Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Agrárvonal

2006.08.15. 12:13 - Albert gazda

Szénás-füves olaszrizling tartózkodott a poharamban a Neszmély–Szöllősi Pincétől. A rezeda és a mandula sztrájkolt, a bor maga ellenben ezek híján is kívánatosnak mutatkozott. Ismerje meg ön is a teltkarcsúan reduktív iskolát. Hiperbor a mindennapokra.

Szöllősi Mihály azok egyike, akik a nyugdíjhoz egészen közel döntöttek a privát borászkodás mellett. Azazhogy a világéletében agrárvonalon kavaró férfiúnak saját állítása szerint bora mindig is volt, de kereskedelmileg értékelhető mennyisége nem. A nagyságrendi váltás alig több mint fél évtizede következett be, és ez mindjárt jelentékenynek bizonyult. Előbb megszerezték geróf Zichy Miklós egykori pincéjét Neszmélyen – amelyet utóbb a kocsi téesz használt érlelésre, még utóbb meg senki nem használta semmire, csak rohadtak ott a grandióz ászokhordók szétfele –, és összejött kilencven hektár szőlő, részben a Hilltopról elhíresült borvidéken, részben pedig Pannonhalmán és Sopronban.

Szöllősiék valamit bizonyára jól csinálnak, hiszen az ezredforduló környékén, tehát a magyar borászat rendszerváltásának kezdetéhez képest csaknem tízéves spéttel indult pincészeteknek általában sokkal nehezebb dolguk van és volt, mint azoknak, akik korábban ébredtek. Ezzel együtt a Neszmély–Szöllősi borai azonnal feltűntek a hipermarketekben, korrekt áron, eleinte messze ezer forint alatt, és általában kellemes minőségben. A pince 3500 hektót hoz össze évente, igaz, ebből csak ezer megy palackba, a többi külföldre kerül, lédigben, lesz belőle fene tudja, kinek a mije. A különféle díjak megítélésével köztudomásúlag csínján bánunk, de jelen esetben és ebben a szegmensben komoly elismerésnek is mondhatnók, hogy a cég poétikusan ifjú kora ellenére 2004-ben második lett az év pincészete szavazáson.

Mellesleg nem igazán értem az alá-fölé-mellé viszonyokat a Neszmély–Szöllősi és a Neszmélyi Pinceszövetkezet között, de ez talán nem fontos. A borok címkéjén egyik is, másik is szerepel, és egyiknek és másiknak is vezetője, illetve elnöke Szöllősi Mihály.

A 2004-es Melegeshegyi Olaszrizling zöldessárga színnel köszön, majd elsősorban szénás-füves illatokkal folytatja. Gyümölcsök háttérben, nyájas olvasóink egyik kedvence, a rezeda sehol, másik kedvence, a mandula dettó sehol. Ettől függetlenül: vaksin kóstolva meg nem mondtam volna, hogy olasz a rizling, mely a poharamban forog. Reduktív karakterűek ezek az illatok, és annak ellenére intenzívek módfelett, hogy nemsokára kétéves lesz a bor. Fáradásnak semi nyoma, nemcsak szaglásilag, ízlelésileg sem. Tisztességes szerkezet, közepes test, jó savak, zamatos zamatok. Sűrűbb ez, mint amilyenek lenni szoktak az ilyenek, pláne a 2004-es évjárathoz képest. Nem akar sokat, nem rettentően összetett, de tiszta és egyenes, és teltkarcsúságilag megvan benne a némi plusz is – márpedig szeressük az ilyet. Kövér 4 pontra feltétlenül jó.

Címkék: borok a hiperből

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7313131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: https://xn--bnhtr-e3a3814c.com/chua-benh-tri/kham-benh-tri-o-dau-tot/ 2018.03.27. 02:41:59

motherless illegal to view - How long does ritalin stay in your body

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matemata 2006.08.15. 13:24:36

ésss... hogyér adják a melyik hiperben? (mert részünkről a jóindulat már megvan... :)

kedves 2006.08.15. 14:23:13

Nem nagy szám a Misike bora ......

Savanyú a szőlő 2006.08.15. 15:25:37

" második lett az év pincészete szavazáson" Átmentetek humoros-szatirikus style-ba? Bár ez nem a ti hibátok, hanem a velejéig rohadt rendszernek.

Minek a fika? 2006.08.15. 15:48:42

Szerintem meg sokakkal ellentétben nem képzel magáról többet a pince, mint ami. Nem mondom, hogy állandóan ezt iszom, meg hajtok rá, de ahányszor eddig belebotlottam a boraikba (főleg a sauvignon blancba), nem rettentem el az újbóli fogyasztástól. Árban meg tényleg nem pofátlanul túlárazottak.

zsoltizmo 2006.08.15. 16:29:38

Ha már rizlingekről van szó, a Linczmeyer úr Csopaki rizlingje ( 1250 Ft) nagyon kellemes benyomásokat tett rám minden alkalommal a Borfaluban, a termelőről már nem is beszélve. Az Albert Gazdának is melegen ajánlom mivel ő is nagy rizling rajongónak tűnik, amivel egyáltalán nincsen egyedül ebben az országban. A második alkalommal éppen ott borozgatott a barátja Duzsi Tamás is aki szintén egy nagyon kedves úriember, az mellett hogy jó borokat is készít. Ő áthívott a standjához és ott kóstoltam az életem talán legjobb magyar Cabernet Franc-át, persze az 5000 Ft alatti árfekvésűekból. Szerintem a világ tele van jó borokkal a 10-20 Eur közötti sávban, tehát az ezen érték felettieket meghagyom a sznoboknak.... Addig is sokáig éljenek azon termelők akik megtarják a bort aminek lennie kell, élvezeti cikknek és nem státusz szimbólumnak. Felfordul a gyomrom az olyan megjegyzésekre: Mi van te nem Gerét iszol?

pasa 2006.08.15. 20:41:16

Sznoboknak: a füredi Balatoni Borok Házában 420-2500 HUF az ár. Szóljatok már rájuk, hogy bort is áruljanak!

NY-Magyar 2006.08.15. 22:54:11

Már többször bebizonyították e fórum aktívái, hogy tájékozatlan sznobok.Igen, Misi jó borokat készít,és esze is van hozzá ,hogy a támogatási lehetőségeket kihasználja, igy jó érték-ár arányos borokat tud készíteni.Mert nem az a legjobb, ami a legdrágább...persze ezt a szerző ios sugallja...

Ferenc 2006.08.16. 09:46:11

A Szöllösi pincèszet elsösorban fehér borokat keszit (kivàllò minöségben), de kòstoljàk meg egyszer a vörös boràt is, amit csak hobybòl csinàltak. Csodàlatos zamatvilàga van. A pince precizitàsban, tisztasàgban a legjobbak egyike, hanem a legjobb Magyarhonban.

lajafix (a proli alkesz) 2006.08.16. 10:48:13

900 ft a tintoban: http://www.tintofino.hu/esorg/item/3072 és szerintük van benne mandula is, ami nélkül nem olasz az olasz

pasa 2006.08.16. 12:11:17

Szóval a Balatoni Borok Házában van bor, vagy nem van?
süti beállítások módosítása