Összegyűjtöttünk tizenhat furmintot, Hegyaljáról, Somlóról, és összekóstoltuk őket vakon jól. Mint ilyenkor mindig, jöttek a meglepetések csűstül. Szepsy István három bora közül kettő a vert mezőnyben zárt, és csak az kapaszkodott dobogóra, a 2004-es Lapis, amelyet egyébként a mester nem is volt hajlandó forgalomba hozni. Van győztes is: a Füleky Pince 2004-ese – ezt értelemszerűen a Bodóvá lett Bott Judit készítette még, aki azóta családi kispincét igazgat. Kiemelkedőnek találtuk még az Oremus 2003-asának teljesítményét, és dicsérhetőnek Györgykovács Imre, a Béres Szőlőbirtok, a Tokajicum és a Dobogó borait. Noha terjedelmes volt a mezőny, tudjuk, hogy teljes nem lehetett. Ezzel együtt bebizonyosodni látszik, hogy a furmint nem évtizedes érlelésre való fajta.
Györgykovács Imre Somlói Furmint 2003
Kicsit matt szín, virágos, marcipános, ásványos illat, a háttérben halvány animalitás. Ízben hársos beütések, diósság, alkohol. Meleg, érett karakterű bor. Menet közben egyre jobb lesz, gazdagszik, utóíze szépen gyümölcsös, a szárazpróbája kitűnő. Nekem nagyon tetszett, a többieknek kevésbé.
Albert gazda: 6 pont
Bob: 5 pont
Csite: 4 pont
Húzós Tannin: 4 pont
Tokajicum Tokaji Furmint 2005
Halványsárga, tükrös. Finom, gazdag, növényes-virágos illat nálam, zöldes, diós, reszelt almás másnál. Továbbá őszibarack, füst és fű. Üde és fiatal, mégis ígér valami vastagságot. Ízben egres, nyersesség, de van benne erő, igaz, a sav tapadós. Közepesen hosszú lecsengés, savanyúcukorral. Nem túl bonyolult.
Ag: 5 p.
B: 4 p.
Cs: 4 p.
HT: 4 p.
Királyudvar Lapis Furmint 2004
Sárga – mondjuk inkább úgy, hogy érett. Sárgabarack, narancs – Lapis-illat, jegyezte fel Csite –, erős pörköléses jegyek, mandula, birsalma. Ízben egyben van, komplex, összeállt bor. Avagy: jó testű, telt, gazdag, sok gyümölccsel, mineralitással, üveggyöngyös kerekségű savval. Utóíze pirított napraforgómag, miszerint szotyi, borsodiaknak makuka. Bobnál az este bora.
Ag: 7 p.
B: 6 p.
Cs: 7 p.
HT: 5 p.
Gundel Tokaji Furmint 2004
Tompán halványsárga szín, ászkolt, marcipános, diós, bőrös, gyógyszeres illat. Ízben üres, tompa, szétáll, harmóniahiányos. A savak mind elmúltak már. Rövid ital, villámgyorsan véget ér. Oldszkúl.
Ag: 3 p.
B: 3 p.
Cs: 3 p.
HT: 3 p.
Disznókő Tokaji Furmint 2004
Zöldes szín, nagyon intenzív illat, egressel, savanykával, többek szerint kénhidrogénnel, vegyszerrel. Háttérben dió, mandula, animalitás, elbújva birsalma. Telt, magas ízkép, némi szénsavasság, lecsengésében mandulás kesernye. Csite és HT szerint gond lehetett a palackkal. Szerintem vagy rendbe jön, vagy nem. Bob szerint nem rossz ez, de nem is túl jó.
Ag: 4 p.
B: 4 p.
Cs: 2 p.
HT: 3 p.
Királyudvar Úrágya Furmint 2002
Szép szín, büdös illat, üres íz. Másként: kénes, csúnya illattal nyit, kiszellőzve lépesmézes, kevés mineráliával, Ízben jó szerkezetű, de lustul, fárad. Mézes karaktere tartja életben. HT: szellőzéssel mélyül, egzotikus, gazdag fűszerességet mutat, de nem elég izmos már. Utólag állapítottam meg én: jobb, mint amilyennek egy évvel ezelőtt bontott palackja mutatta, és nem is annyira édes.
Ag: 5 p.
B: 4 p.
Cs: 3 p.
HT: 4 p.
Oremus Mandolás Furmint 2001
Kár volt beválogatni a Mandolás leggyengébb évjáratát. A színe szép, de illatában fura módon csak a kén érződik. Ófurmintra emlékeztető matéria, megjárhatta a hadak útját. Szétesett, szúrós, gyümölcsmentes.
Ag: 2 p.
B: 2 p.
Cs: 1 p.
HT: 2 p.
Füleky Tokaji Furmint 2004
Tükrösen aranysárga szín, gyönyörű illatokkal. Gazdag, gyümölcsös, füstös, furmintos, gyógynövényes, mentás. Ízben nagyon szép, magas és harmonikus, tiszta és arányos, tartalmas és élénk. Tökéletes test, virgonc savak, kilométeres lecsengés, rengeteg elegancia. Remek bor. Összesítésben első.
Ag: 8 p.
B: 6 p.
Cs: 7 p.
HT: 5 p.
Dobogó Tokaji Furmint 2004
Minerális, körtés, hűvös illat, akácvirággal, fával. Szellőzéssel sokat nyílik, később eltűnik kissé. Szerkezetileg megosztó: szerintem kimondottan testes, Bob azt írta, arányos és körbecsiszolt, Csite úgy látta, kicsit nyers és nagyon szikár, HT jelentős savkészletet észrevételezett.
Ag: 5 p.
B: 4 p.
Cs: 3 p.
HT: 4 p.
Árvay Hétfürtös Furmint 2002
Egy lakonikus jegyzet: kenyeres pajtás. Bővebben: sárga, likőrös illattal, öreg szamorodni jellegével. Avagy: szanaszéjjel oxidált, zölddiós, élesztőhártyás illat, oldszkúl büntetőfurmint.
Ag: 2 p.
B: 1 p.
Cs: 1 p.
HT: 2 p.
Szepsy Szent Tamás Furmint 2003
A nagy koppanás, csak azt nem tudni, a boré-e, vagy a mienk. Nálam: fiatal, zöldes szín, picit tisztátalan, de élénk, minerális illat, komoly test, jó szerkezet. Szépen nyílik, a vége árnyalatnyit bizonytalan. Bob: zöldfűszeres, egzotikus, zölddiós illat, az oxidáció halvány jeleivel, ízben is szúrós, kesernyés, kovás, az alkohol kilóg. Sok hordós jegy, rendben van éppen, de nem tetszik túlzottan. HT: erősen oxidált, de az alapanyag erőssége átjön, indiai fűszeres illat, határozott hordó, kovás ásványosság, "ami miatt Úrágyára gondoltam". Savai már mattulnak, kár, hogy fárad. Csite: joghurtos, minerális érettség, húsleveskocka. Ízben jó szerkezet, minerália és diszharmónia. Csite szerint baj volt a palackkal, utóbb másutt megint megkóstolta, és legalább 8 pontra teljesített a bor.
Ag: 6 p.
B: 5 p.
Cs: 3 p.
HT: 4 p.
Béres Lőcse Furmint 2003
Mélyülő aranysárga, édes, ánizsos, földes, füstös illatok. Kissé megöregedett már, szétfelé csúszik, ízben buja, minerális, vastag, vergődik, de még tartja magát. Hosszú.
Ag: 5 p.
B: 5 p.
Cs: 6 p.
HT: 3 p.
Csordás-Fodor Somlói Furmint 2003
Szép szín, likőrös, minerális, birses, virágos, almás, vaníliás, citrusos illat, plusz oxidáció és petrolosság. Ízben kissé megfáradt ez is, rövid és üreske, szúrós is valamelyest. Egyszerű bor.
Ag: 3 p.
B: 3 p.
Cs: 3 p.
HT: 3 p.
Oremus Mandolás Furmint 2003
Nagyon szép, tiszta látványra és illatra is, cukorkás-mézes-füstös, birs, némi fa és ásványok. Lehetne picit komplexebb, ízben tömör, húsos, arányos, sűrű. Finom, jó szerkezetű, igen-igen jó inni, nem jó kiköpni. Hűvös, acélos, feszes, a fa néha erősnek tűnik, de feltétlenül a mezőny egyik legjobbja.
Ag: 6 p.
B: 5 p.
Cs: 6 p.
HT: 5 p.
Hétszőlő Tokaji Furmint 2004
Zöldes szín, dió, zölddió, kis floralitás, birsalma, földes jegyek. Zöld körtés, friss érzet. A sav tapadós, ennek ellenére tartalmas bor. A legkevésbé sem mondhatni, hogy vastag és komplex lenne, öszességében szimpla.
Ag: 4 p.
B: 3 p.
Cs: 5 p.
HT: 4 p.
Chateau Megyer Tokaji Furmint 2004
Elképesztően illatos, de nem úgy, ahogyan egy furmintot el szoktunk képzelni. Inkább tramini, muskotály vagy irsai olivér. HT kérdései: valaki összekeverte a fajélesztőket? Vagy palackozásnál a tartályokat? Bob rezüméje: pályatévesztés! Ezzel együtt jól iható, gyümölcsös búcsúval, avagy: ízben ropogós savak, élénkség, acélosság.
Ag: 4 p.
B: 4 p.
Cs: 4 p.
HT: 3 p.
Utolsó kommentek