Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Izabella, a szőlőfajta

2006.02.08. 06:54 - Albert gazda

Zwack Izabella borválogat és tokajit készít(tet), leszámolt a Dobogó csak hatputtonyos lehet koncepcióval és tagja lett a Tokaj Renaissance Egyesületnek. Az eredmény nem rossz, ám lesz jobb. Nem tudom, miért, de biztos vagyok benne.

Zwackéknál borfronton nemrég minden átalakult, első körben nem jött be a sztori, nem sikerült nagyon is meghatározó szereplővé fejlődni a kereskedelemben, de nem adják fel, megpróbálkoznak megint. Ez nem baj, pláne, hogy a remélt fellendülést Zwack Izabella vezényli, aki dinamikus személyiség, és a neve is dallamos. Így róla nevezték el a divíziót, így: Zwack Izabella Borválogatás. Mindemellett csakis Izabelláé lett a tokaji illetőségű Dobogó Pincészet is.

A birtokot a 90-es évek vége felé két leánynak, Izabellának és Annabellnek vette két apa, úgymint Péter és Sándor. Sose tudom, a De Gelseyben a de-t kis- vagy nagybetűvel kell írni, de már nem is fontos, mert a famíliát kivásárolták a bizniszből. Más változások is történtek. Kezdetben az volt a koncepció és egyben az imázsképző momentum, hogy ez az egyetlen borászat Hegyalján, amely kizárólag hatputtonyos aszút készít. Ezt az ideát Izabella színre lépésével kiiktatták, és jól tették. A Dobogó-aszúk amúgy sem törték át az alig-ismertség rideg falát. Hirtelen nem jut eszembe, melyik évjáratot ízleltem meg a tavaly májusi Renaissance-nagybemutatón, de az tény, hogy nem nyűgözött le. Hiába, javíthatatlanul nem rajongok a régi oskoláért. Mint ugyanakkor a kóstolás körülményeinek felvillantásából is kitűnik, a Dobogó ripsz-ropsz tagja lett a legérdekesebb és számomra legkedvesebb termelőket tömörítő Tokaj Renaissance Egyesületnek.

A birtokot a 90-es évek vége felé két leánynak, Izabellának és Annabellnek vette két apa, Péter és Sándor

A lényeg, hogy a harminchektáros birtoknak viszonylag új borásza-ügyvezetője is van, Domokos Attila személyében, aki előző életében a bátaapáti-mőcsényi euroborok környékén sertepertélt, és igyekezetét nemegyszer zajos siker koronázta. Például olyankor, amikor az általa gardírozott borok az ezredforduló környékén sorra nyerték a VG-vakteszteket. Az új elképzelések szerint tehát nemcsak aszú van, hanem cuvée meg komolyra kalibrált száraz furmint is. Még szép. Zwack Izabella egyszer azt mondta, ha szőlőfajta lenne, furmint lenne. Hogy hol mondta, nem tudni, de az biztos, hogy azóta nincs hír vele kapcsolatban – vagy reklám –, ahol ne bukkanna elő e remekbe szabott közlése. Megjegyzem, egy helyütt meg azt vetette fel, hogy ha bor lenne, akkor cuvée lenne – de ne feszegessük.

A 2003-as furmintot ez ideig négyszer néztem meg. Először a már említett Renaissance-rendezvényen futottam össze vele, és akkor nagyon tetszett. Másodszor egy kétcsaládos privát vacsorán, és akkor is nagyon tetszett. Harmadszor egy kötetlen kóstolón, és akkor már nem tetszett annyira. Negyedszer most. Nagyon szép, halvány aranysárga, tükrösen tiszta, elegánsan forog a pohárban. Illata nem tagadhatná le a furmintot és a barrique-ot sem. A Betsekről és a Palotáról szedett alapanyagból készült, részint új fában erjedt, részint tartályban, és egészében hordóban ért. Ezenközben 6,5 grammnyi sava maradt, és 13,0 térfogatszázaléknyi alkoholra tett szert. Mindezt a tényleg informatív címkéről tudni. Ehhez képest már orrban is szurkál kicsit a szesz, ízében meg pláne. Pedig furmintilag egyáltalán nem számít soknak, amit mértek és feltüntettek. Illatban tehát furmintos körték és finom vaníliák, érezni, hogy szép volt a matéria, igényes a borász. Valahogy mégsem áll össze, kicsit külön vannak a dolgok. Szájba' is. Megint csak széles, mindenféle gyümölcsökkel és árnyalt tanninnal, ám a savak sehol sincsenek. Nem tartja semmi, nincs tömörsége, dinamizmusa, hossza. Az utóíz kellemesen édeskés-savanykás, csak éppen elillan hamar. Ez baj. Először és másodszor nem tűnt fel nekem egyáltalán, hogy az acidokat nélkülözte volna, utóbb mindkétszer igen. Először és másodszor simán adtam volna 6 pontot. Most viszont: 4 pont. Azért fix, hogy megkóstolom majd a 2004-est is.

Címkék: kóstolás

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7912902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacibor 2006.02.08. 07:51:37

Izabella, a szőlőfajta... Nem cseng túl előnyösen. Sőt.

DD 2006.02.08. 08:12:51

Hú de sejtelmes voltál lacibor!

tf1 2006.02.08. 08:17:32

Izabella, a szőlőfajta... Az nem egy direkttermő? :-)

St. Orbán 2006.02.08. 08:28:39

KÖTELESSÉGEM FELHÍVNI AZ OLVASÓK FIGYELMÉT ARRA, HOGY ITT NEM HOZZÁÉRTŐK ÍRNAK A BOROKRÓL!!!

Sanyóka 2006.02.08. 08:30:53

Ha kóstoltátok az Izabella szőlőt isteni íze van, csak bort nem szabad készíteni belőle. De valóban nem túl jó cím ennek a cikknek.

lacibor 2006.02.08. 08:31:15

Tudom, tudom nem érdemi a hozzász. Csak jelezni akartam, hogy nekem a cím elsőre - meg másodikra is - mást juttat az eszembe. Kerülni kellene a kétértelműségeket, nem csak Hegyalja esetében. Amúgy én a régi oskolát kedvelem, de ezt már máshol megbeszéltük.

Sanyóka 2006.02.08. 08:38:08

St. Orbán: Mármint a cikkeket nem hozzáértők írják, vagy a hozzászólásokat? Én nem is gondolom magam szakértőnek(bár borászkodom), csak borszeretőnek. :)

St. Orbán 2006.02.08. 09:00:44

AZOKRÓL SZÓLTAM AKIK A MŰVELT ALKOHOLIST NEVET HASZNÁLJÁK!

Sanyóka 2006.02.08. 09:01:34

Jól van na, te állandóan kiabálsz? :)

lacibor 2006.02.08. 09:26:39

Vissza kellene "érdemibe" terelni a dolgokat valahogyan. ;-) Sanyóka, én meg az Othello szőlőt szeretem piszokul. Csak mindíg leperzselem a Mama kertjében.

csodálkozó 2006.02.08. 09:31:44

Kifejtenéd ezt bővebben, kedves Szent? Csak mert a nagybetűket nehezen értem...

Sanyóka 2006.02.08. 09:35:20

bizony, ilyen érzékeny az izabella is a permetezésre, a rezet nem szeretik. A cikkhez azért nem szólok hozzá, mert időnként elfogyasztok kis Tokajit, de nem jellemző. Jó lenne viszont néha egészen kis borászatokról is olvasni, nem csak Tiffán, Zwack, Vylian, stb. Szerintem :)

lacibor 2006.02.08. 09:48:45

Meg az egészen nagyokról is. ;-) Tokajit csak ünnepnapokon, de hát nem mindennap ünnep. Ezek a frányák meg a rézzel csak-csak elvannak de a ként ki nem állják. :_-(

Sanyóka 2006.02.08. 09:55:49

Ha jól emlékszem én egyszer a rézzel perzseltem meg a csemegézésre szánt Otteló és Izabella tőkéimet, a kénnel nem volt még hasonló... Meg persze jártam már úgy nyáron, hogy a borszőlőket még idejében lepermeteztem, de mire ezekre a csemegézésre meghagyott fajtákhoz értem már túl meleg lett és ezért perzselődtek meg...

2006.02.08. 09:59:36

Hasonlóak az élményeim: elsőre teljesen lenyűgözött és simán volt 6-7p, másodikra semmi extra bor volt. Lehet, hogy egyszerűen csak elfáradt.

Sanyóka 2006.02.08. 10:42:37

Megkövetlek lacibor, nem jól emlékeztem, valóban én is kénnel perzseltem meg az ottelómat, bocs :)

Szegedi Béla 2006.02.08. 12:47:42

KÖTELESSÉGEM FELHÍVNI A SZAKÉRTŐK FIGYELMÉT ARRA, HOGY A BORAIKAT NEM CSAK SZAKÉRTŐK IHATJÁK, ÉS NEM CSAK SZAKÉRTŐK ALKOTHATNAK RÓLA VÉLEMÉNYT. Őrület, nem lehetne, hogy kiabálás helyett a borokról beszélgessünk, "szakértők" és nem "szakértők"?

1.5 Mázsás Barát 2006.02.08. 13:50:28

IZABELLA Eper szőlő néven is ismert.egyike a legrégebbi direktermőknek európában a XIX. század első felében, jóval a filoxéravész előtt már ismerték. Az Otthellonál és a Noahnál lényegesen kisebb felületen termeszteették. A falusi házak körüli lugasok egyik legismertebb fajtája. Tőkéje erős növekedésű. Fürtje középnagy, többnyire laza. Bogyói az Othellóéhoz hasonlók, de nyálkássabb húsuak és áthatóbban Labrusca ízűek. Szeptember második felében érik. Termőképessége közepes. Fagynak, gombabetegségeknek erősen ellenálló fajta. Bora savas, silány minőségű. Telepítése nem engedélyezett.

1.5 Mázsás Barát 2006.02.08. 14:02:44

Kedves Béla A nem szakértői vélemények alkotnak olyan tendenciákat is, hogy pl: a pajzos-megyer minden éven kitalál valami újat, idén például itt a JÉGBOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hát gratulálok! Éljen a tokaji jégbor! és aza a baj, hogy a nem szakértők( decanter, borigó, stb.(bor-bulvár lapok)) még tapsolnak is hozzá! Éljen a Ferrari Roller!

Henry of Pelham 2006.02.08. 14:13:51

1,5 Mázsás Barát, a Pajzos 1998-ban készített először jégbort, és minden évben megpróbálkozik vele, csak nem mindig sikerül. Erről itt az MA-n is lehetett olvasni valamikor ősszel. De miért vagy ilyen indulatos? Bántott valaki?

1.5 Mázsás Barát 2006.02.08. 14:57:32

Kedves Henry! Engem senki sem bánt csak a végtelen "piaci trend" után való futkározás teszi tönkre a saját értékeinket. Tudtommal a világon nem sok hely van, ahol a "koncentrációt" nem az ember végzi, hanem a mindenki másnak esküdt ellenség Botrytis cinerea elvégzi ezt. Szerintem a jégbort hagyjuk a tőlünk északabra fekvő szőlőtermesztő országok privilégiumának. Kanada, Németország ebben talán rutinosabb játékosok. Ha már mindenképpen tokajban "kell" a botrytis-es süritésen kívül is valami koncentrált akkor inkább legyen a késői szüret. Tokaj ne a jégbor felé probálkozzon, mert ezt a náluk százszor rosszabb termőterületekre kéne hagyni. miért kell agy sumobírkózót balettra járatni? Tudod én csak én csak azt szeretném, ha egység lenne ebben a szakmában és nem mindenféle szélnek bedőlnénk, mert nem tudjuk ennek a messzemenő következményeit. Bár a villányi jégbor után a tokajin már nem is csodálkozom!

Sanyóka 2006.02.08. 15:01:16

Én csak annyit tudok ehhez a fölösleges vitázáshoz hozzáfűzni, hogy személy szerint én nem adok senki véleményére egy borral kapcsolatban, míg meg nem kóstoltam azt. Légyszi ne indulatoskodjatok. BÉKE :) -Egy nem szakértő-

Henry of Pelham 2006.02.08. 15:23:25

Na még egyszer. A Pajzos az 1998-as évjáratból készített először jégbort, aztán a 2003-ban jött nekik össze másodszor. Tehát sokkal korábban próbálkoztak ezzel, mint Villányban a Vylyan. Megkerestem a kevedért az erről szóló cikket, íme: http://www.muveltalkoholista.hu/index.php?op=post&pid=139. Egyébként minimális mennyiségről van szó, és szerintem finom borokról, amelyek szerepe a piacon és egyébként is marginális. Ezzel senkit sem fognak tönkretenni és a tokaji aszú sajnos nem igazán létező presztízsét sem fogják megtépázni. Úgyhogy messzemenő következményektől én nem tartok. Persze az is lehet, hogy tévedek.

lacibor 2006.02.08. 16:19:51

Szerintem csak egy szabály van(volt) kőbe vésve. Én a régi oskolát kedvelem, de nem akarok erről senkit meggyőzni. Ezért a "viszonzást" sem várom.;-) Majd a piac eldönti ha arra kerül a sor. Ezek a fórumok azért vannak, hogy a helyt nem álló dolgok kiigazíttassanak. A jelenlévők természetesen mindíg kivételek. :) off: Sanyóka, nincs miért! Csak a kis emberek tévednek kicsit. :-DDDD on.

lacibor 2006.02.08. 18:55:01

> 1,5 Mázsás Barát: Ha a nicked nem nem vezet félre, akkor üdv - meg különben is - régen találkoztunk, de ez nem a Te hibád. :)) A sumó birkózónak meg tényleg nem kell piruettezni. Az úgy szép ahogy van.

1.5 Mázsás Barát 2006.02.08. 19:02:56

lacibor éljenek a tokaji "nagyágyuk" a többit hagyjuk másra, inkább engem vigyen a padlásra.....hopp ez már más. Szóval jégbor Off! puttonyosok ON!

Megyeri 2006.02.08. 20:38:45

Szepsy is csinált jégbort. A szent embert nem kövezitek meg? A Vylyan kékszőlőből csinált jégbort, cabernet francból.

Cukrosbácsi 2006.02.08. 20:49:42

Igazad van Lacibor!De az Othellonak a bora is jó ám.És ha nem iszol meg belőle napi 8-10 liternél többet és ezt nem teszed 25 évnél hosszabb ideig ,akkor még a sasszemed is megmarad.És abba nem kell ám mega purple meg Deep Purple,a honvédségi kulacsomnak bekékült tőle a belseje.Csak senki nem készít Othelot mert direkttermő és tiltja a bortörvény.

1.5 Mázsás Barát 2006.02.08. 21:06:45

a Lackó rokonnak is gratulálok, meg minden jégborosnak a kis hazánkban! Legalább lenne késői szüret. Ébredj tokaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nem kell a pezsgő sem a jégbor!!!!!!!!!!!!!!!! Holnap meg jön a barik-kövidinka csongrádból?

40 Kilós Apáca 2006.02.08. 21:34:25

Ne ordítozz már, az Isten áldjon meg...

Henry of Pelham 2006.02.09. 07:21:05

Mélységesen tisztelem azokat, akikről bebizonyosodik, hogy butaságot (is) állítottak, de nem azt mondják, hogy bocs, tévedtem, hanem üvöltöznek tovább, mint a sakál.

Sanyóka 2006.02.09. 09:19:18

Amúgy ezt az indulatoskodást nem is értem ezen a fórumon, sztem ez teljesen ellenkezik a bor filozófiájával.

retek 2006.02.09. 10:19:32

Igazad van Sanyóka, csak az a baj, hogy bortémában (is) mindenki, mindent "jobban tud", mint bárki más és ennek nyomatékosan hangot is ad... Ha megnézed, a cikkhez alig szólt hozzá valaki, ellenben az ész, na azt osztják gazdagon!

othello fan 2006.02.09. 10:27:08

Hogyhogy nincs Othelló? Járjátok csak 1x végig a solti pincesort - ahol amúgy élénk kultúrélet is folyik meg halászlevezés... - no ott 100%-os Othelló-kat lehet fahordókból kóstolgatni. A helyiek ezt szeretik a legjobban. Meg aztán "biobor" is, nem kell permetezni.

grrr 2006.02.09. 10:29:46

Igen, Szepsy is csinált EGYSZER jégbort, úgy emlékszem egy hirtelen fagy miatt kényszerből de a kapott bor után belátta hogy annyival gyengébb a minősége hogy még kényszerből sem kell csinálni. Pedig marha jó bolt a sok sznobnak! Szepsy ebben is más: beismeri ha valamit nem jól csinált, állandóan felülbírálja saját elképzeléseit.

lacibor 2006.02.11. 22:21:00

Sanyókának már írtam: Csak a kis emberek tévednek kicsit.

tokaji 2006.02.18. 21:43:55

Két nagy név.Tokaji és Zwack.Ismerik egymást ,de Izabellának még tanulni kell az élet iskolájában ,hogy a borok királyának hírnöke legyen a világban.Reménykedni tudok , hogy a jelenlegi onológus felemelkedik elődje szintjére.Ha ez megtörténik,a 2oo3-as furmintban is nyilvánvaló lesz ,hogy az acidok adják a bor gerincét !

Dobogó 2006.03.09. 15:58:49

Eccer láttam az Izabellát, hát nem borásznnak tudnám elkébzelni, de másnak igen
süti beállítások módosítása