Nem érdektelen okoskodás az ABCNewson: vajon mi lesz az egyébként is elég forró éghajlatra települt, az utóbbi három évtizedben dinamikusan fejlődő amerikai borászattal, ha bekeményít a globális fölmelegedés? Az Államok tudományos akadémiája szerint jó eséllyel szopóágra kerül a kaliforniai borászkodás, ami manapság egy év alatt 16,5 milliárd dollárt (pont a magyar nemzeti össztermék tizede) hoz a konyhára.
Természetesen minálunk is erősen kutat az Akadémia, hogy ugyan mi lesz, ha egy-két évtizeden belül megemelkedik néhány fokkal az évi középhőmérséklet, vagy még az is lehet, hogy csökken, a franc sem érti ezeket a bonyolult éghajlati kavarásokat, a lényeg a lényeg: a hiperérzékeny szőlőtermesztésben biztosan drámai változások lesznek. Ha melegszünk, akkor vörösborilag még jobb helyzetbe is kerülhetünk, viszont akkor mi lesz Tokajjal? Szóval van itthon is aggódnivaló bőven.
Utolsó kommentek