Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A magyar vörösborok keresztvíztelenítése

Nemzetközi mesterkóstoló

2006.08.28. 14:56 - Albert gazda

Van ez a Magyar Bormarketing Konzorcium - nem tévesztendő össze sem a Bormarketing Kht-val, sem az Agrármarketing Centrummal -, amely még tavasszal megígérte, tart egy nagyszabású kóstolót. Elsősorban azzal a céllal, hogy végre neves szaktekintélyek mondják meg sokat tapasztalt nemzetközi ínyük segítségével, melyek a legjobb magyar borok, hadd tudjuk meg tőlük, mit érnek dédelgetett kedvenceink valójában. S ha már, hát azt is, minek milyenek az esélyei a világpiacon.

Ebből az alkalomból augusztus 15-ére összecsődült Budapesten pár ász, köztük Peter McCombie Master of Wine, továbbá kisebb csapatnyi Ruinart-győztes sommelier-mester, s megnézték 33 pincészetünk 108 termékét kiadósan.

Pontszámokról, sorrendekről még nem áll módunkban beszámolni, nyájas informátoraink jóvoltából azonban máris hozzájutottunk egy-két fontosnak sejlő értesüléshez. Perpillanatnyilag annyit tudunk, hogy a tekintélyes zsűri mindenekelőtt a tokaji nemes édesekért lelkesedett, ezeken túlmenően pedig a magyar vagy közép-európai fajtákat sztárolta. Úgy látták, szárazban is jelentősebb sikereket lehetne elérnünk hárslevelűvel, furminttal vagy leánykával, esetleg kékfrankossal és kadarkával, mint a francia fajtákkal. Összességében nagyobbnak vélték a potenciált a magyar fehér-, mint a vörösborokban. És nem láttak okot arra, miért vennének a népek magyar cabernet-ket, pinot noirokat és merlot-kat mondjuk Angliában, ha ezek drágábbak és kevésbé izgalmasak, mint a világ jól bevált borvidékein fellelhető konkurensek.

Hazánk vörösborairól állítólag eleve leszedték a keresztvizet. Azt mondták, dominánsan fás ízűek és illatúak ezek - különösen a villányiak -, és az alkoholjuk is túl magas, ami megint csak az egyensúly rovására megy. Többet kellene figyelni a szőlőre, és kevésbé kreatívnak lenni a pincében - vonták le a következtetést. Vörösborászainknak mindazonáltal nem muszáj máris önkardjukba dőlniük: például Tiffánék Grande Selectionjának 18 pont is jutott a lehetséges 20-ból, és megdicsértek másokat is.

Természetesen amint hozzájutunk az eredménylistához, ami reményeink szerint nemsokára bekövetkezik, azonnal megosztjuk az abban foglaltakat drága olvasóinkkal.

Címkék: híradó

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9013937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kac 2006.08.28. 20:12:55

Ha már a Grandizus Selekciót megemlítettétek akkor a Karizmatikus küvé lebőgését is énekeljétek meg légyszi.

m4rc1 2006.08.28. 20:48:52

teljes mértékben egyetértek, éljen a fehérnép és a blaúfrankisssss

DuggenHuzzer 2006.08.28. 22:10:19

Nem tudom mennyire irányítható egy ilyen kóstolás eredménye a meghívottak megfelelő kiválasztásával, de meglepődnék ha nem lenne azonnal több összeesküvéselmélet kidolgozva, hogy miért nem igaz mindez. Kíváncsian várom a részleteket...

kishegyi 2006.08.28. 22:28:27

Probléma a magas alkohol? Mi van akkor az újvilági borokkal? Azoknak nem magas, azokat szeressék Angliában??

gergo 2006.08.28. 22:33:09

a villanyi borokkal alapvetoen van baj... legalabbis az en egri szajpadom ezt mondja... :))

Merlot 2006.08.28. 23:03:03

gergo-nek!

Kvittek vagyunk. Nekem az egriekkel van ilyen bajom. :)
Egy két kivétellel...

Pomeroli Roli 2006.08.28. 23:30:06

Bizony, bizony...egy Szeremley féle szemelt rizlinget jobban megdícsérnek mint bármilyen villányi vöröset. Pláne aki Margaux-hoz, Latour-hoz, stb...szokott, az mosolyog diszkréten és udvariasan mikor kipirult arccal lelkendezik valaki egy Solusról. Errefelé az "őslakosoknak" nem más az, mint egy érdekes próbálkozás egy egzotikus országból...

gergo 2006.08.29. 00:16:03

Merlot, igazad van, az egy-ket kivetel nalam is ott van a villanyiak kozott... csak nem az agyondicsert gere meg bock meg hasonlok... egy szep st andivel ossze sem lehet oket hasonlitani... mondjuk nem is erdemes, mas kategoriak...

andrewz 2006.08.29. 02:00:11

sajnos el kell fogadni a tényt, hogy a magyar vörösborok árban és minőségben, de ár-érték arányban mindenképp messze elmaradnak számos tradicionális és feltörekvő bornagyhatalom termékeitől
Amszterdami szupermarket alsó polcairól bátran emeltem le 3(!!!) Euros új-zélandi, ausztrál, dél-afrikai stb. vörösborokat, cabsauv, merlot miegymás és sajnos azt kell hogy mondjam hogy némelyik nemcsak szimplán felvette a versenyt, hanem megalázó fölénnyel utasította maga mögé honi sztárpincészetek csúcsborait.
A 10-15 Euros na aztán pláne más dimenzió.

Bor Ivó 2006.08.29. 02:05:07

Remélem, ennek hatására a magyar vörösök ára csökken.
Én meg jól elvagyok azokkal a szar villányiakkal meg szexárdiakkal. Még akár a francia fajtákkal is (Merlot, CS, CF és e kettő kevercse, Pinot Noir, de azért a Kékfrankos meg a Kadarka is bepisloghat).
Nekem az egriek valahogy nem igazán jönnek be (biztos a "terroir" miatt, ha lehetek nagyképű; meg a cikkíró kedvenc szavát idézve az "animalitás", ahogy egy tavaly indult borszaklapban a cikkeit olvastam... bár egyszer ezt valaki megmagyarázhatná, mert az általam beszélt-tört-gagyogott nyelveken, legyen bár latin vagy germán, esetleg szláv vagy finnugor, egyiken sem jelent semmi borral kapcsolatba hozhatót, bár tényleg kurvára bennfentesen cseng).

Bor Ivó 2006.08.29. 02:10:23

andrews:
Messziről jött ember...
Én is próbáltam ilyeneket Külföldiában, hát bizony nem esnek egybe a tapasztalataink. Nagyon nem. 7 euró alatt ott is csak középszarok vannak. Nem ihatatlanok, de nem is jók. Ugyanilyen árban nálunk jobbat kapsz. Aztán persze úgy 10 euró fölött fordul a kocka.

Más.
Ja igen, fehérben meg Tokaj és Somló.Sajnos, Eger, Gyöngyös ebben sem igazán játszik. Szeremley Guba szemelt rizlingje meg erősen alsó középszer.

Bor Ivó 2006.08.29. 02:12:40

Félreértéesek elkerülése végett:
"Eger, Gyöngyös ebben sem igazán játszik" úgy értendő: nálam. Akinél igen, az legyen az ő öröme/baja/mohács/siklós.

andrewz 2006.08.29. 02:34:33

Bor Ivó:
Ezzel arra próbáltam célozni, hogy az itthoni, akár drágább árkategóriájú borok közt rengeteg olyan van sajna, amelyik harmadannyit (se) ér, és nyugodtan nevezhetőek középszarnak adott esetben szimplán szarnak.
Meggyőződésem hogy ebben a hanyag tárolás is közrejátszik, de hát a végeredmény nekem mint fogyasztónak az az ami a palackból a pohárba, onnan pedig belém kerül.
Még csak annyit, hogy sztem Szekszárd halad messze a legjobb úton itthon, ha már vörös.

Bor Ivó 2006.08.29. 02:51:01

Na igen, némi igazad van sajnos, ittam már drágán vacakot (olyat is, ami még fröccsnek is csak sok szódával ment el aztán, még neves, legalábbis sokat reklámozott pincészetektől is...), mert ugye honnan tudnád, hogy vacak, ha meg sem kóstolod, szóval ilyenbe az ember olykor-olykor óhatatlanul beleszalad (de nemcsak magyart, ha ez vigasztal :-)

Kint a Szigeten a Hilltopnál is belefutottam olykor romlott borokba, amire még nálam is kevésbé hozzáértő azt mondta volna, hogy pfuj, de szar, ettől a cégtől sem veszek többet semmit, én belekortyolás után visszavittem, megkóstolták ők is, és mondták - és tették -, hogy na jó, ezt most jól kiöntjük az egész palackkal (tehát nemcsak azt az 1 pohárnyit, amit én visszavittem, nem akartak átverni senkit, hogy a vacakot majd elsózzák valakinek), és itt van helyette egy másik.
Egyébként Szexárd igen! :-), régi nagy kedvencem Vesztergombi (a Ferenc, nem a fia), de van egy új is onnan, Mészáros Pál (nem csúcsminőség, de teljesen korrekt borok korrekt áron).

Tarcal 2006.08.29. 07:10:31

Talán hasznos volna akkor írni egy-egy eseményről, ha már rendelkezésre állnak a pontos adatok, pontszámok, stb. Ez így még bulvárnak is kevés, legfeljebb arra jó, hogy - mint az a válaszokból is látható - mindenki kiolvashatja saját előítéleteinek megerősítését. S alanyi költőként sokadszor leírhatja, mely borvidéket/borászt nem kedveli.

tf1 2006.08.29. 08:12:41

Érdekes. mikor én az indekc fórumon azt merészeltem állítani hogy a világfajták helyett a magyar fajták mellett kéne állni, le lettem szavazva. Most meg ugyanezt olvasom a szagértőktől. Hogy is van ez?

czz 2006.08.29. 08:15:37

Bor Ivó:
Egy borkóstolón, a pincészet olaszországban frissen ezüstérmet nyert csúcsbora szintén dugós volt.
Ekkor tudtam meg, hogy a legjobb minôségû parafadugó több, mint 100 Ft-ba kerül -azóta már lehet, hogy 200-ba-, és a gyártó csak 90 egynéhány százalákát garantálja a kifogástalan hatásfokot. Mivel természetes alapanyag.
Tehát ezért ne hibáztasd egyértelmûen a pincét.

kifli 2006.08.29. 08:20:35

tf1, ez azért van, mert olyan okos vagy:)

Jenyei 2006.08.29. 08:43:49

A gyártásnál általános gyakorlat, hogy két, nemritkán 3 különböző dugóval palackoznak, aztán a pincérektől várják vissza a dugósnak ítélt palackok dugóit, és azok fajtáiból próbálnak meg következtetéseket levonni. Se nem rövid, se nem biztonságos módszer sajnos.

tf1 2006.08.29. 08:44:44

Tudom. És szép is :))

Művelődő 2006.08.29. 09:22:56

A véleményem az,hogy engem abszolut nem hat meg mit mond a magyar borokról és a külföldiekről bármelyik nagy szagértő is,engem a saját véleményem,élményem,az általam kóstolt tétel izgat és befolyásol mindig!Persze,lehet vetyengeni a nagyok nagy véleményén,lehet a saját igazunkat (ízlésünket) hangoztatni,de azt -szvsz- tudomásul kellene venni,a mi feladatunk az,hogy a mi "fajtáinkból" alkossunk nagyot.Azt pedig igazán könnyű belátni,hogy fehérben erősebbek vagyunk.

zozoSpirit 2006.08.29. 10:26:58

Nekem sajátosan rossz tapasztalom van a Vincze pincészettel... Vásorltam egy üveg bort, és romlott volt... Aztán felhívtam őket, hogy mégis kérem ez így nem járja egy díjnyertes bortól... Megígérte a pincészet vezető-névadó-tulajdonosa, hogy küld egy másikat cserébe... Na azóta is várom... sóval, van akit érdekel, hogy ha rossz bort adott el, és van, akit nem...

Bor Ivó 2006.08.29. 12:20:03

czz:
Bocs, ha félreérthető volt, nem hibáztatom őket, épp a jófejségüket akartam kiemelni :-)

Sárfehér 2006.08.29. 12:26:46

Német barátomat Polgár Kadara Siller 04-gyel és Takler Bikavér Selection 03-mal itattam. A Takler bor nagyon ízlett neki, a Kadarkára viszont azt mondta, hogy ez egészen különleges. Bár nem nagy bor, de van egy olyan izgalmas zamata, amit semmi másban nem érzett még. (Azér' persze szekszárdi bikavér nélkül nem élet az élet.) Úgyhogy hajrá magyar fajták.

gergo 2006.08.29. 14:29:01

mar megint hazabeszelek de az a szekszardi bikaver engem nagyon zavar... es ez csak a regios "nacionalizmusom" mert teny hogy nagyon finom szekszardi bikavereket ittam, de nekem a bikaver akkor is egri! :)

gergo 2006.08.29. 14:32:43

es persze hajra magyar borok, ebben egyet ertunk azt hiszem mindenkivel! en franciaorszagban kostoltam eleg sokat amikor kint eltem es az az igazsag hogy inkabb Bor Ivoival ertek egyet amikor az ottani olcso borokat vesszuk, 10 euro alatt en szinte csak ihatatlan vackokat talaltam, akkor mar erdemesebb volt jo belga soroket venni... aztan persze a 10-12 euros alomhatart atlepve megvaltozott a vilag es fantasztikusan telt es kerek es csodalatos borokat lehetett kapni... persze borboltban, a hiperek ott is minosithetetlenek...

b 2006.08.29. 21:42:53

Éljen éljen.....álljunk ki boraink mellett....tüntessünk...azt úgy is szeretjük! :-)

Bár egyet értek.....a fehér fajtáink kiemelkedőbbek....vagy jobban képesek kiemelkedni a mezőnyből....szerény személyem mégia a vereseknek szurkol....főként a jó öreg kékfrankosnak.....
Ja...és bikavér.....megiszom én mindkét borvidékről.....csak jó legyen:-)

b 2006.08.29. 21:47:33

Még egy......igen mi van a magas alkoholllal?? Meg a sok fával?? Meg koncentráltsággal????
Akkor akasszon le bárki egy jó chilei merlot....azt kóstolja meg......techno bor a javából....egyébként nincs vele semmi baj sem.....
Csak tudjátok a patkány és a mókus közötti pr különbség....ebben az esetben mi vagyunk a posztszocialista, közép-kelet európai alul prezentált rágcsáló.....sajnos túl sokan fektettek be a mókusba.....és a boraiba....mi meg....patkányok.....megszívtuk....hogy finoman mondjam.....
Roli is jól megfogalmazta....mi volnánk az egzotikus ország....
No mindegy....mi csináltuk...igyuk is meg:-)

nemjo 2006.08.30. 00:01:49

Nem mindenki ihat Latourt vagy Margaux -t , aki pedig itt fennen hirdeti , hogy az mennyivel különb a Solusnál az a szerintem egy fenhéjazó sznob aki vakon az általa magsztalt nedüt nem tudná megkülönböztetni egy középkategóriás (4-6ezer Ft os) vörösbortól sem ...

nemjo 2006.08.30. 00:07:06

a villányi borokkal pedig alapvetően nincsen baj , maximum az egri szájpadokkal , akik a vézna boraikat karcsúként aposztrofálják ..... Szexárd vidáman körözi le őket és készit ezerszer fűszeresebb kadarkát , tüzesebb bikavért , hogy a bordeux-i fajtákról ne is szóljak !

gergo 2006.08.30. 00:18:44

hm, lehet hogy pont az a baj hogy a villanyi meg szexardi borokkal hogy olyanok mint a bordeaux-iak? valaki nagyon jol megfogalmazta egyszer hogy a bordeauxi borok kiralyiak: vastagok, erosek, sok bennuk minden, ezzel szemben a burgundiak meg hercegiek, elegansak es (khm) "karcsuak"... ugyanez lehet eger es villany kozott is, nem? nem jobb egyik se a masiknal, en ezt szeretem, te meg azt es nincs harag... :)

Malbex 2006.08.30. 15:13:52

"a bordeauxi borok kiralyiak: vastagok, erosek, sok bennuk minden"

Inkabb ugy mondanam hogy kifinomultak, gazdagok es inkabb kozepes, mint nagytestuek. Es ez a kifinomultsag az, amitol Villany meg baromi messze van (1-2 kiveteltol eltekintve)

HPali 2006.08.30. 15:48:49

1. Az egri borok (pl. Kaló Imre, Juhász testvérek, Tóth István, Vincze Béla, Lőrincz Gyögy, Gál) a kísérletezés miatt sokkal jellemzőbbek a termelőjükre, mint az eléggé egykaptafára készülő, a bordóiakat utánzó villányiak. (Speciel a vézna/karcsú jelző nem jutott eszembe mostanában egyik egri borról sem.) A villányiak világpiaci szempontokból szerintem sem jó úton járnak, de a magyar piacon megvan a helyük.
2. A háromeurós újvidéki borok lehet hogy elsőre nagyon kellemesek, de a létrehozásuknak a kólagyártáshoz több köze van, mint a rendes borkészítéshez.
3. (Wikipedia)
4. Az átlag egri vagy mátraaljai fehér tényleg nem valami nagy élmény, de akadnak fiatal, lelkes borászok, akik igyekeznek megmutatni, mit lehetne kihozni ott fehérből. (Pl. Orsolya pince Rizlingszilvánija vagy Losonci Olaszrizlingje) A cikkel egyetértek, az olaszrizlingből, szürkebarátból, furmintból vagy hárslevelűből sokkal jellegzetesebb, egyedibb, élvezhetőbb bort lehet Magyarországon készíteni, mint bármely fehér- vagy vörös világfajtából.

HPali 2006.08.30. 16:05:11

A 3. pontot jól kiszedte, ez van a Wikipédiában:
...a „bikavér” elnevezést előbb alkalmazták Szekszárdon (Garay János költő találmánya 1846-ból), és csak valamivel később Egerben.

kifli 2006.08.30. 21:07:19

Villány zsákucca:)

Ferraiolo 2006.08.30. 22:13:25

Művelődőnek:
Mint lokálpatrióta én is azt látnám legszívesebben, ha a magyar borok ott lennének a világ minden borkedvelőjének az asztalán, de sajnos be kell látnunk, hogy boraink ár-érték aránya miatt ez az utópia elég messze van. Kis hazánk piaca nagyon sok hazai méregdrága bort felvesz -lásd. sztárborászainkmindenféle "Latinuszai"-
de külföldön sajnos kiröhögnek egy 70 eurós magyar bort, kivéve ha tényleg kiemelkedő minőségű.
"Azt pedig igazán könnyű belátni,hogy fehérben erősebbek vagyunk."
Mondjon valaki olyan hazai fehérborokat (Tokaj- Hegyalja egy-egy kultborán kívül)amelyek a világpiacon bátran versenyre kelhetnének a híres régiók boraival! Remélhetőleg ez lesz a jövő, de ez még nagyon messze van...

Művelődő 2006.08.31. 07:49:30

Ferraiolo 2006.08.30. 22:13:25
"Mint lokálpatrióta én is azt látnám legszívesebben, ha a magyar borok ott lennének a világ minden borkedvelőjének az asztalán..."Talán én is szívesen látnám,de szerintem ezt soha nem fogjuk látni,és úgy gondolom,nem is ennek kellene az elsődleges célnak lenni,hanem az itthoni asztalra letenni a jó ár-érték arányú borokat."Világpiac"?Nem tudnánk kielégíteni.Egyébként meg hamarabb fog bővülni a fehéreink világpiaca,mint a vöröseinké,abban is biztos vagyok,még,ha a mai hozzászólások egyikében sem fog senki egyetlen fehéret se említeni Neked...
"Remélhetőleg ez lesz a jövő, de ez még nagyon messze van..."

Művelődő 2006.08.31. 07:56:15

Ja!Az,hogy én a magyar fehérektől több eredményre számítok a közeljövőben,az nem azt jelenti,hogy ne drukkolnék a vöröseinknek!!!!Sőt!A Villány vs. Egerbe meg nem mennék bele,mert sok az ellenségeskedés,pedig mind a két vidéknek megvannak a tiszteletre méltó termelői és borai (igaz,szvsz komoly reménységei a kettő közül jelenleg csak Egernek vannak lsd.:HPali 2006.08.30. 15:48:49 )

Ferraiolo 2006.08.31. 11:58:31

Úgy legyen Művelődő bortárs! :)

Bor Ivó 2006.08.31. 21:50:48

HPali:
A felsorolatkból azért a szürkebarát meg az olaszrizling ugyanúgy világfajta, mint mondjuk vörsből a cabernet :-)

Hazaiak mondjuk az Irsai Olivér, a királyleányka, a juhfark (tökéletesen hungarikum), a furmint, a hárslevelű, a kéknyelű, a Zengő, a cserszegi fűszeres (egyik kedvencem szőlőként is)...
És tényleg lehet mindegyikből jó bort csinálni.

HPali 2006.09.06. 12:13:52

Jogos, a szürkebarát és az olaszrizling világfajta. Az utóbbi talán tekinthető regionális fajtának (főleg Németországban, Ausztriában termesztik még rajtunk kívül), bár ez is Franciaországból származik. Ahogy most a wikipédiából megtudtam... ;-)

GGG 2006.09.09. 17:32:02

A vörös borhoz napfény kell és technológia, nagy közhely. Napsütés magyarországon nincs elég. Még villányban sincs elég, de tény hogy ott a legtöbb. Ha az alapanyag nem jó, abból nem lesz jó bor. Úgyhogy a cikk hosszan taglal szvsz egy teljesen egyértelmű dolgot. Fehérben lehetünk jók, vörösben soha. Mindenkinek kivánom a francia borokat, én pl. sem burgundi sem bordói hivő nem vagyok, inkább a helyi borokat és a Rhone vidéket kedvelem. Mindenesetre egyiket sem tudom összehasonlitani semelyik magyar borral.
süti beállítások módosítása