Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kétszer jobb, mégis halovány

Promontorbor, Disznókő, furmint

2006.09.01. 08:32 - csite

Mindkét palackban bor lapul, az aranyszalagos ajándékként jött, a másik boltban vétetett. Az ország egyik lehetséges ékkövének gyümölcsei, habár az elsőt távol hazájától teszik palackba, ha jól tudom. Mégis nagyban eltérnek egymástól, árban kábé négyszeresen.

Ez persze nem csoda, hiszen az egyik minőségre törekvő, igazán megbízható pince, a másik – borértő körökben – rossz hírű, fogyasztói zöme által nem ismert gyáros, weblapja szerint „a legnagyobb 100 százalékos hazai tulajdonban lévő társaság a magyar boriparban”. Nem tudom, ennek örülni kell-e!? Erre képes csak a hazai géniusz!? Valószínűbb, hogy a piac igényeit elégítik ki, az alkoholmámort keresők számára könnyen elérhető árú boraikkal. Tehetik, mert kevesek számára fontos a hazai borkultúra fejlesztése.

Promontorbor Gold Line Furmint 2004

Sztenderd versenyző, az akciós újságok sztárja. Olyan pincéből, ahonnan még jót nem, sőt elfogadhatót sem ittam. Egyszer bemerészkedtem a barlangjukba, de elborzasztott a dohányzó pincemunkás, a földön elterülő váladékok szaga és a nagy betonmonstrumok látványa.

Színe törtaranyos, kicsi opálossággal. Meglepően vastag glicerinesség, alig mozdul a pohár falán. Illatban az elvárható kenyérhéjas, erjedési maradékos érzet, mellette citrus, füge. Szájban erősen kezd, sok sav, fanyarság, szárító érzet. Kicsit később felsejlik a fehér húsú őszibarack, amelyet a dohosság ölel körbe, pici örömet sem hagyva az elszánt fogyasztónak. Utóíze vizes, üres, maró savassággal kísért, szerencsére nem hosszan. Hosszabb szellőztetés után előbújik egy lépes mézes, oxidált illatjegy, de az íze addigra teljesen szétesik. Talán 2 pont.

Disznókő Furmint 2005

Ez is alapversenyző, biztosra mehet vele az ember mindig (habár ennek ellentmond, hogy legutóbb bebuktuk a 2004-est az összalkeszteszten, de annak - szerintem - komoly baja volt), és árban is kifejezetten előnyös. Nagy pince, jól kiforrott stílussal. Könnyen felismerhető, igazi hétköznapi bor ez. Nálam minden évjáratban hozta a sztenderd 5 pontos szintet, néha fölé is ugrott eggyel. Persze minden sorozat megszakad egyszer. Ebben is láttam az ígéretet pár hónapja, de most talán át kell gondolnom ezt, azt hiszem.

Halványsárga szín, tükrös tisztaság, templomablakos visszacsorgás. Illatát éretlen birs, körte, citromhéj, alma határozza meg, haloványan felsejlik pici élesztősség. Ízében erős savasság, hiába kerek az acid, mégis sok, és talán az almasavból több maradt vissza a kelleténél. Kicsi kesernye tompít rajta, sok gyümölcsösség nem kényeztet fogyasztásakor. Alkoholja magas, néha éget, néha csíp, aztán eltűnik. Van teste a bornak, de magának tartogatja örömeit, velünk talán soha nem osztja meg. Én már nem bízom benne. Lecsengésében felbukkan a sós-minerális talaj adománya, de ezzel együtt is csalódás ez az évjárat. Karácsony tájékán megnézem megint, de most egy vékonyka 4 pontnál többet nem osztok ki.

Címkék: 2005 fehér négypontos 2004 tokaj disznókő furmint száraz promontorbor kétpontos

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2614087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2006.09.02. 01:27:02

hoj-hoj, így tervezgessen az ember budafoki borfesztiválosdit... :)

persze szívedre ne vedd, kedves Csite: fő (visszatartó) driver a lustaság (-sááág, magyarhangja deákbillgyüla, ld. még: nem bűn), bocsi

köszi

bakter 2006.09.02. 07:05:17

Hmm, a Disznókőnél érdekesen mennek a dolgok. Nemrégiben Tokajhegyalján jártunk, és a Disznókő éttermében vacsoráztunk. Csupán egyetlen dolgot *felejtettek el* felszolgálni: A BORT!
Direkt nem szóltunk, és ezt a hibát csupán akkor vették észre, amikor a számlát rendeztük. A pincér bizonytalanul ekkor rákérdezett azért, hogy kihozza-e, de ezt finomam elutasítottuk. Részemről egy ideig ennyit a Disznókőről...

Balatoni 2006.09.02. 09:54:12

Már megint ez a fránya irigység....
Ha van egy magyar tulajdonban lévő pince , amelyik nem évi 20-100e palack bort értékesít az már le van fikázva.....
A Disznókő francia tulajdon , soha nem is lesz magyar ....a Promontor meg tényleg 100% magyar .....és asztali borokat forgalmaz .....a tokaji borokat is elérhető áron adják ....
Egy asztali borokat gyártó céget hogyan lehet összehasonlítani egy csúcsborokra pályázó pincével ????

Spicc 2006.09.02. 10:31:03

Idézet egy Promontorbor 2001-es 3 puttonyos Aszújának hátsó cimkéjéről: "Az ősz ragyogó palotájának romja között szerényen megbúvó aszúszemek feltárása nyomán napvilágra került folyékony aranykincs." Hát nem gyönyörű? A bor egyébként kb 1,5.

furmint 2006.09.02. 11:30:51

Annyiban mégis helyénvaló a két bor egy lapon említése, hogy mindkettő nagy csalódás. Promontort elvből sem iszik az ember, be kell látni, hogy onnan sosem jöhet ki semmi jó. Disznókőnek viszont akkora a reklámja, hogy mégiscsak várnék tőle valamit. Ráadásul furmintot készítenek. Nem egy világszerte elterjedt fajta, ugyebár. Ez talán indokolná, hogy valamelyest kövessék a hazai furmintkészítés hagyományait, és ne chardonnay legyen a végeredmény. Rengeteg sav, kis kesernye, és - a cikkíróval ellentétben szerintem: semmi test. Ez nem furmint, csak valami szar francia lé.

Bor Ivó 2006.09.02. 12:57:46

Bár tokaji borokat nem ittam a Promontortól (semmilyet), jó száraz vörösbort viszont már igen, többet is.
Szóval attól tartok, itt megint elvtelen fikázásról van szó, gondolom, vakkóstoláson egész más eredmények születtek volna, így viszont a "szakértőnél" az előítéletei miatt a Promontor eleve mínuszból indul. Csite nem kismértékben elfogult (kinél pozitív, kinél negatív irányba), ez minden írásából süt. A Promontor nem ad ingyenpiát?
Ez a minerális talaj milyen nagyképű ökörség már megint?

csite 2006.09.02. 18:39:02

furmint: a szar francia lé-s hülyeséget hagyjuk már! magyarok csinálták, magyar területen

BorIvó: örülök, hogy számodra okozott pozitív meglepetést az említett budafoki pince akármilyen borával is. Nekem még nem volt ilyen szerencsém. Természetesen nem kaptam ingyenpiát tőlük (sem!), de megígérem, amint ilyenben részesülök, azonnal megkereslek, és részedre bocsátom. A talajjal kapcsolatosan meg csak azt tudom mondani: tessék sokat kóstolni, aztán vagy megjelenik, vagy nem!

nemjo 2006.09.03. 15:34:11

Nem hülyeség amit furmint mond ...

kishegyi 2006.09.03. 17:43:37

Talajjal kapcsolatban: a t. szerző ne nagyképűsködjön. Ha a sós-minerális talaj jelzőt le tudja írni, akkor szavakba is tudja önteni, hogy mi az. Ha mégsem teszi:
a., egy szimpla sznob
b., nem akarja, tesz az olvasók fejére
c., maga sem tudja, miről beszél...
Nem mindenki kóstol "olyan sokat", mint a Mester....

Malbex 2006.09.03. 20:36:10

Mondjuk ugy, hogy a fogalmazas szar, de azert ertjuk. A lecsengesben a sos-mieralis izek jonnek elo, mint a Disznoko teruleteinek (vulkanikus nyiroktalaj) jellemzo izei.

lacibor 2006.09.03. 22:21:14

-Na cizelláljunk még a sós-minerális talaj adományán. A minerális(szervetlen, ásványi) egyértelműen utal, hogy talaj eredetű. A talaj meg minerális. Azon filózzunk, hogy Na, K, Mg, netán Al. Sokadrangú... Az, hogy a pincében dohányoznak, a lehető legnagyobb aljasság. Az meg hogy ezt borismertető kapcsán tudjuk meg, az otrombaság. Oga kell menni a gazdához és bele a képébe:-Tibikém baz..., bagóznak!

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.03. 23:17:07

A T. szerzők nem nagyképűsködnek. A nemzetközi borleírónyelvben, amelyet ugye jelentős részben Rohály doktor és az ő borkollégiuma magyarított, fontos és bevett ízdefiníció a minerális. Borászok, bírálók, kereskedők, magunkfajta borbuzik gyakran használják. Nem nagyképűségből, hanem praktikus okokból. (Azért, hogy leírjanak vele egy ízképletet vagy inkább képletcsoportot.) Értem én, hogy vannak olyanok, akik esetleg nem értik, vagy olyanok, akiknek nem tetszik, csak azt nem értem, hogy ezek akkor miért idegesítik magukat egy borbuziszájttal, miért nem kattingatnak másfelé, mondjuk a Promontor weblapjára. Itt meg lesz még bőven minerális és animális is. Pont.

Jenyei 2006.09.04. 08:36:02

Jobb tisztázni: volt néhány hozzászólásom Borivó névvel. Bizonyára hibáztam és nem vettem észre hogy már van itt valaki Bor Ivó névvel. Belátom hogy ez keveredést okozhat. Mostantól tehát én a Kisfaludy nevet használom.

Bor Ivó 2006.09.04. 10:06:19

Műtannin:
Az a baj, hogy ti "borbuzik" rettentően el vagytok szállva magatoktól és saját nagy szakértelmetektől, és azt hiszitek, hogy mivel ismertek vagy kreáltatok magatoknak pár "szakkifejezést", ettől már ti szarjátok a spanyolviaszt. Persze ettől lehet, hogy nagyobbnak érzitek magatokat. Megmagyarázni viszont nem tudtok semmit, ha valaki rákérdez.
Ráadásul amikor külön pontoztok, akkor baromi látszik, milyen óriási a szórás, és milyen eltétő marhaságokat éreztek/képzeltek bele a borokba.

Kisfaludy:
Engem nem zavart :-)
Bár tényleg én voltam itt régebben, még a regisztrációmentes időkből.

Jenyei 2006.09.04. 10:57:34

Borivó:
'Engem nem zavart :-)'

Na legalább egyikünk elmondhatja :)

Ha a szakkifejezés-kreáló-borbuzi az itt publikáló urakra vonatkozik, akkor az helytelen szűkítése a világ hasonszőrűinek. Javaslom hogy keressen rá a 'mineral soil' wine
szavakkal a google-on, igencsak sok cikket fog találni a 'nagyvilág spanyolviasz-szaróitól'. Itt csak egynek adom meg a címét:

www.winepros.org/wine101/grape_profiles/gruner.htm

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.04. 11:35:55

Bor Ivó, drága

Ez az utolsó alkalom, hogy foglalkozom ezzel az óvodás szintű kötekedéssel, de most erőt veszek magamon, és megpróbálom elmagyarázni azt, amit nyilvánvalóan meg sem próbálsz megérteni.

A borleírásnak van egy szaknyelvnek tán nem nevezhető jelzőkészlete, amely nélkül nagyjából annyit lehetne írni borokról, hogy ez jó, ez meg szar. (Neked volt korábban egy rendkvül elmés meglátásod, miszerint a bornak boríze van. Azt szerintem te is képes vagy belátni, hogy rendkívül informatív, hasznos és élvezetes lenne a világ borirodalma, ha minden bor leírása az lenne, hogy "na, ennek is boríze van".)

Ennek a nyelvnek (nyelvhasználatnak) ugyebár az a célja, hogy valamiképpen megpróbálja leírhatóvá tenni a borok ízösszetevőit. Ez nem könnyű feladat egyébként, ezért ebben a nyelvben igen gyakoriak az olyan jelzők, amelyek egy kicsit metaforaszerűen működnek, súlyosabb esetekben szinesztéziákká is fajulhatnak. Amikor a borleíró nyelv azt mondja, hogy egy bor animális, akkor annyit ért ez alatt, hogy illatában (esetleg ízében) megjelennek olyan jegyek, amelyek valamilyen állati illatra esetleg ízre utalnak, hasonlók ahhoz. Nem, nem azt jelenti, hogy a kutya belehugyozott a mustba.

(Ez az egyébként nemzetközi nyelv nagyszerűen működik, maga a szakma is használja: a borászok, borszakértők, kereskedők. Persze, ők is csak nagyképű parasztok, akik direkt téged akarnak idegesíteni a hülyeségeikkel.)

Ezt a szaknyelvet szembesíteni a konyhanyelvvel, számonkérni bizonyos szavak eltérő jelentését (használatát) - butaság. Ez már tényleg a híres Karinthy-groteszk színvonala (Ember Akinek Abszolúte Semmi Érzéke A Szimbolizmushoz). Ilyen alapon beszólhatnánk mondjuk a rendszergazdának, hogy mekkora nagyképű köcsögség videokártyának hívni azt a szart, amit kibuherál a gépből, mert azzal nem lehet ultizni, de mély a Mély Torkok 5 című VHS-klasszikust sem játssza le.

Szóval ennek a nyelvhasználatnak nem az a célja, hogy téged idegesítsen, sem az, hogy valami rettenetes szakértőnek láttassa a használóját, hanem az, hogy jobban leírhatóvá tegye a borokat mindazok számára, akik részt vesznek ebben a nyelvjátékban (istenem, Wittgenstein!). Ha valaki nem akar ebben részt venni, hát ne vegyen részt. De ebbe belekötni, ezt lesznobköcsögözni nem okos dolog, és - hogy egy másik, szintén rendkívül nagyképű szaknyelvet is behozzak ide - trollizmus. (Trolloknak hívja a webkettes szaknyelv azokat a blogkommentelőket, akik nem járulnak hozzá az érdemi diskurzushoz, az információcseréhez, hanem csak kötekednek, törnek-zúznak, esetleg oda nem illő megjegyzéseket tesznek. A trollokat pedig ki szokták zárni a blogok a kommentelők közül.)

Csókacsalád

py 2006.09.04. 12:07:15

A "minerális" szó szerintem kifejezetten jó fejleménye a magyar borleíró nyelvnek: ha valaki ivott néhány jellegzetesen minerális ízeket hordozó bort, akkor jól tudja egyfajta rövidítésként használni (mint én is ebben a mondatban). Ráadásul jól is cseng, plusz kifejező. Az "animálist" én speciel kevésbé szerencsésnek érzem, egyrészt kissé furán hangzik, másrészt jóval széttartóbb perceptuális inputot hivatott lefedni, harmadrészt pedig ezen imputok nekem nem mindig tűnnek állati(as)nak. Ha ez az angolban a "farmyard(y)", az szerintem sokkal érzékletesebb. De mivel nálunk már meggyökeresedett a kissé talán fura "animális", felesleges bolygatni.

py 2006.09.04. 12:12:07

Trolloknak pedig javaslom inkább az animális és minerális p0rnót... :)

jobblator 2006.09.04. 13:49:11

a Promontorbornak van a mádi pincészetéből egy száraz furmintja (ez is létezik többféle kiszerelésben, emire gondolok az jellegzetesen cirádás és aranybetűs, aranyszegélyes cimke, karcsúbb a palack a megszokott tokajinál), szóval ez a száraz szamorodni egy korrekt bor, még civilizált borszaklapok is korrekt pontot adtak neki. (legutóbb a Bor és Piacban volt olvasható az év elején).
Ezt csak a tisztesség kedvéért, mert nyilván ott is vannak jóra (jobbra) törekvő borászok, ez a termékek méltányolható. Talán a Raiker forgalmazza.

jobblator 2006.09.04. 13:51:08

javítás: az elején véletlenül furmintot írtam, bocs, szóval szamorodniról vagyon szó.

jobblator 2006.09.04. 13:57:24

a Promontorbornak van a mádi pincészetéből egy száraz szamorodni(ez is létezik többféle kiszerelésben, emire gondolok az jellegzetesen cirádás és aranybetűs, aranyszegélyes cimke, karcsúbb a palack a megszokott tokajinál), szóval ez a száraz szamorodni egy korrekt bor, még civilizált borszaklapok is korrekt pontot adtak neki. (legutóbb a Bor és Piacban volt olvasható az év elején).
Ezt csak a tisztesség kedvéért, mert nyilván ott is vannak jóra (jobbra) törekvő borászok, ez a termékük méltányolható. Talán a Raiker forgalmazza.

Sárfehér 2006.09.04. 14:29:33

Aranyos, hogy az animális és minerális szavakra azt mondjuk, hogy magyarítottunk. Mit szólnátok az animális helyett ahhoz, hogy "a bornak lelke van", vagy esetleg "állat ez a bor". :))))
Kedves Műtannin, ha jól értem a blog műfaját, akkor a tulajdonosok a "posztban" (fejcikk???) fejtik ki a véleményüket, a megjegyzések közt csak végszükség esetén, és röviden, ahogy ezt eddig az Alkoholisták nagyon helyesen tették. :)))) Lent a hozzásólóknak pedig szabad hülyeséget is írni.

lacibor 2006.09.04. 15:03:09

-Aha. Meg a borbuzin is lehetne farigcsálni valamit. Például ez milyen fokozatú borbarát?

Sárfehér 2006.09.04. 15:21:53

Borbuzi: szó szerint értve az, aki "helyette" foglalkozik a borral. Tágabb értelemben azok, akik párjuk jó hangulatát kitűnő borokkal igyekeznek elősegíteni. Ez utóbbi tökéletesen normális viselkedési forma. Megkülönböztetendő ettől az iszákosság, ill. a lányok leitatására történő alantas törekvés. :)

dr. Veér Farkas 2006.09.04. 19:07:03

Műtannin:
Akkor magyarázd már el a sós-minerális ízt is, mert te láthatóan nagyon okos vagy (vagy elvtelenül véded hülyeséget író cimborádat, de ezt fel sem merem tételezni).
A talaj íze ugyanis tényleg érezhető a borban, de erre azért vannak olyan jelző, mint löszös, vulkáni meg stb., de ezek mindegyike minerális - ami egy semmitmondó szó. Kb. mint az az erdei gyümölcs, a piros gyümölcs meg az animális.

dr. Veér Farkas 2006.09.04. 19:07:40

Bocs, nem a talaj íze, a talaj jellege.

dr. Veér Farkas 2006.09.04. 19:15:10

Sárfehér:
Minden bejegyzést postnak hívnak, legalábbis angolul, a nyitót is, meg a többi hozzászólást is (én mondjuk hozzászólásnak vagy beírásnak "magyarítanám", mivel magyarul a "poszt" szónak már van jelentése, de teljesen más, bár az angol post-nak megvan ez a jelentése is a másik 20-25 mellett).

A borbuzit Műtannin olvtárstól idéztem.
Én nem tartom magam annak, csak egyszerű borkedvelőnek, aki nem megmagyarázni, hanem élvezni akarja a borokat.

kifli 2006.09.04. 21:30:43

még a postát is postnak híjják, legalább is angolul...

lacibor 2006.09.05. 00:12:07

-Bevallom, amikor sós-mineralitást hallok rögtön a tengerparti sós homoktalajok jutnak eszembe. (magas klórtartalommal) Persze itt nem erről van szó hiszen feltehető, hogy ezek a szőlők vulkánikus eredetű kőzeteken képződött talajokon állnak. Tokaj, Tarcal löszös, a zempléni részen rioliton, andeziten, kötött nyiroktalajok és agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatók.

dr. Veér Farkas 2006.09.05. 01:28:11

kifli: Sőt, még a villanyoszlopot is :-) Meg sok egyebet.

gergo 2006.09.05. 01:54:47

a sos-mineralist szerintem nem kell tamadni, csak inkabb ugy kell erteni hogy sos/mineralis. kotojellel. mint szinonimai egymasnak es fokozas-szeruseg. en komolyan nem ertem hogy miert kell mindig mindenbe belekotni, foleg a bor szubjektiv elvezetenek a leirasat minek ennyire elemzni ami ugye egy elegge szubjektiv dolog. te ugyis mast fogsz benne erezni mint az aki leirta, akkor meg nem tok mindegy?

lacibor 2006.09.05. 08:09:14

gergo:-Úgy kell írni, hogy utánna ne kelljen megmagyarázni mit is értsünk rajta.(én a 00:12:07-est értem alatta)
-A kóstolási jegyzetbe belekotyogni, hogy ott, azt nem lehet érezni, pont a szubjektivitás miatt(ahogy írod)butaság, otrombaság. Csak akkor lehetne, ha az asztal másik oldalán én ülök és ugyanabból a palackból kóstolok. Azonban ekkor is lehetnek eltérések, de azt rögtön ki is lehet beszélni, oszt' vége. Vannak akik a köz kincsévé szeretnék tenni jegyzeteiket. Vannak akik elolvassák, aztán eldöntik, hogy kincs-e.

Tarcal 2006.09.05. 18:11:14

Bakter Úr! Az éttermet úgy bérli egy vállalkozó a Disznókőtől, a céghez így nincs köze. Ez alapján ne ítélj róluk. Spokkal inkább keresd az igazgatót, Mészáros Lászlót. Kitűnő ember.

HPali 2006.09.06. 13:03:38

Egy másik cikk kapcsán Bor Ivó kötekedéséhez fűztem néhány szót, most látom, hogy Műtannin már sokkal részletesebben megpróbálta elmagyarázni neki a borleíró nyelv értelmét, meglehetősen szolid sikerrel.

Annyit az egészhez, hogy érzékszervi tapasztalást elmagyarázni elég körülményes (gyak. lehetetlen), csak borkóstolások hosszú során keresztül lehet megismerni ilyen összetettebb asszociatív fogalmak jelentését.

hegyaljai 2006.09.10. 13:34:51

A szaglás mint érzékelés a törzsfejlődés során nagyon korán alakult ki, az érzékelő idegsejtek vége rendkívül közel van az információt feldolgozó agyterülethez. Az orrüreg tetején elhelyezkedő szaglógumók az úgynevezett limbikus rendszernek továbbítják az információt, és szoros kapcsolatuk van a hipokampusszal is. A két agyi terület közül az első az érzelmi alaphangulatért is felelős, a második pedig az emlékek megőrzése szempontjából játszik jelentős szerepet. Szemben a látással és a hallással nincs közvetlen – csupán áttételes – kapcsolat a képi-fogalmi gondolkodásért felelős agykéreggel, a fali és homloklebennyel. Azaz a szaglásnak nincs másodlagos agyi központja. Ezért van az, hogy az illat érzékelésének pillanatában azzal kapcsolatban érzelmi viszonyunk rögtön tisztázódik, míg az, hogy milyen is az illat, csak később egy-két tizedmásodperc után, annak a gyümölcsnek, növénynek a nevével tudjuk beazonosítani, amelynél hasonlót tapasztaltunk. A szagok általános kategóriáira nagyon kevés fogalmat használunk, melyek többsége érzelmi állapotot és nem objektív tulajdonságokat ír le. Illat-szag, kellemes-büdös, szúrós-lágy. Tehát az általános kategóriák szókincse korlátozott, amit a köznyelvben illatnak nevezünk, az inkább eredetére utal. Közben az érzékelés az anyanyelvi, képi-fogalmi gondolkodás megkerülésével zajlik.A talaj íz – helyesebben zamat – a borok elsődleges tartozéka. Felismerése könnyebb, jelentősége nagyobb a fiatal, száraz boroknál. A talaj hatása –a mineralitás – az édes, érlelt boroknál nehezebben érzékelhető.
süti beállítások módosítása