Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Helesfai újrakezdők

2006.07.27. 11:06 - csite

Szinte minden említésre méltót megírtam már a Lisicza-pincéről nemrég, mégis megérdemlik, hogy újra sorok töltődjenek le a böngészőkbe róluk. Kábé egy hete jártam náluk Helesfán, amely nem szerepelt előtte a boros térképemen, még ha tudtam is, hogy a közeli Mozsgón az Ebner-művek zakatolnak.

A falucska nagyjából a Pécs-Szigetvár felezőtengelyen helyezkedik el, a Délnyugati-Mecsekként definiálható helyen. Egykor nagy borok szülőföldje volt a táj, a monda szerint még Vörösmarty is betért ide, hogy kóstolhassa a híres nedűt. A XIX. század végén, a XX. század elején a Nádassyak jeleskedtek itt termelt fehérboraikkal, amivel nemzetközi érmeket is sikerült szerezniük.

A tőketerhelésnél jelenleg az 1 tőke = 1 palack képlet érvényesül

A Lisicza-birtok sem új keletű hóbort, a XX. század elején már jelentős termelőnek számított a család a vidéken. Örömmel hallottam, hogy rajtuk kívül is akad még pár próbálkozó, akik szeretnének aktívan részt venni a falu egykori jó hírnevének feltámasztásában. A felújított – 1900-as évek eleji –, berendezett pince és a még nem teljesen kész pinceház a falu fölötti egyik dombocska tetején bújik meg, közvetlenül a 2,5 hektáros kék szőlős terület mellett. A szemközti buckán fehér fajták vannak 12 hektáron, emellett még Pécsen is van kisebb területük.

A klimatikus adottságok jók, a kitettség remek, a széles (MTZ-barát) sorköz kicsit szellős, de hát ez van. A tőketerhelésnél jelenleg az 1 tőke = 1 palack képlet érvényesül. A talaj mélysárgás lösz, néhol triászkori mészkő színezi. A feldolgozást zúzó-bogyózó berendezés és modernnek nem nevezhető lapprés segíti. A lékezelés az acéltartályos parkra épül, habár már vannak fahordóban is borok (vörös küvé). A későbbiekben remélhetőleg fehérek is helyet kaphatnak a dongák között.

A fiatal Lisicza Sándor lelkes, gondolatai sokfelé szárnyalnak. Áldozatos munkájának eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első olyan évben, amikor a piaci megjelenés mellett döntöttek, két jelentős kereskedő is lecsapott boraikra. A borok többsége nagyon letisztult, minden hibától mentes, karakteres. Egyedüli kritikai észrevétel: kissé zárkózottak, idő kell, amíg felöltöznek és teljes pompájukban állnak elénk. Ezen segíthetne talán a fában történő mikrooxidáció.

Az első olyan évben, amikor a piaci megjelenés mellett döntöttek, két jelentős kereskedő is lecsapott boraikra

A következő tételeket sikerült közösen megkóstolnunk a pincénél:
Sauvignon Blanc 2005: elsőre az itthon klasszikusnak tekintett savanykás, füves illatok jönnek, idővel már érettebb gyümölcsre utaló szamóca, eper is bevillan halványan. Ízében is a szénás vonal uralkodik, kevéske ribizlivel, citrussal vegyülve, savai élénkek, kerekek, hosszú a lecsengése.
Cserszegi Fűszeres 2005: vad, kesernyés, fűszeres illat. Zamatos, tartalmas bor, szép kesernyével.
Cirfandli 2004: virágos, petrolos illat, kicsi tejesség. Ízben is hasonló, komoly extraktérzettel, sűrű szövéssel. Kicsit zöld a kesernyésség a végén, de szerencsére nem erősen.
Cirfandli 2003 (édes): az az évi jégkár folyományaként alig volt fürt a tőkéken, de azok jó évet csíptek meg. Friss aszúra emlékeztetően nyit, később sárgabarack, viaszosság, kamillavirág. Ízében is gyümölcsös, szárított virágos, kesernyésséggel, kicsit talán kevés savval – de mindenképpen igazi csoda.
Pécsi Küvé 2004-2005 (hordóminta): kezdésnek a hordó vaníliás, kávés jellege uralkodik, ezután meggyes, málnás illatok jönnek. Ízben friss gyümölcsösség, közepes, sima tannin, némi nyersességgel, kellemes lecsengéssel.

Címkék: helyszíni szemle

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4912758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2006.07.27. 11:14:22

"a széles (MTZ-barát) sorköz kicsit szellős, de hát ez van." Ez miért baj?

Nfreeman 2006.07.27. 11:50:50

Nem az a baj, hogy szellős, hanem, hogy ritka. (kevés tő/ha) A küvé miből áll?

No more csite! 2006.07.27. 12:44:10

Nem segítetted egy-két tanáccsal Lisiczát, hogy mivel tudná jobban kihozni a terroárt?

jabba baba 2006.07.27. 15:14:49

lepattan a kritika

lacibor 2006.07.27. 15:52:55

Ha 2m a tőtávolság, akkor tényleg ritka.:-) Talán rá kéne hagyni a gazdára. Van a családban aki már több mint 40 éve foglalkozik szőlővel. A küvé vörös,mert Pécsi, meg mert 2004-2005(?)

Még Csite Még! 2006.07.27. 16:56:28

Még azt is megtudtuk hogy lappréssel dolgoznak, most akkor miért bántjátok szegény csitét olyanokkal, hogy 2004-2005 meg, hogy milyen szőlőből van a küvé. A lényeg hogy mi préselte és hogy MTZ permetezte, nem az hogy mi van a borban! Ti gonoszak, mindig csak a rosszindulat..

kezdő 2006.07.27. 20:58:43

hol lehet megvenni a boraikat?

csite 2006.07.27. 21:09:11

A vörös küvé Portugiser, Kékfrankos, Cabernet Franc, és Sauvignon-ból áll össze. Azért pécsi a borok elnevezése, mert összefogott sok termelő, hogy a régiót erősítsék, ne saját településük nevét. A széles sorköz nem baj, csak nem ideális, és arra akartam felhívni a figyelmet, hogy sok helyen kiszolgáltatottak a termelők az ültetés módjával, mert "nem tudnak" beszerezni keskeny nyomtávú gépesítést. A boraikat pl. gásasrátrob és a kcawz forgalmazza, de több kisebb vinotékában is fellelhetőek.

Lávlicsite 2006.07.27. 22:15:09

Ki a picsát érdekli az MTZ szélessor? A termesztés többi eleme+ borászat a lényeg. Csite tanulj még!

2006.07.27. 22:29:21

Ez a teleregény azé van, hogy a csőcselék tomboljon?

egypécsi 2006.07.28. 04:30:37

Azért pécsi, mert az egész borvidéket így hívják, Szigetvártól Dunaszekcsőig(más tészta, hogy összefogásról van-e szó vagy inkább Pécs kiterjesztett hegemóniájáról, hagyjuk...) és még egy kis kukacoskodás: nem Pécsen, hanem Pécsett.

de tényleg kapjunk már magunkhoz 2006.07.28. 09:37:02

"A boraikat pl. gásasrátrob és a kcawz forgalmazza" ez poén akart lenni, vagy ájtatos manó módjára nem akarsz reklámozni egy "non profit" site-on. már amennyire non profit. mindkét esetben nagy hülyeség.

Jabba pécsett járt... 2006.07.28. 09:37:32

ott még beengedik, kommenista fellegvár 2006.07.28. 09:42:59

Jabba 2006.07.28. 09:53:32

Jabba burkoltreklámozó melléküzemágban.

Defter 2006.07.28. 10:03:20

csite: A Pécs-Szigetvár felezőtengely mit felez? A Mecseket? Vagy a borvidéket? A DNY-Mecsek pedig nem egy hely, hanem legfeljebb terület. Ejnye :) Nem akarok túl kukacos lenni, a többit nem írom le. Mégiscsak el kellett volna.... Amúgy szerintem jó, hogy nem egyencikk, hanem olyan dolgokról is szó került, amik nem szokványosak. A borokkal viszont kicsit szeszélyesen bántál, némelyikkel mostohán szűkszavúan. Vajon miért?

Defter! 2006.07.28. 10:08:31

mi az ami nem szokványos ebben?

Defter 2006.07.28. 10:30:35

A látásmód és az apró részletek. Amikbe más belekötött. A szokásos terület-tőke-pince-bor vonal mellékágai. Ahogy az is jó, ha valaki kis történetben írja le a kóstolását. Változatosság. Itt más kiegészítő infok is megjelentek, ami nekem bejön. csite amúgy alapvetően azt hozta, amit mindenki várt tőle, nem? Amibe bele lehet kötni. Az szokványos, a kritikái is. De velem sem kell egyetérteni.

Jabba kicsiszínesei éltetik a világot! 2006.07.28. 10:38:15

látásmódra példákat , kösz 2006.07.28. 11:27:07

nehogymár 2006.07.28. 13:55:51

hogyne számítana a tőkesűrűség! Persze van, ami még fontosabb, de ez is számít!

lacibor 2006.07.28. 18:10:40

-Ja! Mert az 1x1=1 meg a 10x0,1=1, de micsoda különbség.

chef 2006.07.28. 21:46:59

Mutasson már valaki 1kg/tőke terhelésű szőlőt mert én még nemláttam ilyet pedig nagyon sok szőlőben jártam az utóbbi időben.

Paranoid Borkorcsolya 2006.07.28. 21:49:18

Azt gondolom, hogy Csite gyalázása méltó folytatása bizonyos óvodai szokásoknak. Nekem - minen hibája ellenére - Csite már sokkal szimpatikusabb, mint a fent említett nagycsoportosok.

2006.07.29. 16:11:32

chef: nem sok szőlőben kell járni, hanem abban ahol ilyen található. Próbálkozz Egerben, Tokajban, meg 1-2 elhivatott borásznál egyéb területeken.

lacibor 2006.07.29. 16:19:33

-Meg tudná-e valaki becsülni, hogy 100.000 ha-ban mennyi ilyen van?

hol van 100.000 ha? talán 60 2006.07.29. 16:59:29

chef 2006.07.29. 19:56:24

Nem igazán hiszek az elhivatottságban,mert elég sok veszélyt rejt magában, inkább a 2-2,5 kg termésátlagban.Egyébként Lacibor felvetése érdekes,magam is kíváncsi lennék egy ilyen számadatra.

lacibor 2006.07.29. 20:30:25

-A KSH szerint 2003-ban hozzávetőleg 93.000ha. Jó, velem lehet alkudni. Akkor mennyi?

demeterfan 2006.07.29. 20:55:27

szerintem 1-2% lehet a területek arányában az, ahol nagyon visszafogott a termésmennyiség

KSH my ass 2006.07.29. 21:12:23

azé felszállnék egy műholdra, megcsekkolni hány ha szőlőt találunk. 59. a jó nők ugyse a nonameket szopják.

2006.07.29. 21:14:49

Német.O. 2005 átlagtermése 96,7 hl / ha, M.O. 42hl/ ha...

na ez hogy jött ki? 2006.07.29. 21:19:27

lacibor 2006.07.31. 09:41:28

-Na ebből mi jöhet ki? "prognosztizált és végleges szőlőtermés közötti eltérést az is okozhatja, hogy a HNT-nél a rendelkezésükre álló adatok alapján 82 ezer hektár szőlőültetvény-területtel számolnak, szemben a KSH által nyilvántartott 93 ezer hektárral."

nem ebből laci hanem hogyan? 2006.07.31. 11:49:35

1% 2006.07.31. 14:47:11

Valóban, szerintem is jó ha az összes ültetvény 1%-án művelik a szőlőt 0,5-1,5 kg közötti terheléssel. Mi következik ebből? Jó, ha a piacon lévő hazai borok kb 0,2%-a célozza meg a lehető legjobb, valóban különleges minőséget. (0,2 mert átlagban kb negyede-ötöde a termésmennyiség). A többi wannabe-sztárocska

lacibor 2006.07.31. 16:57:43

-Na ebből ez jött ki. Hogyan? Számolással.

nincs 82 e ha árutermőszőlő 2006.07.31. 18:00:08

fsail 2006.08.01. 12:21:12

nemtud valaki helesfán eladó szőlőt??? nagytótfalusit(kisharsányszomszéd) arra cserélnék mer úgyis utálom a villányiakat.meg noname borvidékről kell kitörni...mint az ebner. meg esetleg a lisicza mester. az öreg lisicza egyébként a pécsi kutatónál volt nagy szaki. asszem ő volt az átoltó bajnok.

anti VZS 2006.08.01. 16:01:04

én is utálom a villányiakat de én nem akarok Helesfán venni szőlőt. Ki a VZS-ből!

Fsailnak 2006.08.02. 01:24:55

Szőlőt nem tudok...Ebner tényleg jól kitört...:D tannincsereberemester:D pff,igyál sokat tőle :D az egészségedre....

federer 2006.08.02. 23:39:47

Ebner? Már felhagyott a borkészítéssel, most almalét készít!

fsail 2006.08.03. 16:04:25

azt eddig is készített. meg olívaolajat. De meséjjetek róla mit hamisíít. És ezt honnan szeditek? Nem mondom h nem igaz de honna találtok kiilyeneket? Télleg kiváncsi volnék. Egyébként én még sohanem kóstoltam.

fsailnak 2006.08.03. 16:45:53

Fsail,idézek neked a 2006os Borkalauzból: "A rossz tannint(elsősorban a szőlőmagból származót)kiveszi a borból,és helyette természetes,tölgyfából származó barátságosabb cserzőanyagot tesz bele." Nah,hát így.::DD Viszont nem titkolja..D

2006.08.04. 13:13:13

Azért az üvegre nem írja rá....D

fsail 2006.08.04. 18:22:01

2006.08.03. 16:45 --nek Köszi az infót. Télleg lövésem nem volt róla.Akkor most énis köcsögnek tartom:) De téleg .A természet az természet. Ne akarjauk átba...ni. Legyen olyan amilyen úgy lenni tud. A borkalauzzal meg má a tököm tele vaan. Elvből nem olvasom a borsznob rohálydokit.

jujjj 2006.08.06. 21:10:37

A doki még hagyján, az má' nem sok vizet zavar. De az asszony... Az nem piskóta! A tükörben még saját magának sem köszön!
süti beállítások módosítása