Óvakodj a sajttól! Újabb lyuk az alkoholista Maja fátylán. És nyakunkon az aktuális borözön, ezúttal Ausztráliából.
Sajt, a balgák köve
Újabb tudományos felfedezés rengette meg a bor világát. Immár hivatalos: a sajt legyilkolja a jó bort. A Kaliforniai Egyetem tudósai végleg a történelem szemétdombjára hajították azt a tévhitet, miszerint a sajt a bor ideális korcsolyája. A kutatók megállapították, hogy a sajt szürkehályogot von a védtelen receptorokra, és részleges, súlyos esetben teljes, ízvakságot okoz. Vagyis a sajt fordított bölcsek köveként működik: a művelt alkoholistából analfabétát csinál.
A kísérletsorozatot végző kutatócsoport vezetője, Dr Hildegard Heymann közlése szerint a borkóstolók azt követően, hogy sajtot ettek, már nem tudtak különbséget tenni a drága bor és az olcsó lőre között. A tudósok arra is fényt derítettek, hogy minél erősebb egy sajt zamata, annál gyorsabban foszt meg bennünket józan (vagy legalábbis művelt alkoholista) ítélőképességünktől.
Fiona Beckett, a Decanter egyik szerzője az eredményt így kommentálta: "Én azon csodálkozom, hogy az embereknek tudományos megerősítésre van szükségük ahhoz, hogy ezt elhiggyék. Aki rendszeresen kóstol bort, az nagyon jól tudja, hogy a sajt tönkre teszi a kedvenc borainkat."
Vagyis borkereskedői körökben nem véletlenül járja az a mondás, hogy kerüld a sajtot, amikor vásárolsz, de légy vele bőkezű, amikor eladsz.
Olcsóbb lesz az olcsó ausztrál bor
Az olcsó és a középkategóriás ausztrál borok még olcsóbbak lesznek, állítja David Lowe, a New South Wales Wine Industry Association elnöke az ausztrál Daily Telegraph-nek adott nyilatkozatában. Ami eddig AUS$20 volt, az most 15 lesz, ami 15 volt, az 10 lesz. A szervezet által végzett piackutatás szerint túltermelési válság alakult ki Ausztráliában. A hazai piac nem képes fölvenni a rekordtermést, a raktárak csordultig megteltek, és az export piacok is gyengélkednek. (Nem mellesleg 1993-94-ben 67.000ha-on folyt borszőlő-termesztés Auszráliában, 2004-ben pedig már több mint 164.000ha-on.)
Utolsó kommentek