz), meg hogyha egyáltalán akar valaki kaliforniai bort inni, hát ihat. Az ilyen cukorcefrecuccok és a kurrens voltuk inkább az igénytelenséget ÉS (!) a pénztelenséget bizonyítják. (Egyébként simán lehet, hogy szar szőlőből készült bort ivott Csite, amit a hiper felvásárolt nyomott áron, és továbbad akár veszeséggel, hogy az akciós katalógusra becsődüljön a műveletlen alkoholista és vegyen mást is...) Valamint anno kisdiák koromban ne tudd meg, mennyi 250 Ft / 2 literes Kadarkát ittunk az éjjel-nappali bejáratának támaszkodva, pedig akkor még nem volt ennyire globalizáció. :D

kispé 2005.12.29. 13:28:52

aki szőlőszármazásit elad, az bűnöző és kártékony, valóban ezek ellen is erősen fel kellene lépni. Talán ha húszszorosára emelnék a hegyközségeknek juttatott pénzt (Mari nénitől mégsem várható el, hogy a kb 60 ezer forintos fizetéséért kb 300 hektárt járjon be naponta hogy ellenőrizze, valóban a származásinak megfelelő mennyiséget szüretelték-e). De ha lennének helyi hamisítók, földbe ásott mega-tartályokkal, akkor biztos helybélieknek adnák el a szőlőszármazásikat. Még egyszer: hajrá tisztességes alföldo borászok!

l 2006.01.02. 13:19:04

bocs kispé ! nem igazán értem mire célzol a Mari nénis résszel!

kispé 2006.01.02. 15:23:33

arra hogy a hegyközségeknek nincsenek emberei, kapacitása, hogy ellenőrizzék hogy valóban annyi szőlőt szüreteltek-e egy parcelláról, mint amit lejelentettek a szőlőszármazásin (vagy szüreteltek-e egyáltalán). Szóval ha az állam VALÓBAN meg akarná szüntetni a hamisítást, akkor első lépésként a szőlőben ellenőriznék a termésmennyiséget. Tudom hogy ez nagy feladat, de szerintem van a világon jópár olyan hely, ahol ezt megoldják.

ezerjó 2006.01.02. 18:04:45

nem lessz soha vége a brhamisításnak szerintem, mert minden kormánynak érdekeltsége van benne. ez az én magánvéleményem. ha megakarták volna szüntetni akkor már rég megtették volna.

lacibor 2006.01.02. 21:06:17

A BORÁSZ ab ovo tisztességes. A mert a bor bizalmi termék és megköveteli. A hamisító, a pancsoló, a cukorcefrét keverő, a kiskapunyitogató, az ügyeskedő legjobb esetben is csak jólértesült. Az ilyen folyadékokat nem kell meginni. Ha nem fogy, akkor a gazdája tönkremegy. A PIAC majd kigolyózza. DE! Addig is könyörögve kérek mindenkit, akinek van egy kis rábeszélőképessége, hatásköre, (kormány, hegyközség, Mari néni, közepesen felkészült- és művelt alkoholizáló stb) győzze már meg a PIAC-ot ennek a kis akciónak a fontosságáról.

lacibor 2006.01.02. 22:54:32

királyleány(ka)! katt a bor.co.hu (csak egy tipp) vagy; dr.Török Sándor Borászok zsebkönyve

Rjani 2006.01.04. 15:31:32

Csatlakozom "ezerjó" kollega 2005.12.25. 10:06-i hozzászólásához. Amellett, hogy minden lehetséges fórumon kéne mindenkinek (főleg a hatóságoknak!) venni a bátorságot, hogy nevén nevezze végre a hamisítókat, kezdjünk alkalmazni POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ-t a rendesekre. A Frittman testvérek Soltvadkertről pl. már harmadszor kerülnek be az Év Borásza jelölésbe, mégis alig hallani róluk a portálokon és a fórumokon. A boraik nemcsak alföldi mértékkel kíválóak, miközben áraik s.vadkerti illetőségük miatt nagyon alacsonyak. De ajánlom egy megyével odébbról, az ásotthalmi Somodi Sándor borait is. Van-e valakinek infója, hol, milyen áron kapható és jól esett-e megkóstolni? Érdekelne, mert három éve nem kóstoltam. A szőlő az szőlő, mégha az Alföld nem is az a túl változatos terroir, mint a hegy- és dombvidék. De a gonddal, tisztességgel nevelt szőlőből állítom, bizonyítom, ott is nagyon szép bort nevelhet a borász. Az összetétele miatt elfogultnak biztos nem nevezhető Magyar Borakadámia szerint még akár az Év Borásza jelöltje is lehet, mint Frittmanék.

lacibor 2006.01.07. 23:52:23

Na hát akkor el kellene kezdeni a főbátornak a megnevezéseket. Egy hamisító, egy rendes, egy hamisító, egy rendes. Könyörgöm találja már meg valaki a főbátort! Somodi Sanyival remélem találkozunk Ó-pusztaszeren, a Csongrádi Szent Vince borrend, Vince-napi vicevessző vágásakor. Fenem a fogam, mert a tavalyi kimaradt.

tf1 2006.01.08. 08:00:40

Legyél TE a főbátor!

kisicce 2006.01.08. 16:48:29

Ha egy palackozott valami, a zöldségesnél 25o-33oFt,gondoljuk át főzni érdemes vele?Inkább ne, meneküljünk a csalódástól, ne akarjuk megismerni a gonoszt.

2006.01.11. 22:10:58

Ok, Ok! Hamisító Rendes Patószállási Borház Kft

lacibor 2006.01.11. 22:14:07

Ok, Ok! Rendes Hamisító Patószállási Borház Kft (folytassam?)

Hep 2006.01.19. 18:08:18

Tavaly a Pannon Bormustrán volt egy soltvadkerti pincészet, akikkel jól el is beszélgettem, sajnos nem ugrik most be a család neve, így visszakeresve Kunság Kincse Borászati Szövetkezet néven futnak. Nagyon lelkes, igazi megszállott család volt, kellemes, könnyű, illatos, világos homoki borokkal, könnyű, nem túl fűszeres zöldséges és halas ételekhez egy nyáreste tökéletes választás. /// Az ilyen bornak nevezett löttyökkel pedig nem igazán tudom miért nem lehet azt csinálni mint a pálinkákkal: a szinten aluli leveket "borszerű alkoholos ital"-nak kellene nevezni.

én 2006.01.19. 21:24:28

menjen be a rendes gazda a Tuskóba a szőlőkaróval, és csináljon olyan mozdulatokat vele a "borok" közvetlen közelében, mint a kalapácsvető ...ahogy a francia kollégák is

Amorim 2006.03.12. 12:36:04

A Bock Józsi és Gere A. rengeteg bort vásárol a Balaton környékéről - 200-300ft/L áron és sajátjaként továbbadja 2-3000ft-ért ......Ez nem borhamisitás ?

VR 2006.04.04. 00:31:35

Magyarországon nagyon jó borok vannak - és van a Tokaji... :-P
süti beállítások módosítása