Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sajt, a balgák köve

2006.01.22. 13:55 - alföldi merlot

Óvakodj a sajttól! Újabb lyuk az alkoholista Maja fátylán. És nyakunkon az aktuális borözön, ezúttal Ausztráliából.

Sajt, a balgák köve

Újabb tudományos felfedezés rengette meg a bor világát. Immár hivatalos: a sajt legyilkolja a jó bort. A Kaliforniai Egyetem tudósai végleg a történelem szemétdombjára hajították azt a tévhitet, miszerint a sajt a bor ideális korcsolyája. A kutatók megállapították, hogy a sajt szürkehályogot von a védtelen receptorokra, és részleges, súlyos esetben teljes, ízvakságot okoz. Vagyis a sajt fordított bölcsek köveként működik: a művelt alkoholistából analfabétát csinál.

A kísérletsorozatot végző kutatócsoport vezetője, Dr Hildegard Heymann közlése szerint a borkóstolók azt követően, hogy sajtot ettek, már nem tudtak különbséget tenni a drága bor és az olcsó lőre között. A tudósok arra is fényt derítettek, hogy minél erősebb egy sajt zamata, annál gyorsabban foszt meg bennünket józan (vagy legalábbis művelt alkoholista) ítélőképességünktől.

Fiona Beckett, a Decanter egyik szerzője az eredményt így kommentálta: "Én azon csodálkozom, hogy az embereknek tudományos megerősítésre van szükségük ahhoz, hogy ezt elhiggyék. Aki rendszeresen kóstol bort, az nagyon jól tudja, hogy a sajt tönkre teszi a kedvenc borainkat."

Vagyis borkereskedői körökben nem véletlenül járja az a mondás, hogy kerüld a sajtot, amikor vásárolsz, de légy vele bőkezű, amikor eladsz.

Olcsóbb lesz az olcsó ausztrál bor

Az olcsó és a középkategóriás ausztrál borok még olcsóbbak lesznek, állítja David Lowe, a New South Wales Wine Industry Association elnöke az ausztrál Daily Telegraph-nek adott nyilatkozatában. Ami eddig AUS$20 volt, az most 15 lesz, ami 15 volt, az 10 lesz. A szervezet által végzett piackutatás szerint túltermelési válság alakult ki Ausztráliában. A hazai piac nem képes fölvenni a rekordtermést, a raktárak csordultig megteltek, és az export piacok is gyengélkednek. (Nem mellesleg 1993-94-ben 67.000ha-on folyt borszőlő-termesztés Auszráliában, 2004-ben pedig már több mint 164.000ha-on.)

Címkék: híradó

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1312917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezerjó 2006.01.22. 14:42:53

Majd ők is kiszáncsák mind a Magyarok.Itt is túltermelés van vagy túl csinálás.Remélem új kormány jön és rendet tesz, mert ha nem ,akkor nagy baj lessz.Lekell venni a polcról a szar bort és igenis vizsgálják meg az Obinál. Ai hamisí bezárni borászatot örökre

libsi 2006.01.22. 16:28:06

nem a kormanynak kell rendet tenni, hanem mindenkinek maga kornyeken. te pl. ne vedd meg a szar bort. meg apad se vegye meg...

jadviga 2006.01.22. 19:20:48

Ez az írás a műveletlen alkoholiasták kedvéért született ugyi?

GY. Feri (a lízinges) 2006.01.22. 19:33:41

Kedves ezerjó! Ilyen tiszta gondolatokkal rendelkező, szépen fogalmazó és jó helyesírású borbarátokra van szükségünk az ellenzékben is! Hajrá!

lacibor 2006.01.22. 19:41:29

A kenyérről, kifliről, kávészemről, almáról mik a hírek? Dehogy szántják ki. A Németországban palackozott "Öt világrész borai" borcsalád három tagjával (egy ausztrál?) már találkoztam a filléresben ~360Ft/pal. áron.:-(

Vaddisznó 2006.01.22. 20:17:38

"... a sajt fordított bölcsek köveként működik". A bölcsek kövének semmi köze a bölcsességhez vagy hasonlókhoz, az aranycsináláshoz kell az alkimisták szerint. Akkor most mi van a sajttal?

Jó Ember 2006.01.22. 20:42:44

Szóval, mivel "a borkóstolók azt követően, hogy sajtot ettek, már nem tudtak különbséget tenni a drága bor és az olcsó lőre között", ebből következik az, hogy sajt evést követően az olcsó lőre is olyan finomnak tűnik, mint egy drága bor? Nem így járunk legjobban??? kérdezi, nem egészen (jó?)bor hatás nélkül egy Jó Ember

Bor K.O. 2006.01.22. 20:48:39

Saját Down Under tapasztalataim: A Lindemans nagyon korrekt, két rugó körül a Bortársaságnál, a CS és a shiraz is megéri a pénzét, könyen barátkozós, vidám borok. Viszont költséghatékonyabb estékre jó szívvel tudom ajánlani a Springtown shiraz - CS cuvét (2003), cca 1400 pénz, és meghálálja a szellőztetést.

eF 2006.01.22. 22:27:40

na még egy butaság odaátról. az tény, hogy ha bort akarok kóstolni, akkor nem eszem mellé sajtot. ugyanakkor a kettő együtt (ha el van találva a párosítás) igén szép élményekben részesítheti az embert.

Morphi 2006.01.22. 23:27:44

Haat en az Ausztral boroktol nem igazan tartanak. En angliaban elek es itt el vannak arasztva az uzletek vele. Nagyon sok a kifejezetten ihatatlan lore belole. Nem lehet csak jo borokat csinalni ilyen mennyisegben. Lehet fatalis veletlen miatt mind a 4x amikor kedves Ausztral ismerosom unszolasara ausztral voros bort valasztottam ihatatlan bort vettem. En meg egy uveggel sem birtam meginni. Mind kiontottem. Igen a Siraz boraival mar en is szemeztem legutobb (de a rosz tapasztalat visszatartott) es be is probalom holnap, hogy vegre meg tudjak inni 1 uveg ausztral bort. Na de mi van a tobbivel? 1400 ert azert ezeknel biztossan jobb magyar bort kapok! Most is egy Szekszardi kekfrankost kortyolok potom 800 ert es ossze nem hasonlithatoan jobb mint az 'olcso' 10-15 AD os borok (1200-1800 Ft)

kisicce 2006.01.23. 06:35:07

Nem akarják rádöbbenteni valami okból a magyart,vannak jó borok és jó szöllők is,sokfelé.Nem leszólni kell a konkurenciát,megismerni és tanulni, ellensúlyozni, márkával,minőséggel , nem pancsolt levekkel.Ausztráliában Cipruson, még Bulgáriában sőt még szerémségben is(történelmi védett borvidékünk,volt)nagyon sok, jó szöllő és bor is van.A TÉVESZMESZORÓK-tól kellene megóvni magunkat,hogy ott csak lőre van, mert igy csak vesziteni lehet,mint már oly szokszor.Aki ír , maradandót mégha rossz maradandót is létrehoz és sok kárt tehet a fejekben, hibás eszmék terjesztésével.

házmester 2006.01.23. 06:45:29

Aha:"a kaliforniai egyetem kutatói...""ujabb tömény kulturális szemét térhóditási kisérlete. Honnan, miért, kinek az érdekében,kik által terjesztve? Mi is ez, a baromság már megint???????????

bortermelő 2006.01.23. 09:32:19

Ez a sajt dolog nem hülyeség, Dr. Kállay Miklósnak olvastam egyszer egy tanulmányát erről. Kóstolás közben egyébként utálok bármit enni, két tétel között egy korty ásványvíz, ami szóba jöhet. Úgyhogy meg lehetne még vizsgálni a diót, a ropit a csipszet meg mindenfélét és meglepő módon az jönne ki, hogy bármit eszel, az befolyásolja a kóstolás kimenetét.

davidd 2006.01.23. 10:03:41

Én azért szeretem a jó sajtokat jó borral párosítani... vízzel sajtot enni unalmasabb.

Bin L 2006.01.23. 10:35:49

Hülye amerikaiak, már megint ők akarják megmondani, hogy mi a jó.

lacibor 2006.01.23. 13:47:13

Mindenki döntse el maga, hogy kenyér, kifli, sajt, (ropi!)alma stb. Fő, hogy saját kapacitásunkkal legyünk tisztába. A másik a mérték és a tartózkodás. Mert ha valaki kóstoló közben "reggelizik", attól feláll az ember hátán a szőr. Az meg, hogy kazein+bor savak=csapadék, igaz.

malbex 2006.01.23. 22:05:10

Semleges izu pogi neha azert belefer, csak utana azt is le kell onteni asvanyvizzel a kovetkezo bor elott.

piás 2006.01.24. 08:25:39

Ámbörök!!! hányféle sajt van? úgy általában, az, hogy a sajt "gyilkolná" a bort, az baromság! más-- lehet objektíven mérni izlelőbimbó érzékenységet? és a "bimbók szocializálódása"???

Drosphyla 2006.01.24. 13:24:54

A "Kalifoniai Egyetem Tudósai" megjelölés egy hír szempontjából "szart sem ér". Valamit érő hitkozás úgy kezdődik, hogy név, cikk címe, megjelenés helye és éve. Ami ennél kevesebb az "hírlapi kacsa". Miként a hülyeség sem tudományos ha a tengeren túlról érkezik.

lacibor 2006.01.24. 15:19:32

Ezt ezzel szvsz túl-túltárgyaltuk.

nzoli 2006.01.24. 17:30:51

Szerintem sem kell ezt axiómaként elfogadni, mindenesetre a két napja kóstolt Pfneiszl Kfr mittudoménmilyen francia camemebertre nagyon érdekes volt, teljesen édesnek tünt. A kesernyés izeit (izösszetevőit?) szinte nem is lehetett érezni.Bár tudtommal pont ezért párositják a csersavdús borokat zsiros sajtokkal...

kisdicce 2006.01.25. 14:14:00

Érett sajtok,savas borok a élet kis gyönyörei....Hogy a kostoló ebből kimarad,hát istenem,majd bepótolja...

pepe 2006.02.03. 12:41:59

Ahol nemzeti mereteket oltott a sult krumpli colaval valo zabalasa, es a vilagot is ezzel fertozik fel evszazada, az nekem ne akarja megmondani, hogy mi a jo. A mi europai boraink jok sajttal is, az ovek meg mogyorovajak kenyerrel is tomeny semmi. Ha-ha-ha!

madee 2006.02.15. 01:13:16

A tengeren tulról megint csak a hülyeség ömlik ide...Nem a sajt és a finom bor okozta íz-harmonia a lényeg?? Egyétek a hamburgereteket,vedeljetek kokakólát,, agymosott génmanipulált amerikai megmondó emberek.. !!
süti beállítások módosítása