Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A kidobóember lendületessége

2006.04.09. 09:00 - BOB

Ha Villány, akkor cabernet sauvignon - tartja a mondás. Ha cabernet sauvignon, akkor 2003 - kontrázik a másik. Ha Villány, akkor Gere Attila - így a harmadik. Ha tehát Gere Attila 2003-as villányi cabernet sauvignonjával (hovatovább barrique) találkozik az ember, minimum azt várja, hogy csilingelő angyalkák szálldossanak a feje körül, s az Édenkert összes ízét és finomságát e borba sűrítve magáévá tegye. Ha aztán ez mégsincs így, okolhatjuk az Édenkertet.

Gere Attila talán a legismertebb magyar borász. Neve szinte egybeforr a villányi borvidék rendszerváltás utáni első felvirágzásával, melyben fa és tannin együttes erővel bontották ízekre kishazánk borisszáinak addig vékonyabb anyaghoz szokott szájpadlását. 1993-ban idősb Weningerrel közösen alapított cége számos, addig ismeretlen technológiai furfanggal gazdagította a pannon bormívesek eszköztárát, úgymint például hozamkorlátozással, mely divatnak akkoriban viszonylag kevesek hódoltak.

mintha az ősvillányi őscabernet-k szoborparkja lázadna...

Villányi létére azonban Gere Attila – skandallum – nem szereti túlzottan a cabernet sauvignont. Nála a merlot a favorit, a titkos adu ász, és valljuk be: a Solus valóban egyike a legnagyobbaknak e műfajban. A cabernet sauvignon azonban valami sötét imperialista ármány folytán igen nagy mennyiségben telepedett meg a kora 90-es évek (a pre-ABC korszak) hazai ültetvényein, és ha már megtelepedett, kezdeni is kell vele valamit, példának okáért bort készíteni belőle. Lehetőleg jót (egyébként megérne még egy misét az is, hogy miután a hon borászatának legújabb kori felvirágoztatása jegyében ennyi cabernet sauvignont sikerült a fajta számára nem épp ideálisnak számító hazai ültetvényekre telepíteni, micsoda mókuskerékbe kényszerültek általa a borászok). Gere távolabbi tervei között szerepel is egy igazán nagy formátumú cabernet sauvignon elkészítése, de amíg ez terv marad, meg kell elégednünk a jelenlegi sima és barrique verziókkal. Geréék cabernet-ültetvényei azonban még nem fordultak mind termőre, így ezt a műfajt főként felvásárolt szőlőből művelik. Melegebb, a fajtának kedvezőbb évjáratban barrique hordóban érlelik az anyagot, gyengébb években pedig az álló címkés, "nembarrique" sauvignonnal jeleskednek a piacon.

2000 után tehát 2003 volt az az esztendő, amely ismét megadta a lehetőséget egy komoly, testes, barrique-hordós bor elkészítésére. A szőlőt már igen korán, szeptember elején leszüretelték 21 és feles mustfokkal, majd kierjesztés után, 15 hónapos újfás érlelést követően dobták piacra. Az eredmény ránézésre igen fiatal. Kékes, lilás bevillanásokat látok a színében. Illata mintaszerűen hozza amit a hátcímke ígér (mert igen, én el szoktam olvasni a hátcímkéket is): feketeribizli, szeder, vanília, égetett fa kávés jegyeit érzem némi lakkos-magasalkoholos háttérzenével, melyet betudok a különleges 2003-as évnek. Ugyanakkor nem olyan mély és tartalmas az illat, mint amit az ember egy cabernet sauvignontól elvárna, éretlen csersavakra utaló enyhe savanyák jönnek, amik sokat rontanak az amúgy nem rossz képen. Szájba véve azonban goromba, bárddal faragott, éretlen tanninok támadnak le, mintha az ősvillányi őscabernet-k szoborparkja lázadna (feltéve hogy nem kopirájtos ez a félmondat), brutális, szájat összehúzó mennyiségben. A gyümölcs háttérbe szorult, alig érződik a tanninhegy mögött. Az ember alig várja, hogy az utóíz is távozzon végre.

Ez így talán 3 pont lehet az alkoholista-skálán. Fiatalnak fiatal a bor, tehát idővel ezek a csersavak belesimulhatnak, csakhogy ez a fiatalság ezzel a tanninszerkezettel párosulva inkább emlékeztet biztonsági őrre, mint borra. És sajnos láttunk már 99-es és annál régebbi villányi cabernet-ket is ugyanilyen goromba tanninnal (több évtizedes potenciál! - kiáltottuk akkor a világba), amikből már minden más komponens kihalt, mikor azok a tanninok még mindig romboltak. És a korai szüreti időpont is inkább arra enged következtetni, hogy a fiziológiai érettséget jócskán megelőzte a cukorfok. Még egy rossz hír: a bor ősszel is ilyen volt, azóta gyakorlatilag alig változott. Ez vagy százéves potenciált jelent, vagy nem. Mindenesetre a közel 4000 forintos ár alapján jelenleg nem szerepel a musthave-listámon.

Azért a remény hal meg utoljára.

Címkék: kóstolás

79 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1312845

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: my latest blog post 2017.11.30. 12:40:40

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bortalan 2006.04.09. 10:52:53

Hmmm, én nem láttam ennyire rettenetesnek ezt a bort, de tényleg csalódás volt. A 2002-es után kimondottan gyengének éreztem. Még a későbbi ígéretet sem látom benne. De 5 pontot azért adnék neki.

Beck 2006.04.09. 10:53:09

Én már szemezgettem ezzel a borral a pécsi metróban, de ezek szerint továbbra is maradok a phoenix-nél....

zoli 2006.04.09. 11:22:49

Gondolom célja volt ennek az írásnak Villány "zsákutcásságának" demonstrálása. Ahhoz ez egy tökéletes választás, szerintem pocsék egy darab, minden összetevője durva, kellemetlen. Valljuk meg azt is, hogy nem túl szerencsés a Gere termékpaletta: sok mostohagyerek nem is olcsón, csúcsborok csillagászati áron, köztük meg ilyenek(jegyezzük meg, nem csak Geréről mondhatjuk el mindezt)... Ráadásul nem túl változatos, amit Villány ma nyújtani tud: bordói fajták vagy azok küvéi, böszme nagy test elegancia nélkül. Fehérek közül csak elvétve találni jót, portugizik évről-évre gyengébbek, kékfrankos elfelejtve, legfeljebb olcsóküvém tölteléke. A nagy közönség java még mindig Villányt hiszi a csúcsnak, a vörösek eltúlzott divatja is tart még, de nem ártana újrafogalmazni a villányiságot, potenciálját, ha nem akarnak 5-10 év múlva kifújni...

ati 2006.04.09. 11:41:05

Sajnos az ominózus bort nekem is volt "szerencsém" nemrégiben kóstolni . . . A bor nem, hogy 5 pontot - de szerintem 3-at sem érdemel. Elkeserítő, hogy 2003-ban ilyen bort sikerült összehoznia a borászatnak, mi van azokban az években amikor még az időjárás sem fogadja kegyeibe a borászatot ?

Sörmedve 2006.04.09. 11:49:51

Ami az említett Gere CabSauv-ot, és úgy általában a villányi Cabernet-ket illeti, az utóbbi 3-4 évben, mióta a villányi (sajnos nemcsak a villányi, de ezt most hagyjuk...) borok ára igencsak elkezdett növekedni, nekem elsősorban az ár-érték arányukkal van bajom. Nem mondom, hogy nem ittam igen jó Cabernet-ket, ezt hülyeség is lenne mondanom (a '90-es évek vége felé hajjaj, mennyi jó CabSauv-ot ittunk a haverjaimmal Polgárnál, Bocknál stb.), de elnézést: 3.000 alatt MA már alig találni valamit Villányból... Csak összehasonlításképpen: hazai pályán maradva Vesztergombi és Thummerer CabSauv-jai szerintem semmivel sem rosszabbak, mint a villányiak (sőt...), és ezeket ugye meg is lehet venni bőven 3.000, sőt egy kis szerencsével itt-ott már 2.000 alatt is. Ha pedig elhagyom a hazai pályát, még rosszabb a kép Villányra nézve - csak egy példa: egyszerű németországi szupermarket (tehát nem borszaküzlet), Casillero del Diablo (a chilei Concha y Toro pince egyik középkategóiriás márkaneve) CabSauv 2004: EUR 6.50, vagyis messze (!) 2.000 Ft alatt. Mindenki utánanézhet a neten, kik és hogyan értékelték eddig ezt a bort - nekem nagyon, de nagyon bejön csakúgy, mint ugyanennek a márkának a Merlot-ja is (ami szintén 2004-es). Nagyon szeretem a hazai borokat, és ahol tehetem, magyar emberként a hazai pincészetek borait veszem meg, de 4.000 Ft/palack ezért...bocs, de ezt azért nem. CabSauv-ban nekem inkább Vesztergombi vagy Thummerer, Merlot-ban pedig Heimann Zoltán. A 4.000 Ft/palackos kategória pedig nálam már (pl.) a Chateuneuf-de-Pape és társai, és nem a villányi vörösek.

Egy másik Zoli 2006.04.09. 11:56:56

Valamiért a Villányi borok többsége nekem nem tetszik. Ezt éppen nem, de a Portugiesert kóstoltam Attilától, 2004, ez kivételesen nagyon ízlett, mindjárt vettem egyet Tamástól valót is.

Merlot 2006.04.09. 12:02:14

Kapóra jött ez az összehasonlítás a tárgyalt bor kapcsán a 99-es és régebbi évjáratokkal. Most "végeztem ki" - 3 napra elosztva - egy Gere Tamás C.S.-t, az Új generációs sorozatából, ami éppen 99-es volt. Nos, nem éreztem gorombának a tanninjait. És egyáltalán nem fáradt el még ez az évjárat, sőt korábbi villányi (95-97-esek) sem! C.S. esetében van egy elvem: nem iszom fiatalt belőle. De más fajtákból már bátrabban: lásd Vylyan Merlot 2003.

vakteszt 2006.04.09. 12:14:28

Említett cabernet sauvignon-t barátokkal kóstoltuk egy hete, egy vakteszt keretében. Mindenki bedobott a közösbe egy palack bort. Mindegyik bort áttültöttük egy az alján számmal jelölt kancsóba és csak a kóstolás legvégén fedtük fel a borokat. Erre a cabernetre 6-ból öten azt tippeltük, hogy egy közepes minőségű kékfrankos. Volt is nagy megdöbbenés a végén! 2 pont.

Steff 2006.04.09. 13:12:02

Gere Attila portugiesere szerintem egyáltalán nem jó. (Sajnos újra és újra kapok ajándékba, mert ez a legelérhetőbb árú Gere-vörös.) Ha már villányi portugál, akkor Vylyan.

speanoza 2006.04.09. 13:49:42

A múlt héten vettem egy üveggel. Az üveg alja tele volt szárazanyaggal. Amíg odáig nem jutottunk elfogadható volt. az utolsó két deci ihatatlan!

elem 2006.04.09. 13:55:11

Gratulálok a cikkhez! Végre elkezdődött az agyonsztárolt magyar borászok merész bírálata! Drága és egyre gyengébb borokat ad el nekünk Gere. A pénz prostivá tette.

lajafix (a proli alkesz) 2006.04.09. 15:00:56

Ivott már valaki 2003-ból jó bort? :-)

Tablettás 2006.04.09. 15:35:42

A Villányiak elszálltak maguktól, így az áraik sem a földön járnak... Azt gondolják magukról, hogy az arannyal egyenértékű a boruk,jó lenne ha összehasonlítanák a minőségüket más hazai borvidékkel, utánna meg az áraikat-természetesen vakon....

Mikrobi 2006.04.09. 15:39:03

Gere Attila kékoportója nekem sem ízlett soha. A Gere Tamásé már sokkal inkább. A kedvencem pedig a Mayeré.

Glugy-glugy 2006.04.09. 15:50:19

Sajnos bizonyos körökben Villányt valami nagy-nagy elszállás övezi, már a név hallatán lemennek hídba - tán ezért is a magas árak: a sok hülye úgy is megveszi. Sebaj, legalább a Szekszárdi cuccok árát senki nem veri az egekbe: Szekszárd ugyanis nem annyira "trendi", és soha nem is lesz az - egyzserűen földrajzi adottságai miatt (egy viszonylag nagyvárosról van szó, nem pedig egy skanzenről mint Villány esetében)

BORi 2006.04.09. 16:01:03

Szerintem mindenki annyiért adja el a borát amennyiért megveszik. Ha Villányba mentek, próbáljatok meg kis pincékben egy-két nedűt megkóstolni... meg fogtok lepődni, mennyire nem maradnak el a "nagyok" mögött. Sőt! Ennek ellenére én azt mondom, aki drága bort akar inni, inkább vegyen drága magyar bort, mint drága franciát.

sznobor 2006.04.09. 16:21:41

A cikkírónak igaza van, a cabernet val'szeg nem a kedvence a Gerééknek. A Merlot tényleg jobb. És tényleg tessék konstruktívan kritizálni a Gerééket. Több ilne cikket. Az alábbi fikázásokról, meg annyit, ha nem ízlik, akkor ne vedd meg, ha fáj hogy nem engedheted meg magadnak, akkor meg ne a minősége miatt rinyáljál. A borivásnak az a lényege, hogy kinek mi jön be (Az a Casillero del Diablo tényleg nem rossz, Sörmedve, ha így bejött, javaslom, próbálj meg a "hegy" másik oldaláról, Argentinából lévőket is, Norton, Rincón Famoso, Yacachua, Luigi Bosca, stb.) Glugy-glugynak igaza van, legalább annak, ami neked bejön, de nem divatos, nem száll el az ára. Ha majd eladhatatlan lesz, akkor lemegy az ára. Ez a büdös piac, így működik. A Solusra én továbbra is esküszöm, a sima kis kurvára, akkor is, ha egy vagyon. Cabernetből nekem a Luka bejött, szvsz nagyon jó. Speckó az a néhány üveg, ami volt nekem, 2003-as volt.

2006.04.09. 16:23:08

ilne -> ilyen. Bocsi.

Bor K.O. 2006.04.09. 16:30:51

Muhaha, egyetértek. Sajnos az egylapos borlappal rendelkező vendéglőkben, szórakozóhelyeken a Gere CS, oportó adja a vörösválaszték gerincét, és végülis a stílus megtalálja a közönségét, a tükenyakú fukszos majmok birkózzanak csak a hasonlóan bárdolatlan tanninokkal. Mi meg maradjunk Dél-Balatonnál, Egernél, Sopronnál, de leginkább Szekszárdnál.

amatőr 2006.04.09. 16:54:29

A nevezett bort nem kóstoltam, de ittam már villányi cabernet sauvignont 2003-ból valót kítűnőt. Az egyik a Bock pincészetből származott, a másik pedig valamilyen borkereskedő cégtől, a címkéjén nem volt más csak, hogy a Csillagvölgy dűlőből való és 2003-as.

BernieTheKing 2006.04.09. 17:28:19

700 palackos borgyűjteménnyel rendelkezem, közte sok nagyon nagy borász mégnagyobbra tartott borával. Sajnálattal tapasztaltam, hogy Magyarország tényleg egyik legjobb borászának, csak a top borai "ihatók". Nagyon jó a Kopár Cuvée(majndem ISTENI), szintén Magyarország egyik legjobbja a Cabernet Franc Selection-juk és a Solusuk se kutya.(Takler Primariusa és ez a Solus szerintem most legjobbak a piacon kapható Merlot-ok közül). Viszont Gere Attila egyéb borai hát... maradjunk abban, hogy ihatóak, és bizony azért az árért amit ő elkér egy "sima" Cabarnet Sauvignonért sokkal jobb borokat lehet kapni. Remélem ez változik majd idővel. Egyébként 2003-ban csak elrontani lehetett a borokat.... A "Tanninokról" meg annyit, 2 napja ittam meg Tiffan Ede 1999-es Grande Sélectionjából egy üveget, hát tényleg nagy bor, (most leírhatnám az összes szokásos nagy borokra jellemző éltető szavakat, tudjuk számos versenyen nyertek az elmúlt években a különböző évjáratokkal erre mondták, hogy évtizedekben mérhető potenciál stb,), de másnap fájt a fejem, vajon miért, szerintem el kell kezdeni meginni a 99-es villányi borokat!? Szóval összességében ez a piac, ha ennyiért el lehet adni akkor van kereslet, de Villány messze túlértékelt(vannak jó borok), és egyetlen borász sem tökéletes, de így van ez máshol is.

amatőr x 2006.04.09. 17:39:59

É.-Dunántúlon hobbi szinten temelt oportó boromat nem tudták megkölömböztetni a villányitól. (jó fekvés-mérsékelt terhelés-sok zöldmunka-szüretidő jó megv.-héjon erj.-semmi prés- 1 év érlelés)=megf. minőségű bor tized áron mint a villányi. Ültetvény 25 éves.

Magnum 2006.04.09. 17:55:03

Én azért még mindig Villányt tartom az igazi Cabernet MO.-i lelőhelyének. A "nagyok" tényleg elszálltak. Mind árban, mind hozzáállásban. Nemrégiben egy termelői borkostoló-vacsorán szerényen megkérdezetem az egyik mogul cimkén is megnevezett csemetéjét (fekete sötétített üvegű Cherokee Jeep), hogy a csúcsboruknak kikiáltott főleg CabSav bázisú elegy "nem-e lenne-e" harmonikusabb, ha az embert nem vágná orrba a túlégetett bárik íz. Válasz: Nem (ez így egyenes). Nem a fogyasztó, hanem a saját izlésére készíti a bort (ez is igaz, de nem szokás a vevő arcába íly módon kenni). Még friss a bor, később harmonikusabb lesz (ez már békülékenyebb, de 2 éves borról lévén szó ez kérdéses, de ha így van, akkor nem kell 3 éves kor alatt piacra dobni, pláne nem zászlósborként) Feltétlen megjegyzendő: nem Bock pincéről van szó. Amúgy egy szubjektív ajánlat: tényleg a kicsik néha kenterbe verik a neveseket. Mindenkinek ajánlom tübbi kicsi mellett a Szemes pincét. (a Csányi kombináttal szemben található. A 2002-s (!) CabSav.-ját beválasztották a 6 legjobb hazai vörösbor közé. A 2000-s küvé (CabSav+CabFranc) szerintem világbajnok. Ja, árak 970 Ft tól 3600 Ft.-ig. Egy próbát megér!

Az Igazság 2006.04.09. 18:24:56

Minden pincészetet és borászt a LEGROSSZABB bora alapján kell megitélni!

2006.04.09. 18:32:59

"Én azért még mindig Villányt tartom az igazi Cabernet MO.-i lelőhelyének." A héten sikerült egy kóstolón Vida CS selectiont inni a 2003-as évjáratból (még nem került piacra), a magam részéről jó CS-t (vagy akár CF-t, mert abból is kóstoltunk!) keresvén megálltam félúton Szekszárdnál.

Zsolt 2006.04.09. 19:28:43

Villányról irunk, de a Wunderlich borászat borairól semmilyen véleményt nem találok. Ennyire nem ismerjük Lojzi munkásságát ? Nem olyan régen, pedig még nemzetközi versenyen is díjat nyert az egyik alkotása, az asztali borok, pedig lassan kaphatóak lesznek az összes hiper egységekben is.

zsebi 2006.04.09. 19:34:18

2003-ból én a Vylyan Merlot és Cabernet Franc azért nagyon jónak találom. Aki résen volt 2600 forintért vehetett. 10 euróért nem nagyon veri meg egy külföldi sem. Igaz most 4600 Ft a bespájzolt borszaküzletekben.

tényleg igaz 2006.04.09. 20:52:31

Az Igazság nevű hozzászóló írta le a tutit!: "Minden pincészetet és borászt a LEGROSSZABB bora alapján kell megitélni!" Így van!

ez is igaz 2006.04.09. 21:47:36

Van benne valami! A legjobb borászok tényleg csak jó bort hoznak forgalomba! Hja kérem, az már egy másik kérdés, hogy nagggyyyonnn kevés borászunk hoz forgalomba kizárólag nagyon jó minőségű bort. Én legalábbis két kezemen biztosan megtudom számolni, hogy hány ilyen borász van hazánkban.

szűkül a kör... 2006.04.09. 22:25:01

Én meg egy kezem öt ujján is megtudom számolni, hogy hány borász hoz forgalomba kizárólag JÓ BORT!

csalódott 2006.04.09. 22:37:07

Mielőtt Gerét bántanátok, Ő legalább nem talál a pincéjében "elveszett borokat"! Malatinszky a korábban meghirdetett -és előjegyzésre kínált- 2002-es szűretlen cabernet franc-ból "újabb" tételt hoz/hozott a piacra!... Ezek szerint nála, osztódással szaporodik a bor? Vagy miként lett több ebből a borból? Biztosan jegyzek még elővételben boraira...

2006.04.09. 23:06:25

Kedves Csalódott! A "jegyzett" titulus nem feltétéenül jelenti, hogy a bor teljes mennyisége jegyzés által gazdára is talál . . . A 2003-as Cabernet Franc után, mely szeptember óta van piacon, jelenleg a 2004-es Cabernet Franc jegyezhető. A borászatra sok minden elmondható, de , hogy "osztódással szaporodna náluk a bor" az semmiképp. A pincészet csúcsboraiból (Kúria sorozat - szűretlen borok) még kiemelkedő évjáratban is 10.000 palack készült. Nem úgy mint a cikkben említett Gere Műveknél lásd 2003-as Gere Kopár, melynél előjegyzési stádiumban a kb. 50.000 palack megjelölés szerepelt. Mi az hogy kb. 50.000 ? Talán összejön 60.000 is? Érdekes . . .

krokodil és cápa 2006.04.10. 00:06:06

Kedves Csalódott! Ha nem vetted volna a lapot, Malatinszky jobb borokat készít, mint Gere! Említett borból annyi került forgalomba, mint amennyit előre jelzett. Malatinszky nem "kurvult el", nála a minőség az első, a lacoste és paul & shark ruhanemű, csak a második! :)))

M 2006.04.10. 00:17:13

már megint mennyit írtatok...

Magnumnak cherokee jeep - Tiffán Zsolt 2006.04.10. 09:34:17

de ez nem mond túl sokat, mert nem cherokee hanem a legkisebb jeep ami egy sima más személyautó árában van. ennyit a csúsztatásodról.

M 2006.04.10. 09:38:59

Végigolvastam :D Na jó. Akkor legyen terítéken Villány. Mivel én nem csak iszom hanem árulom is a borokat ezért van egy képem a magyar borfogyasztói társadalom rétegeiről, s ezzel kapcsolatosan nézeteimet is igyekszem belefűzni a mondandómba. Más borvidéket nem keverek ide és azokra a pincészetekre térek ki amelyek a kommentekben előkerültek. Bizonyos emberek úgy jönnek be, hogy "Gere/Bock van?" vagy úgy hogy "2000ért szeretnék egy exkluzív vörösbort!"...nos ezzel rátapintottunk kettő db érzékeny pontra, az ár és az ismertség. Nagyon jó rábeszélőkével kell ahhoz rendelkezni, hogy az embereknek tágítsuk a látókörét, adjunk nekik Mayer Portugiesert v Günzer Z Cabernet, általában az ár/érték aránnyal meg lehet őket fogni, azt meg hogy mennyire túlárazottak a magyar borok nem kommentálnám, egyelőre fizetek/fizetünk mint a katonatiszt :) Amúgy meg a számmisztikához annyit hogy ugye ha 225 literes hordóval számolunk az durván 300 palack per hordó... És egy absz magánvélemény a végére: Gere Attila: a portugiesere ihatatlan, a sima CS általában jó, a CS barr-ról fent olvashattok, a Kopár nagyon korrekt. Bock József: A legtöbb bora számomra nem üti meg a mércét, kivételt a Cabernet Franc, a Bock Cuvée, a Syrah és a Capella Cuvée képez. Malatinszky Csaba: A Noblesse sorozatból kiemelkedik a CaberNoir, a szűretlenek pedig fantasztikusak Wunderlich Alajos: eléggé ugrándozó minőségű borai vannak, sztem a válogatás fadoboz nagy mellényúlás volt, ismeretlen borokat ilyen áron...hááát valahogy máshogy kellett volna elkezdeni behajtani a törlesztőrészleteket a szép pincére. A Viktória (v Diana...bajban vagyok a női nevekkel ;) ) Cuvée viszont nagyon szép és nem is túl drága. Vylyan: ki korán kel :) Vida Péter: ha tudnátok mennyiért adta pincénél a selection tételeket hordóból...

kár, pedig biztos fincsi lett volna :) 2006.04.10. 09:52:24

Ezzel a borral nem lenne baj, csak kicsit megbotlott a tannint lapátoló kolléga. :)

2006.04.10. 11:00:24

Jó kis fejgörcsöt kaptam, miután egy palackkal elfogyasztottam...

demeterfan 2006.04.10. 12:02:54

Na, és amit elfelejtünk megemlíteni: az a borral kereskedők profitrátája!

2006.04.10. 13:25:55

A villányiak elszálltak, Gere sunyi. Hajrá Szekszárd és Eger.

Sörmedve 2006.04.10. 13:44:00

Az Igazságnak: rövid, ámde annál velösebb kommenteddel SZÁZ SZÁZALÉKIG egyetértek !!!

trezor 2006.04.10. 13:49:46

Szekszárddal teljes mértékben egyet értek, de Egerrel kapcsolatban nagyon erős fenntartásaim vannak. Utóbbiaknál komolyan rendet kellene tenni. Hajrá!

Félédes Zweigelt 2006.04.10. 14:01:12

És most valami merőben újszerű gondolat: hajrá Szekszárd és Eger és Sopron is egy kicsit. Elfogadhatatlan, hogy 2000Ft alatt Villányban nincs iható bor. Sajnos a Szende óportugízer sem megy át Igazság tesztjén. (Ezek után ha összegyűlik egy SzendeCuvéere való lóvém, azt inkább Tóth Istvánra, Vida P-re vagy Vesztergombi "Remete" Józsefre költöm, vagy másra.) Nekem úgy tűnt, hogy a legtöbb villányi kicsi igazából a mennyiségi borturistákból él (szépasszonyvölgy mediterrán mikroklímán), tehát nem túl valószínű csiszolatlan gyémántokat találni. W.Lojzi nekem jobban bejönne, ha kevesebb barrikhordót vesz az új pincébe: kevésbé lennének agyonfázva a borai, és olcsóbban is adhatná, mert kevesebb lenne a törlesztőrészlet. De tényleg mindenki annyiért adja a borait, amennyiért megveszik (aztán fel ne verjétek az árakat Szekszárdon meg Egerben!).

mézesbandi 2006.04.10. 14:05:16

Egyetértek, nagy csalódás volt nekem is.

tádé 2006.04.10. 15:39:16

Nem feltétlen lenne probléma az új hordókkal, ha megfelelő minőségű alapanyag kerülne beléjük, de mivel nem így van, persze,hogy uralkodik a fa. Villányban változni kell a dolgoknak, nem élhetnek évtizedekig a divatból. Eger és Szekszárd mellé minőségben, ár-érték arányban már ma is fel kell zárkózniuk!

A Anti 2006.04.10. 19:55:27

Ide üssetek, de én akkor is azt gondolom, hogy Villányban átlagolva több a megbízható termelő és több jó bor születik. Ha már annyian emlegették a Szépasszony völgyét: azért az a parasztvakítás, ami ott folyik, messze a villányi alapszínvonal alatt van. Nem a világot is megváltó ízekről, hanem 'A' borról beszélek. Minden borvidékről, sőt minden termelőtől ki lehet választani rossz bort. Nem Gerét védem, nem is ezt (CS2003) a borát, de végignéztem a saját (low budget) gyűjteményem, és bár nyitott vagyok minden magyar borra, valamiért mégis mindig Villány van túlsúlyban. Amíg üttök, tovább kortyolgatom a 2003 -as Montenuovomat, ami egyébbként 2000 óta nem volt ilyen szép, és akkor ez válasz arra is, hogy sikerült-e egyátalán jó bor abban az évben.

Keresd a nőt 2006.04.10. 20:27:23

Gere elindult azon az úton mint Polgár, a mohóság útján. Csinált horribilis mennyiségú Kopárt, az összes saját, jó minőségű szőlője belement. A vásárolt szarokból meg megcsinálta a többit. Eddig a cab.sav. barrique-ba saját szőlő ment és csak az ászkolt készült vásároltból. Azért emlékezzünk a Vylyan 2003-as Kadarkára, Kékoportóra, Merlotra, Francra vagy Boxi sirazára. Most jön a 2003-as Montenuovo és cab.sav. a Vylyantól, meg lehet nézni. Eger 2003-an csak felvillant, 2004-re kipukkadtak a reménységek, Bukolyival, Lőrinczel az élen. Sopron örök kérdőjel az osztrákok és szerkezetük végett. Szekszárd viszont igaza van a többségnek jön fel, na nem az amerikanizált Taklerre gondolok, hanem Vidára, Heimannra, Mészárosra, stb.

tágra nyílt szemek 2006.04.10. 21:49:58

Húha Keresd a nőt, Te aztán egy igazi nagy borszakértő, meg oknyomozó vagy! Az egyik mohó, a másik kipukkadt, a harmadik meg amerikanizálódik. Hát egyszer kóstolnék veled szívesen, meglátnám mekkora spíler is vagy igazán...

madárfütty 2006.04.10. 22:34:58

kár, pedig biztos fincsi lett volna: kérlek ne sértegess itt senkit!!! Valótlant állítottál! Nem lapátolják a tannint, hanem közvetlenül a tartálykocsiból nyomatják a borba 10 bar kíméletes nyomásssal, nehogy a bor sérüljön! :)

bortkedvelő 2006.04.10. 22:45:40

M: hol árulod a borokat? Szívesen betérnék hozzád egy pár hasznos tanácsért (és jó borért)! Üdv!

M 2006.04.10. 22:51:56

na már megint "Villány -> game over" hangulat meg műtanninozás. Ejnye. 1. A műtannint már nem lehet érzeni mert aki megteheti szőlőtannint használ tölgyfatannin helyett. 2. Villány szerintem köszöni, jól van. Él és virul, pusztán csak jönnek fel a többiek, ennek örülünk. A piac meg megteszi amit meg kell neki tenni :)

én is oda járok 2006.04.10. 22:59:46

bortkedvelő: ha igazán jó borokat szeretnél vásárolni, kattints a Maligán oldalára (www.maligan.hu), van ott egy "elvites" árlista. Nagyszerű választékot találsz ott!

2006.04.10. 23:00:37

bocsesz, "elviteles" árlista

így igaz! 2006.04.10. 23:13:45

én is oda járok-hoz csatlakozva, eddig nekem is csak jó tapasztalataim vannak a Maligánnal kapcsolatban! Ráadásként állandóan szolgálatban van egy-egy sommelier, akik mindig szakszerű tanácsokkal látják el a betérő vásárlót! Sok-sok ilyen borcentrikus étteremre lenne szüksége a magyar bor ügyének! Hajrá Maligán!

M 2006.04.10. 23:41:57

Hál'Istennek egyre több borcentrikus étterem van, a Maligán volt az úttörő, én ott mint csak vendég vagyok fellelhető, például az április 24-i Syrah-Zweigelt vakkóstolón, ajánlatos időben befizetni rá, a mostani Cabernet Franc nagyon jó volt! Hogy hol árulom? itt is, ott is (3+1 helyen ;) ), de a tanács az emailben a legfairebb sztem, csiramokus@gmail.com ide nyugodtan írhat bárki, bármit. Amúgy nemsokára tervezem h álruhában bejárom a szaküzleteket és megnézem hol mennyire felkészültek az alkalmazottak ;)

ezerbocs 2006.04.11. 00:45:44

A Casillero del Diablóról csak annyit, hogy ha valamely folyadéknak egy sűrűre kevert, alkoholos áfonyaszörpre emlékeztető színe, íze és textúrája van, és egy bortörvénnyel jóformán nem rendelkező államból érkezik... - akkor gondoljunk rá, hogy ebben az esetben esetleg a szőlő csak egy alapanyag a sok közül. Hogy Gerénél ki és mit lapátolt a borba, én meg nem mondom; de speciel a tanninok akár természetes eredetűek is lehetnek (21,5 mellett is "elvadulhatnak"), hiszen a polifenolos érettségről mit sem árul el a mustfok.

Sörmedve 2006.04.11. 20:28:33

ezerbocs: a Casillero del Diablo CabSauv 2004-es a Parker-listán 91 pont, (vagyis szerinte sem feltétlen rossz), mindemellett több szakember szerint az egyik legjobb ár-érték arányú dél-amerikai vörösbor ami csak létezik. No mindegy, csak megemlytettem, hiszen ízlések és pofonok ugye, de azért remélem: azt te sem vitatod, hogy nem a bortörvény teszi a jó bort. Ennek igazolására, igazán ünnepi bornak egy személyes ajánlatom Kaliforniából, a pancsolt borok hazájából: Burgess cellars vintage selection Cabernet Sauvignon 2001. Kicsit húzós, valahol 30 EUR körül vettem egy internetes áruházban, viszont életem eddig 3 legemlékezetesebb vörösborában üvöltve benne volt (ehhez megemlítem, hogy a másik kettő Thummerer '99-es Vili Papa cuvée-je (pincénél elfogyasztva...:)) és egy Chateau Haut-Brion '97-es 1er Cru Classe volt (ezt sajnos nem a pincénél elfogyasztva...:(. Ha megkóstoltad, szerintem azonnal felhagysz az ország szerinti sztereotipizálással...

2006.04.11. 23:07:24

ha, ha, ha, ha, ha...

ezerbocs 2006.04.12. 00:46:28

Ha mit kóstoltam meg? A CdD-t pl. megkóstoltam, azért bátorkodtam. Nem sztereotípia, főleg nem ország szerinti. (Kóstoltam pl. Clos Apaltát is - vakon -, és érdekes módon kevesebb a fenntartásom.) A bortörvény nem teszi a jó bort, de a hiánya legalábbis megkönnyíti a borjellegű készítmények gyártását és forgalmazását. Ha megfigyelted, én nem az ár-érték arányt kifogásoltam.

Sörmedve 2006.04.12. 09:42:13

ezerbocs: így értem. Egyébként annyit én is elismerek, hogy - mivel mint írtam, szupermarketben szoktam ezt a fajta bort megvenni - már nekem is volt szerencsém minöségileg súlyosan kifogásolható példányhoz (az eddig megvett és elfogyasztott egy kartonból emlékezetem szerint kettönél fordult elö, hogy marhapörköltben végezte). Summa summarum, eltér a véleményünk a kérdéses nedüröl, ennyi - ettöl szép a demokrácia. A Clos Apaltával egyetlen "bajom" van: sajnos már azt az árkategóriát képviseli, amit max. évente 1-2 különleges alkalomra engedhetek meg magamnak, és én ebben az árkategóriában már szinte kizárólag Bordeaux-i borokat szoktam venni...

lacibor 2006.04.12. 10:02:17

"Az Igazság | 2006.04.09. 18:24 Minden pincészetet és borászt a LEGROSSZABB bora alapján kell megitélni!" A NASA űrprogramját meg az űrsikló balesete alapján? Még Isten is ismeri a mérleget. A piac dönt, és majd kiteteti a táblát a rossz gazdával, hogy "Vége".

Sörmedve 2006.04.12. 10:11:15

lacibor: talán annyi különbség van a két dolog között, hogy míg a borásznak módja van leellenörizni az árut palackozás elött és maga hozza meg a döntését arról, hogy a piacra megy-e avagy sem, addig az ürsiklónál ugye történik valami elöre nem tervezett esemény (amiböl persze késöbb tanulni kell, különben nem lenne technikai fejlödés).

Igazság 2006.04.12. 10:23:06

Lacibor. Az Igazság néha fáj. Minden pincészetet és borászt a LEGROSSZABB bora alapján kell megitélni! A borász megkostolja a bort mielött piacra dobja, ugye?

lacibor 2006.04.12. 10:35:53

Fel kellene sorolni a "legrosszabb" ismérveit. Meg az előre nem tervezhető eseményeket is. Csak, hogy a borászok is tisztában legyenek velük. Szerencsére az igazságot nem az ilyen hsz-ek alapján itéljük meg.)

Sörmedve 2006.04.12. 12:21:13

lacibor: ha egy borásznak más kell megmondja, mit dobjon piacra és mit inkább nem, és nem a saját szája íze és értékítélete...na ott kell abbahagynia a borászkodást. Az elöre nem tervezhetö esemény (pl. rossz tárolás) bekövetkezte pedig nem képezheti vélemény-nyilvánítás alapját, mint a hogy a totálkáros autóról sem mondja senki, hogy azért kell a roncstelepre küldeni, mert rosszul fényezték le. "Igazság"-nak szerintem pont ezért van igaza (...). Szerintem.

Igazság 2006.04.12. 21:19:32

Látom, az Igazság fáj.

lacibor 2006.04.12. 22:09:55

"nak szerintem pont ezért van igaza (...). Szerintem." Mások szerint meg másoknak van igazuk. Fel kell tételeznem, hogy önmagad tevékenységét is úgy itéled meg mint minden pincészetet és borászt. Akkor rendben van. Csak a negyed-Igazságok fájnak.

lacibor vissza a laborba 2006.04.12. 22:25:21

Igazság 2006.04.12. 23:07:08

:Lackóbor -- nyugszik a beteg...

Igazság 2006.04.12. 23:10:31

Egyébként az előbbi hozzászólásod az egyik leggyengébb hozzászólásod volt lackóbor. É én ennek alapján ítéllek meg:D

nemjo 2006.04.12. 23:38:17

Gere a király a Solus költemény , a Kopár csoda ! Bock Syrah-ja a maga fekete mámorával szintén műalkotás , a vékony északi stílusó borokat dícsérő irigyek hiába marketingelnek ittl , sosem tudnak hasonlót készíteni! Villány rulez !

tf1 2006.04.13. 11:36:01

"Minden pincészetet és borászt a LEGROSSZABB bora alapján kell megitélni!" Erre most olvastam az indexen egy frappáns választ: "A német autógyártást meg a Trabantról hehe"

Igazság 2006.04.13. 12:43:03

A keletnémetet, kedves tf1, a keletnémetet...

Igazság 2006.04.13. 22:38:49

Egyébként, kedves tf1, az általad leírtak igazak lehetnek 1 ország borszínvonala tekinteében.

vélemény 2006.04.14. 16:22:34

A szóban forgó bort múlt év végén kóstoltam, a cikkel teljesen megegyező véleményem volt róla. Természetesen a Maligán szokásos önjelölt szakértőinek Cabernet kóstolásán már a legjobb CS-ként tűnt fel...

Ki? 2006.04.16. 22:22:00

Ki a Maligán szokásos önjelöltje???

Kefe 2006.04.17. 16:35:21

Nagyon örülök a cikknek, mert tökéletesen megegyezik a saját véleményemmel. Tulajdonképpen önigazolás, mely jól jön a még mindíg kezdő kóstolói ciklusomban. De a lényeg, innentől kezdve a Gere 2000-es CS barrique ÉRTÉKKÉ VÁLIK, egyre kevesebb helyen lehet kapni, a reptéren is az utolsó palackokat vettem meg. Mert a 2000-est igazán nagy bornak tartom, különleges, máshoz nem hasonlítható ízzel. Kár, hogy elfogy. Már csak 2 palack maradt, nagy becsben fogom tartani. A 2003-as a kisöccse sem lehet...

Yanó 2006.04.18. 15:09:39

Kimentem körülnézni a Városháza térre a Tavaszi Borfesztivál okán és jól tettem! Találtam egy olyan, de olyan bort, hogy nem is próbálom meg leírni.Tessék megkóstolni! HEROLD PINCE, 2002-es Villányi Cuvée Barrique

M 2006.04.20. 11:56:40

Villányi Cuvée Barrique...Hhhmmmm már a neve is olyan eredetien szép:)
süti beállítások módosítása