Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jelentés Hegyaljáról

2006.04.11. 06:08 - csite

Jó sok savval, a szokásosnál kevesebb harmóniával, de jelentős ígéretekkel találkozott a Művelt Alkoholista méltán népszerű száguldó riportere Tokaj-Hegyalján. Csite pontosan féltucatnyi birtokot járt be, és kóstolta végig a 2005-ös hordómintákat, csakis azért, hogy a nyájas olvasó minél kerekebb képet kapjon a közeljövőről.

Szepsy

Szepsy Istvánnal mindig jó találkozni. Olyan, mint egy ifjú titán, aki soha nem nyugszik, mindig azon töri a fejét, hogyan tudná lázadásának eredményét megosztani a világgal. Az utóbbi időben azon mesterkedik , hogy a szamorodnival lenyúljon azok felé, akik nyitottak arra, hogy magukba fogadják azt a világot, amelyet 2003-as évjáratú borával elérhetővé tett.

Ez a szamorodni iskolapéldája a jól fogyaszthatóságnak, magas cukortartalma ellenére. A borral Szepsy egy tökéletesnek tűnő, gazdag ízvilágba kalauzol el, miközben megmutatja a termőhely erőteljes karakterét, történetesen az Úrágyáét. Úgy látja, édes vonalon ez lehet a kitörési pont, és valóban könnyebben érthető a szamorodni, mint az aszú, és természetesebb is a készítési módja. Igaz, itt volt eltérés a véleményünkben arról, mi lehet az, ami legmélyebben hordozhat információt a területről. Elfedhet-e a cukor annyit, amennyit a töppedt szemekben koncentrálódott szárazanyag pluszban hoz?
Megnéztük, mire voltak képesek a dűlők a 2005-ös évben. Mindenki tudja, hogy ez nem volt egy kimagasló évjárat, inkább a nehezebbek közé tartozott. Hűvös volt a bogyóérés időszakában, és a későn jött napfény nem tudta teljesen pótolni azt, ami a nyáron elmaradt. Ennek ellenére jelentősen eltérőek voltak a hordóminták, kicsit megkavarva a dűlőkről alkotott eddigi véleményeket. A borokat hordóból kóstoltuk, és akadt köztük nem egy, amely még nem stabilizálódott. Az eddig favoritomnak számító, mindig kedves, de széles, lendületes Szepsy-dűlő nem volt igazán érett (még ha cukorfokban az is volt, de mint tudjuk, nem ez a legfontosabb), savai kicsit tapadósak voltak, akárcsak az egyháztól bérelt Gyötrik-dűlőé, de ez még egyfajta hűvösséget is sugárzott. Nekem most az Úrágya sem tetszett, kicsit metsző volt a sava, hiába volt teljesen ásványos. A Király-dűlő hozta a megbízható szintet, jó egyensúly, halovány nyersességgel. A Nyúlászó nagyon behódolóan, teljesen éretten, harmonikusan mutatkozott be, ez valószínűleg palackba is kerül valamilyen formában. Nagyon tetszett a Szent Tamásról elsőként (a felsőbb részéről) szüretelt bor, gazdag mineralitás, kerek savak, komplexitás. Meglepett viszont az Urbán, amely egészen szép érettséget mutatott, és semmi karcos élt, mint az Úrágya (egymás melletti dűlők). A Szent Tamás alsó részéről a fentihez képest két héttel később szedett szőlőből készült bor érettebb ízt mutatott, de kevésbé volt minerális, mint felső bátyja. Ennek ellenére is tetszett.
Édes borként maximum szamorodni jöhet szóba az évből, ha... Magas a mérce.

Patricius

Nyáron már láttam, hogy valami készül a Várhegy-dűlő alján, de igazán nem gondoltam volna nagynak, miután a műútról olyan egyszerű, fehér falú, kúriaszerűcskének tűnik (ez volt az építész Salamin Ferenc célja). Aztán odaérve már érződik, hogy itt a természettel összhangban sikerült sok mindent a föld alá rejteni, ami pedig kilátszik, az tetszetős. Az építkezést Molnár Péter birtokigazgató karakán módon levezényelte, és határozottságát a birtok borain is nyomon lehet követni. Szerencsére megengedhetik, hogy minden dűlő termését külön kezeljék, ehhez hatalmas kapacitású pincerendszer, kétszintes tartályok állnak a rendelkezésükre. A borok még a birtoképítés nyomát viselik magukon, de némelyikük, mint a Szárhegy-dűlőről származó aszú, előre mutató dolgokat vetít elénk. Látszik: amint minden területük (50 hektár) termőre fordul, teljes koncentráltsággal a szőlőre figyelnek majd, és a birtok komoly sikereket érhet el. A kóstolt minták tiszták voltak, jó alapanyagot szüreteltek, a savak milyenségével itt is akadhatnak gondok, de általában jó borok várhatóak a birtokról az évből.

Tokaj Nobilis

A birtok elkészült a feldolgozóval, az épületekkel. A területek közül az ígéretes Csirke még cseperedik, de a Várhegy tetején található Barakonyi már igazán megvillantja saját karakterét. A birtokocska borai korrektek, a savak, mint mindenhol, itt is rakoncátlankodnak, az almasavbontás ellenére is. Az évjárat ellenére valószínűleg készül kései édes bor is.

Demeter Zoltán

A nehéz év még az olyan kis területen gazdálkodókat is nagyon megviselte, mint Demeter Zoltán. Hiába volt a gazda szeme szinte minden tőkén az év folyamán, csodát ő sem tehetett. Vagyis aprócskát mégiscsak hordóba juttatott. Hiszen a mádi Veres-dűlőből származó, főként furmint alapú száraz bor szinte kész, és az évjárathatás alig érződik. A bodrogkeresztúri Kakas leve sokkal nyughatatlanabb a dongák között, másabb szövésű, mint a Mádi-medencéből való, és még közel sem érte el azt a fejlettséget. Igazi meglepetést is okozhat, mert erős vázzal bír, és gazdag bor. A tokaji Szerelmi-dűlő bájai hasonlóak az előző évihez képest, talán kicsit tömörebb érzetű a bor.

Királyudvar

A változások már most nyomon követhetőek az alakulgató borokban. Két új borstílussal próbálnak a piacon helyet keresni maguknak. Az egyik egy 6-8 g maradékcukorral bíró kategória, a másik egy 10-12 g körüli. A kóstolásig nem nagyon értettem, miért kell ez a kerekítés a borokba. Persze a kemény, száraz, savas világ csak keveseknek jön be igazán, a szélesebb rétegek sokkal inkább kedvelik, ha édességérzettel búcsúzik a bor.
Aztán megkóstoltuk az összes dűlő borát, és bevallom, több esetben tetszett a kerekség. Nem volt zavaró. Sőt, egy nehéz évjáratban, mint ez, talán még simábbá teszi a bort. A Nyúlászó fantasztikus volt, a Lapis hozta a formáját, a Perzcét nem éreztem annyira szépnek, a Henye véleményes.
A szárazak után megnéztük a Lapisból származó aszút. Elképesztő erőtől duzzadt a még mozgó anyag, felfoghatatlanul kerek savak, nagy koncentráció, gazdagság. Innen is tudtunk feljebb lépni. Megkóstoltuk a 2003-as cuvée-t, amely, akárcsak az évjárat többi, bora meglehetősen előre jár. Hihetetlen tropikális, aszalt orgia, húsos szerkezet, kissé lomhának tűnő savak, de csak egy pillanatra gondolja így az ember, mert olyan sokáig tartja életben a bort a szájban, hogy csak na. Aztán megérkeztünk a felhők közé. Lapis Aszú 2002, 2003, oda-vissza-oda-vissza. Érdekes volt, a 2003 nagyon palira vesz elsőre, sok benne minden, de aztán a 2002 nagyon erős, annyira, hogy talán az jutott nálam a csúcsra. Ez a dűlő a maga "egyszerűségével" is mélyre hat, amivel sok komplexebb talaj sem tud mit kezdeni.

Disznókő

Sajnos elkéstem ide jövet, érthető okokból (az előbbi birtokon elhúzódtak a dolgok), így időhiány miatt a furmint dűlőszelekciók kóstolgatására került sor elsősorban. Örömmel láttam, hogy a "nagyok" is rámozdultak a témára. A Disznókőnél a Dorgó után még több területről készítettek egy-egy hordócska bort, többségük még alakulóban volt, leginkább a Kapiról származó hárslevelű (tudom, nem furmint) tetszett. A végén még megnéztünk az évjárat aszúiból 1-2 mintát, amelyek nagyon harmonikusak voltak, nem volt felfedezhető kedvezőtlen hatása az évjáratnak.

Összességében: annak ellenére, hogy nem volt rosszabb az év a 2004-esnél, nem jelent meg a borok íze végén egyfajta "krumplis feketeség", a savak nem mindig lettek kerekek, a mennyiség eléggé kevéske lett – nincs ok nagyon panaszkodni. Nagyon is tanulságos év volt. A sokszor hangsúlyozott megfelelő tőketerhelés, a gondos szőlőmunka ha keservesen is, de értékes dologgal lepte meg a gazdákat, akik ha arra alkalmasnak találják boraikat, majd elérhetővé teszik azokat számunkra.

Címkék: helyszíni szemle

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5312844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M 2006.04.11. 08:11:35

2005 remélem szelektál, ha már ilyen nehéz volt legalább ez legyen. Itt tényleg csak a jók maradnak talpon, a dolgosak. Két gondolat azonban idekívánkozik még. 1. Én még mindig megkérdőjelezem egy 142g/l cukortartalmú édes szamorodni létjogosultságát. 2. Az évjárathatást kizárni mindig lehet...

zoli 2006.04.11. 09:01:54

"Elfedhet-e a cukor annyit, amennyit a töppedt szemekben koncentrálódott szárazanyag pluszban hoz?" El, mint ahogy az történik is megannyi magas putonyszámú aszúban...

Jóötlet 2006.04.11. 12:18:33

Ha nem megy az aszú... hívjuk hát édes szamorodninak, vagy édes cuvée-nek. Nagy ötlet, a fogyasztó, meg persze csite meg beveszi.

szamorodni 2006.04.11. 12:22:10

micsoda hülyeség!!! Az igazi szamorodni lényege az egyfázisos erjesztés, nem pedig a cukorfok vagy akármi más. Az ÍGY KÉSZÍTETT, valódi szamorodni a leghitelesebb és természetesebb édesbor! Szepsy 03 édes szamorodni az egyik legjobb bor, amit életemben kóstoltam!

Jóötlet 2006.04.11. 12:28:55

Nem azt mondtam, hogy nem jó, de láttad is, hogy készült? Egy friss aszú csodálatos tud lenni.

KF 2006.04.11. 13:19:33

Ha csak egy hely van a világon, ahol a bor úgy készül, ahogy mondják, akkor az Szepsy pincéje lesz!

Jóötlet 2006.04.11. 14:57:39

Na foglalkozzatok velem, egy hülye, rosszindulatú tapló vagyok...

Jóötlet 2006.04.11. 15:15:04

14:57! Én azt írtam volna, hogy "Ne". Szerintem sokan tudják miről beszélek, és nem rosszindulatból mondom(írom), csak a jelenségre próbálok rámutatni, meg arra, hogy mi okozza. Egyébként te biztos az vagy(mármint tapló). Jóötlet, az igazi.

ennyiannyi 2006.04.11. 16:26:19

Az édes bornál csak az az undorítóbb, aki megissza. A tokaji aszú meg annak való, aki nem szereti a bort, de szeretne sznob lenni.

tompa vagy, fiam 2006.04.11. 16:30:00

Bazaltrajongó 2006.04.11. 16:49:47

ennyiannyi | 2006.04.11. 16:26! Gondolkodj el egy kicsit, mielőtt ilyesmit írsz a Tokaji Aszúról. Olyasmit pocskondiázol, ami magyar ember számára szent. Arról nem is beszélve, milyen elvakultság és hozzá nem értés süt a mondataidból. Mivel hozzászólásod csak a Te színvonaladon tudnám igazán kommentálni, inkább ennyiben hagyom a dolgot.

Krisztina 2006.04.11. 16:55:31

Ennyiannyinak: az "edes bor" es a "tokaji aszu" ket kulon entitas, hiba egy kalap ala venni oket. Szerintem nem szabadna ilyen kijelenteseket tenni. Van, aki szereti, van, aki nem. En peldaul nem szeretem, de attol meg nem mondom, hogy vacak, van akinek ez az izlese. Egy kedves borasz baratom megtanitott ra, tisztelni kell a szandekot, amivel minoseget allitanak elo-mert ugye nem vonja ketsegbe, hogy a Szepsy borok ebbe a kategoriaba tartoznak?-nem helyes ocskanak, fogyaszthatatlannak titulalni valamit pusztan azert , mert en mast szeretek. Velemenyem szerint a megengedheto kifejezes, ha mar egyszer izlesekrol vitatkozunk az, hogy "nekem nem izlik" vagy "en nem szeretem" es azt sem art hozzatenni, miert. Ha mar egyszer borokrol van szo.

Péter 2006.04.11. 17:52:05

ennyiannyi, drága világtalan gyermekem! nem szoktam én irogatni, de meghatott a fiatalos lendület és az, hogy azt se tudod miröl beszélsz. az elsö amit tudok tanácsoni: csigavér! a második a megközelités: nézz be egy közeli vinotékába, tettesd a világtalan amatört, ez nem is lesz nehéz, és vegyél egy üveg kiváló aszút, szánd rá egyszer azt a pénzt. aztán egy kiadós ebéd végén, de a desszert után, tölts egy pohárka jó hideg aszút, és becsukott szemmel kortyolj egy nagyot. ha neked ez undorito lesz, akkor ne próbálkozz a kulináris élvezetekkel, maradj a sörnél. annak is megvan a létjogosultsága, és nem fikázzuk. van egy neves borász barátunk, ritka alkalom, amikor megkostolhatjuk a vörös aszú borát, és ettöl rendszerint fülig ér a szánk. ilyenkor szokta mondani: aki azt mondja, hogy ez nem jó, nem okoz örömet, az hazug ember.

2006.04.11. 19:16:59

Hát fröccsnek tényleg szar, amúgy......"disznók elé a gyöngyöt" Tudod?!?!?! KINEK ennyi , MÁSNAK annyi. giraffe

Trezor 2006.04.11. 20:26:07

Az aszu az külön kategória. Aki borozgatni szeret, az nem aszut fogyaszt. Szerncsések vagyunk, hogy TOKAJHEGYALJA a hazája. Száraz furmint az bor. Minden tiszteletem az aszunak, de nem tudom úyg fogyasztani, mint a borokat.

hegyaljai 2006.04.11. 20:44:49

Ami az aszúval történt 10-10 éve, és a tokaji "nagy száraz borral napjainkban, az a kísérletezés megindult az édes szamorodni esetében is, és valószínűleg néhány év múlva a szakmai viták révén eljut majd egy más értelmezéshez. Szepsynél a szamorodni az szamorodni. Senkit nem akarok gyanusítani, de azért legalább addig el kellene jutni a közgondolkodásnak és a gyakorlatnak, hogy az aszúkészítési eljárás eredményeként létrejövő termékeket ne keverjük a késői szüretelésű borokhoz, mert hogyan versenyezhet egy cuvé, melyet késői szürettel állítottak elő egy ugyancsak cuvének nevezett másikkal, amelyikhez aszúbort, vagy esenciát kevertek. Egy német borász soha sem keverne „beerenausleese”-t a „spaetleese” borához. Arról nem is beszélve, hogy a cuvé megnevezés a fajták és nem az eltérő technológiával készült borkategóriák házasítását írja le. Ha ez a küvé, meg a kései szüret dolog egy kicsit a borászok fejében helyére kerül, ami pótléknak, a nehézségek áthidalására lett kitalálva, akkor jön majd el a szamorodni ideje.

kíváncsi 2006.04.11. 21:42:57

jóötlet: írásaidból kiderül, hogy Te láttál, vagy tudsz valamit! Jól mondom? Elő vele! Kíváncsi vagyok!

kíváncsi 2006.04.11. 21:44:54

Péter: Ki készít vörös aszút?

Jóötlet 2006.04.12. 07:41:09

Kíváncsi, te nem kíváncsi vagy, hanem hülye.

tf1 2006.04.12. 08:14:44

Krisztina | 2006.04.11. 16:55 Bár én sem rajongok a (kommersz) aszúért, de ezzel az "én nem szeretem" óvatoskodással is vigyázni kell hogy hol és kinek mondod. Én egyszer pechemre akkor mondtam, amikor mellettem állt egy "aszú" termelő és hallotta, lehet hogy te sírva fakadnál attól az ordítozós anyázástól amit én kaptam. De akkor most ki is minősítette magát? Én vagy a termelő? (asszem Tokaji Borház a cégnevük)

Péter 2006.04.12. 09:22:16

Szomolyán, Kaló Imre készít vörös aszút, a Turán szőlő hajlamos az aszúsodásra, több részletet nem tudok, miböl készül.

Jóötlet 2006.04.12. 10:14:24

Kíváncsinak! Bocs , valami paraszt garázdálkodik a nevemben. Tudom, hogy mit lehet kihozni aszúszemből, meg aszúsodott szőlőből. Úgy látom "hegyaljai" is hasonlókat fejteget. Egyébként érdemes elovasnia Tonella Szepsy-Kovács riportját, tanulságos. Jóötlet, az igazi

lacibor 2006.04.12. 10:25:51

A hagyomány szerint az első hegyaljai aszú is kékszőlőből készült.

riolittufarajongó 2006.04.12. 10:37:02

bocs, most mi a dilemma tárgya? Hogy eszencia lett hozzátöltve? erre céloztok? A bor tökéletes egyensúlyban van, annyira tömör és ásványos hogy eltűnik benne a magas cukor. A kedvenc édesborom, többször innám szívesebben egy Szepsy-aszúnál is! (a szepsy 03-as szamorodniról szóltam). És István semmit nem titkol ennek a bornak a készítésével kapcsolatban sem. Ha a szamorodni feltámad poraiból, azt is Szepsynek köszönhetjük, mint már annyi minden mást.

Defter 2006.04.12. 11:17:00

KF aszúról is hallottam már Egerben, bár nem kóstoltam.

HSZ 2006.04.12. 14:25:13

Én már kóstoltam 2003- as Kadarka aszút Bukolyi Lacinál.

Krisztina 2006.04.12. 14:58:40

tf1-nek: Mindenkepp az aszu termelo minositette magat, de gondolom, ez csak koltoi kerdes volt. Valoban sirva fakadtam volna, de legalabb bennem nem maradt volna rossz erzes a sajat viselkedesemmel kapcsolatban. Es talan a termelo is elszegyellte volna magat. Kivancsinak: "voros aszut" keszit a Wine Princess pinceszet-menesi borvidek is, bar nem vagyok vele tisztaban, egeszen biztosan jol hasznalom-e ebben az esetben az aszu kifejezest. En csak egy teljesen avatatlan amator vagyok. Ok Kadarisszima neven forgalmazzak. Nem tudom, hol lehet beszerezni mashol, Szegeden egeszen biztosan van uzletuk a Szent Mihaly utcaban.

tf1 2006.04.12. 17:59:26

"Es talan a termelo is elszegyellte volna magat." Ez nem. Hol van az a bolt Szegeden? Szent Mihály utca mennyi? Mert pénteken épp Szegedébe' leszek.

Krisztina 2006.04.12. 18:35:29

Sajnos a hazszamot nem tudom megmondani, de nem tul hosszu utca, meg fogod talalni. Erdelyi Borok Haza a neve, egy alagsori uzlet, sotetbarna felirattal es portallal. Elegge az utca elejen (vagy vegen, attol fugg, honnan nezzuk :)) Kb. fel literes palackban forgalmazzak es nagyjabol 2000 ft. Megkostolni mindenkepp erdemes, mert erdekes a maga nemeben, aztan majd eldontod, megtartod-e desszert-bornak, vagy nem. Ha sikerul valahol igazan jo Sacher tortat talalnod, ahhoz probald meg. Vagy jo Sacher hijjan (mert rosszal nem erdemes kiserletezni) finom keserucsoki es friss malna egyutt, aztan/kozben a Kadarissima.

kíváncsi 2006.04.12. 19:48:29

Jóötlet, Péter, Krisztina: Köszönöm a válaszokat! Utána járok! Krisztina: kadarka aszú/sacher torta párosítás igazi szakértőre vall! Gratulálok! Ezt is kipróbálom!

b 2006.04.12. 20:08:13

hallottátok már hogy a filoxera előtt volt tokaj-hegyalján vörös bor szőlő? Purcsin a neve. van még belőle hegyalán itt ott. így bár mennyire is furcsa van vörös azú is. Csak kicsit körülményes a készítés mert a botrítis redukál és ...... elég nehéz a színanyagot megtartani . szóval van és nem egy ember esettmár térdre előtte !Ha van kérdés szívesen válaszolok .

dr.dr. 2006.04.12. 20:53:28

b: Te készítel purcsinból aszút?

Krisztina 2006.04.12. 22:14:32

Kivancsi, ha megengedsz meg egy otletet: ha nincs "keznel" hazi Sacher torta, en a legelfogadhatobbat Magyarorszagon, eddig, a Szamosnal ettem.

HSZnek 2006.04.12. 22:22:43

Kadarkát is látott maradékcukrot tartalmaző bort ittál de nem Kadarka aszút

hegyaljai 2006.04.12. 23:02:52

Kedves lacibor! "A hagyomány szerint az első hegyaljai aszú is kékszőlőből készült." És hol olvasható ez a hagyomány? Hadd tanuljunk!

vigbor.hu 2006.04.12. 23:51:53

A vörös aszút trianonig sok helyen készítettek. Manapság is találkozunk vele. A kadarka az egyik vörös szőlőfajta amely igen jól botrytiszesedik. Aszú névvel csak a hegyalján készített borokat hozhatják forgalomba, ezért a kereskedelmi forgalomban vörös aszú megnevezésű bort nem kaphatunk.

lacibor helyett 2006.04.13. 08:20:46

Hegyaljainak! Csak, hogy tanulj:), idézek Németh Márton Ampelográfiai Albumából: "Purcsin - Enyhén illatos és zamatos, eléggé csersavas és harmónikus, rubinpiros, jobb asztali vörösbor. Állítólag Tokajhegyalján (az újhelyi határában levő Oremus szőlőben) az első aszút 1608-ban Sepsi Laczkó Máté, egyesek szerint Lórántffy Zsuzsannának, mások szerint Lorántffy Mihály első feleségének, Zeleméri Kamarás Borbálánakudvari papja e fajtából készítette."

HSZ 2006.04.13. 09:31:47

Kedves HSZnek! Nocsak, honnan tudod a tutit?

hsznek 2006.04.13. 09:46:05

mindent tudok :)

lacibor 2006.04.13. 09:49:32

lacibor helyett-nek! Köszönöm a segítséget. Lustaság, fél egészség.;-) Akinek nincs Németmártonja: -Gugli: Purcsin.

Művelődő 2006.04.13. 12:26:21

...itt valóban lehet művelődni is (ez már valami).Köszi!

b 2006.04.13. 16:15:41

igen készítettem 1998-ban és nagyon szép bor lett belőle Tudomásom szerint 1950-es évek második felében készittettek újból és kiküldték franciákhoz borversenyre ,melyből nagy diplomáciai bonyodalom lett ,mert az olaszok és a franciák is magukénak érezték (nagy aranyat kapott)és "sajnos "kiderült róla hogy hegyaljai és ekkor kezdödek a bonyodalmak ( ez a purcsin vöröszaszú rövid újkori története )

b 2006.04.13. 16:18:00

Ja még egy nem azért vörös az aszú mert vörös szőlőből van az azsúbogyó hanem az alap bor miatt !

kadarkaszú 2006.04.14. 16:35:59

"HSZnek | 2006.04.12. 22:22 Kadarkát is látott maradékcukrot tartalmaző bort ittál de nem Kadarka aszút " ezt honnan veszed? Videofelvételed van a pincéből? Vagy ez egy JÓL ÉRTESÜLTtől származó információ? Úgy fölcsigáztál, akkor folytasd már, mi van abban a borban kadarkán kívül? Vagy a föltevésed csak spekuláció, mondván hogy kóstoltad a bort és az "nem lehet csak kadarkából?"

hideg ülőfürdő 2006.04.14. 21:33:05

süti beállítások módosítása