Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

t.i.

2005.12.29. 05:50 - alföldi merlot

Ritka nagy baromság ez a nomen est omen dolog, én legalábbis soha nem tudtam megbékülni vele. De Tóth István esetében mintha működne, sajnos.

A magyar chateau-lakók gerincét megtörte ugyan a proletárdiktatúra, a borászok között mégis egymást érik a veretes, különös csengésű nevek: Szepsy, Gere, Bock, Malatinszky, Tiffán, Vesztergombi, Takler. Mintha őket eleve borbrandnek anyakönyvezték volna. Tóth István ebben a mezőnyben a kovácsjános, a névtelen hős, a proli. Egy pannon jedermann. Vagy legalábbis annak jobbik arca.

De ez inkább csak a látszat, mert valójában Tóth István nem átlagember. Egyrészt sokszoros veterán triatlonbajnok, másrészt gazdasági houdini és végül a legtisztább egri bikavér-recept jogtulajdonosa. Aki kóstolta már az 1999-es vagy a 2000-es Bikavér Válogatást, az bizonyára velem együtt csodálkozik azon, hogy más egri pincékben mit keresnek olyan lázasan. Ti. az Egri Bikavér már föl van találva. Ezen persze lehetne hosszasan vitatkozni, és különben is virágozzék ezer virág, de a Tóth István bikavérek behozhatatlan előnnyel indulnak: természetesen magyarnak hatnak. Mintha a pannon garatra volnának szabva. Ha létezik a magyar vörösbornak ideáltípusa, akkor az éppen ilyen lehet: a gyümölcsös, fűszeres, savakban gazdag, kékfrankos alapú bikavér. Én mindenesetre nem ismerek más magyar vöröst, amit ilyen anyanyelvszerűen magátólértetődőnek találnék.

A borok

Tóth István Tradicionális Pincészete 4 hektáron gazdálkodik, és további 6 hektárról vásárolnak szőlőt. A fő fajták: kékfrankos, cabernet sauvignon, blauburger, zweigelt és merlot. Miközben gombamód szaporodnak a csilivili "látványpincészetek", Tóth Istvánnak riolittufába vájt parasztpincéje van. Magához mérten ő is becsvágyóan terjeszkedik: megvette a szomszédét is, és egybenyitotta a sajátjával. Ez a pince pontosan olyan, mint nagyapáinké volt: barlangszerű, sötét, hideg és dohos. Sok-sok hordó (egyik sem fehér), és elképesztően sok palack (mind penészes). Gyakran elhangzik vele kapcsolatban, hogy ő (szemben másokkal) csak megfelelő hosszúságú palackos érlelés után dobja piacra a borait. Nagyjából ennyiben merül ki a Tóth István marketing, persze ezt sem ő találta ki. Amikor a helyszínen megkérdeztem tőle, hogy tudatos-e ez a hosszas (és kissé kockázatos) kivárás, akkor először csak mosolygott, aztán azt mondta, hogy sajnos nem olyan tempóban fogynak a borok, ahogyan szeretné, és bizony lassan már nem tudja hová tenni őket.

Az 1999-es Bikavér Válogatás szinte minden elképzelhető elismerést besöpört már, és afféle kultuszborrá vált. Szerencsére még mindig eleven és élvezhető, és sajnos kapható is. Pedig sok más kultuszbornál jobban rászolgálna, hogy előjegyzésben elfogyjon. (Talán, ha a forgalmazó kicsit fölpörögne, és az áraikat a sztratoszférába katapultáló Taklerék mellett megfizethető alternatívaként Tóth Istvánnak is jutna egy kis figyelem, akkor csökkenhetne a penészes palackok száma.) Nem rég került forgalomba a 2000-es Bikavér Válogatás, aminek a még meglévő '99-es készletek mozgósításával bizonyára lehetne egy kis reklámot csapni. És talán az árán is lehetne lefelé kerekíteni. Hogy minél több emberhez jusson el.

Tóth István Egri Bikavér Válogatás 1999

Ez a bor valóban egyedi csoda. Mintha minden sallangot lehántottak volna róla. Intenzíven gyümölcsös és fűszeres, és mivel gyönyörűek a savai, az illattól a lecsengésig hibátlan ívet ír le. A legtöbb magyar vörösbor mesterkéltnek, túlhajtottnak, üvegházi hibridnek tűnik mellette. És nagyon jó inni. Nemcsak kóstolni és boncolgatni. Van benne valami zsigerien ismerős, ami fölöslegessé teszi az okoskodást.

Tóth István Egri Bikavér Válogatás 2000

Sokban hasonlít az 1999-esre. Az talán összetettebb, de már a pályája végéhez közelít. Ez talán egyszerűbb, de zsibong benne az élet. Mindkettő képes arra a borok között ritka trükkre, hogy az illat ígéretét az íz képes valóra váltani.
A 2000-es Válogatás átütő feketecseresznye és szeder illatot áraszt, amit gyógynövényes, tejeskávés jegyek egészítenek ki. Szájban intenzíven gyümölcsös és fűszeres, kis cseresznyemagos kesernyével és fanyarsággal. A lecsengésben konyakmeggy. Enyhén húzós tannin. Majd kicsattan az egészségtől.

Tóth István Egedhegyi Kékfrankos 2000

Le sem tagadhatná, hogy szoros rokonságban áll a Bikavérekkel. Kevésbé komplexnek illene lennie, de valahogy ez is hasonlóan teljes élményt ad. Lendületes, tiszta, borszerű bor. Komoly anyag, erős közepes testtel. Intenzív illat: meggy, gesztenyeméz, kávé, tinta. Szájban alapvetően meggy, a lecsengésben meggymag. Szép savak, kissé magas alkohol.

(Ezúttal engedtessék meg, hogy ne pontozzak! Én egyszerűen szeretem ezeket a borokat, és eszem ágában sincs akár fölpontozni őket, akár a szenvtelen és rendíthetetlen igazságosztót eljátszani felettük.)

Cégért a jó bornak!

A nyáron néhány óra leforgása alatt jártunk a St. Andrea Pincészetnél és Tóth Istvánnál. A kontraszt döbbenetes volt. Az egyik oldalon az impozáns, nemzetközi színvonalú épület, és hozzá a rafinált és tehetséges piacépítés légköre, a másik oldalon, a Tutto-lakatos garázsajtó, szerénység, szegénység és a csendes ügyködés. Pedig Tóth István borai semmiben nem maradnak el a St. Andrea hasonló tételeitől.

Mire megírtam a Stylistot, rá kellett jönnöm, hogy puritán lelkem hiába fintorog a túlfejlett marketingizom láttán, ezerszer inkább ez, mint az a szánalmas egyhelyben topogás, ami Tóth Istvánnak jutott. Inkább ajnározzák őt is, rajongják körül, tervezzenek neki minden évben új címkét, nyomjanak neki luxus-brosúrákat, de ne legyenek tízezrek megfosztva attól az élménytől, amit a borai szerezhetnek. És becsüljük meg, mert tényleg ritka madár!

(Aki Egerben jár, feltétlenül keresse fel! A találkozás is emlékezetes lesz, és az árak is komoly bevásárlásra fognak csábítani! Telefonszám: 36/313 546, mobil: 30/305 1646)

Címkék: esszéjellegű

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2812936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóthpárti 2005.12.29. 06:41:14

Már érdemes volt élnie a Pistának, mivel képes volt " borszerű bort" készíteni!

Zorro 2005.12.29. 06:49:28

Tóth István lenni. szegény vidéki borász, nagy blogger majd felkarolni öt..... Érdekes, sem az Orsolya,sem a St. Andrea, sem más borász elérhetősége nem szerepelt még az írományokban!

mustvagysoha 2005.12.29. 07:55:02

Az én véleményem más! Az ilyen blogoknak éppen ez lenne az egyik legfontosabb szerepe, hogy felfedezze mások számára is a Tóth Istvánokat. Nekik kell a cégér - ellentétben az anyagiakkal jobban ellátott "sztárpincészetekkel" és Nektek/nekünk pedig kell, hogy megismerjük az ilyen borászokat és borászatokat. Én spec. ismerem Tóth úr néhány borát, de szeretném őt is megismerni a pincéjében, borai között. Meg is teszem! Üdvözlöm az ilyen írásokat, legyen ez hagyomány, fedezzünk fel hetente egy-egy hasonló termelőt, akinek bizony jól jön ez a "reklám"!!!

kifli 2005.12.29. 08:01:18

Tóth István sokkal több élményt adottt nekem _évek óta_, mint a mostanában agypnsztárolt Buttler, vagy akár St. Andrea. Hol voltak ezek a divatborászatok 97-ben? (lásd 97-es TI bikavér válogatás).

bordói 2005.12.29. 08:15:02

Ekkora ökörséget írni ! Kifli, nagyon hülye vagy.

Manci 2005.12.29. 09:32:29

Kifli! Valóban divatborászatok? Úgy gondolod, hogy nem a boraik miatt lettek azok, ha ugyan azok lettek? Mert ha mégis, akkor nem értem, mi a problémád. És a "Hol voltak ezek... 97-ben?" kérdésed enyhén szólva is butaság. Eszerint abban látod TI előnyét, hogy ő már 97-ben is készített bort? Meggyőző érv. :) Egyébként én is kedvelem a borait, de ez más kérdés. Üdv

ungarisse robertparker 2005.12.29. 09:45:17

kiflinek reszben igaza van. bukolyiek ugy lettek felkapott sztarpinceszet, hogy eddig osszesen 1 evjaratuk volt piacon. ezek talmi ertekek, majd ha 2004-ben is megcsinaljak ugyanezeket a borokat, akkor lehet arcra borulni elottuk. toth istvan viszont stabilan megcsinalja a tokeletes(hez igen kozeli) bikavert, megpedig evek ota. igenis mindenki huzzon le hozza, es igya kartonszamra a borait, mert nagyon jok

Steff 2005.12.29. 10:00:52

Tóth Istvánnak a „válogatatlan”, tescóbeli '99-es bikavére is nagyon jó; sajnos a válogatottat még nem ittam.

Karthasz 2005.12.29. 10:02:29

A múltkorában volt szerencsém meglátogatni Tóth Istvánt egy kóstoló keretében. Mindenben igazat tudok adni a cikk írójának. Nincs marketing, nincs kalmárszellem, nincs önajnározás. Olcsó árak, egyszerű "tradícionális" pince, egy végletekig szerény ember. Így tényleg nem tudja olyan mennyiségben eladni a borait, ahogy azok megérdemelnék. Mert megérdemelnék, az biztos. Csak ajánlani tudom mindenkinek azt a látogatást.

kifli 2005.12.29. 10:19:29

2003-ban Bukolyiék csináltak pár szép bort. ennyi. ez nem jelent semmit. igenis egy pince kredibilitását (ami egy borászat fő értéke szvsz) a konzisztensen bizonyított és hozott minőség jelenti. ez a Butlernél nincs, tehát szerintem a semmire lett felkapva, hiszen 2003-ban szép borokat csinálni nem volt dicsóség (illetve messze nem volt akkora dicsőség, amekkora palávet csináltak körülöttük). majd 5-10év megbízhat minőség után lehet egy pincészetet így sztárolni. egyébként nagy csend van a 2004-es Butler borokk örül, amiket kíváncsian várok...

XXXL 2005.12.29. 10:29:48

Kifli, Manci: Nem kell mindig, mindent összemérni. Pláne nem úgy, hogy akkor az egyik nyerő, a másik pedig vesztes. Tóth István borai nagyon jók. Öröm inni őket. Ettől még nem kell fikázni a Szt.Andreát, vagy Bukolyit. Minél több Tóth Istvánunk lenne...

kifli 2005.12.29. 10:49:22

XXXL! egyetértek, de néha bántják a dolgok az arányérzékemet.

szakértő 2005.12.29. 11:41:14

Ez egy rendesen odatett írás, bevésődik!

eF 2005.12.29. 12:10:41

egyébként a ma és holnap megrendezendő 5. Egri Borszalon kiváló alkalmat biztosít arra, h többek közt Tóth István boraival is megismerkedjen az ember

Dr Bubó 2005.12.29. 13:24:24

Kedves kifli! Jó évjáratban valóban nem nagy dolog jó bort készíteni, viszont gyenge évjáratban meg nem lehet.!. Óvakodj azoktól, akik mindig "JÓ" bort készítenek!

Krisztina 2005.12.29. 13:28:07

Azt hittem, nem szeretem a bikavért, míg meg nem kóstoltatták velem Tóth István és Pók Tamás borait. Steffnek igaza van, mindkét borász "válogatatlan" borai is javarészt kiválóbbak mint sok más borász "válogatásai", de ajánlom neki (is), kóstoljon válogatásokat is. Le fog esni az álla :) a szó lehető legjobb értelmében.

nemtudomka 2005.12.29. 14:49:37

"pályája végéhez közelít" + "húzós tannin" ? Bikavér 2000-es leírás

nemtudomka 2005.12.29. 14:54:35

leesett!

Dr Bubó 2005.12.29. 15:47:06

gyenge évjáratban igenis lehet jó bort csinálni. erről lehet megismerni az igazán kiemelkedó borászokat/pincészeteket. lásd pl pannonhalmi Pinot Noire 2004.

Dr Bubó (origi) 2005.12.29. 18:45:17

Ja! Csinálni azt lehet, csak készíteni nem!

hegyaljai 2005.12.29. 19:49:10

A topic címéhez visszatérve, mi szerint megtalálta t. i . a bikavér receptjét, azt nem hiszem. Viszont azt tudom, hogy jó úton jár, jobb úton, mint az Egri Hegyközségi Tanács, aki a bikavért 17 mustfokos Kékfrankosból, Kurucvér nevű festőszőlővel képzeli el, és a legfőbb problémája az, hogy néhány cég a borvidéken kívül palackoz. akkor inkább t. i. általam nem ismert, de működő receptje. :)

2005.12.30. 00:58:56

Ez nem topic, hanem post.

2005.12.30. 12:04:38

Hegyaljai! Nem tudom a kurucvért honnan vetted, amúgy is Egerben festőszőlőként Turánt szoktak használni. A 17 mustfok kékfrankosra tényleg kicsit szánalmas, de a superiorra már legalább 18. A t.i. féle receptet meg mindenki tanulmányozza szorgalmasan!!!:) A 130/2003 rendelet részlete a fajtahasználatról: (2) Egri bikavér védett eredetű bor legalább három, az adott hegyközség fajtalistáján ajánlott fajtaként szereplő szőlőfajta borának házasításával állítható elő. A termőhelyre javasolt fajták: kékfrankos, kékoportó, kadarka, blauburger, kékmedoc, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir. (3) Egri bikavér superior védett eredetű bor az egri borvidék egri körzete hegyközségeinek fajtalistáján ajánlott fajtaként szereplő szőlőfajták közül legalább négyfajta borának házasításával állítható elő úgy, hogy egy fajta aránya sem haladhatja meg az 50%-ot, és nem lehet kevesebb 5%-nál.

2005.12.30. 12:06:27

bocs, Nfreeman voltam

ottó 2005.12.30. 12:31:09

Nfreeman! A syrah-ról elfejtkeztél!

eF 2005.12.30. 12:47:50

kedves hegyaljai! ha már idézel, idézz pontosan!

gergo 2005.12.30. 13:40:25

eF: az V. Egri Borszalonon nem lehet Toth Istvan borait megkostolni ugyanis nincs ott...

Grenache 2005.12.30. 15:03:57

ottó: nem Nfreeman, hanem a rendeletalkotó FVM feledkezett meg róla ... :)

Ottó 2005.12.30. 15:58:39

Grenache! Elsőnek Egerbe került be a telepíthető fajták közé a syrah, igy a bikavérbe is bekerülhet!

Grenache 2005.12.30. 18:38:16

Belekerülni belekerülhet, a Bikavérről szóló 130/2003. (XII.31.) FVM rendeletbe mégse került be mint javasolt fajta (3.§ (2) bek.). Lehet ezzel vitatkozni, de sztem e rendeletből szólt az idézet. Hozzáteszem: kár hogy nem került be, de ez van.

Ottó 2005.12.30. 19:10:35

Neked igen lassú a felfogásod! Akkor pontosítok! 2005 novemberében született döntés arról, hogy hazánkban elsőnek az egri borvidéken telepíthető (nem kisérleti jelleggel) a syrah fajta. Ezt a tényt az FVM rendelet módosítása fogja rögzíteni.

Grenache 2005.12.30. 19:58:08

Mielőtt személyeskedni kezdesz, olvasd el ismét és lassan, szótagolva amit Nfreeman írt. Idézett egy rendeletből, le is írta a számát. A rendeletben nincs benne az, amit te hiányoltál belőle, vagyis nem ő felejtette ki. Ettől még persze lehet lassú a felfogásom, csak az egésznek semmi köze egy még nem kodifikált megállapodáshoz.

elzee 2005.12.30. 20:26:52

Dr Bubó | 2005.12.29. 13:24 de lehet...csak sokkal-sokkal kevesebbet

Dr Bubó 2005.12.30. 20:44:13

Részleteznéd?

eF 2005.12.31. 10:41:20

gergo: valóban nem volt ott, de úgy volt, hogy ott lesz. kár:(

Levi 2005.12.31. 11:59:04

Pedig mindenki ott volt aki számít. Micsoda borok.....!

gergo 2005.12.31. 12:06:34

Foleg a Vili Papa Cuvee! Milyen jo otlet volt Thummerertol hogy azt a bort is kihozta! :)

malbex 2005.12.31. 14:59:31

es milyen ramaty kostolopoharakkal vagtak tonkre a jo borokat ... :(

eF 2005.12.31. 18:53:56

de legalább többségében jó borok voltak!! Egriként teljesen nyugodt vagyok, az első és a második vonal rendben van...

balatoni bortermelő 2005.12.31. 19:52:52

Tóth István borait a szakma régóta jól ismeri és a minőségüket elismeri.Bikavér összeállításainál kiváló alapanyagokat jó érzékkel házasít, szerintem ez a recept titka.A felvezető szöveg is jó!

Levi 2006.01.01. 13:46:15

Én azért nem lennék annyira nyugodt a helyedben( eF), mert szerintem max. 3-4 bor volt iható! Igazából a mai egri valóság elég lehangoló!

eF 2006.01.01. 17:19:08

név szerint?

Levi 2006.01.01. 17:33:56

Ez nem a reklám helye,de GálT03 pinot,GálL03 András bora,Thummerer Vili papa.

eF 2006.01.01. 17:49:39

ha általánosítanál (már ha a dolog természete ezt megengedi), akkor szerinted mi volt a probléma a többivel?

gergo 2006.01.01. 18:42:03

Levi: szerintem azert volt meg egy par jo... pl az osszes St Andrea bor, Pok Tamas bikevere, Simon kekfrankosa... persze nem mindet a Vili Papa Cuvee-vel kell osszehasonlitani...

gergo 2006.01.01. 18:42:52

eF: azert az is teny hogy volt nehany igazan ihatatlan is, nem? :)

Levi 2006.01.01. 18:57:47

Kedves eF! igazán ezt a borászoktól kéne megkérdezned, mivel én is egri vagyok, így csak pozitív példákat kívánok mondani.Ár/érték arány bajnoka Juhász Bikavér.

eF 2006.01.01. 19:14:14

gergo: a tény az, hogy volt néhány pince, akitől direkt nem kóstoltam, bár lehet, h kellett volna.... (akik szerintem nem az első v. másod/harmad vonalban vannak, és akiket a szervezők helyében nem engednék oda) :(((

eF 2006.01.01. 19:15:35

azt pont nem kóstoltam, de az olaszrizlingjük nagyon ízlett!

Nfreeman 2006.01.01. 23:15:49

A kerülhet-e syrah a bikavérbe kérdést lényegében kitárgyaltátok, úgyhogy én most csak a borszalonról irok. Először is nem volt ott mindenki, aki számit: gróf Buttler. Csutorás pince, Orsolya pince és persze Tóth István is hiányzott - nekem mindenképp. Csak első nap voltam, nem is kóstoltam nagyon sokat, de az tűnt fel, hogy Egerben nagyon kevés pince használja ki a lehetőséget, hogy igazán nagy fehérborokat készitsen. Az általam kóstolt fehérek közül igazán a Gál Lajos olasza emelkedett ki, és még a Pók Chardonnay is szép volt. (általában meg a St Andrea fehérborai kiemelkedőek) A vörösekből több nagyszerű is volt, nekem most legjobban a Demeter XY 2002, Thummerer Vili papa, Simon Merlot hármas tetszett.

ktmt 2006.01.02. 03:53:23

szerintem kiváló bor, sajnos a monarchia által forgalmazott verzió nem éppen a legolcsóbb, de megéri.

eF 2006.01.02. 10:12:01

meglátásom szerint Buttlerék letudták a kötelezőt a bikavér ünnepen, az Orsolya pincét, Csutorást és Tóth Istvánt én is sajnálom. már fentem a fogam az olaszrizlingre, a bikavér superiorra és a bikavér válogatásokra, dehát ilyen az élet. :(( egyébként az orsolya pince egyik fele civilben ott volt, de ez engem egy cseppet sem vigasztalt

2006.01.02. 12:10:03

ja és persze nemhivatalosan Buttlerék is képviseltették magukat, de ez volt az utolsó hozzászólásom :))

hegyaljai 2006.01.02. 16:26:56

Nem tudtam elmenni a szalonra, de az egyik áruházláncban örömmel látom, hogy bikavér ügyben vannak innovatív emberek. Magnum bikavér! 699 Ft/1,5 liter. Ez 0,75 literes palackra számítva 348 Ft. Eddig nem láttam 349 Ft alatt. Csak így tovább!!!

Kiváncsi 2006.01.02. 16:54:20

A Tescoban vásárolható Monarchiás Tóth István Bikavér 1998 milyen? Kóstolta valaki?

malbex 2006.01.02. 19:52:35

Az valószínűleg a 1999-es lesz, és a tescos tárolás keményen megviselte. Gyakorlatilag a legtöbbje szét van esve, pedig ugyanez a bor pincéből vagy rendesen tárolva még mindig csodálatos. Magyarán nem szabad Tescoban megvenni.

eF 2006.01.02. 21:08:56

hegyaljai: az összes egri borkedvelő nevében köszönöm az építő jellegű kritikát. tényleg igaz, hogy a tokaji borászok jerezbe járnak technológiát tanulni? :)))))))))))))))))))))))

cukorrépa 2006.01.03. 01:48:24

eF: odáig azért nem mennek el, az túl messze van! Ellenben Szerencs...., na az közel van!!!!!!! :-))))))

eF 2006.01.03. 09:59:44

nana! én ezt kifinomult poénnak szántam a nem túl kifinomult beszólásra, úgyhogy szerintem zárjuk le a témát még mielőtt itt egymást szivatnánk

2006.01.03. 13:35:10

valaki tudja ki forgalmazza TI borait ?

2006.01.03. 13:57:36

MMI Kinizsi utca Bp

2006.01.03. 14:04:24

Monarchia Borászati Kft.

Ferrodoló 2006.01.03. 20:05:01

Aszittem Minőségi Magyar Innivaló Kft.

Hep 2006.01.04. 14:32:41

A sztár pince/nem sztárpince vitából Tóth István borairól mindig is jó véleményem volt - bár sajnos tényleg sokszor szétesettet lehet itt Pesten kapni, Gróf Buttlerről viszont semmit nem tudok. Juhász Bikavérje a Borfaluban nem győzött meg, de a Kékfrankosa igen jó volt, Pinot Noirja pedig vitt mindent, mint Kamaz a kereszteződésben - bár tudom az itteni cikkírók biztos fanyalognának, mert "édes" és krémszerű. (Az etalon szilvásgombóc ízű bor.) Bikavérben viszont a Csutorás pince is eléggé ott van, az nem egyszerűen "fűszeres", hanem konkrétan szegfűszeges, önmagában olyan mint egy forralt bor - csak jobb.

ezerjó 2006.01.04. 18:53:49

Most vásároltam, ajándékba Toth István Egri Bikavér válogatás borát 1999-es évjárat. Akkor jó választás volt?

malbex 2006.01.05. 12:01:36

Ha olyan helyen vasaroltad ahol jol taroljak, akkor tokeletes valasztas. Imho.

Seres T. 2006.01.05. 22:44:53

ezerjó: Akárhol vásároltad, rossz választás volt!

down with the Tesco 2006.01.06. 10:31:13

A 99-es Bikavér Válogatás jó bor, szvsz a 2000-es komolyabb, komplexebb téma. Az pedig, hogy nem szabad bort venni hipermarketekben, az alapvető igazság.

kisicce 2006.01.08. 15:52:47

Ezeket a kulturákat kellene megöriznünk, emberek.Aki nem ismeri, a jó bort szomjazza,vegyen bort a Tóth és a Fehér család pincéiből,megtudja mi a bor és eddig mit is ivott, borzalmot vagy barikkolt vizeket jó drágán a multiktól.Szépasszony völgy 4.es pince.a Fehér pince és árai sem rosszak, ez nem reklám, csak a múltnak is adjunk, a minőséggel esélyt.A bikavér azonban sajnos nem a régi csak a borászati kulturák.

kobaiasi 2006.01.10. 14:59:46

Pár hónapja látogattam meg énis Tóth Istvánt, s hasonlóan kellemes élményeket szereztem. Az általam sokat ivott 99-es sima bika, a helyszínen fogyasztva új értelmet nyert. Egedhegyi kékfrankosa, válogatás bikája is meggyőző. Sőt tartályból kóstoltam frisss rizlinget, sokat még nem mutatott. TóthIstván rulez.

Kígyó 2006.01.11. 15:07:03

Én ismerem Tóth Istvánt és a borait is.Szerintem viszont aki Audival jár,nem szegény.

Audi 2006.01.17. 11:58:32

Ha 20 éves Audi 80-assal, akkor lehet az. Ha 1 éves A8-assal, akkor nem valószínű.

BMW-fan 2006.01.18. 20:05:32

Szóval, akkor milyen is az az Audi ?

egri 2006.03.09. 20:28:08

A4 - es 1998,1.6 benzines.Ez ma luxusautó?

egri 2006.03.09. 20:29:06

Ennek egyébként is mi köze van a borokhoz?

feltörekvőborász 2006.03.09. 20:35:40

MUSTVAGYSOHA! Ez volt ma a legértelmesebb hozzászólás.Tényleg jó 5let:fedezzük fel a nevesincs, de az arra érdemes borászokat. Engem speciel nem érdekel, hogy milyen autóval jár,csak legyen finom a bora.

bor-kostoló 2006.03.14. 11:26:46

Nem vagyok borász csak egy egyszerü amatör borkostoló! egy dolgot leszeretnék szögezni, azok az ugy nevezet borok amiket a nagy áruház láncokban lehet veni pl: Kék frankós 360 stb NEM BOR!!!!! Véleményem szerint az igazi bor a kistermelök készitik akik még a lelküket is beleteszik a borban. Én körbejártam az öszes egri pincét és nem találtam igazán olyan bort amire azt mondtam volna "hogy igen ez tényleg jó bor" nem akarok ezel senkit megsérteni lehet hogy nem jó helyen kerestem!! Viszatérve a kistermelöi borokhoz Novajon keresztül vezetet az utam és megáltam az ottani pincesoron ahol megkérdeztem egy idös urat hogy megkostolhatom e a borát? Ritka jó bikavér szuperiort itan nála! Mégegyszer kihangsujozom hogy senkit nem akarok sértegetni de a véleményemet azt fenttartom a jó boral kapcs. ut. sajnos nagyot csalodtam a hires "szépaszony völgy"-beli borokban.

kitti 2006.03.16. 12:30:19

én csak megszeretném erösiteni a "bor-kostoló" által irt sorokat. szerintem is a kistermelök készitik a legjobb borokat (ök nem ismerik a tartositó szereket a kémiai szinezést na meg a dusitást).

Budapest 2006.03.18. 21:28:21

kösz a tipet "bor-kostoló" Éljen a BOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása