Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Eredeti Decanter

2006.05.30. 14:17 - alföldi merlot

A magát szerényen a világ legjobb bormagazinjának nevező brit Decanter júniusi száma ezegyszer valóban méltó az öntömjénezésre. Magas beltartalom, változatos témák, és beetetésként még egy pöpec kis mellékletet is kapunk a feltörekvő Argentínáról. Miről marad le, aki inkább borra költi a 3 ropit? (Mellesleg, a magyar ár duplája az eredetinek.)

van, hogy a borász által alkalmazott verbális masszázs és a genius loci sem segít: a bor úgy szar, ahogy van

Michael Broadbent a kedélyes, éltes kéjenc ezúttal azt a költői kérdést pendíti meg, hogy miért szebb a bor, ha maga a borász tölti a poharunkba. Ezt az érzéki csalódást valószínűleg mindannyian átéltük már. A fonákja a szomorú kijózanodás otthon, amikor ugyanaz a bor lustán és unalmasan tesped a poharunkban. De van, hogy a borász által alkalmazott verbális masszázs és a genius loci sem segít: a bor úgy szar, ahogy van. Ilyenkor kerül a boríró igazi kutyaszorítóba: az igazságnak szolgáljon vagy a borbarátságot mentse. Broadbent persze évtizedek óta kivételezett helyzetben van, és mosolyogva mondhatja: szerencsére, nem kell mindig hazudni. A múlt havi borlapjával könnyen viccel: a gazda társaságában többek között ilyen borokhoz kellett jó képet vágnia: 93-as Scharzhofberger Auslese GK Egon Müllertől, La Mission és Laville Haut-Brion, a Romanée-Conti teljes 2001-es szortimentje. De a legnagyobb kedvence egy 1985-ös Cheval Blanc volt, amit egy bor- és gasztronómiai fesztiválon kóstolt.

Az okostojásfejű és valóban bölcselkedésre hajlamos Andrew Jefford azzal kezdi bioszféra mentő esszéjét, hogy privát exit pollja szerint a csavarzár felülkerekedni látszik a parafán. És ez bizony rossz hír egy erősen veszélyeztetett, ugyanakkor jóképű portugál sasfajnak (ha emlékezetem nem csal, akkor korábban egy hiúzt akartak a csavarzárat elfogadók lelkiismeretére terhelni). Nos, ki nem szarja le, tehetnénk föl a kérdést. Jefford szerint ez elhamarkodott válasz volna. A bor ugyanis a természet ajándéka, ezért minden, ami a természetet veszélyezteti, egyúttal a borfogyasztónak is esküdt ellensége. Mondandóját egy a globális felmelegedés által ihletett apokaliptikus freskó felskiccelésével nyomatékosítja. Hogy jó példával járjon elől, Jefford minden repülőút után kattint néhányat a www.climate.org oldalon, és így £1.38 árán ledolgozza a ráeső 0.18 tonna CO2 szennyezést, egyúttal bűnbocsánatot nyer Gaiától.

Valahol, egy párhuzamos univerzumban megszületett az évszázad évjárata

A lapszám fő attrakciója a 2005-ös bordeaux-i évjárat értékelése. Nekem kurva savanyú ez a szőlő, de azért periférikusan figyelemmel kísérem. Valahol, egy párhuzamos univerzumban megszületett az évszázad évjárata. Mondták már mások is. A mi életünket ez nem befolyásolja. A deacnteresek megkóstoltak több mint ötszáz bordóit, azt mondják, jók lesznek. A nagy nevek a nevükhöz méltóak. Ha valakit érdekel, íme a 20 pontosak: Ch. Lafite-Rotschild, Ch. Latour, Ch. Margaux, Ch. Haut-Brion és Ch. Ausone. (Hogy ne legyen hiányérzetünk: Ch. Pétrus 19.5 pont.) De a lényeg, mint írják, az en primeur-cirkuszban két dolog volt igazán feltűnő: az egyik a káprázatosan magas általános minőség, és a síri csend, ami az árakat illeti.

Három oldalas értekezést olvashatunk az aktuális gumicsontról: a túlérett alkoholbombákról. A kárhozatba vezető útra a kaliforniaiak taszították a borfogyasztó emberiséget, de ma már a taszigálás bármely irányból érkezhet (közvetlen környezetünket is beleértve). Az európai nagyok is eljutottak a fejfájdító 14-14.5%-hoz. A szakértő szerző szerint a haranggörbe elérte a csúcspontját, innen már lefelé vezet az út. A komoly szakmai munícióval ellátott cikket érdemes volna magyarra fordítani, de elhanyagolható szőlészeti, borászati ismereteim miatt ezt a feladatot a magor Decanter érdemdús stábjára hárítom. Egy érdekes momentum a sok közül: „A kevésbé hatékony élesztőtörzsekhez való viszatérés mellett az ausztrál borászok kezdenek újra nyitott fa erjesztőkádakat használni. Mivel ezekből az alkohol szabadon elszökhet, az alkalmazásukkal a zárt tartályos erjesztéshez képest 1-1.5%-kal csökkenthető az alkohol.”

Kaliforniába bejön az elegancia

Az „in focus” rovatban a górcső alá ezúttal a Napa-völgy került. Mint tudjuk sok van a számlájukon (ha máshonnan nem, az előző cikkből, no és ne feledjük, megint verték a franciákat!), de a Decanter hipertárgyilagos gárdája kesztyűs kézzel bánik velük. Sőt, a górcsővezés kifejezetten a rokonszenves új jelenségekre irányul. Röviden: Kaliforniába bejön az elegancia. És egyre többen vélekednek úgy a túlérlelt kabernékről, mint Dennis Groth: „Ha az illata portóira emlékeztet és kóstolva szilvalekvárra, akkor hibás a bor.” (Hudöfákizdeniszgroth?) Privát dili, de nekem feltűnt, hogy a cikkben említett birtokok közül kettő teljesen biodinamikus (Grgich Hills, Viader), egy részben (Shafer Vineyards), egy pedig a bevezetésén munkálkodik (Joseph Phelps).

a talaj ősisége terén piacvezetők, hiszen az ő terroirjuk 1000 milla éves

Terjedelmes cikk foglalkozik a pinotage-kudarc után ismét lábra kapó fokföldiekkel. Egyre-másra jönnek az árban is izmos bordói küvék Dél-Afrikából, és a decanteres vizsgálóbizottság szerint a minőség igazolja az árat. A fokföldi gazdák szerint bordóiban bármelyik újvilági országot lenyomják, különösen Chilét (úgy látszik, ők a fő mumus). Az egyik aranyszájú fokföldi borász arról értekezik, hogy a talaj ősisége terén piacvezetők, hiszen az ő terroirjuk 1000 milla éves, még az első szuperkontinens idején alakult ki. Ergo, ők az igazi óvilág. (Még jó, hogy a borászkodást nem vezetik vissza a mitokondriális Éváig.) Mindenesetre ez a briliáns okfejtés jól mutatja az új dél-afrikai bormarketing csapásirányát: leválni az újvilágról. Fokföldön is bordói küvében akarnak leckét adni a világnak, és az autochton pinotage-nak ebben a játszmában már nem osztottak lapot. Az eredmény állítólag bíztató. Aki szavukon akarja fogni a fokföldi hencegőket, az vélhetően a Rustenberg John X Merriman-nel jár a legjobban (5 csillag).

A tesztrovatban az osztrák zöldveletelinik, illetve a chilei syrah/shirazok vizsgáznak. A Decanter-díjasok:
Frantz Hirtzberger, Spitzer Honivogl Smaragd, Wachau 2004
Rudi Pichler, Wösendorfer Hochrain Smaragd, Wachau 2004
Concha y Toro, Marqués de Casa Concha, 2004
Matetic, EQ 2005
Luis Felipe Edwards 2005
Valdivieso, Reserve, 2004.

Címkék: szemleszerű

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1612797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prés 2006.05.30. 14:39:01

Istenem Csitének meg AM-nek nem kell tréninget tartani, öntetszelgésből, IQ fitogatásból vagy self marketingből (magyarul : magamutogatás). Össze se lehet hasonlítani ezeket a cikkeket, mondjuk a Bob, vagy Albert Gazda keze által jegyzett írásokkal, amik történetesen tényleg a borral foglalkoznak, a borról való értekezés a céljuk, és nem az, hogy egy témán- legyen az akár a bor- keresztül magamról írjak, világrengető stílusommal, és rendhagyó intellektusommal ismertessem meg a gyanútlan olvasót. Sajnálom, de számomra ez a fajta stílus hatalmas pozőrség, ami ráadásul duplán szarul jön ki, a borok világában, mert bár szarul, és elcsépelten hangzik, igenis kell az alázat, és az elragadtatás. (de a borok, borászok, és nem önnön magunk itránt)

Egyjóakaró 2006.05.30. 19:58:39

Ez a cikk nem volt hozzád méltó AM! Ha már nincs mit írni, akkor felesleges egy amolyan lefikázom az egyik legnépszerűbb nemzetözi borszaklap legújabb számát cikket idegurítani! Na meg földtekénk talán két legismertebb borszakírójátt méltatlan szavakkal "okostojásfejűnek" és "éltes kéjencnek" kikiáltani nem borkedvelő úriemberhez méltó! Szerintem akkor inkább ne írjatok semmit. Az oldal olvasói valószínűleg meg tudják várni az igényesebb postok megjelenését.

Prés 2006.05.31. 12:20:30

Úgy tűnik kedves MA, hogy mások már arra se méltatják ezt az irományt, hogy kommenteljenek........ (ez húzósabb kritika, mint az enyém)

Johnsontiszteletes 2006.05.31. 13:08:41

Még a mániákus sajtólevelezők és egyéb garfománok is negálják ezt a "cikket". Présnek igaza van...

pollux 2006.05.31. 16:59:22

"elhanyagolható szőlészeti, borászati ismereteim miatt ezt a feladatot a magor Decanter érdemdús stábjára hárítom. "Kedves cikkíró. Én tagja vagyok a brit Decanter Clubnak. és úgy értem és érzem neked nem kellene ezt erőltetni.... mármint a kóstolást és sz szt követő fikázást ha nem értesz hozzá:)

pollux 2006.05.31. 16:59:24

"elhanyagolható szőlészeti, borászati ismereteim miatt ezt a feladatot a magor Decanter érdemdús stábjára hárítom. "Kedves cikkíró. Én tagja vagyok a brit Decanter Clubnak. és úgy értem és érzem neked nem kellene ezt erőltetni.... mármint a kóstolást és sz szt követő fikázást ha nem értesz hozzá:)

nemazAM 2006.05.31. 17:46:03

Pollux bakker, te sokkal nagyobb király vagy az AM-nél! Nosza, írjál valami jót/okosat. Ahogy ezt az öt sort elnézem, nem lesz az olyan egyszerű.

eperfagyi 2006.05.31. 18:36:35

Soha nem értettem, hogy akik nem bírják ezt a stílust, azok miért nem olvassák az összes többi borsajtó-terméket, ahol finoman, szalonképesen és szinte mindig dicsérőleg írnak. Másrészt, ha ti AM-t nagyképűnek, stb. gondoljátok, ám legyen, de illene figyelmesebben olvasni. A cikk nem fikázta a Decantert, és talán nem kellene a szerzőn pusztán azért meggyújtani a gatyát, mert szemlézett egy külföldi lapot. Egyébként is szinte ő az egyetlen, aki külföldi hírekkel szolgál. Engem ez is érdekel, de amikor meg olyan poszt van, ami nem, akkor odébb állok. Fölfogtam, hogy nem mindig nekem írnak.

achhhh 2006.05.31. 19:28:57

Én nem vagyok tagja a brit Decanter-klubnak. Párdon: Clubnak. Jajjjjjj. Megyek, felkötöm magam. Eperfagyi, igazad van. De honnan gyűlik ide ennyi faszkalap??? Ssssz. Szzzztttt.

laikus 2006.05.31. 19:46:32

Szerintem meg a Decanter egész jó kis újság. (mármint a magyar, mert csak az jut el hozzám)

sukial 2006.05.31. 21:52:27

Légy boldog vele...

Prés 2006.06.01. 08:19:43

Nem a kritikával meg a fikázással van a baj, hanem a tipikus nyegle szar cinikus tényalapot nélüköző stílussal, ami azért szarra se jó, mert ez az a sítlus amivel bármit és annak a fordítottját is le lehet fikázni! És azt körülbelül látom, hogy kiknek ír AM, és kiknek jön be ez a stílus lsd.: achhhh, hát igen nem is gondoltam másképp.

egy Decanter-olvasó 2006.06.01. 11:26:20

Présnek: ez a hozzászólásod milyen stílusban íródott? Olvastad a júniusi Decantert? Mit találtál félrevezetőnek AM lapszemléjében?

Maribor 2006.06.01. 12:54:16

Kedves AM, savanyú a szőlő? A cikk bevezető mondatait azért nem kellett volna... A stilus, általában a cikkeké még csak-csak, de a hozzászólások egyike másika tényleg szörnyű. Egyébiránt a DECANTER 2005-ben 595,- HUF ért megvásárolható volt - 2006-os árakat nem tudok - például egy echte hazai bormagazint előfizetni lehet 750,- HUF megvásárolni 990,- HUF áron. Ennyi pénzért nagyon kommersz borból se nagyon lehet sokat inni....Hogy egy másik pletyi-bormagazin 390 HUF-os árát ne is emlitsem.

Prés 2006.06.01. 13:34:50

"Michael Broadbent a kedélyes, éltes kéjenc","okostojásfejű és valóban bölcselkedésre hajlamos Andrew Jefford ","Nos, ki nem szarja le, tehetnénk föl a kérdést", "Nekem kurva savanyú ez a szőlő", "Hudöfákizdeniszgroth?" Mondtam én, hogy félrevezető??? Nem! Ha zavar az előző postom stílusa az érdekes, mert kb. olyan, mint MA cikke! Most akkor jó, hogy leírjuk, hogy szar és kurva, vagy nem jó neked kedves Decanter-olvasó?

Dr. Freud 2006.06.01. 14:35:12

Présnek: Te most bosszút állsz? Az óvodában rád szórta a homokot egy Alföldi nevű gyerek?

Postás Bácsi 2006.06.01. 14:38:46

Drága Maribor! Nem a magyar, hanem az angol Decanterről szól a cikk, és az kerül 3100 forintba.

2006.06.01. 18:20:28

Re: fikázoknak válasz. Nincsen semmi bajom AM mel vagy bárkivel itt/ott stb. hanem csak egyszerűen az angol decantert nem kell lefikázni, vagy a benne publikálokat. Sokkal magasabb szinten irnak, kostolnak stb. (sajnos) inkább tanulni kellene tőlük:)

pollux 2006.06.01. 18:22:22

achhhh-nak válasz. bekaphatod anyádba te kö***g.

decanter reklámújság 2006.06.01. 19:04:19

csakúgy mint a WS , csak a saját szájban érdemes hinni

castor 2006.06.01. 22:10:27

Szégyent hozol rám, testvérem. Aki a brit Decanter Club tagja, annak nem szabad ilyen csúnya szavakat használnia. Még kizárják a végén.

Prés 2006.06.02. 10:27:18

Azok akik nem értik miért kritizálom AM stílusát (vigyázat, gyengébbek kedvéért nem az MA stílusát, és nem az angol, vagy magyar vagy azeri Decantert), annak ajánlom figyelmébe a következő két postot, Bob és Albert Gazda produktumát. Aki ezt a hármat elovasva nem vél felfedezni stílusbeli, és hozzáálásbeli különbségeket, azok nyugottna értetlenkedjenek tovább. Halkan jegyzem meg, hogy ráadásul abszolút nem is értek egyet Bob írásával, de az akkor is jól megírt, szakmai cikk, tehát nem a véleményekkel van bajom,hanem a hozzáállással .....

egy Decanter-olvasó 2006.06.02. 15:06:23

Préstől idézet: "a tipikus nyegle szar cinikus tényalapot nélüköző stílussal, ami azért szarra se jó, mert ez az a sítlus amivel bármit és annak a fordítottját is le lehet fikázni!" "...stílusbeli, és hozzáálásbeli különbségeket, azok nyugottna..." Milyen stílust is kritizálsz te? Dr. Freudnak igaza lehet.

Prés 2006.06.06. 11:23:18

"Ha zavar az előző postom stílusa az érdekes, mert kb. olyan, mint MA cikke!" idézet, egy korábbi postomból Kérlek légy oly kedves, hogy figyelmesen elolvasod az összes korábbi postot! És a teljesebb megértéshez ajánlom az Így irtok ti! cimű Karinthy művet. ( de röviden: mások stílusát utánozza az író)

Banánhéj 2006.06.06. 16:42:55

Újabb stílusparódia? Vagy ez már Prés igazi énje? Szemelvény az igényesség bajnokának legfrissebb hozzászólásából: Prés | 2006.06.06. 14:47 Ja, és bocs de én anem éreztem Carrisimét mákosnak, sőt komoly bordeuxi mélyésgű anyagnak tűnt, sőt izgalmasabbnak a Garnd-nál) Szerintem!
süti beállítások módosítása