Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Balatoni bukószél

2006.04.18. 05:50 - csite

Titokban mindig azt remélem, hogy akár a kereskedelmi láncok polcain is gyöngyszemre bukkanhatok. Persze nem a már ismertekre gondolok. A szerencsémet ezúttal a Metro áruházban kísértettem (megjegyzem: összességében sok borkereskedő portfoliójával dolgoznak, áraik nem sokkal magasabbak a szakboltokénál, a tárolásra sincs panasz, és még a tálalás is elfogadható, viszont a saját erőből felhajtott boraik nem éppen telitalálatok) mintegy 800 forintot kockáztatva. Miért éppen a Bona Borát választottam? A címke jópofa (fekete-okkeres), a termőterület ígéretes, a hátszöveg bizalmat ébreszt.

A zánkai Bona Winary (a dugón ez van! a japánok vésik így) felelős a palack tartalmáért, egészen pontosan Z. Szabó László és fia, Z. Szabó Gergely. Korrektül tájékoztatnak arról, hogy hol szüretelték a szőlőt. Részben emiatt mentem lépre – pompás dűlőnevek, ízes falunevek, egyik másik helyről már kóstoltam is tisztességes borokat. Gondoltam, ha ezt itt ennyire fontosnak tartják, az már jó jel. Íme a "cru"-k:
–Pécsely: Derékhegy, Szentbalázshegy
–Zánka: Tagyonhegy
–Szentjakabfa: Paperdő
Főleg a Tagyon keltette fel az érdeklődésemet, mert ez a hegy nem csak a formájával meghatározója a környezetének, de a régi időkben kitűnő borok szülője is volt, legalábbis egy borász ismerősöm szerint, akinek erre írásos bizonyítékai is vannak. (Egyébként a szóbanforgó ismerősömnek régi vágya, hogy furmintot ültessen a Tagyonra.) A címke szerint a területek talaja triász-kori dolomit, mészkő, márga, idős tufa szórással hímezve. Utólag már tudom, hogy sokkal többre mentem volna, ha a szüreti eredményeket, és a boranalitika sarokpontjait árulják el!

Első szippantásra erős kénhidrogénes, fülledt szag jött, azaz áradt. Ez sok-sok forgatásig uralta az illatvilágot, aztán amikor nagy nehezen eltűnt, akkor fanyar, zöld, diósság jött elő, egy édeskés oxidáltság mellett. Ezek után tudtam, hogy itt már a csoda sem segít. Íze hűen követte az illatvilágot. Fanyarság, zománcmaró savak, oxidáltság (kevésbé művelt alkoholisták sokan mézességnek hívják, és értéknek tartják, mert sok borban jól felfedezhető), közepes ízintenzítás, olyan klasszikus parasztbor a szó rossz értelmében. A címkén beígért rezedát nem sikerült felfedeznem benne, vagy talán nem jó fázisában kerestem. Sajnos, a friss gyümölcsök sem ugrottak ki a pohárból, sőt. A klasszikus ízjegynek tartott mandulát is inkább azonosítottam azzal a fajta nyers dióssággal, ami az éretlen dióbél héja. Klasszikus 1P-os "bor".

UI: Kívánom minden OBI-tagnak, aki ezt a bort forgalomba hozhatónak minősítette, hogy nagyobb élmények ne érjék őket, mint amit ez a palack szerzett nekem egy szombati ebéd kísérőjelöltjeként!

Címkék: borok a hiperből

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3812837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasa 2006.04.18. 07:13:40

Már az is nagyon kedvező, hogy egy konténer-lánc árai nem sokkal magasabbak a szakboltokénál.

basa 2006.04.18. 08:39:03

Ja, mi az, hogy a legnagyobb nagyker árai csak kicsit magasabbak egy egy szakbolténál??

2006.04.18. 09:48:05

Ismét jól szórakoztunk. Hogy miért nyitottam ki ezt az oldalt?

2006.04.18. 12:20:35

Az OBI nem csak analitikát vizsgál?

cucc 2006.04.18. 13:12:32

nem. osztja az észt is, tizenöt év alatt pl Szepsynek, Demeter Zolinak, Disznókőnek több száz borát utasította vissza, mondván, hogy hiányzik belőlük a "tokaji jelleg" (értsd: a túloxidált jegyek), míg ilyen lőréknek simán megadják az engedélyt. Élősködők a magyar borászat testén. Ja, és 6 palackot bekérnek mindenből.

OBI-ról 2006.04.18. 13:18:43

Érzékszervi vizsgálat is van, megfelelt, vagy nem megfelelt minősítéssel.

2006.04.18. 13:43:18

Az ilyen szövegek miatt szoktak "sznob"-okat emlegetni a borkultúrával kapcsolatban

Trezor 2006.04.18. 13:51:58

Tisztelettel kérdezem, mely szakboltok árai alacsonybbak a Metro áraknál? Áruljátok már el azoknak a híres palackos 800- askonak az adatait, melyek ár- érték arányban oly kivállóak.

kíváncsi 2006.04.18. 14:58:39

Ki a faszt érdekel, hogy idióták sznobokat szoktak emlegetni?

az igényesség nem csak pénz kérdése 2006.04.18. 15:23:18

Élvezeti értéket is bírálnak bizony, csak nem igen tudja az ember mi alapján...Szerintem nem kéne élevezeti értéket bírálniuk, mert a piacon helye van a szarnak is, ha nem mérgező ;) Legfeljebb nem fogy, vagy fogy és mi szomorkodhatunk felette, hogy kinek ízlik ez, ki veszi, mondjuk az akinek mindegy... Akinek nem mindegy mit iszik, eszik az már sznob mi? Hááát, akkor én is az vagyok.

nem ollan egyszerű 2006.04.18. 15:27:59

Nem igazságos egy eccerű borszerűséget olyannal bíráltatni, aki nagyon jó borokhoz szokott. Azzal kell bíráltani, aki mindig a 250-800 közötti kategóriában utazik. Csite, nem Te vagy a célcsoport! Ne bántsd őket név szerint. Egyszerűen erre is van igény, hát megcsinálják. Most akkor mostantól ne lehessen párizsit kapni, mert a serrano sonak jóval jobb, és még húsból is van?

nagyonrossz 2006.04.18. 15:35:04

Kóstoltam ezt a bort, szörnyű! Oxidált, szétesett, híg lötty! Forralt bornak sem, fröccsnek meg főleg nem jó!

pasa 2006.04.18. 15:36:13

Nem ollan eccerű, Magyarországon címke alapján bort választani.

Drosphila 2006.04.18. 17:26:46

Ha a bort élvezeti cikknek tekintjük, akkor elvárható, hogy a fogyasztása élvezetet adjon. Ha a bor hibás, akkor forgalomképtelen. Döglött lóval ne lehessen a lóversenyen indulni. Komoly gondja a magyar borkereskedelemnek, hogy az ilyen tételeket sem az OBI, sem a kereskedő és az elkövetője sem vonja ki a forgalomból. Marad a fogyasztó őszinte jogos dühe. Talán az ilyen kalandvágyból elkövetett kritikák segítenek tájékozódni. Kedves Cucc! Az OBI nem azonos azzal az Országos Borszakértő Bizottsággal akire Te gondoltál.

palika 2006.04.18. 17:32:25

Kedves nem ollan egyszerű! Az egyszerű bor nem ugyanaz, mint a szar bor!!!

M 2006.04.18. 18:32:01

Évekig szerettem a Gróf Károlyi-t. Vörös cuvée tolnából asszem, tájbor. 700Ft volt a vörös, vmivel olcsóbb a fehár az is korrekt. Ostoros pincének is jók a borai 7-900 Ft, Zweigelt pl. Ja. Iszom Szepsy aszút is. Akkor most sznob vagyok. Minden bort a maga kategóriájában kell értékelni...

tádé 2006.04.18. 21:39:50

800 forint igenis sok egy olyan borért, ami a csapban végzi pályafutását, miközben számtalan olyan borász van ma Mo-on, aki nagyon korrekt jól iható borokat készít és nagyon örülne, ha boráért megkapná a 800 Ft fogy.ár ráeső részét. Sőt! Állítólag a fent említett áruház nagyker! Valaki nyilván a választék kialakításánál kóstolta ezt a bort, lelke rajta, hogy kerülhetett a polcra. Ez nem csak az OBI hibája, de ez a fogyasztó dühét nem csillapítja. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen borok erősítik a hasonló szegmensben támadó újvilági borok piaci pozicióját.

M 2006.04.18. 22:03:37

egy olyan borért 1 ft is sok...

australia sidney 2006.04.18. 22:46:02

M: ugy osztod ott Magyarorszagon az eszt, mintha valami nagy borguru volnal! Ki a f@sz vagy te?

M 2006.04.18. 22:53:52

Figyu kenguru! Biztos lehetsz benne, hogy értek a borhoz! Kereskedek vele, sok bort kóstolok, jobban értek hozzá, mint az itt írogatók többsége! Akinek nem teszik, az tehet egy szíveséget!

M-nek 2006.04.18. 22:58:53

A szerénység szobrát egyszer biztosan rólad formázzák majd!...

M 2006.04.18. 23:06:31

Jaj de egy köcsög vagyok!!!

Pomeroli Roli 2006.04.19. 00:04:54

Ez...döbbenet...revideálom az oldallal kapcsolatos nézeteimet, azt hittem végre lesz egy normális magyar boros oldal...Ömlik a konzumszar. Minek ilyen ócskaságokra betűt pocsékolni? Mikor lesz végre egy olyan megbízható szakértő fórum a neten magyar nyelven, ami az alsó hangon 30 euros normális borokkal foglalkozik kizárólag? Tudtommal otthon is van már egy minőségi borokat kedvelő réteg, aki nem feltétlenül árérzékeny... Azt hiszem visszatérek az oenoline.com-hoz meg a vinography-hoz...minden jót.

Rólan dü Pomörol-nak 2006.04.19. 02:27:41

Kedves Roli, valóban jobban teszed, ha lekoccolsz. Tudod, annak a nem árérzékeny rétegnek a tagjai, akikről beszélsz, még mindig nem az alaphangon 30 ajrós borok fogyasztói. Magyarországon 7500 Ft _nagyon_sok_pénz_ egy palack borra; az átlagos borivó ha ennek a harmadáért vesz egy üveggel, már úgy érzi, az nem volt olcsó. Esetleg 25 év múlva nézz vissza a "kishazádba", addig pedig becsüld meg a szerencsédet egy Beau Séjour Bécot-val a poharadban.

kurvára fogsz hiányozni, nagyokos 2006.04.19. 06:55:04

M 2006.04.19. 08:41:13

köszönöm aki 23:05 után a nevemet használta remélem leszárad a keze.

2006.04.19. 08:43:08

Nagyon remek a francia kommentár a francia diszkontláncról. Ezek szerint odahaza 30€-nál kezdődnek az iható italok.

M 2006.04.19. 08:47:49

és ausztrál barátunknak se én válaszoltam

M 2006.04.19. 08:49:21

ha valakinek valami baja van velem vmelyik cikkhez tartozó postban megtalálja az email címem, oda írogasson névvel, akinek meg nem tetszik az húzzon más oldalakra mocskolódni, ha ekkora gyökér, kicsinyes, ostoba emberi hulladék

2006.04.19. 08:50:00

szóval a 23:05 az 22:05...bocs reggel van még nagyon.

2006.04.19. 09:18:59

Ez nagyon gyenge cikk volt

Ennyi 2006.04.19. 10:03:57

Olyan a cikk, mint a hozzászólók...

2006.04.19. 10:12:47

A cikk egy magyarországi üzletről, és egy magyar borról szólt, a hozzászólók némelyike pedig Dr. Flash szövegírója lehetne.

Defter 2006.04.19. 10:28:09

tádé, ugye te sem gondoltad komolyan, hogy valaki végigkóstolja azt a több száz bort, ami egy ilyen áruház termékkínálatába bekerül?

M 2006.04.19. 10:37:54

M, avagy egy város keresi a gyilkosát...

tádé 2006.04.19. 11:59:14

Defter! Igazad van, valóban naív voltam, ennek ellenére hiszem, hogy ez változni fog. Vagy remélem?

2006.04.19. 12:47:51

Ilyen gyenge borrol csak ilyen gyenge cikket lehet irni. Nem eleg, hogy Csite sanyargatta onmagat ezzel a kostolassal? Ha meg sok ilyet kostol, akkor bokezuen elkezdi osztogatni a 2 pontokat.

NepáliBor 2006.04.19. 13:30:48

Hehe. A Tescoban kapható 199 huf-ért chilei chardonney. Nem rossz bor, köptem már ki sokkal márkásabbat és drágábbat is nála. Konzervbor ugyanúgy, mint a többi 30-1000 eurós bor. Jó itvágyat!

zack 2006.04.19. 13:51:03

Múlt héten 20 percet álltam a Metró fehérborai előtt. Húsvétra akartam valami nem Chardonnay-t. Mivel én is azok közé tartozom akik nem hajlandók 800Ft-nál többet fizetni egy fehérborért (hacsak nem tokaji) nem bírtam választani. Ebben az árkategóriában egyik iránt sem volt bizodalmam.

blanco 2006.04.19. 14:07:25

zack! Miért, vörösért mennyit vagy hajlandó kiadni?

M 2006.04.19. 18:22:10

örülök hogy valaki ismeri még a kedvenc filmemet, de ne éljetek már vissza a nickem-mel. köszi

Susa 2006.04.19. 20:22:50

zack! Vegyél Somlói rizlinget!

zack 2006.04.20. 09:51:17

blanco: vörösért 1500-2500 adnék többet is de azt már megérezném. susa: az éppen nem volt csak Chardonnay Tornaiéktól.

hiány? 2006.04.20. 10:11:07

zack, melyik METRO? Kellene lennie rizlingnek is, meg furmintnak, hárslevelűnek, tramininek, juhfarknak is.

blanco 2006.04.20. 10:15:39

zack! Miért sajnálod egy jó fehérre azt az árat, amit egy vörösre megadsz? Értékelni kellene már végre a fehérborokat.

Madrigán 2006.04.20. 17:27:47

A fehér nem jobb, mint a veres, a veres nem jobb, mint a fehér!

zack 2006.04.20. 19:03:24

Győri Metró. Voltak igéretes fehérek nem mondom, de húsvétra nem tokajiban gondolkodtam, valami olaszt vagy rajnait gondoltam de vagy 1000ft felett volt, annyit én nem adok rizlingért, vagy 5-600ért olyan pincészetektől akiktől nem vennék semmilyet.

blanco 2006.04.21. 07:56:45

zack! Próbáld meg azt a somlói rizlinget, amit ott találsz, érdemes.

Ly 2006.04.21. 12:59:59

Na most értettem meg, miért szidjátok mindig Csitét. Mindentudónak hiszi magát, kijelentő mondatokban beszél olyan dolgokról, melyekkel kapcsolatban semmilyen saját tapasztalata sincsen. Jelesül: "Főleg a Tagyon keltette fel az érdeklődésemet, mert ez a hegy nem csak a formájával meghatározója a környezetének, de a régi időkben kitűnő borok szülője is volt, legalábbis egy borász ismerősöm szerint, akinek erre írásos bizonyítékai is vannak." Aki járt már Zánka környékén, az esetleg tudhatná, hogy 1. Tagyon falu lakói is Tagyonhegynek hívják hegyüket, nem Tagyonnak hiszen az a falu maga; 2. Tagyonhegy formája nem sokban üt el egy átlagos (de kellemes) szőlőhegyétől, ellentétben a szomszédjában található Hegyestűvel, ami viszont tényleg jellegzetes; 3. Nem vitatom a régi kitűnő borok létezését, de ennyi erővel még Makóról is állíthatnánk, hogy régen kitűnő borai voltak...

Bor K.O. 2006.04.21. 16:30:44

Nem először, de már nem sokszor fogom felhívni az oldal szerkesztőinek a figyelmét, hogy ha nem vezetnek be regisztrációt, halálra ítélik ezt a jobb sorsra érdemes oldalt, és részemről szintrén nincs már sok hátra, hagyom a fenébe. Szerencsére én nem kóstoltam a cikkben kivesézett csatornatölteléket, mégis hányinger kerülget, csak éppen a sok szabadlábon böfögő elmebeteg hozzászólásától.

Elmebeteg 2006.04.21. 18:58:51

Szólítottál ó Napóleon.

Kálomista Gábor 2006.04.28. 10:36:07

Ma Magyarország azért tart itt, mert magát megfellebezhetetlen ítészeknek tartó emberkék, nekik semmi sem drága alapon, olyan véleményeket tehetnek közzé, mint amilyen ez a cikk, így próbálva tönkretenni tisztességgel és becsülettel dolgozó gazdák évtizedes befektetését és munkáját.Véletlenül akadtam rá erre a cikkre, azonban azt kell mondanom, ismerve a szóban forgó pincészet szinte valamennyi borát, hogy ma hazánkban ritka az ilyen tisztességes munkával és szakértelemmel termelt bor. A magam részéről bátran viszem oda a barátaimat egy jó borkóstolásra, akik azóta rendszeres vevői a borászatnak. Többek között:Makk Károly, Bacsó Péter, Gesztesi Károly, Bujtor István, Cserna Antal, LIptai Claudia és még hosszan sorolhatnám a neveket.Nekünk, ellentétben a cikk írójával remek élmé,nyeink vannak az ott termelt borokról és továbbra is maradunk lelkes fogyasztói remélve,hogy az ilyen jellegű cikkek nem veszik el a kedvét Szabó Lászlónak és fiának a borászattól. Kálomista Gábor

Farkas Zsolt 2006.04.29. 21:54:18

Gábor! Míly gyenge ember lehetsz te ,Gábor! Gondolod, hogy a felsorolt nevek hallatán a kritikus elpirul? Gesztesi, Cserna, Makk? Tehát ők értenek a borokhoz? Ismert nevekre hivatkozni, nos ez szánalmas.

savak 2006.05.05. 13:24:34

Jóízűen elfogyasztottam néhány üveg Bona Borát. Butaságokat írsz, különösen a savait illetően, amelyek lehetnének éppen karakteresebbek. Ajánlanám, hogy kóstold meg mégegszer!

Nagy László és barátai 2006.05.06. 21:04:26

Szt. Balázs hegyen járva betértünk egy pincébe borkóstolóra. Többek között megkóstoltuk a Bona Bora olaszrizlinget, mely nekünk nagyon ízlett, ami nem is meglepő, hiszen 2005-ben a balatoni borok versenyében ezüstérmet érdemelt ki. Dicséretünkre egy internetes levelet mutatott a termelő borász, mely a gyalázkodás és lejáratás iskolapéldája volt, egy „csite” nevű, szakértő szerepben tetszelgő bértollnoktól. Szégyellje magát!
süti beállítások módosítása