Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Eső után köpönyeg

2006.01.03. 13:28 - Az Alkoholisták

A Világgazdaság Online boros ikercikkel jelentkezett. Az egyikben az EU-Egyesült Államok borháború tűzszüneti egyezményét támadják a németek. Magyar részről Harcz Zoltán és Jásdi István fejt álláspontot.

A másikban az Alkoholista állandó szerzője Albert gazda futtat eszmét a transzatlanti borvizezés és egyéb praktikák elfogadása ügyében/ellenében.

Címkék: híradó

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9612934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malbex 2006.01.03. 16:59:29

Jaó ez a cikk, aszonnya hogy - idézem - "The operation timed out when attempting to contact www.vg.hu". Csak aztat nem tom hogy ezt a Jásdi mondta-e.

lacibor 2006.01.03. 20:17:57

A világ, de főként Európa lassan belefullad a borába. A VG.hu oldalán egy fogyasztó azzal fenyegetőzik( név nélkül), hogy nem fogyaszt magyar bort amíg nincs rend a piacon (az ágazatban). Megfontolandó felvetés. Meg az is, hogy a borászat mára túlnyomóan kémiai szakmává nőtte ki magát. A kéndioxid oxidálása is csak egy reakció a sok közül. Lehet válogatni! A legszuperebb kezelőanyagok (chips, tannin, enzim, zselatin, színek, aromák) német, olasz, francia, spanyol előállítóktól érkezik. Meg amerikaitól. A magyar borexport nem az amerikai irányáról híres.(sajnos a másikról sem) Tegyünk rendet kis szemétdombunk körül, s ha így lesz akkor nem nagy probléma elkortyolnunk azt a 30-32 liter bort koponyánként.

Maribor 2006.01.05. 11:31:46

Lacibor, borzasztó dolgokat beszélsz: mi az hogy "a borászat kémiai szakmává nötte ki magát"? A cukorból alkohol keletkezik az erjedés során, ez tiszta kémia. A kéndioxiddal pedig éppen a borban levő iz-aroma, zamatanyagok oxidációját - kellemetlen átalakulását - próbálja a borász már több száz év óta csökkenteni. Az hogy a magyar bor ázsiója ott van, ahol, az sokak fáradságos munkájának az eredménye: főleg olyanoknak akiknek halvány segéd fogalmuk sincs a borkészitésről - csak hallottak valamit, hogy tabletta, meg csipsz, meg tannin, meg enzim, stb. Enzim, meg tannin nagyon sok gyümölcsben természettől fogva van. Hasonlóképpen jeleskedik a good wil rombolásában a média, amikor nagybetűs szalagcimekben hozza, hogy hol mennyi liter hamisitványt találtak ( a borászok hl-ben beszélnek, de a liter az nagyobb szám...). Én még egyetlen eset folytatásaként sem olvastam olyanról, hogy a nagy garral beharangozott "hamisitás" miatt valakit megbüntettek volna komolyan, elvették volna a müködési vagy a palackozási engedélyét, vagy uram bocsá lecsuktak volna. Summa sumarum: nincs ebben az ágazatban akkora baj, mint azt sokan hirdetik, túltermelés van, túl nagy a konkurencia és jó magyar szokás szerint dögöljön meg a szomszéd tehene is.... Az is tarthatatlan, hogy egyes borvidékek mennyire lenézik, lecikizik a másikakat, törtélemi borvidék - nem történelmi borvidék, hegyvidék - alföld és igy tovább. Én azt szoktam mondani, hogy gyümölcs a dinnye is és a földieper is, de mégse hasonlitja össze senki a kettőt. Ugyan ez a véleményem a borokról is, egy könnyű alföldi bort - a mindennapok borát - nem lehet egy napon emliteni, azonos mértékkel mérni egy soproni vagy villányi testes, karakteres, egy-két évig érlelt borral. Végezetül, moindenki először a saját, privát kis szemétdombján tegyen rendet, a saját pincéjében, sőt a saját agyában is ideje lenne már.

lacibor 2006.01.05. 14:51:53

Maribor, szörnyűket mert az élet maga is az. Az erjedésből ne vegyük ki az élesztőt, mert akkor a bor szakma tényleg teljesen kémiai szakmává növi ki magát. Tehát az erjedés mikrobiológia. Mikrobiológia még az almasavbontás, meg az élesztőautolízis. Parasztosan ennyi a mikrobiológia. A többi készítés- és kezeléstechnológia És most jön a lényeg. Amint az egyik nem létezik a másik nélkül, úgy a borászati kémia támogatása nélkül meghal az egész. Természetesen a borászati kémia nem öncélú, de óriási analizisigénye van. Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés az egy mérés. A többivel egyet lehet érteni. Azt hiszem nem egymást kellene meggyőzni. Ahogy az egyszeri anyós mondta:-Fiamnak mondom, hogy a menyem is értse.

Sörmedve 2006.01.08. 19:52:03

Asszem Albert gazda cikkéhez sokmindent nem lehet, illetve nincs értelme hozzátenni. Ahogyan annyi minden élelmiszernél, úgy a bornál is csak idő kérdése, mikor kapitulál Európa felnövekvő nemzedéke (merthogy ugye senki sem hiszi, hogy ezt a csatát a szabályzók vívják majd meg - egy frászt: a marketingesek, mint annyi élelmiszeripari csatát az elmúlt sok-sok évtizedben. Merthogy ez ügyes marketinges keresletet generál, a fogyasztó vásárol, ebből az ilyen "csaló" termelőknél pont a csalafintaságuk okán magas haszon keletkezik (szemben a nem csaló termelőkkel), aminek egy részét ezek a termelők megintcsak marketingre költhetik, elnyomva ezzel a becsületeseket és így tovább...). Értelmes ember ugye nem vitatja, hogy a hamburger meg a sültkrumpli egészségtelenebb, mint nagymama vajas-lekváros kenyere. Na most próbáld meg egy óvodás gyereknek elmagyarázni ugyanezt - mire ő majd felnő, bizony nagyon nagy eséllyel sz*rik majd rá, micsoda szennyet iszik meg. Ez lesz a menő, ezt isszák majd a többiek is. Merthogy moziban ugye kukorica, chips és kóla, na nehogy már sajtos-salátás szendvics és ásványvíz.... Ahol a pénz, bizony ott a lépéselőny. Jómagam csak egyetlenegy szalmaszálba kapaszkodom: évek óta van minden hazai borvidéken olyan borász kistermelő kapcsolatom/ismerősöm /jóbarátom, akikhez évről évre rendszeresen elmegyek bort venni. Mert róluk tudom, hogy ami a kezükből kijön, az minden általam nem preferált "varázslatot" nélkülöz (külön örömmel töltött el, amikor az egyik Eger környéki gazda kérdésemre visszakérdezett: "Keményfa chips ? Mi az ?").

lacibor 2006.01.12. 14:41:39

Akkor:-Ugorgyunk! Mondta Pósalaki bácsi.
süti beállítások módosítása