Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vylyan '04: csak a syrah!

2006.06.08. 07:45 - Húzós Tannin

Merlot-ból, franc-ból és syrah-ból áll a Vylyan felsőközéposztálya. 2003-ban elég jó sor volt ez, igaz, a syrah adott okott aggodalomra csatornás bűzével. Mit lehetett kihozni ezekből a fajtákból a jóval hűvösebb 2004-es évjáratban? Hát franc-ból nem sokat, a merlot-ból többet, a syrah-ból pedig a lokális maximumot vagy ahhoz közeli értéket.

Fölpörgött a Vylyan-téma errefelé: előbb a Decanter-trófeás 04-es pinot miatt, aztán Bob tárgyalta a 03-as Montenuovót meg a CS-t, én pedig a felső-középkategóriás sor 04-es évjáratán hámoztam át magam nemrég. Ez a felsőközép úgy jön ki a teljesen kaotikus, tizenegy (!) fajborból és három cuvée-ből, no meg vagy tucatnyi különböző áruházaknak és kereskedőknek készített "válogatásból" álló Vylyan-szortimentben, hogy a csúcs a Duennium nyilván (az a 2000-es évjáratnál tart a piacon), aztán vannak ezek a szebb, igényesebb ruhába (például viaszolt kapszulába) öltöztetett, többniyre 2-3-4000 forintért polcokra kerülő fajborok: cabernet franc, merlot, syrah. Már a 2003-as évjáratban is egyformán öltöztek, talán egyszerre is jöttek ki (bár ez is áttekinthetetlen a Vylyannál: ha megnézzük a Monarchia és a Veritas árlistáit, ott 1999-től 2004-ig találunk mindent).

Hűvös teszi a pinot-t

Mindegy. Lényeg a lényeg, túlestünk négy 04-es Vylyan-vörösön, a fent felsoroltakon kívül a Decanter-díjazott pinot-n is, erről volt is egy jelentős post itten, nagyszabású pinot-vedelésünkön harmadiknak futott be két St. Andi-pinot (a 03-as és a 02-es) mögött. Én nagyjából ötödik-hatodik helyre tennén az all time magyar pinot-mezőnyömben, mindenképp beférne elé a két St. Andin kívül még a 03-as Heimann, a 04-es Pannonhalma és egy Gál Labirintos is.

A 2004-es vörösökkel jó vigyázni, tudjuk, nem volt ez egyszerű év, sok súlyosan zöld borba futottunk már, de az emlegetett Vylyan-pinot is bizonyítja, hogy azért lehetett nagy bort csinálni ebben az évjáratban, ha valaki ráérzett éppen, jó, persze a burgundi fajtának talán jobban is esett ez a hűvösebb év, mint mondjuk a szubtrópusi 2003.

A Vylyan merlot-franc-syrah trióját azért is tanulságos végigkóstolni, mert jól lemérhető a soron, hogy egyes fajták miként vették a hűvösebb időt. És legalább ilyen tanulságos összemérni ezt a hármast a 03-as merlot-val, franc-nal és syrah-val.

A 2003-as elitévfolyam

2003-ban a Vylan Merlot nagyon korrekt, szép kis bor volt, a Pannon Bormustár csúcsdarabjai közé is beválasztották, mi 5-6 pont környékén gondoltuk besorolni tízes skálánkon, aztán a franc egyenesen klasszis volt 2003-ból (sőt, még mindig az): 6 pont felé és tovább, a 03-as syrah pedig, khm, nehéz eset. Extraklasszisnak indult, de már tavaly ősz körül átvette benne az uralmat egy zavaró csatornás-túlanimális illat, amivel képtelen voltam mit kezdeni. Tönkretette a bort nekem, na. Volt egy-két szerencsésebb palack, amelyben nem volt ennyire erős, de még azok sem tetszettek igazán már november környékén. Hiába volt vastag, hiába volt erős, ez a túláztatottas vagy milyen fülledtség és büdösség tönkretett mindent. (Állítólag túl fiatal még a szőlő, friss telepítés, és ez szétesésre hajlamosítja a bort.)

A 04-es Vylyanokban nem túl meglepő módon nyomát is alig találni a 03-as mediterrán fülledtségnek, sőt. Vékonyabb, savhangsúlyosabb borok ezek, illatban is frissebbek, többnyire gyümölcsösebbek.

Parfüm és csatorna

A merlot rendes bornak tűnik, legalábbis elhiszi róla az ember, hogy rokona a 03-as merlotnak. Kicsit édeskés, kicsit parfümös illat kevés füsttel, túlérett szederrel, birsalmával, de bújkál benne a klasszikus Vylyan-féle csatornaszag is. Elegánsnak tűnik első próbára, vörösborhoz és villányihoz képest pláne magas savak, jó arányokkal, tannin minimális, kis édesség. Szikár bor, de van benne harmónia. Hosszabb levegőztetés és próbálgatás után utóízben előtűnik egy zavaró zöldesség. Ez nem kéne. De megérdemel négy-öt pontot talán.

Zöld az isten

A 04-es francban pedig már más sincs, mint ez a zavaró zöld. Az illattal még nincs baj: borsok, menták, vaníliák, talán egy apró zöldség illatban is érezhető, de nem zavaró még. A korty: soványmalac-vágtában szaladnak előre a savak, utol sem tudja érni a bor, nincsen szélesség, méltóság, csak a középen, ádázul húzó sav, és még a végére egy kis száraz tannin. És lecsengésben már dől a zöld, csupa éretlen gyümölcs (meggy?). Max hármas, és mars a helyedre!

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club

A 2004-es Vylyan Syrah (Mandolás-dűlő) az egyetlen a sorból, amely szerintem veri a 2003-as elődjét. Meglepő módon, mert ugye a syrah nem az a kifejezett hűvöskedvelő fajta, bár nem is hiperérzékeny H. Bóna Mártára. Az a globális megfigyelés, miszerint a syrah hűvösebb termőterületeken nem annyira a gyümölcsös karaktert, hanem inkább a fűszerest hozza, gyönyörűen igazolódik itten: rengeteg őrölt bors, kevesebb rózsabors, még kevesebb fahéj illatban. Miután az ember elolvassa a hátcímkéről, hogy grapefruitot is kell érezni, hát rögtön elkezd grapefruitot is érezni. (Ezt a citrusos-egzotikus illat- és ízjegyet narancshéjként azonosítottam címkeolvasás előtt.) Kellemesen forraltboros illat tehát. Az ízképet itt is a savak vezetik. Vakon biztosan nem villányinak gondolnám ezt a bort, hanem soproninak inkább. A bors ízben is markáns marad, kevés málna van még mellette, bár nem a gyümölcs, hanem a fűszeresség dominálja az ízt. Friss és harmonikus, van benne lendület, de nem száll el. Eleganciája és izgalmas fűszerei miatt magabiztos hat ponttal veri a 04-es Vylyan-mezőnyt, és a 2003-as testvért is.

Címkék: kóstolás

21 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr112790

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic para obtener más información 2017.10.23. 05:09:10

Ez a csávó is el akar venni! - Csajok és Pasik Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prés 2006.06.08. 08:18:31

Könyörgöm mondjuk ki bátran, hogy Brettanomyces!!

gyöngékmintaharmat 2006.06.08. 08:32:56

Tannin tőlem aztán adhat 9, vagy akár 10 pontot is ezekre a "szép borokra" és akkor sem innám meg egyiket sem...

malbex 2006.06.08. 08:36:02

Kimondhatjuk eppen, de peldaul a 2003-as teteleikben nagysagrenddel kevesebb animalitas volt mint az az elottiekben. Lehet hogy arrafele is valtoznak a dolgok. Vagy a modszerek.

kérdezd Csitét 2006.06.08. 10:02:12

Öreg! Akkor a pinójukat a sokadik helyre tegyed, mivel a felsoroltakat a Buttler 03,04-es pinók simán verték.

tretep 2006.06.08. 10:42:54

Malbex! Minden lehet, de ez a Brettanomyces egy elég szívós mikróba. Csak azért, mert lecseréljük a fahordókat, (leginkább ebben él-virul), még nem tűnik el, és egy-két éven belül ismét "tombol" mindenhol. Aki teljesen ki akarja űzni a pincéjéből, az leginkább kösse fel a gatyáját, mielőtt változtat "dolgokon, módszereken".

2006.06.08. 11:02:35

nemááááááár

tretep 2006.06.08. 11:14:42

De, bizony! Nesze neked anomalitás!

Prés 2006.06.08. 12:11:13

tretep-nek- nagyon igaza van! A helyzet a Brett-el az, hogy atudomány mai állása szerint csak olyan eljárásokkal lehet kinyírni, ami tönkre teszi a bort, valamint kinyírja a pince egész flóráját. Amit lehet és kell csinálni, és nem tudom de valószínű ezt csinálják a V-nél is 03-óta, az az, hogy a cuvéet még érlelés előtt összeöntik, gyakorlatilag egy fertőzött borral az egész mennyiséget megfertőzik, metrt a Brettnek van egy fel és egy lefutása. Így ha tudják irányítani, akkor megvárják, míg kitombolja magát, és csak ha már lecsökkent a számuk, akkor palackoznak, így elkerülendő, hogy a palackba induljon be az élesztő.

Prés 2006.06.08. 12:14:17

egyébként nagy valószínűséggel a Bourdeuxi boroknak is ez adja, a messzeföldön híres csatornás- animális illatvilágot, amit most már Californiában sokan utánoznak, és játszanak a Brettel. Elég nagy viták dúlnak odaát, hogy ez most kívánatos és kifinomult dolog, vagy egyszerűen csak borhiba.

hm... 2006.06.08. 12:17:14

Én meg úgy tudtam, hogy a Brettanomyces fajok érzékenyek a kénessavra...

XXXL 2006.06.08. 13:04:22

Könyörgöm, valaki világosítson már fel, hogy mi van ezzel a Brettanomyces fertőzéssel! Dobjuk ki a hordókat, kádakat és irány az acél? Azért én még várnék kicsit, mert már annyi mindent eltemettünk (pl. parafa stb.) és mégis mozog a föld...

lacibor 2006.06.08. 14:48:15

Még ne! Lásd: hm...

Könyörgöm akasszuk fel! 2006.06.08. 15:24:25

Prés 2006.06.08. 16:17:54

hm..nek igaza van, a következőkkel lehet harcolni: PH érték csökkentése, SO2 (kénnessav), érlelés hőmérsékletének csökentése, hordó elhagyása, és steril szűrés. Egy erős Brettes fertőzöttség esetén ezeket radikálisan kell alkalmazni, hogy sikeresek legyenek és ezek közül is csak a steril szűrés az ami nagy valószínűséggel végleg megoldja a problémát. Na jó, de ezek mind a borminőség rovására mennek. Az enyhébb fertőtöttség esetén lehet játszani a elszaporodási görbéjükkel.

béla 2006.06.08. 17:01:24

idén a 04-es merlot is beválasztották a Pannon Bormustár csúcsborai közé

Mármint kiknek? 2006.06.08. 23:05:58

Csak az látszik, hogy a bor olyan amilyennek itt olvassuk, vagy olyan amilyennek a Bormustrán látták, vagy hol ilyen hol olyan. Miért feltétlenül a Bormustrások tévedtek?

Hága Balázs 2006.06.10. 10:59:59

Amiben egyet értek Húzós Úrral, az a Syrah '04. jellemzése. Mindenkinél van, hogy a normálisnak mondottnál is morcosabb passzban van. Szerintem most ebbe szaladt bele az Úriember. A '03-as sort csak az hasonlítsa össze a '04-essel, aki tényleg szakmai alapon szokott bort kóstolni, különben esélyes hogy Húzós Úr szavaira fognak headbangelni vadul. A különbségeket 2 évjárat között nem csak a meteorológia szabhatja meg, mint tudható-utánajárható. Próbáljuk meg azonos évjáratokból vakon összekóstolni ezt a sort különböző pincékből, és azt a pontozólapot tegyük ki ide közszemlére. Húzós Úr Pinot sorával valamelyest egyet értek (persze minden termelőnek más a stílusa) a résztvevők összetétele alapján, de nem tudom ugyanezt elmondani a rangsorról. Mindannyian különbözőek vagyunk, és ez a kóstolásnál is megmutatkozik aszonnyák. Mindenkinek esélyt kell adni, mindent meg kell kóstolni. Nem akarom a Vylyan Pincészetet egekbe emelni, de most oda kellett állnom a borászat egyik H.Bóna Mártája mögé.... P.S.: mindennek van hibája, mindez szubjektivitás kérdése. Adjunk esélyt ezeknek a boroknak egy év múlva is. Izgatottan várom....

lacibor 2006.06.10. 13:32:35

Prés-nek igaza van. Meg tisztító-, és fertőtlenítőszer. Meg seprő, lapát, meszelő.

2006.06.29. 08:52:03

egyszer kezdjetek el forralni egy palack vylyan vörösbort és nézzétek meg, hogy mi marad a végén az edényben!!!

Tullius 2006.07.06. 09:44:04

A palack?
süti beállítások módosítása