Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pokolba az ABC-vel!

2006.03.29. 06:40 - Albert gazda

Nemrég cabernet-k ürügyén merengtem arról, milyen hülyeség ABC-zni [l anything but chardonnay/cabernet – bármit, csak ne chardonnay-t/cabernet-t; a két vezető világfajta nyomulását megelégelt borbrátok jelszószerű sikolya]. Ugyanez az állás a chardonnay tárgyában, amelyet még inkább félretettünk az elmúlt néhány évben. Pedig ez a fajta is többet érdemel.

Ha vörösben a cabernet sauvignon, fehérben a chardonnay volt az a bor, amellyel – sokakhoz hasonlóan – magam is elindultam a többé-kevésbé művelt alkoholizmus felé vezető úton. Az első chardonnay-élmény Szőke Mátyás munkáihoz fűződik: jó pár palackkal gurítottunk le V. Proffal az Undergroundban az üde, citromos illatú, frissen finom 95-ösből. Aztán Gál Tibor barrique-olt remeke következett, amelyet egy hosszú pillanatig nem értettünk. Első nekifutásra nem tudtuk hová tenni a fát, de hamar megszoktuk, aztán az újabb évjáratokban kevesbé is dominált az új hordó.

Ebből is látszik, a chardonnay nem véletlenül a legnépszerűbb fajta a világon. Hanem történetesen azért, mert mindent tud. A chardonnay-nak kevésbé karakteres a karaktere, mint mondjuk a rizlingnek, ezért könnyen formálható. Képes tökéletesen tükrözni a terroirt, de pláne képes arra, hogy pontosan olyan bort adjon, amilyet a borász szeretne. Ha kell, illatos és karcsú, ha kell, súlyos, testes, minerális és tekintélyes. Reduktív változatban lehet jó savú és sziporkázóan könnyed, de elbírja az új fát is, és nem bánja, ha bontják az almasavát. Az előbbit szerencsésebb meginni egy-két éven belül, a jobb burgundiak akár fél évszázadon át is életben maradhatnak. Aztán bár többnyire száraz bor készül belőle, elvetemültebb helyeken édessé is érhet, olykor saját erejéből, máskor a készítője által birtokolt-alkalmazott technikák jóvoltából.

Nagy testű, élénk, elegáns, izgalmas borok ezek, sok gyümölccsel, határozott mineralitással, komplexitással

A chardonnay Bourgogne, a Cote d'Or majdhogynem egyetlen fehér fajtája – itt-ott van némi Aligoté, ám szerepe marginális –, és ekként a legjobb dűlőkben a világ esetleg legjobb, de okvetlenül legdrágább száraz fehérborait adja. Magam nem vagyok abban a helyzetben, hogy a Le Montrachet-ről vagy a Corton-Charlemagne-ról áradozzam, mert háromszáz dollárom még sosem akadt egy palacknyi csodára. Puligny-Montrachet-t, Meursault-t, Chablis Grand Cru-t viszont már kóstoltam: nagy testű, élénk, elegáns és izgalmas borok ezek, sok gyümölccsel és nagyon határozott mineralitással, rengeteg komplexitással, mintaszerű koncentrációval. Amikor először kóstoltam a 2000-es Úrágya furmintot, arra mondtam: nahát, egy perfekt burgundi! Valahogy így kell elképzelni – csak fordítva.

Bourgogne-ban négy kategória van, a piramis csúcsán az összesen harminc-egynéhány Grand Cru virít, Premier Cru-ből pedig több mint ötszázhatvan van. Aztán azok a dűlők következnek, amelyek a települések nevét viselhetik, legalul pedig a Bourgogne név használatára jogosult területek találhatók. Mellesleg éppen a minap kóstoltunk egy Bortársaság-bemutatón egy sima 2003-as Bourgogne-t a Domaine Tollot-Beaut-tól, és több nyelven beszélt az is. Chablis-ban hasonló a rendszer, csak ott a hét Grand Cru, valamint a Premier Cru-k alatt a Chablis, majd a Petit Chablis jön. Eligazodni elsőre nem feltétlenül könnyű – szívnak is a franciák emiatt, mert a fogyasztók sokasága nem tanulni akar, hanem inni valami jót –, viszont kis erőfeszítés árán elsajátítható az amúgy kristálytiszta szisztéma.

A klasszisoknál a határ az úgynevezett csillagos ég

Persze nemcsak a franciabor-buzi ínyencek fordulnak ma a chardonnay-hoz, hanem sokan mások is, beleértve a szinglik hordáit – vö.: Bridget Jones naplója –, a yuppie-k tömegeit és a kólakultúrát elunt fiatalok regimentjét. Magyarországon ez nem egészen így néz ki, mert nekünk van irsai olivérünk is, ám a nagyvilágban feltétlenül. A világpiacra ömlik a chard Kaliforniából, Ausztráliából és Chiléből, öt-tíz dollárért már tartalmas tételek kaphatók, barrique-ízzel – nemritkán a legkevésbé sem a hordónak, hanem a csipsznek köszönhető a vanília –, gyümölcshegyekkel, árnyalatnyi édességgel, csússzon jobban. Az igazsághoz tartozik, hogy az Újvilágban bőven készülnek a legjobb franciákkal is versenyképes példányok, kitűnő áron, akár olyan óriásoktól is, mint az ausztrál Penfolds, vagy presztízspincészetektől, mint a chilei Casa Lapostolle vagy a kaliforniai Acacia.

Mindeközben van két új – már amennyire új – irány is. Az egyik hívei egyre hangsúlyozottabban térnek vissza a fától a szőlőhöz, ráírják a palackokra, hogy unwooded, olcsóbban adják, így hódítják a népet. A másik jelenség az ABC, amelynek hangadói mindent szívesebben innának, mint a két fő fajta borait, mondván, unalmasak és egyformák ezek egy szálig, pokolba velük. Szerintem ezen is túllépünk lassan, hiszen a chardonnay-k bőven kínálhatnak izgalmat és egyediséget is, más kérdés, hogy míg egy abszolút remek rizlinghez vagy – hadd beszéljek haza – furminthoz tíz euróért simán hozzá lehet jutni, a jó burgundik általában kétszer ennyinél kezdődnek, míg a klasszisoknál a határ az úgynevezett csillagos ég.

Mintha kevésbé remélnének mindent a hordótól, és jobban bíznának a gyümölcsben

De mi a helyzet szűkebb pátriárkánkban? Az a privát benyomásom, hogy mi már azt megelőzően eljutottunk az ABC-hez, hogy a chardonnay kultusza kialakult volna. Néhány éve háttérbe szorult a fajta, azzal együtt is, hogy jó sok hektáron termesztik. Az utóbbi időben azonban senki sem robbantott vele. Újabb kultuszok részint a tokaji furmintok, részint más hazaiak, olaszrizlingek, szürkebarátok körül alakultak ki. Nincsen ezzel semmi baj, de egészen megfeledkezni a chardonnay-ról sem kéne.

Amelyről itthon is bizonyítják a mesterek, milyen sokféle. A Nyakas Pince vagy a Hilltop Neszmély fajélesztővel gondozott példányai üdék, gyümölcsösek és virágosak, gyakran a sauvignon blanc-ra emlékeztetnek. A fás iskola művelői többen vannak, de újabb évjáratú chardonnay-ikban dicséretes módon mintha kevésbé remélnének mindent a hordótól, és jobban bíznának a gyümölcsben. Kár, hogy még mindig nem eléggé. Ehhez képest is pozitív élmény Légli Ottó 2003-as Landordja, likőrös mélységeivel, valamint Lőrincz György azonos évjáratú Kovászója, a barrique felett nagy erőfeszítések árán győző mineralitásával. Készítenek értékelhetőt sokan mások is: Villányban a Vylyan és Malatinszky, Egerben stabilan a Gál Tibor és nagy reményekkel a Gróf Buttler, a Balaton környékén Jásdi és Figula, továbbá a Pannonhalmi Apátság, Tóth Kereklevelű Sándor, Fekete Béla. Etyeken a Kúria. Meg sokan mások. Tanulni is van még mit, nyilván. Mondjuk, kifinomultságot. De hát megjön az is – előbb vagy utóbb.

Címkék: heti bormatiné

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1712854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M 2006.03.29. 08:38:17

Maximálisan egyetértek, a chardonnay-nak van helye a polcon. Egyetlen gondolat csupán, 2 hete kóstoltam jónéhány Chablis-t egy-két Petit-Chablis-val, hát őszintén szólva nem voltam elájulva, sőt...bár a hiba biztos az én készülékemben van, számomra rejtve maradtak a magasztos értékek a borban...

Radiszadi 2006.03.29. 09:47:46

Érdemes lenne csinálni egy komolyabb magyar Ch kóstolót; van pár nagyon szép tétel a piacon. Tóth Sándor, Jásdi, Lőrincz Gyuri - egyik jobb mint a másik. + nagyon szép volt a Hilltop 2003-as virgin vintage-e, és talán Simon ugyancsak 2003-as Ch-ja.

ahogy a csillag 2006.03.29. 10:23:28

AG úr! Ön nem Puligny-Montrachet-t, Meursault-t, Chablis Grand Cru-t kóstolt, hanem egy-egy birtok ezekről a területekről származó borát. A bortermelő neve a legfontosabb pont Bourgogne-ban. A felületesség a nagy bor halála. Kérem ne legyen felületes. Gondolom azt sem szokta mondani, hogy Tokajit vagy Egrit ittam, hanem specifikálja a termelőt, mert úgy van értelme. Kérem ezentúl így hozzon példákat. Ittam én már gyenge Meursault bort is.

eF 2006.03.29. 10:48:29

Hagymási Chardonnay 2003 (Eger): ez se rossz!

Művelődő 2006.03.29. 12:20:20

Nem szeretnék "beszűkülni",de nekem a chardonnay két technológiájából,két "stílusából" egy-egy magyarországi termelő chardonnayja a mindig megbízható,kiváló ár/érték-ú:az egri Simon Józsefé (pl. 2002,2003 egy-kétezer Ft) és az etyek-budai Malya Ernőé (pl. 1999,2000,2002,2004 szintén egy-kétezer Ft-on belül).Tudom,mások is alkotnak "nagyot",de kettőjük ch.-ja szinte mindig jó vétel -persze,érdemes kivárni a megfelelő fogyasztási időpontot! Amúgy meg azt tapasztalom,hogy valóban kezd lecsengni a c. sauvignon és a ch. "őrület","mánia":nem ezeket akarják mindig,mindenhol termelni sem és fogyasztani sem -persze,nem azt jelenti,hogy ne jönnének új mániák... (pl. pinot noir,shyra) Tényleg:fehérben mi kezd "mánia",divat lenni,vagy mi az már most is (furmint,hárslevelű)?Persze,itthoni viszonyokról beszélek.

nagyon jó 2006.03.29. 13:08:53

Elfogultság nélkül a Bátaapáti Chardonnay szuper Tüzkő pedig jó de pofátlanul drága

Ferraiolo 2006.03.29. 14:17:40

A sokan másokba szvsz. feltétlenül beletartozik Gál Tibor mellett az idei Chardonnay du Monde-on ezüstérmett kapott Chardonnay Battonage készítője Dr. Pók Tamás is ;-)

Azúr 2006.03.29. 15:55:29

Albert kérem maga egyre igénytelenebb!

filosz 2006.03.29. 16:20:09

Ezer bocs, de "szűkebb pátriánkban". Ha a pátriárka amolyan szóvicc akart volna lenni, legyünk szívesek kurziválni. Köszi.

hegyaljai 2006.03.29. 17:32:36

Érdemes megnézni http://www.chardonnay-du-monde.com/Fr/Result/Resultats.en.html címen az eredményeket. Az ABC jelenség oka valószínüleg az, hogy visszaélnek a Ch. lehetőségeivel. A világban uniformizálják a túlhangsúlyozott egy-két fajélesztőtől származó erjedési illatokkal és a fa szükségtelen, túlzott használatával. Ezért előfordul, hogy az új hordó jegyeit gondolják a fajtajellegnek. Nálunk inkább az érettség és a megfelelő erjesztési körülmények hiánya okozza néhány vállakozó (próbálkozó) esetében, hogy elmarad az eredmény. Az itt idézett élmények esetében talán a Nyakasvin az az egyszerű egyenes fajtajelleges példa, amellyel a borral ismerkedőknek kezdeni kellene.

ámuló 2006.03.29. 21:16:54

Tegnap délután kóstoltam életemben másodszor a Gróf Buttler '04es cardonnay-ját. Elsőre is érdekesnek találtam, tegnap azonban fergeteges volt! Soha jobbat, ez egy nagy bor, ajánlom mindenkinek!

bámuló 2006.03.29. 21:30:37

ha teccik igyad, hulljon a férgese

ámuló 2006.03.29. 22:16:04

bámuló: Teccik, iszom is. Hulljon a férgese? Kérlek vázold már fel, hogy Neked melyik a favorit chardonnay-d!

2006.03.29. 22:57:28

Egri bortermelő vagyok, a bunkóságot pedig nem állhatom. A Gróf Buttler borászat egyik oldalról nekem is konkurenciám, másik oldalról viszont szövetségesem, hiszen amit csinál, az jó Egernek és közvetve jó nekem is. Lévén én is egri borász vagyok, sokat hallom kollégáim véleményét Bukolyiról. Szinte kivétel nélkül mindenki rosszat mond róla, pedig első kézből mondhatom, hogy az irígység, a rosszindulat árad szűklátókörű kollégáimból. Lelkiismeretem már így is tiszább, hogy legalább név nélkül elmondhatom, hogy amit Bukolyi csinál, az egyedülálló, nem csak Egerben, de kis hazánkban is. Hajrá Bukolyi -és általa Eger-!

meursault 2006.03.30. 17:29:28

Kedves Ahogy A Csillag! Ön téved, és ezzel félrevezeti az olvasókat. Éppenhogy Bourgogne az a borvidék, ahol ha nem is mindegy, ki a termelő, annál mégis sokkal fontosabb, hogy honnan származik a szőlő. A termelők java részét nem is ismerjük, bőven vannak a Grand és a Premier Cru területeknek is olyan tulajdonosai, akiknek egy hektárnál is kevesebb földjük van. Ezeknek a szőlőjéből pedig a nagy negociantok készítenek bort. Az árat pedig a nagy sztárok borainak kivételével a terület osztálya határozza meg. A szerző ugyan jobban tette volna, ha néhány magántermelőt és negociantot is megnevez, de a lényeget, a klasszifikációt a valóságnak megfelelően írta le.

inconnu 2006.03.30. 17:46:10

Ez nem sikerült még egyszer. Látom vannak itt a francia boroknak kiművelt ismerői is. Kihasználva az alkalmat kérdeznék: Kaptam ajándékba egy Ch. LANGOIRAN (premiere cotes..) típusú bort. Kérem ha ismeri valaki tegye meg hogy pozicionálja (érdemes-e őrizgetni, vagy csak egyszerűen igyam meg, azt vagy jó vagy nem). Sajnos a franciák között nem nagyon igazodom el. Előre is köszi.

2006.03.30. 17:50:20

Egyszerűen csak idd meg, finom lesz, de semmi különös.

inconnu 2006.03.30. 17:52:25

Köszönöm!

kedves meursault 2006.03.30. 22:59:03

önnel nincs értelme vitázni. éljen ön sokáig, a hit a fontos. én addig mindig megnézem a burgundiai borok termelőjét. ön semmiképp ne tegye.

meursault 2006.03.31. 07:06:54

Kedves Kedves Meursault! Természetesen önnel sincs értelme vitázni, éljen ön is sokáig, bár én nem tudom, a bourgogne-i klasszifikációhoz mi köze a hitnek. Egyébként a termelőt én is mindig megnézem, de ha egy címkén szerepel a Pucelles vagy a Perrierres mint Premier Cru, netán a Vaudesir felirat mint Chablis Grand Cru, akkor azt fontosabbnak találom, mint az ugyanott szereplő Chavy-t, Caillot-ot vagy William Fevre-t mint termelőket. Még egyszer kérem, alaptalan magabiztosságával ne vezesse félre az olvasókat.

kedves meursault 2006.03.31. 14:16:00

a félreértések elkerülése végett, nem célom önt meggyőzni és nem kértem, hogy egyetértsen velem. örülök, hogy ismer dűlő- és termelőneveket. az nagyon elavult nézet, hogy az ottani klasszifikáció alapján kell kizárólag tájékozódni. a klasszifikáció csak a termelési potenciált mutatja, nem a bor minőségét. az ember metszi a szőlőt, végzi a zöldmunkát, szüretel és készíti a bort. kell az ember munkája, hogy kijöjjön a lehetőség a területből. nem kezdek példákat mondani Mo-ról, ezt gondolja ön hozzá. PS: nem vezetek félre senkit. de nem alaptalanul vagyok magabiztos. :)

Pokolba az ABC-vel, meg a CBA-val meg a Tescoval meg a Corával, meg a Metroval meg a Sparral, én csa 2006.03.31. 14:22:09

spóri 2006.03.31. 17:36:01

Akkor téged jól "lenyúltak", mert én tegnap 300-ért vettem a Lidlben Chilei cabertnet sauvignon-t! Bibiiii!

2006.03.31. 19:47:04

Egészségetekre, szerencsétlen hülyék.

meursault 2006.03.31. 19:56:16

Kedves Kedves Meursault! Gratulálok az Ön alapos tudásához, melynek köszönhetően magabiztosnak mondhatja magát. El kell hinnem, hogy ez a tudás alapos, hiszen Ön mondta, hogy az. Természetesen nem akartam meggyőzni semmiről, mi sem áll tőlem távolabb. Hiszen a magabiztosakkal nincs is mit kezdeni. Egyben örülök, hogy örömet szereztem Önnek. További kellemes időtöltést kívánok a (ki)oktatói pályán. PS: az is lehet, hogy amit Burgundiáról alapjában véve gondolunk, az nem áll távol egymástól.

kedves meursault 2006.03.31. 21:52:16

Nem írtam sehol, hogy alapos a tudásom. A csúsztatás legyen már a politika sajátja. Köszönöm. Örömet még nem szerzett Nekem, de ki tudja mit hoz a jövő? :) Nem oktatok és nem kioktatok, van arra elég más a pályán. Lásd e blogot. Próbáltam tényeket közvetíteni Ön felé. Egy biztos, nem itt fogjuk felfedezni, hogy távol avagy közel állnak egymáshoz gondolataink Bourgogne ügyében. De ha a sors úgy akarja, máshol majd megbeszéljük.

meursault 2006.04.01. 09:09:33

Kedves Kedves Meursault! Idézek Öntől. Az örömszerzésről: "Örülök, hogy ismer dűlő- és termelőneveket." A tudásról: "De nem alaptalanul vagyok magabiztos." A magam részéről ezzel befejeztem, továbbra is közvetítsen tényeket bátran. Bár ha valaki úgy érzi, tényként tüntetheti fel véleményét...

kedves meursault 2006.04.01. 09:19:39

Az "örülök, hogy" kifejezés értelmezését félreérthette. Ez egy udvarias formula, az Ön tudásának elismerése. Az örömszerzés számomra mást jelent. A második idézett mondatom a tudásomról nem tesz semmilyen említést. Talán a :)-t sem vette észre. Mindegy. Kellemes volt Önnel beszélgetni. Jó borokat kívánok!

Chilei cabertnet sauvignon 2006.04.03. 21:16:34

Én 399-ért vásároltam. 1) nem volt rossz (!), az ugyan ennyibe kerülő spanyol tempranillo (ha jól mondom) jóval vékonyabb, kadarkás, gyümölcsös, de rövidke történet. Ettől még tanultabb hozzászólók biztos bele tudnának kötni 2) hogy a pi***ba tudják 399 Ft-ért idáig elhozni, ráadásul EU-n kívüli országból?

borpor 2006.04.04. 08:01:02

Úgy jön az ide, mint a gyümölcslevek. Chilében kivonják belőle a vizet, porként hajókázik egyet, valahol az EU-ban visszadják amit elvettek, palackozzák, aztán már iszod is!

Merlot 2006.04.09. 13:44:11

Chile és Balatonboglár. Érdekes összevetés. Megtettem a tavalyi vár-béli borfeszten. Előbb ittam (a Debrecenben megrendezett borünnepen, augusztusban) a Légli 2003-as Landord Cha.-jét. Nekem ma is a No.1 a chardonnayk között. Ezt követően - nagy várakozással - a várban szept. elején megkóstoltam a chilei Chardonnay világbajnokot. Nos, nem voltam tőle elájulva. Persze jobb lett volna egymás mellett, akár vakon kóstolni, de ez nem jött össze. Ennek ellenére állítom, amit az elején. A Landord a chardonnay-k királynője. :)

2006.04.17. 12:38:21

Szerintem szinte bármely magyar fajta ad olyan minöséget mint a chardonnay(pl ezerjó,olaszrizling vörösbe kékfrankos).Nem nyerte el a tetszésemet.Sajnos ebbe is majmoljuk a külföldöt.

2006.04.27. 23:01:23

Bocsi, de én, aki a SHIRAZ-ért vagyok oda, azt állitom, hogy a délausztáliai bornak - amit ugyancsak alacsony áron kaptam - szintén elbűvölő bukéja és telt ízanyaga teljesen rendben van. Persze még kezdő borkedvelő vagyok. Kell még fejlőnöm? Kérek egy kis biztatást
süti beállítások módosítása