Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A szürke eminenciás

2006.02.18. 04:44 - csite

Nem értem, miért szorult ennyire háttérbe ez a fajta. Jóhírén ugyan kisebb foltot ejtett a Plattensee környékén, a német turisták körében különösen népszerű félédesszürke, de a németek megfogyatkoztak, és a folt halványul. Valahogy mégis kevés a vállalkozó kedvű borász, aki a trendnek szembefeszülve bizalmát belé vetné. Inkább a kisebb kockázat mentén araszolva a tucatsárdonékat dugózzák palackba.

Igazán kimagaslót itthon talán csak Bussay doki alkot belőle, igaz ő elkötelezettje a fajtának, és talán az egyedüli, aki hosszú távon tervez vele. Szép még a St. Andrea 2003-sa, ígéretes Jásdi 2003-as Lőczedombija, és Szeremley Huba bácsiék is tettek már le valamit az asztalra. Ez az előörs. Persze más is készít a szürkebarátból fajtabort, de azok kevésbé tekinthetőek jellegzetesnek. Mátraaljáról Szőke Mátyás, és a Nagyréde acéltartályos verziói érhetőek el a polcokon. Figula régebbi évjáratai között is voltak nekem tetszőek, de az újabbak már nagyon teknósak. Szóval, summa summarum, elég szegényes a paletta.

Termesztés szempontjából jó szárazságtűrő. A túlérés során is szép savgerincet őriz meg, nem lágyul le. Tömött, kis méretű, hengeres fürtjének bogyói kékes-lilás-barnásra színeződnek(megfelelő érettségnél), a belőle készült bornak, van egy kis halvány rózsaszínessége a sűrű aranyosságban. Nekem a fahordós érlelésűek jönnek be igazán. A többi fehér fajtához képest, hosszabban alakul, érik meg a bor (Bussaynál egyik nyárelőn még javában pöcörgő szürkét kóstolhattam). Bora sokszor fűszeres, gyógynövényes, őszibarackos, mézes, virágos illatjegyekkel bír, magas extraktra képes, szép savakkal, jól jeleníti meg a termőterület sajátosságait, és az illatokból várható ízjegyeket is.

Nemzetközileg is sok helyütt jegyzett fajta, a kenguruk földjén Melbourne-től délre található Mornington félszigetről kerülnek ki még izgalmas Pinot Gris-ek (de van olaszosan írt címkével is) leginkább maradék cukros kivitelben. Új-Zélandról is akadnak szép borok belőle. Az USA Oregon államában található Umpqua völgyben is fő fajta, kitűnő termőhely a fajta számára, nyáron meleg, ősszel száraz, de a Willamette völgyben is kezdi kiszorítani a chardonnay-t (H. Johnson szerint, az itteni jenkik pinot mániájának köszönhetően is), igaz itt az éghajlat miatt száraz, gyors érlelésű, primer aromákkal hódító borok készülnek a fastfood nemzedéknek. Csehországban az osztrák határ közelében Znojmo településen foglalkoznak a fajtával, ahol Rulandské Sedé-nek becézik, és leginkább remek savszerkezetre épülő száraz verziók látnak napvilágot. Olaszországban Pinot Grigio néven a szlovén (ahol Sivi Pinotként ismert) határ melletti Collio körzetben acéltartályos iskolázással készül, a Milánótól 40km-re délre található Oltrepo Pavese körzetben már komolyabb fahordós érlelésűek érlelődnek. Svájcban Malvoisie néven foltokban található, de nem jelentős a részesedése. A németeknél Mainztól délre 15km-re (Nierstein) már dűlős borokat is készítenek belőle barrikhordós érleléssel, Baden Württembergben ha édeskés, akkor Ruländernek, ha száraz, Grauburgundernek hívják.

Az igazi hazája azonban Elzász (a szőlőterületekbőli részesedése kb. 13%), ahol Tokay d'Alsace, Tokay Pinot Gris-ként tradicionális fajta. A fajtanévben szereplő Tokay névről, az EU eredetvédelemnek köszönhetően, hamarosan le kell mondaniuk. Így, a Lazare de Schwendi tábornokról szóló mendemonda, miszerint magyarországi hadjáratáról vitt magával haza szőlővesszőket (miért pont szürkét!?) Tokajból (valószínűbb útközben máshonnan markolta fel), kissé fölöslegessé válik. Nem kell többet magyarázkodni az elnevezésért. Azért sokan felteszik majd a kérdést, hogy a borvidék szívében, Colmar terén, mit, és miért fog a tábornok a kezében, ezáltal is hírét víve Tokajnak. Érdekesség a dologhoz még, hogy mindkét város azonos szélességi fokon fekszik. Visszatérve a borhoz. Meglepő módon az itt palackozott borokon a fajta van kihangsúlyozva, utána a termelő, és a terület. Tradicionálisan nagy tölgyfahordókban érlelik, de ma már sok helyütt fémtartályokkal dolgoznak. Az itt készült borok hihetetlenül harmonikusak, élettel teliek, és ami ma egyre kevésbé gyakori: érlelten kerülnek palackba. Ami még fontos lehet, mindezt nagyon jó áron megkaphatjuk.

Címkék: heti bormatiné

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7912892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csitefan 2006.02.18. 06:14:31

Erröl a kivételes fajtáról miért egy ilyen nagyméretű barom ír?

Frankos 2006.02.18. 06:22:28

Látod Balogh Zoltán! Csite ebben a szürkeségben is BARÁT tudott maradni!

retek 2006.02.18. 08:09:33

Végre megint egy jó cikk! Csak így tovább Csite!

KF 2006.02.18. 08:22:33

Miért meglepő, hogy Elzászban a fajtát hangsúlyozzák? Nem Németországhoz tartozott?

Művelődő 2006.02.18. 10:10:57

Most megint az lesz,hogy minek fikázzuk Csitét,és nekünk soha semmi nem jó:ha vadbarom se jó,ha barika,az se nem jó nekünk sehogy se.... Milyen bunkók vagyunk mi.Csatlakozom "o"-hoz és "csitefan"-hoz.Ez a fajta hazánkban megérdemelné,hogy többet,szélesebbet,mélyebbet tudjunk meg róla egy ilyen "színvonalas" blogon.Egyébként,valóban szegényes a hazai minőségi paletta,és volt szerencsém Elszászból ragyogót fogyasztani -na,ott aztán valóban hozzák vele a termőhelyet!Van még mit behoznia a magyar szürketermelőknek!Hajrá,mert imádom ezt a fajtát és nem a külföldit szeretném fogyasztani,hanem az itthonit!!!

newpest 2006.02.18. 11:46:07

Szőke szürkebarátja szerintem nagyon jó, kóstoltuk a pincéjében 2000 es évjáratot

Pumalyos 2006.02.18. 12:14:07

Gyenge viccek, unalmas közhelyek. De legalább a történelmet ismerné szegény és ne egy német tábornok franciás nevét használná, az már az is nagy siker lenne. Hír nincs, de időnként kell írni valamit. Ugorgyunk.

vargabor 2006.02.18. 13:27:28

Tegnap este a révfülöpi borversenyen intenzív és finom illattal rendelkező 2005 évi szép száraz Szürkebarátnak adtunk "plecsnit", melynek színe arany.A bor a helyi Szakálviné, kostóljátok meg és akár balatonfelvidéki Szürkebarát etalonként is kezelhetitek.Elzász a fajta összehasonlításra jó példa, a hasonló klímája miatt.A Balatonfüred-csopaki borvidéken az elmúlt évben a balatonfüredi városi borversenyen több mint 100 mintából egyedül egy töppedt szőlőből készült édes Szürkebarát lett nagy aranyérmes, még kostólható a Lídia Borházban Zánkán.Figyeljétek az évente Badacsony és Gyöngyös városokban felváltva rendezett országosnak mondható Szürkebarát borversenyt, és saját élvezetetekre próbáljatok egy-két "plecsnishez" hozzájutni, majd jöhet az összehasonlítás a külföldiekkel, akár a hiper polcokon lévő azonos évjáratú és fajtájú termékekkel.

tökmindegy 2006.02.18. 14:35:11

Te azt pozitívnek gondolod, ha nyárelőn pöcörög a bor?Feltételezem, hogy itt CO2 képződésre gondolsz, de ez nem élesztős , hanem baktériumos erjedés /malolaktikus/ ami könnyen problémát okoz...A borásznak volt lélekjelenléte, hogy ezt pozitív módon interpretálta feléd, mintegy a mítosz részesévé tett...Mindenesetre nyárelőn már rendben kell lennie a bornak, kivéve , ha esetleg az késői szüretelésű stb.

lacibor 2006.02.18. 15:30:44

A nyuszinak mindegy van-e rajta sapka, avagy nincs. Figyeljétek a "révfülöpit". Én azért a zöldes-sárga színt preferálom.

2006.02.18. 17:11:12

http://hvg.hu/itthon/20060218cukorcefre.aspx

hegyaljai 2006.02.18. 18:59:25

Sajnos tökmindegynek igaza van. Nyárelőn ne pöcögjön egy bor. A szürkebarát név pedig ply mértékben lejáratódott, hogy mindenki valami mást próbál ráirni a cimkére. Ettől még vannak szép borok, de csite szerkesztési elveit nehéz követni. Legalább a friss gyümölcsös és a túlérett, természetes édes vonalat meg kellett volna különböztetnie. ugyanakkor a talaj jelleg ennél a fajtánál nem tud olyan tisztán megjelenni, még a a Balaton felvidéken sem mint a neutrálisabbb olaszrizlingnél. Pulymagosnak is igaza van, hogy ugorgyunk.

pinó 2006.02.18. 21:09:19

Ez a cikk arra volt jó, hogy az alcímből megtudhatta aki még nem tudta, hogy a szürkebarát francia neve pinot gris.

Telekj 2006.02.18. 23:05:10

Kedves Hegyaljai! Sajnos tökmindegynek nincs igaza, mert a techno borok világából indul ki. Nem biztos, hogy az a bor "még pöcörgött", lehet, hogy "újraindult" !! Tájékozottabbak tudják, hogy ez a virágzás tájékán elő szokott fordulni (meg szüretidőszakban is), ha van még benne cukor. A bor bonyolultabb, szeszélyesebb jelenség, mint a női lélek! Ha technósan készül az persze más. De akkor hiányzik is belőle a lélek!

infried 2006.02.19. 01:58:27

Gyerünk Csite mutasd meg nekik!Ezaz!Jol megmutattad nekik!! Jaj,ne man,ez szanalmas! Most ez a MA mi?Ki mit tud ,de egyben pontozok is kedvemre,leirhatok marhasagot-zöldseget mert en vagyok az allitolagos független fogyaszto es nekem mindent szabad?(ez a szerzökre vonatkozik)?

lacibor 2006.02.19. 09:42:49

2006.02.18. 17:11. 318 millió

Sanyóka 2006.02.19. 09:53:35

Sztem a szürkebarát egy nagyszerű fajta, igazi karakteres, férfias, testes bort képes adni, amely viszonylag sokáig eltartható. Az első szürkebarátom 1997-es évi, 1998 óta palackban van és még mindíg nem csökkent az értéke, sőt finomodtak az ízek

lacibor 2006.02.19. 10:08:06

Legalább fényképet küldjél róla! :-DD

Sanyóka 2006.02.19. 10:43:37

lacibor :), sajnos hamarosan már én is csak képen nézhetem, már csak kb. 80 palack van belőle :(

TÖKMINDEGY 2006.02.19. 13:54:51

TELEKJ !A RÉGI MITOSZ, HOGY A BOR MEGÉRZI A SZŐLŐVIRÁGZÁST, AZZAL VAN ÖSSZEFÜGGÉSBEN, HOGY A ROSSZ HŐHÁZTARTÁSÚ PINCÉK FELMELEGEDTEK,ÍGY A BAKTÉRIUMOS TEVÉKENYSÉGEK ÚJRAINDULTAK .EHHEZ A TEVÉKENYSÉGHEZ ALACSONY PH, KÉN, VALAMINT EMELKEDETT HŐMÉRSÉKLET SZÜKSÉGES/.DE EHHEZ KELLETT A "MAGÁRAHAGYOTT " BOR IS,MERT AZ ESETLEGES ALMASAVBONTÁST ÚJBOR ÁLLAPOTBAN KELL ELVÉGEZNI, MAJD STABILIZÁLOD ÉS ÉRLELED... HA NAGYON MAGAS MUSTFOKKAL SZÜRETESZ, AZ ERJEDÉS UTÁN MARADÉKCUKRODLESZ/ITT FONTOS, HOGY TE ÁLLÍTOD LEAZ ERJEDÉST KELLŐ ALKOHOLNÁL/ ÉS AZ NAGYON GÁZ HA ISMÉT BEINDUL/ MERT AKKOR NEM TUDTAD STABILIZÁLNI A BORODAT, ÉLESZTŐVEL FERTŐZŐDÖTT.... DE HA ELHISZED, HOGY A PÖCÖRGÉS NYÁRELŐN KIFEJEZETTEN HOZZÁTARTOZIK A FRANKÓ BORKÉSZÍTÉSHEZ, AKKOR ÍRASD ÁT ASZAKKÖNYVEKET....VAGY LEHET HOGYA TANKPEZSGŐKÉSZÍTÉSSEL KEVERED AZ ÚJRAERJESZTÉST ?

lacibor 2006.02.19. 14:34:25

Ércsük! Mérkiabálsz?

hegyaljai 2006.02.19. 16:00:07

Nekem nem tökmindegy! Amikor azt írtam, hogy egy bor ne pöcögjön, az alatt azt értettem, hogy ha már pöcörög, akkor nem illik megmutatni. Az almasavbontó baktériumok működése pedig inkább magasabb pH mellett indul be könnyebben.

tökmindegy 2006.02.19. 17:09:17

Hegyaljai igazad van ,az alacsonyabb sav=magasabb pH ,sajtóhiba

mustvagysoha 2006.02.19. 18:05:31

Nem unjátok még a rosszindulatoskodó, leszóló hozzászólásokat? Szerintem Ti annyira sem vagytok képzettek, hogy szakmailag meg tudjatok ítélni egy ilyen írást! (talán mint olvasók az irodalmat igen...) No meg Bukolyiról feltételezitek, hogy nem tudja mit csinál, majd a hibáját "elkamuzza"?! Ugyan srácok! Javaslom a tanulást, nagyon színvonalas borértő tanfolyamok vannak elérhető áron. (Én is járok egyet, már magasabb szinten.) Emellett fontos a kóstolás, a pincelátogatás, meg a szőlőt sem árt megismerni, meg a termelőt, meg beszélgetni vele! Szerintem Csite is ezt teszi és fejlődik, Ti pedig - tisztelet a kivételnek - tartjátok a "szívonalat". Nos, néhányan ezért írunk csak ritkán véleményt.

2006.02.19. 18:31:22

Ez a topic is kezd olyan "kedves" lenni mint a Baltazár professzoros... :)

tudatlan 2006.02.19. 18:32:11

Bukolyi szakmai hozzáértése zéró, lásd 2004-es és 2005-ös borai. De itt mintha Bussay-ról lett volna szó, akinél a szakmaiság ül. Nem csak a borhoz kell érteni, olvasni is tudni kell. Van amúgy dislexia központ: (1) 361 0589

lacibor 2006.02.19. 18:50:48

2006.02.19. 18:31. "Új műsorhoz új férfi kell, ezt ők sosem felejtik el...":DDD

újhusi 2006.02.19. 20:37:51

mustvagysoha: még nagyon sok tanfolyamra kell beíratkoznod , mert ez egy szakma.. egyébként ,ezeket a tanfolyamokat sokszor azok tartják... tudod ,aki tudja csinálja , aki nem tanítja...

LOVERPINCE M.D 2006.02.19. 20:57:06

fantasztikus a fajta, nagyszerű bor születik belőle minden jobb helyen...nekem az etalon késői szüretben ,egy 1974 Murfatlari/ még van egy palackkal abból a tételből, amelyik 1900 valahányban nagyaranyérmes lett az OMÉK-on/,ha nem késői szüret, szárazon a vulkanikus talajokon tud nagyot oxidative, máshol "reduktive" kell próbálkozni/persze ez csak általánosság amit felül lehet írni az élet által... de azért a CO2 nyárelején .... És EZ kóser?

bandi 2006.02.19. 21:06:56

A Balaton felvidék egyik ígérete az olaszrizling mellett. Nekem a vukanikus talajon termettek jöttek be, Csobánc ,Tótihegy. Az etalon Istvándi pince szürkebarátja.

2006.02.19. 22:22:54

Bandi , teljesen osztom amit modsz, az olasz hihetetlen tud lenni bármilyen megközelítésben nálatok, és a szürke nem csak szürke, hanem színes bárhogyan jól elkészítve,nekem ezek bejönnek...Sajnos a népizlés uralja a piacot-vlamiből meg kell élni-de az árral szembeni tételekkel is lehet találkozni ami biztató , mert a piacon, ezek az elfajzott borrértők nemsajnálják majd a pénzt az egyedi jóért...A Zsebők-borászattől kóstoltam mennyeit,és ők is érzik, hogy a piac oltárán nem feltétlenül kell feladni magukat...

2006.02.19. 22:22:56

Bandi , teljesen osztom amit modsz, az olasz hihetetlen tud lenni bármilyen megközelítésben nálatok, és a szürke nem csak szürke, hanem színes bárhogyan jól elkészítve,nekem ezek bejönnek...Sajnos a népizlés uralja a piacot-vlamiből meg kell élni-de az árral szembeni tételekkel is lehet találkozni ami biztató , mert a piacon, ezek az elfajzott borrértők nemsajnálják majd a pénzt az egyedi jóért...A Zsebők-borászattől kóstoltam mennyeit,és ők is érzik, hogy a piac oltárán nem feltétlenül kell feladni magukat...

Újhusi 2006.02.19. 22:26:03

Bandi anevem az újhusihoz kapcsoható

Telekj 2006.02.19. 22:54:08

Kedves Tökmindegy! Nincs itt semmi baj, Te más szempontok szerint közelítesz a borhoz és mellesleg nehezen viseled a kritikát. No de azért: Miért is "kell" almasavbontás a fehérborban? Csak nem azért mert éretlenül került be a szőlő az üzembe ezért "be kell állítani" a savharmóniát? Meg leállítani az erjedést ööö... "kellő alkoholnál" ? Nem inkább a kellő cukorra gondoltál? Azt nagyon szeretik a borban bizonyos rétegek, csak ne legyen túl drága. Ezek bizony a technós borászkodás tankönyvízű, zárt logikájú szempontjai, amelyekkel nincs is bajom amíg nem törekszenek kizárólagosságra. Miért olyan nehéz azt elfogadni, hogy a természeti folyamatoknak nagyobb teret engedő, tudatosan kisérletező kézműves borászatok is alkothatnak (és nem gyártanak!) jó, vagy akár jobb borokat... . Nem én vagyok az egyetlen aki ivott már jól sikerült "pöszörgős" borokat . Aztán: a bort stabilizálni nem csak kénnel lehet. Megfelelő körülmények között az önmagát stabilizálja, ez a csodálatos benne. Továbbá: lehet, hogy újat mondok, de az élesztő is baktérium nem csak az almasavbontó. Nem "hiszem, hogy a pöcörgés hozzátartozik a frankó borkésítéshez" mint ahogy azt Te állítod rólam, csak nem zárom ki kíméletlen és ingerült kategórikussággal, hogy így is lehet "frankó". Egy kicsit több tapasztalat és nyitottság, alázat az ismeretlennel szemben jó segítség a borok iránt őszintén érdeklődő embernek. És így a nevét vállalhatja az emberfia! Üdv! Telek J.

lacibor 2006.02.19. 23:52:39

Hát ezzel az élesztős, baktériumos dologgal bizony újat mondtál... Innentől azután...

telekj-nek 2006.02.20. 09:42:11

Élesztő az GOMBA!!! Ennyit a hozzáértésedhez. Kő még néhány tanfolyam, addig meg inkább csak olvass ne írj.

féltömlősgomba 2006.02.20. 10:57:30

Hemiascomycetes

Leonard 2006.02.20. 12:32:16

Mustvagysoha, látom USA-ból írogatsz, mi újság felétek?

telekj 2006.02.20. 14:54:59

Igazatok van, a gomba az nem baktérium, bár rendszertanilag igen közel állnak egymáshoz. Bocs a kioktató hangnemért! De azért az összes érvemet erre hivatkozva lesöpörni... . Sohasem jártam "tanfolyamra" , nem is igen fogok. Tapasztalataimat gyakorló borászoktól és természetesen a szakirodalomból szerzem (tankönyvekből is), ezek szerint néha felületesen. De nincs az a tapasztalat ami után bárkinek is azt mondanám: amíg nem tapasztalsz többet, "ne írj!" Ilyet az "tanácsol" aki itt nem véleményt közölni, hanem szentenciákat kinyilvánítva másokat "eligazítani " akar. ...

tökmindegy 2006.02.20. 17:20:46

telekj , pusztán arra akartam rávilágítani, hogy a bor élő anyag, amiben a mikrobiológiai folyamatokat egy jó borász tudja irányítani...pl. a rómaiak óta használjuk a ként, ami a legegyszerűbb beavatkozás..de ha a legmagasabb technológiájú pincészetekben eltöltött idökre emlékszem, a patent higiéniás korülmények,szűréstechnikák mind a stabilizációt növelték, így pl. a kénszinteket csökkenteni lehet...hidd el, az ösztönös borászkodásnak vége. Egyébként a Széchenyiék jutnak az eszembe, akik1820 körül konfliktusba kerültek a hazai borász társadalommal, mert a fertőbozi pincéjükben merőben új technikát hoztak F.O-ból, azt mondták rá, hogy mit majmolja a külföldet.../nem magamat akarom hozzámérni , ne érts félre/ vagy gondolj hegyaljára, amikor a franciák megjelentek egy új felfogású borászkodással, micsoda köpködés volt/!/és mára nagyon sok mindent átvettek tőlük, aki meg nem tudta-akarta ,az megkülönbözteti magát mint tradicionelle, a fogyasztó meg dönt...

Telekj 2006.02.20. 18:58:28

No ami a franciák (és más külföldiek) hegyaljai megjelenését illeti, abban nagyonis egyetértünk. Nem a betokosodott, rossz hagyományokat védem,de igenis hiszem, mert látom, hogy a hagyományos eszközök értő alkalmazásával kiváló borok születhetnek.(Javíts ki, ha tévedek, de mintha Burgundia ezt az utat járná!) Ahhoz persze, hogy ez működjön a "borászkodást" már a szőlőben el kell kezdeni. A rossz kondíciókkal beérkező szőlő (alacsony cukorfok, "éretlen" savak és aromák...) valószínűleg sokkal inkább meglívánják a technológiát, mint a teljes érésben beérkező szőlő. Az eddigi vitákat nézve (nemcsak itt, hanem élőben is) egre inkább úgy tűnik, hogy a borásztársadalom és a velük együtt mozgó borkedvelők élesen kettéválnak a technológia és a természet szerepének eltérő megitélésében. Leegyszerűsítve: az egyik szerint a bort az ember csinálja (bocs, készíti), a másik szerint a természet "szüli" , az ember csak értőn (!) irányítja, terelgeti ezeket a folyamatokat. Acéltartályban persze könnyebb "terelgetni". Az én felfogásomban a "kézművesség" nem a technológia merev elvetését jelenti (a bogyózó pl. nélkülözhetetlen), hanem inkább egy másfajta hozzáállást! Nem is annyira a borászati műveletekben, mint inkább a szőlőtermesztési prioritások újraértékelésében. Tehát pl. eldönteni hogy márpedig nem "savra szüretelünk", megvárjuk a teljes érettséget. Tudom, hogy ebben rengeteg kockázat van, (fehéboroknál több), de ha a megfelelő termőhely és művelésmód jó kondícióban tartla a szőlőt, csodák születhetnek (akik ismernek tudják kire gondolok, ez nem a reklám helye).Csak könyörgöm: ne szóljuk le ezt a fajta kisérletező szándékot! (Ami üzleti szempontból nem is kifizetődő, mert nem akarnak "tutira menni"). Ez a gomba-baci-baki tényleg nagyon égő, mert bár én is mindig gombát hallottam emlegetni, az élesztőt is egyfajta bacilustenyészetként gondoltam el. Tanulság: ne oktass ki másokat!

tökmindegy 2006.02.20. 19:44:41

Telekj , egy néhány hektáros osztrák gazdánál tavaj telepítettünk szőlőt. A terület talajszerkezetét 1.5 m-ig feltárta, hívott egy ügyeletes önológust, tanácsot kért a telepítendő fajtára, alanyra a rendelkezésére álló agroeszpert 10 éves dűlőre vonatkozó klimatikus adatait is figyelembe véve.A kiválasztott alanyra a klónt leoltatta, a talajt a vizsgálatok alapján hiányzó elemekkel, szerves anyagokkal/ de csak az előírt mennyiséggel/ feltöltötte, az eróziónak ellenálló sorvezetéssel ,lézeres ültetőgéppel elültette....mindösszesen 0,5 ha...hidd el, a polihisztorok ,sámánok kora lejárt, atudományokat befogadni nem szégyen!

hegyaljai 2006.02.20. 21:29:51

Kedves tökmindegy és Telekj! Szóvala hagyomány szó egy nagyon sikamlós pályára vezeti szőlősz-borász társadalmat. A XV-XVI században kiszedték a karót ősszel, majd tavasszal újra beverték. Először kopasz metsés volt, aztán áttértek a bakművelésre. Nem csináltak a mai értelemben vett fürtritkítást, de a fürtök a tőke belsejében a növényvédelem hiányában elpusztultak. Az ültetvény életkora a filoxéra előtt szinte korlátlan volt, nem volt sem klónszelekció, sem fajtaazonos ültetvény. A kénezést próbálja valaki megcsinálni kéngyertyával, folyékony kénessav és borkén nélkül. Próbálja valaki hagyományosan sokáig a seprőn hagyni a kerjedt bort, mert az legalább redukton anyagaival megvédte a bort. Szóval a hagyomány alatt ezek is értendők. Úgyhogy ne törjön senki pálcát a mai borászati technológiák fölött.

Teleki 2006.02.21. 22:05:51

Kedves hegyaljai ! Nyílván nem a mai értelemben , de a klónszelekció, generációkon keresztül folyt az ültetvényekben. Pont a filoxéráig lehetett ezt csinálni , egyszerű bujtással .Ott ,ahol tízezer tőke fölött volt hektáronként, a legjobb tőkét bújtathatták az egyszerűen eltávolított rosszabb helyére. Ahol igazi szőlőkultúra volt,meglepően egységesek voltak az ültetvények, hisz generációról-generációra adták át az akár sokszáz éves ültetvényeket.Nyílvánvaló, hogy az átütüst az oltványozás adta.

Teleki 2006.02.21. 22:07:28

Most látom , hogy van telekj, bocs a hasonlóságért!

No more csite! 2006.02.22. 08:52:21

csite gyors ütemben csiszolódik. Sajnos azonban az átlag életkor kb. 75 év, és olyan mélyről indult, hogy esély sincs arra, hogy életében elérje a még éppen elfogadható nívót. KEDVES MA! MEDDIG ÉGETITEK MAGATOKAT EZZEL AZ EMBERREL?!

Müveletlen alkoholista 2006.02.22. 09:17:38

A tavaly termöre fordult szürkebarataim közül kb 10% nem "szürkült" be, feher maradt. Szerintetek elkepzelhetö ilyesmi fiatal tökeknel, vagy egyszerüen atvagtak?

lacibor 2006.02.22. 11:33:57

Telekj. Csak, hogy kerek legyen a dolog. A bogyózó nem egy nélkülözhetetlen valami. Kézzel válogatás a futószalagon és zsuppsz, egyből a PRÉSBE. ~40-50% lékinyerésig. A baktériumok meg azért odébb vannak a gombáktól. Ha bacillust(így) emlegetsz én rögtön a lépfenére gondolok, pedig csak a Lactobacillusok zavartak meg, merthogy pálcika, pálcika. Ettől még baktérium mindkettő.

Telekj 2006.02.24. 11:37:10

Bacillust nem, de bacilust sem írtam. Nézd meg, nem muszáj tovább égetni, elég amit eddig kaptam, azt meg is érdemeltem.

lacibor 2006.02.24. 15:07:49

Off:olvastam:"...az élesztőt is egyfajta bacilustenyészetként gondoltam el." Mégpedig a Telekj nick-től 2006.02.20.18:58-kor. Például hozhatnám a susztert, meg az arab nyelvet.

tisztavíz 2006.02.27. 21:18:20

csite, mikor jártál te Ausztráliában, Új Zélandon vagy Oregonban hogy tudod mi történik ott és milyen borokat készítenek? "a Willamette völgyben is kezdi kiszorítani a chardonnay-t (H. Johnson szerint, az itteni jenkik pinot mániájának köszönhetően is), igaz itt az éghajlat miatt száraz, gyors érlelésű, primer aromákkal hódító borok készülnek a fastfood nemzedéknek" ezt a marhaságot konkrét példákkal is támaszd alá!

Ly 2006.02.27. 22:38:59

A Szent-György hegyi bio szürkebarátot is érdemes megkóstolni a tapolcai Kováts ? pincészettől. Nekem etalon, multikban is lehet kapni. Az egyetlen probléma, hogy sokáig illetve nem jól tárolják ezekben a boltokban, és sajnos vannak köztük döglött tételek is. Nyáron tervezem a pincészet meglátogatását...

Ly 2006.02.27. 22:39:39

Lassan lehetne már egy vita a BIOBORÁSZKODÁSRÓL is!!!
süti beállítások módosítása