Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magyar álom

2006.03.20. 06:13 - alföldi merlot

Előzsűriztük az új Kopárt. Mennyország vagy kárhozat? Bevállaljuk? Igen/nem!

A Hilltop Cserszegi Fűszerese mellett valószínűleg a Gere Kopár a legismertebb márka a magyar borpiacon. Az előbbit vélhetően sokan kóstolták is, az utóbbit sokkal többen szeretnék. Magára valamit adó borsznob azonban visszakézből söpör le mindent, ami „a villányi zsákutcából” folyik, élen a Kopárral.

A Kopár hírnevét a kitűnő 2000-es évjárat betonozta be, és a 2002-es sem ingatta meg. Nagysága a gyümölcsösségben, a testességben és az újfás érlelés vaníliás, kávés árnyalataiban rejlett. Kezdetben mindenki úgy hitte, hogy a legdélibb, napégette magyar dűlő a Kopár titka, aztán lassanként kiderült, hogy erről szó nincs: egyrészt vagy három Kopár-dűlőnyi magyar vöröst árulnak ezzel az eredetmegjelöléssel, és messze nem mind arany, másrészt maga a Gere Kopár is csak részben ennek a dűlőnek a termése. Ez utóbbi tény, bár a hátcímkén készségesen elismerik, meglehetősen zavaró. Ahogyan azt is zavarónak találnám, ha egy Villányi Cabernet Sauvignon hátcímkéjén azt olvasnám, hogy „Ehhez a kiváló borhoz a szőlőt Villány és Tolna megye legjobb dűlőiről válogattuk”. Engem azonban ennél is jobban aggaszt a robbanásszerű volumen növekedés: a békeidők 10-20.000 palackja után 2003-ban már 60.000 palack Kopár készült, és ez (magyar viszonylatban) megrendítően sok. (Egyébként a Gere Attila által forgalomba hozott bor mennyisége is megrendítően sok a termőterület nagyságához képest.) De mindez merő káka-motozás kóstolás nélkül.

Az új Kopárt egy 20-30 euros nemzetközi merítésben tálaltuk, hogy lássuk kimagaslik-e (öten kóstoltunk tízpontos rendszerben, ez nem azonos a MA szokásos pontozásával, itt ami 5 pont alatt van, azt nem szívesen innánk újra.):

El Principal Memorías 2001
Egy régi kedvencük rút sybarita váza. Illatában (szagában!) petróleum, rothadó hagyma, túlerjedt gyümölcs. Szájban szűrt cseresznyelé sav és tannin nélkül, aminek a végére ügyetlen kezek mentás, naspolyás ízt csirizeztek. Mindkét szemünk sírt. Átlag: 4.8 pont.

Ch. Calissanne Clos Victoire 2002 (Coteaux d'Aix-en-Provence) A riasztó szagok birodalmába tett utazásunk második állomásán egy baromfiudvar szemétdombjára érkeztünk, ahol esőáztatta káposztalevelek és torzsák vártak bennünket. Mélyebbre kapirgálva ropi és bors. Szájban viszont decens struktúra, délceg sav, van eleje, közepe (igaz, kissé horpadt), vége és kellemesen érdes tanninja. Tisztességes bor, de azért még randa. Átlag: 5.1 pont.

Csányi Elegance Cuvée 2003
Nagyon szerettünk volna végre valami jót, ezért a dúsan áradó meggyes, lakkos illatra lecsaptunk, mint gyöngytyúk. Korai volt az öröm. Éjféli sötétség, nagy gyümölcs, nagy test, goromba alkohol, goromba tannin. Újvilág – vágtuk rá. Szájban lekváros, égető alkohollal és tannin repeszekkel. Tör-zúz. Átlag: 5.5 pont

Vesztergombi „Reserve” Cabernet Sauvignon 2003
A baromfiudvar, majd a tannin és alkohol attak után rezignáltan vártuk az újabb megpróbáltatást. De ez volt a hepiend, és persze kakukktojás (hiszen nem cuvée). Rétegek, nemesség, savgerinc. Illatában dohány, szilvalekvár, ánizs, medvecukor, fekete cseresznye. Komoly, húzós, de csiszolt tannin. Hosszú, szépséges lecsengés. Kisimultak az arcok. Átlag: 8.1 pont

A Kopár nem egy borász egyéniségének és egyediségének foglalata, hanem a piac kollektív álma a nagy borról.

Villa Sandi Corpore 2001
A kapor félrevezetett, azt hittem, szentandi. Mogyoró, eszpresszó, kapor, konyakmeggy. Szájban csokoládés, cseresznyés, fűszeres, ugyanakkor mintha nem teljesen érett gyümölcsből készült volna. Éretlen tannin. Jó kis bor, de az előzőnek kezet csókolhat. Átlag: 6.7 pont (Utólag kiderült, hogy ez Parker Öcsinél 93 pont.)

Gere Kopár 2003
Amilyen mázlija volt, a végére került. A 2002-esről őrzött emlékek alapján sem volt nehéz kitalálni, hogy ez a Kopár. Erdei gyümölcs, menta, medvecukor, lakk. Testes, de nem lomha, szájban is gyümölcsös, konyakmeggyes, finoman édes, vonzó bor. De: kusza tanninok (mintha valami villányi átok volna ez). Nagy adag finomság, finom árnyalatok nélkül. Átlag: 6.8 pont

Egy kóstolás, nem kóstolás. A mélyinterjú még hátravan. De esélylatolgatásként ennyit meg merek kockáztatni: lenyűgöző, hogy ilyen mennyiségben, ilyen megbízhatóan, ilyen minőségre képes egy magyar pince. Szerintem a 30-35 euros kategóriában a világ bármely borvidékének legjobbjaival fel tudja venni a versenyt, és az átlag fogyasztó szemszögéből nézve, komoly győzelmi eséllyel. Az igazi borsznobok viszont aligha fognak lelkesedni érte: túl finom, és ilyen tanninokkal eleganciáról szó sem lehet. Azt hiszem, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy Gere Attila és csapata mire képes, akkor helyesebb a Solus-hoz fordulnunk. A Kopár nem egy borász egyéniségének és egyediségének foglalata, hanem a piac kollektív álma a nagy borról.

Én a magam részéről, ha nagyon finomra vágyom, akkor harmadáron a 2003-as Heimann Cervaes-t választanám, ha pedig igazi nagyságra, akkor a Vesztergombi Csaba Cuvée-t. És kíváncsian várom az új Carissimae-t, ami a 2002-esek mezőnyében nálam (és kóstolócsapatunknál) biztos győztes volt.

Címkék: kóstolás

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4912863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiki 2006.03.20. 12:35:16

tényleg robbanásszerű az ugrás jó helyen tapogat a szerző honnan és miből kerül ennyi bor az asztalra kedves villányi termelő ????

jadviga 2006.03.20. 12:49:06

Végre van egy brand -ünk, amihez tegyük hozzá azt is, a Kopár képes lenyomni egy Petrust is, ahogy a Wine Spectator világgá kürtölte egy egész oldalon!!!

cucc 2006.03.20. 12:59:02

Van egy brandünk, de teljes az összevisszaság a fejekben (dűlő, márka, mennyiség...) és ez hosszú távon külföldön is visszaüt majd. Meg ennyi pénzért már szerncsére nagyon sok sokkal izgalmasabb bor van.

jadvigának 2006.03.20. 14:52:02

A Petrus smafu, azt még a Solus is le bírta nyomni.

No more csite! 2006.03.20. 15:11:28

Ez a Gere buherál! (Ha T. Szerkesztőség több ládával kapna ajándékba Kopárt, szívesen átveszem ócsóért. Én nem vagyok sznob, fő, hogy ártson!)

m 2006.03.20. 15:41:50

Egy korábbi cikketekben volt, hogy Kopárt (talán 2002-est???) teszteltetek és Swarowski-kristállyal buherálva két ponttal többet kapott. Kíváncsi vagyok hogy most mi lenne egy ilyen próba eredménye? Ekkora palckszámnál nekem már nem tűnik a Kopár imázs akkorának.

hegyaljai 2006.03.20. 16:30:19

Azért a Petrus eredetvédett terméknél pontosan lehet tudni, hogy melyik helyrajzi szám tartozik hozzá, és melyik, látszólag ökológiailag azonos szomszédos tereület nem. Akkor most képzeljük el a Villányi Hegyközség hegybíróját, hogy Ede bácsinak nem ad ki szőlő származásit "Kopár" címen, és Attilát megfeddi, hogy a bor származásihoz a 100 %-ban "Kopár" eredetű szőlő kell. Van még itt mit tanulni! Ettől a bor még kitűnő.

mogyeri átok 2006.03.20. 16:36:27

Nem vitatva a palackszám növekedésével együttjáró nimbuszcsökkenés lehetőségét, kicsit mintha elkezdene divat lenni a Kopárt cseszegetni, aztán döntse el a földi halandó, hogy tényleg szarabb lett vagy csak megint előjönnek a magyar gének...

TULLIUS 2006.03.20. 17:20:18

Alapvetően igazatok van, de nézzük a valóságot is. Magyarországon évtizedekig olyan borok kerültek szinte kizárólag kereskedelmi forgalomba ahol még évjárat megjelölés sem volt (ha jól emlékszem csak egy két minőségibb Tokaji volt ez alól kivétel). A fogyasztók "rövidnyakú" és "hosszúnyakú" megkülönböztetést tették. Már az prémium kivitelnek számított ha rendes (parafa) dugó volt az üvegben. Az azóta eltel idő kevés szerintem ahhoz, hogy minden tekintetben letisztuljanak a dolgok még az érdeklődők és törekvők fejében is. A fogyasztói szokások, magatartások, és igények pedig hatással vannak a kínálatra is,mivel termelők el akarják adni a termékeiket, kevesen termelnek múzeumi tárolóknak. Szerintem ezen okok miatt törekszik minden villányi termelő arra, hogy "Kopár" bort állítson elő. Ami valóban árt az eredetvédelemi és egyéb szempontoknak. Egyrészről törekvés van arra, hogy kis sznobizmusból Kopár bort termeljen valaki, míg ellensúlyként szintén kis szobizmusból "kopározzanak" az ezt helytelenítők. A magam részről bízom abban, hogy kialakul egy egészséges egyensúly e téren is. Az intézményes igénytelenség időszaka óta relatív nagyon kevés idő telt még el. A francia és olasz eredetvédelmi redszer sem 20 év alatt lett olyanná, mint amilyen most. Gere 2003-as Kopárját még nem kostoltam meg, bár megvettem. A 2000-est viszont igen és az egyik legjobb vörösbor volt amit valaha ittam. Valóban nem minden Kopár ilyen, pl a Csányiéké nem volt jó, még talán középszerű is csak alig. Előbb- utóbb rend lesz a fogyasztók fejében (dűlő-márka-mennyiség; copyright by cucc), megfelelő szabályozási rendszer alakul, legalábbis remélem, és csak 100%ig a dülőben (annak is csak jó területén) termett szőlőből lesz Kopár bor, és az eredetmegjelölés egyben minőségi garancia is lesz egyben, ami most valóban nem az.

Ádám 2006.03.20. 17:42:56

Tisztelt művelt alkoholisták, szeretném egy kicsit védeni a Kopárt. Gere Attila kizárólag saját szőlőből készíti. Szerintem a palackszám növelése egyáltalán nincs rossz hatással a minőségre, csak azt jelzi, hogy saját telepítései kezdenek termőre fordulni. Ha utánagondolunk 60 ezer palack (450hl) Kopár egyáltalán nem sok hisz az 25-30 hl/ha -os (nagyon szigorú) terméskorlátozás mellett is kevesebb mint 20 hektár szőlőt jelent, neki pedig 50ha van. Igaz ebből "csak" 40 ha a Cabernet és Merlot amik ugyebár a Kopár, Solus alapanyagai. Tehát még a saját területeiben is van bőven potenciál több Kopár készítéséhez. De a lényeg a BOR, az pedig, mint tudjuk nagyon jó, talán nem véletlen hogy külföldi borokkal hasonlította a cikk is... ugye? Szerintem örülnünk kéne hogy 15 év alatt kis hazánkban is kifejlődött néhány ilyen borászat aki nagyobb mennyiségben is termel Kiemelkedő borokat, ebben van a jövőnk, a külföldi piacokat csak ilyen borokkal lehet meghódítani. Ahogy ti is írtátok a 35-40 eurós kategóriában bőven versenyképes lehet és nem hiszem hogy ezekből a borokból Chilében, Californiában, Bordeauxban... kisebb tételeket készítenének!!! Cáfoljatok meg ha mégis. Szerintem örülnünk kéne nem pedig mindig a rosszat keresni, áskálódni. Még több ilyen magyar borászt, akik újra megalapozhatják a magyar borok nevét külföldön!

Ádám 2006.03.20. 17:46:33

Villányi borok eredetvédelméről: http://www.fvm.hu/main.php?folderID=957&articleID=7628&ctag=articlelist&iid=1 Szerintem nagyon bíztató.

2006.03.20. 19:17:09

kifli klasszikus lett, már AM is idézi (villányi zsákutca)

2006.03.20. 19:57:05

Bocsánat! Rosszul emlékeztem a rendelet számra és Hülyeséget adtam meg linknek. A valódi cím: 91/2005 FVM rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borairól: http://www.fvm.hu/main.php?folderID=1219&articleID=7604&ctag=articlelist&iid=1

Ádámnak 2006.03.20. 20:05:35

nem bíztató. 90-100 hl/ha túl sok. 21 engedélyezett fajta túl sok. főleg úgy, hogy ezek nagyrészt fajtaborként kerülnek a piacra. Királyleányka, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini: ezt a nyolcat kapásból kivenném az engedélyezett fajták közül. ha vki akar csinálni, tegye, és írja rá, hogy tájbor. villányban elsősorban a vörösök mennek, azokra kéne koncentrálni. Bordeaux-ban ics csak öt vörös fajta van engedélyezve, és fehérből sem sok. és pl. Villányban minek pinot noir? nem kell mindent nyomatni. vagy tán Kalifornia akarnak lenni????

Boralpin 2006.03.20. 20:11:47

Nem tudom , de mintha szitetkus alkoholt éreznék ! Vagy más üveg után nyúltam !?? Remélem ez tétel nem lefolyóban végzi , mint 1997-es "füstösvíz" Szerintem közepes (3-as) . Gere ,viszont jó az "ára" !

Ádám 2006.03.20. 20:29:37

Egyet kell, hogy értsek a kritikával, és szerintem is lehet még sokat szigorítani az előírásokon. Azonban már ennek is sok pozitívumát fogjuk érezni szerintem, például csak villányban lehet villányit készíteni, tehát silány multiborászat szintű villányit már nem vehet egy külföldi. Nem tud nagyot csalódni. Aztán Villányi premium 60hl nem 90hl (persze lehet hogy ez is lehetne még kevesebb de ez is valami) Ez a rendelet arra szolgál, hogy a Termelőket, borokat annyira nem ismerő vásárló se csalódjon a villányi borokban, és erre szerintem alkalmas. Szóval aki Villányi Classicust vesz az biztos lehet majd benne, hogy azért ez nem pancsolt, agyonterhelt tőkéről származó bor. Aki pedig Premiumot emel le a polcról az tudni fogja hogy egy Villányi testesebb magasabb minőségi követelményekkel termelt bort vesz.

2006.03.20. 20:32:39

Szitetikus alkoholt hogy kell érezni???

Geci 2006.03.20. 20:47:53

Úgy mint az ERÖT. Sith Etikus. A Sötét Nagyúr erkölcsi tanítója. Lucas a 9. trilógia 6. részének nyolcadik epizódjában mutatja majd be.

H Robi 2006.03.20. 21:04:26

Eddig az volt a baj, hogy túl kevés mennyiség van a jobb borainkból, ezért nem is versenyezhetnek a külföldi nagyokkal. Most, hogy tudta növelni a mennyiséget úgy, hogy friss, ropógos borként átlag 6,8 pont (amit mint tudjuk csipa mester 1 pontja húzhatott igy le vszinüleg), sztem ne a háttér találgatásásval legyünk elfoglalva, hanem örüljünk, mert talán 2 év múlva ez a bor lesz a nagy mindentvivő magyar. Lehet nála jobb bor kishazánkban, de jelenleg a Kopárnak van külföldön nagyobb ismertsége, ezért ezt kell most meglovagolni.

2006.03.20. 21:08:02

lynch bages 1999 - 90 ha - 420 000 palack mouton rotschild 1999 - 78 ha - 242 000 palack latour 1999 - 30 ha - 170 000 palack lafite rotschild 1999 - 102 ha - 270 000 palack pichon baron 1999 - 70 ha - 240 000 palack léoville barton 1999 - 46 ha - 250 000 palack petit village (pomerol) 1999 - 11 ha - 40 000 palack pétrus 1999 - 11,42 ha - n.c. (nyilván nem adták meg, én sem tenném) Mindenkinek jó számolgatást!

nemjo 2006.03.20. 21:23:16

A 2002es Kopár - nekem halandónak - életem nagy élménye volt , csakúgy mint fél évvel később a Solus ...... vessenek meg érte a profik , de én várom a napot amikor kibontom a 2003as palackot!

1profi 2006.03.20. 21:28:16

Nem vetlek meg, egészségedre! (De néha azért kóstolj bort is!)

ámuló 2006.03.20. 21:32:19

nemjo: 2003-as palack? Mi van, már sorszámozzák is?

2006.03.20. 21:38:39

a Solus-t igen .... ( a 3823-as számút kóstoltam és van még egy) 1 profi ! Konkrétan mire gondolsz ?

hegyaljai 2006.03.20. 22:10:01

Kedves Boralpin! Gondolom a Gyurcsók nevű táltos telefonon keresztül is érzi a szintetikus alkoholt. Szerintem senki nem tud illat és íz alapján külömbséget tenni a természetes és a szintetikus etilalkohol között, ha nem desztillált vizes oldatát, hanem egy borban kóstolja. Ez a hozzászólásod visszaigazolja azt a német mondást, hogy: "Der menschliher Inteligenz is nur von oben begerenzt."

2006.03.21. 10:09:27

a villányi eredetvédelemről már itt, a Művelt Alkoholistán is volt szó.

2006.03.21. 10:10:49

itten: http://www.amuva.hu/index.php?op=post&pid=141

lovechild 2006.03.21. 11:10:38

a T. Kollega aki bekopizta a birtok méreteket és palackszámokat, ugye jól tudja, hogy itt minden chateau 1, max 2 bort készít. Gere A. 50 ha-ról nemcsak a Kopárt és a Solust készíti... Ha már csúsztatunk, akkor azt átgondolva tegyük.

laca 2006.03.21. 12:34:01

az új Carissimae-t én is nagyon várom

Ádám 2006.03.21. 12:49:20

Tisztelt Lovechild! Nem akarunk csúsztatni csak nem akartam húzni a szót, hogy leírjak mindent. De akkor most utólag is megteszem, hogy jobban láthassuk a borászat működését. Szóval Gere Attilának van 50 ha szőlője, és palackozik kb 450 ezer palack bort, ez tényleg furcsának tűnhet. DE Gere Attila az 50 hektáron kívül még kb 30-40 szőlőtermelőtől vásárol akikkel szorosan együtt dolgoznak és minden évben neki termelnek. A portuguiser(180 ezer), cabernet sauvignon(változó kb 50 ezer), rosé(90 ezer) cuvée phoenix(30 ezer) tételeket részben vagy teljesen "vásárolt", de felügyelt szőlőből készíti. Ezt ő nem is tagadja, de a csúcsborok kizárólag a legszigorúbb követelményekkel termelt saját szőlőből származnak. A forgalmi tételeit pont azért készíti vásárolt szőlőből, hogy arra, ami a csúcsborok alapanyagát képezi, maximálisan oda tudjon figyelni. U.I. Remélem nagyjából le tudtam írni az elvet, ami szerint Gere Attila felépíti a borászatát, és senkit nem zavar hogy ennyit szövegelek :)

Ábel 2006.03.21. 13:56:03

Tisztelt Ádám! A 2006-os Borkalauz szerint a birtok termő(!) területe 35 ha. Ha a 450 ezer palackból levonjuk az általad felsorolt, nem saját szőlőből készült tételeket, akkor ezek szerint 100 ezer palack jön le a 35 ha-ról. Ebből 60 ezer palack a Kopár. Mennyi a Solus? És mennyi a cabernet sauvignon és franc és kékfrankos és medoc és syrah és tempranillo és olaszrizling? Annyi mindent pletykálnak a rosszakarók. Te talán tisztázni tudod a helyzetet. Kösz.

Geci 2006.03.21. 14:43:27

Go Ádám go.

kérdés 2006.03.21. 15:08:56

azért arra kíváncsi lennék, hogy lehet 350 ezer palackhoz tartozó szőlőt "felügyelni".

Tisztelt Ádám! 2006.03.21. 15:45:31

Nem kell megvédened a felvásárolt szőlőből készített borokat, én nem támadtam. A commodity bor kategóriában csak az érdekel, hogy jó a bor vagy nem. A többi nem számít. (Az egyedi kézműves boroknál nem ez a helyzet, de ez nem tartozik ide.) Igazából csak azt kértem, hogy almát almával hasonlíts össze.

Ádám 2006.03.21. 17:22:22

Syrah és Pinot Noir sajnos nem tudom mennyi van Gere Attilának, amit tudok az az hogy 1.5 ha Tempranillo, 1 ha Barbera telepítve van és valamikor jönnek, de a mennyisége nyilván nem lesz nagyon sok. Most kb úgy áll össze egy éves kínálata, hogy Portuguiser 180 ezer, Rosé 80-100 ezer, Cuvée Phoenix 30 ezer Cabernet Sauvignon/Cabernet Sauvignon Barrique változó attól függően hogy az adott évben milyen volt a szőlő?, lesz e Kopár?... de nem több mint 60 ezer Olaszrizling nem tudom de kevés az biztos. Amit eddig leírtam az mind alsó és közép árkategória, amiket felvásárlásból készít. Ez mind hektárra nem annyira sok, mert Portugieser+Rosé(alsó árkat. akár 100hl/hektár) kb 25ha és ebből 8ha saját Portuguiser. Középső árkategória még mindig felvásárlásból (100 ezer üveg 40 - 50hl/ha), ami 15-20ha. Tehát az én számításaim szerint kb 25-8+(15/20)=32/37 kb 35 hektárról vásárol fel szőlőt. És most jön a lényeg a csúcsborok: Kopár (2003-as 60 ezer üveg, de lesz ez még több is), Solus(6 ezer üveg csak a Kopár dűlő merlotjából, Cabernet Franc Selection 6 ezer üveg) tehát amint láthatjuk ez a menyiség 2003-ban mindössze 72 ezer üveg volt, ami 25-30 hl/ha -al mondjuk 20 hektárnyi saját termő területről származik, ha ezt összevetjük a Borkalauzzal akkor hihető adatot kaptunk. Hisz 35ha-a 8 ha Purtuguiser=27 ha valamint ez 2005-ös adat tehát lehet, hogy volt még 2003ban nem termő, meg fiatal területet még kevésbé terhelve... Ha valahol rossz adatot mondtam/rosszul számoltam akkor elnézést kérek! Végül beillesztenék 2 mondatot, amit Gere Attila mondott egy interjúban: "Minden évben vásárolunk, és ez a későbbiekben is így lesz. ... Saját ültetvényből a nagy borok készülnek el...alacsaony plusz közepes kategóriájú az felvásárlás." Én kb ennyit tudok ha valaki még tud valami érdemit akkor javítson ki vagy egészítse ki ezt a dolgot.

Geci 2006.03.21. 18:50:26

Ha valaki ezt értette és tudta követni kérjük jelentkezzen az ádám@gere.hu címen.

Pomeroli Roli 2006.03.21. 19:23:25

Istenem...megint ez a hőzöngés a hozzászólások között, hogy a "Petrusverő" Kopár,meg Solus, meg a faszom...Gyerekek...szép dolog a nemzeti büszkeség, de valljuk szépen be...még a "naaagy" magyar borok is eléggé messze vannak a francia csúcsboroktól...Egy sima kis Chateau Malescot St. Exupery Margaux 1997, ami kvázi középszerű Grand Cru 35-38 euros bor, zsebreteszi Villányt úgy ahogy van, Geréstől-Solusostól-TiffánCarissimaestől....

Supporter/Graz 2006.03.21. 19:52:22

Villány és benne többek között Gere -nem csak Attila hanem a testvére- a magyar borászat megújulásának fellegvára. Kár lenne érte, ha a piac nyomása, a feleslegesen szaporodó, nagy nevekhez kapcsolódó fajta és kategória választék tönkretenné. Remélem időben észbe kapnak és rájönnek, a mennyiség/árbevétel növelés kényszerének más módon is meg tudnak felelni. A bornál (is) kapcsolódik a névhez a minőségi garancia! Ha más a minőség, más név kell! Sajnos az utóbbi időben előfordul, hogy határozottan silány bor (termék) kerül piacra onnét ahonnét ez megengethetetlen. Az eredetvédelmi jogszabály csak ezköz az ottani termelők számára, hogy rendet tarcsanak maguk között. Remélem megteszik. Egy másik cikkhez írtam miért drukkolok Somlón a Tornaiéknak. Sajnálnám, ha Villány vissza fele menne! A cikk és a vita sokat segíthet. Egyébként GRATULÁLOK nektek!

nemjo 2006.03.21. 22:14:07

Tényleg divat lett Gere Attilát fikázni ..... majmok !

vigbor.hu 2006.03.21. 22:39:11

Idézet a palack hátsó etikettjéről: " A 2003-as minden idők egyik legjobb évjárata volt Villányban. A Kopár, a Konkoly, valamint az Ördögárok dűlők szigorú terméskorlátozással termesztett, legszebb szőlőterméséből készült ez a házasítás, melyet 19 hónapig érleltünk magyar és francia fahordókban. Hosszú érlelési potenciállal rendelkező testes bor." Kopár Villányi Cuvée 2003. Cabernet sauvignon 40%, Merlot 40%, Cabernet franc 20%.

nemiro 2006.03.22. 01:10:56

Kedveseim, Azt a bizonyos harmadik szemet, ami fentről figyel (és képzavarral élve, röhög), amikor komoly dolgokról beszélgetünk, mintha elfelednétek. Solus, Kopár, Petrus stb. évjáratok, nevek, borászok röpködnek, mint szikrák a tűz felett. De ne feledjük, hogy bort inni mindennap kell (lehetőleg este, de az sem baj, ha korábban), és bizony a fenti nevek nem igazán jutnak az asztalunkra rendszeresen. Sőőőt..... Lehet tehát elemezni, reménykedni, spórolni, spájzolni, kamrapolcon őrizgetni, de alapvetően mégicsak az a mindennapos gondunk, hogy a 799.- Ft-os vagy a 1199.-es bort vegyük meg aznap estére (a szörnyűséges 500.- Ft alatti kategóriáról nem is beszélve), és hogy milyen alkalomra várva bontsuk fel azt az egyetlen palack Kopárt, amit a főnökünk borgyűjteményéből sikerült elcsennünk, és ami már nagyon égeti a bortároló-állvány felső rekeszét. Tehát ne feledjétek azt a figyelő szemet, és mosolyogjatok, amikor Villányban vagy Piemontban (vagy bárhol máshol) kóstolgattok.

Supporternek 2006.03.22. 12:00:06

Villány a megújulás fellegvára? Talán inkább zsákucca.

Pomeroli Roli 2006.03.22. 16:25:14

Nemiro...nem tudom mire vélni a többes számot a soraidban...egy "1199 Ft-os" négyeuros bor, amiről mindennapi borként írsz...sajnos gargarizálni sem megfelelő...A minőséget a borban is -csakúgy mint szinte bármi másban- meg kell fizetni...Ugyanazt a magyaros fájó kompromisszumot érzem a soraidban, mint anno, mikor boldog-boldogtalan itta a jugó "Napóleonkonyakot", az érzés végett, hogy "konyakot iszom, elegáns vagyok". Pedig egy Remy Martin Louis XIII, az a cognac. Igen, sajnos drága, 1200 euro egy üveg belőle. De soha nem helyettesíthető Napóleonkonyakkal... Ahogy az 1199 Ft-os vacak sem említhető egy napon egy Margaux-val, Latour-ral, stb...Sajnos ez a világ rendje, és ez így van jól.

nemjo 2006.03.22. 19:29:25

Nyakas borok + rozék (persze ezek villányiak , ha már zsákutcában járok) 1000-1200 Ft/ palack .....

magyar valosag 2006.03.22. 20:31:07

Elarulna Pomeroli Roli, hogy milyen bort iszik egy szerda este a (jobb esetben) rakott krumplihoz? Azzal ugyanis mindenki tisztaban van, hogy nem a 4-5 euros borok a legjobbak. Viszont eleg keskenyke az a reteg ma Magyarorszagon, aki minden este homart vacsorazik. Es raadasul annak a retegnek csak egy kicsike resze iszik hozza bort. A nagyobbik resze a whiskey-re eskuszik. Tehat?

malbex 2006.03.23. 00:57:48

Pomeroli Roli: lattunk mar 800Ft-ert is csodalatos bort, meg ontottunk mar mosogatoba tizenezer Ft-os borokat is. Az er es a minoseg nem mindig van aranyban egymassal, ez egyebkent a francia borokra hatvanyozottan igaz, nem veletlenul fosnak ennyire az ujvilagi importtol.

malbex 2006.03.23. 00:57:49

Pomeroli Roli: lattunk mar 800Ft-ert is csodalatos bort, meg ontottunk mar mosogatoba tizenezer Ft-os borokat is. Az er es a minoseg nem mindig van aranyban egymassal, ez egyebkent a francia borokra hatvanyozottan igaz, nem veletlenul fosnak ennyire az ujvilagi importtol.

Pomeroli Roli 2006.03.23. 13:09:57

Magyar valóságnak: Hát, ami a magyarországi viszonyokat illeti, sajnos igaza van, de én nem Magyarországon élek, és nem magyar jövedelemből...Ergo, egy átlagos szerda esti borom simán lehet mondjuk egy Chateau Pichon Longueville mondjuk 2003-ból, ami saccra úgy 45 euros bor Francia földön. Amúgy errefelé a homár is eléggé népszerű étel és egyáltalán nem méregdrága, mint otthon Magyarországon, 15 euroért már lehet kapni egy darabot.A bisque de homard néven futó krémlevest meg bárki megengedheti magának kb 3 euro, ha már a "homár" mint bűvös szó előkerült...Whiskey-t meg nem kedvelem. Maradok tisztelettel: Roli

TULLIUS 2006.03.23. 15:38:17

Nem kéne erre reagálni de nem bírom ki. P. Roli! Magyar valóság nem kérdezte, milyen bort IHATNÁL egy átlagos szerda este (ugyanis arra senki nem kiváncsi a haverjaidon túl), hanem azt, hogy milyet ISZOL. Ezt meghaladóan köszönjük hogy a homárevéssel kapcsolatban is felnyitottad a prosztó Magyarországon lakó magyarok szemét. A nyugati emberek (beírásaidból arra következtetek, hogy Franciaországban élsz, vagy legalábbis azt a látszatot kelted) tapasztalataim szerint nem nagyon nyitogatnak ki 45 eurós borokat "szerda esténként" minden különösebb ok nékül (sznob és/vagy fontos vendégek) csak saját kedvtelésükre, sokkal spúrabbak annál. Mindezeken túl az egész fennhéjázó, nagyképű stílusod végtelen irritáló. Azokra az egyik barátom éttermében (autópálya M1) felbukkanó magyarokra emlékeztetsz, akik a világútlevéllel (+ valutakeret) kinnt jártak Bécsben (pontosaban Shopping City-Südben) és hazafelé már elfelejtetek magyarul és kávéjukat csak shillingben tudták kifizetni, mondván nekik csak az van, és kisujjukat olyan elgáns módon eltartották a pohártól... Persze elképzelhető egy másik verzió is, de azt inkább hagyjuk.

Pomeroli Roli 2006.03.23. 16:00:58

Tullius kedvesem...Ad1.: A "lehet mondjuk" és a "lehetne" nem ugyanaz, a feltételes mód szabályait kéretik alaposabban áttanulmányozni...A "lehet mondjuk" fordulat az egy konkrét példát vezet be...de...ugorjunk. Ad2.: Az, hogy "nyugati ember", ordító közhelyes sztereotípia, kb., mint hogy "a magyarok kannás bort isznak". A "spúrság" meg nem hinném, hogy országfüggő lenne, mindkét véglet megtalálható mindenhol, léteznek olyan magyarországon élő magyarok is, akik bizony csupán kedvtelésből megisznak egy 500 euros bort, ahogyan bizony van "spúr" "nyugati ember" is, a te bájos szóhasználatoddal élve. Ölel: Roli

TULLIUS 2006.03.23. 16:43:47

Rolikám, ha már így. Áruld már el nekem/nekünk a "lehetne mondjuk" és "lehetne" között mi a különbség szigorúan a feltételes mód szabályredszerét alapul véve. Ha ez megvan akkor azt szeretném tudni, hogy mikor írtam le azt a szót, hogy "lehetne", hol állítottam, hogy a spúrság oszágfüggő, és nincsnek olyan magyarok akik 500 eurós bort isznak csupán kedvtelésből. A helyedben a közhely szót minden összefüggésében kerülném olyan mondatok után: "mindkét véglet megtalálható mindenhol"; "a minőséget .... meg kell fizetni"; "ez avilág rendje"stb. Tovább: A nyugati ember és magyarok kannás borot isznak, hogy lett ugyanolyan sztereotípia a fejedben meg nem fejthetem, ugyanis az egyik nem az (segítek: a nyugati ember a kakukktojás). A "kedvesem" és "ölel" kifejezések - ebben a szövegben - még eredeti környezetükben (butikosnés) is émelyítően gejlek, szerintem hanyagold, mert így is elég modoros a sítlusod ne súlyosítsd azt a helyzetet, amit csak az ment meg, hogy írásban jelentekezel, következésképpen a mondanivalódat az olvasó artikulálja.

Pomeroli Roli 2006.03.23. 16:45:20

Ja, elfelejtettem...Ad3: "Schilling"...a "Shilling" az régi angol érme még az "angolok decimális megtérése" előttről (12 penny volt egy shilling, 20 shilling meg egy font 1971-ig) Baráti üdvözlettel: Roli

TULLIUS 2006.03.23. 16:56:11

A c betű valóban lemaradt, bocsánatodat kérem, de keressek elütési hibát (amit nagyvalúan -eddig - annak tulajdonítottam) nálad is. pl. Francia földön. Szintén barátilag üdvözöllek: Tullius

Végén még összemelegedtek. 2006.03.23. 17:30:28

TULLIUS 2006.03.23. 18:02:49

Mondjuk egy Chateau Pichon Longueville (mondjuk 2003-ból) mellett?

malbex 2006.03.23. 18:09:26

Roli: szoval a nagy arcon tulmenoen milyen borokat is iszok es miert tetszenek neked? Es most ne vetits leragott kozhelyeket.

malbex 2006.03.23. 18:09:52

Roli: szoval a nagy arcon tulmenoen milyen borokat is iszok es miert tetszenek neked? Es most ne vetits leragott kozhelyeket.

malbex 2006.03.23. 18:10:02

Roli: szoval a nagy arcon tulmenoen milyen borokat is iszok es miert tetszenek neked? Es most ne vetits leragott kozhelyeket.

malbex 2006.03.23. 18:12:31

Bocs a duplazasert, ez a mobilinternet varazsa.

malbex 2006.03.23. 18:14:27

es termeszetesen 'iszol', nempediglen 'iszok'

Brokeback 2006.03.23. 19:03:38

Cseszhetitek, mert már kibontotta, szarik ránk.

Ádám 2006.03.23. 19:31:30

Szerintem ne írjon senki Rolikának, mert nem érdemes vele foglalkozni. Semmi lényegi nem volt a mondanivalójában, csak az hogy foglalkozzunk vele. Felőlem az ilyen ember nyugodtan iszogassa otthon a Premier Grand Cru-t minden este. Egészségére váljék! U.I. Jó lenne ismét a borokról beszélni.

2006.03.23. 21:33:58

Bár nem Kalifornia, de Washington államból érdemes a magyar borok után megkóstolni a Columbia Valley gyümölcseit. Chateau St. Michelle stb.

2006.03.23. 21:47:42

ha már Washington állam, akkor ne a Ch. St Michelle. kedves reklámszakember(nő)

Krisztina 2006.03.23. 21:59:28

Ne azt mondjatok, mit ne, kerlek... Azt mondjatok, nektek mi izlett, aztan majd en eldontom, melyiket szeretem kozuluk. Sok javaslatot kerek, hogy legyen mibol valogatni :) Koszonom.

Kedves Krisztina, hol laksz? 2006.03.23. 22:05:20

ha megmondod, helyi borboltot is ajánlok neked.

Krisztina 2006.03.23. 22:30:27

Nem szivesen teszem kozkinccse a cimemet, ugye megerted? Ha Te viszont kihirdeted nyilvanosan a sajat e-mail cimedet, akkor arra irok.

Kata 2006.03.26. 08:50:50

A 2003-as Carissimae piacon van szeptember óta.

trezor 2006.03.27. 12:04:48

Mi ez a zsákutca? Árulja már el valaki, hogy kis hazánkban az utóbbi 15 évben merre is kellett volna haladni a borászoknak? Melyik borvidék a követendő példa, ha villány zsákutca?

TULLIUS 2006.03.27. 12:20:43

Ezt én is szerettem volna tudni, de mertem megkérdezni. Tényleg, mi az?

Mikorka Kálmán 2006.04.02. 16:37:35

A Dúzsi, Tiffán inkább bort csináljon és ne politizáljon!!!

Trezor 2006.04.03. 10:22:13

Akinek van szakmája vagy hivatása az ne politizáljon?

G 2006.04.03. 18:02:10

Krisztinának:Allora Tresca Cab.Sauvignon 2001

G 2006.04.03. 18:05:09

Bocs.Az nem Cab.Sauvignon,hanem cuvée.

2006.04.09. 11:31:56

Tényleg, mi ez a zsákutca?

Merlot 2006.04.09. 11:49:32

Aki ott volt most csütörtökön a várban (Magyar Borok Háza), ingyen kóstolhatta a Kopár '03-at, a mester töltötte saját kezűleg a poharakba. :) Szép bor ez! A '02-esnél is jobb.
süti beállítások módosítása