Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A nemzeti kincs nem eladó

Tokaj Kereskedőház és privatizáció

2006.09.07. 13:47 - Albert gazda

Úgy látszik, szegény Tokaj Kereskedőházból, vagy abból, ami a romjain létrejöhetne, a büdös életbe nem lesz már semmi. Ma éppen a nagyobbik kormánypárt szocialisták tartották fontosnak, hogy beszóljanak a kisebbik kormánypárt szabad demokratáknak, akik gazdasági minisztere sok mindent szeretne privatizálni. Aranytojást tojó cégek is vannak a vitatott listán, ezek azonban e helyütt nem érdekelnek bennünket, szemben a hegyaljai tömegszőlő-termelők megmentőjeként tündöklő exkombináttal. Amelyet simán sikerült behazudni a stratégiai fontosságúak és a jól működők közé. Szép hosszú történet ez, én például egy 1996-os hírre is emlékszem, mely szerint a nemzeti kincseket elkótyavetyélni nem szabad. Az idő tel-múl, de hiába, a hülyeség köztünk marad. Igaz, annyi mégis változik, hogy a Kerházból közben sikerült kipiszkálni az értékesebb darabokat, a cég mindig keskenyebb lesz. Mindegy, majd csak szétrohad magától. Addig is, amíg a haza fényre derül, olvassák el ezt itt, elég alapos.

Címkék: glossza tokaj kereskedőház

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5814392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina (törölt) 2006.09.07. 16:26:28

Kerem, Uraim, irjanak A BORROL. Valoban remes, ami a Kereskedohazzal tortenik, nem beszelve az ukran tokajirol es a Decanter magyar kiadasanak emlitett irasai is hagynak nemi kivetnivalot maguk utan, de szivesebben olvasnek borokrol, gondolom ezzel nem vagyok egyedul. Peldaul arrol, hogy a Maczko boroktol csak en vagyok-e annyira elbuvolve ujjabban es bar semmi baja nincs, de mas is oly rovidnek erzi-e a Vylyan 2004-es Montenuovo-jat mint en (bar mar gyanus lehetett volna, amikor a szegedi standjuknal tevekenykedo mentegetozott, ne varjak nagy testet, inkabb "csak" a gyumolcsosseg kellene dominaljon). Csodalom, hogy senki nem helyeselt a Bussay Eskuvejere, en most megtennem, nagyon kellemesnek talaltam, egyetertek a cikk irojaval. Es a regisztraciot is udvozlom :)

kuji 2006.09.07. 16:47:37

Sziasztok! Van nekem egy nagy gondom-bajom, amihez szeretném a segítségeteket kérni. Az unokatestvérem szeptemberben fogja ünnepelni a szülinapját, szeretném meglepni ez alkalomból valamilyen különleges borral. A gond csak az, hogy vele ellentétben én nem értek a borokhoz, viszont nem szeretném elrontani a meglepetést azzal, hogy tőle kérek tanácsot. Tudtok-e segíteni nekem ez ügyben?

Bor Béla 2006.09.07. 19:15:36

Sem a Tokaj Kereskedőház, sem egyetlen más nagyüzem nem tölti be Magyarország egyetlen borvidékén sem a szociális védőháló szerepét. Egyrészt azok a szőlőtermelők akiktől a nagyüzemek vásárolnak, NEM kizárólag a szőlőtermesztésből élnek (abból nem is lehetne egy vagy két darab nyolcszáz négyszögöles területtel), mindegyiküknek van munkája, nyugdíja, más normális bevétele. Másrészt a nagyüzemek által fizetett szőlőárak éppen az említett termelők kiszolgáltatottságát fokozzák csak, segíteni egy cseppet sem segítenek rajtuk. Sőt, továbbmegyek: az a sok ezer ember, aki ma Magyarországon még mindig szeret dolgozni a szőlőjében, még akkor is, ha ez majdnem vagy éppen teljesen ráfizetéses, szóval ez a sok ezer ember tartja el verítékes munkájával a nagyüzemeket, amelyeknek elsőrendű érdekük, hogy a termelőket folyamatosan kiszolgáltatott helyzetben tartsák (lásd: felvásárlási árak, fizetési feltételek stb.). Ki kell mondani, hogy ha bármely nagyüzem menne is tönkre az országban, az egyetlen család egzisztenciáját nem vezsélyeztetni, sőt ! Ráadásul a szőlőterületek sem úgy néznének ki az országban, ahogy kinéznek (siralmasan), ugyanis az elmúlt tizenegynehány évben a nagyüzemek egyetlen fillért sem fordítottak azoknak a dűlőutaknak, szőlőterületeknek az állagmegóvására, ahonnan a szőlőiket vásárolják nevetséges áraikért. Menjen bárki körbe bármelyik borvidékünkön: pusztul a magyar határ. A nagyüzemek nem ilyen állapotban kapták meg a szőlőhegyeket a hatvanas évek elején ...
És a legfontosabb: az, amit a nagyüzemek minősíthetetlen minőségükkel a magyar bor hírnevével tettek, felér egy második Moháccsal.

Octopus 2006.09.08. 09:30:09

kuji, ez nem egyszerü. Nagy inyenc az uncsitesód? Ismered az izlését? Mennyit szánsz a dologra?

Octopus 2006.09.08. 10:56:31

A Montenuovo-t meg se merem kóstolni... a 2002-es is nagyon gyenge volt, hiába irtak róla egész jókat. Az Esküvé meg szintén, pedig én a tavalyit ittam, persze akkoriban. Lehet most már jobb lenne, de akkor is éppen elmegy kategória volt, nem kicsit túlárazva...

kuji 2006.09.08. 12:07:25

Hello Octopus!

Először is kösz, hogy válaszoltál.
Másodszor, tudom, hogy nem egyszerű a dolog, próbáltam magam megoldani, de úgy tűnik kevés vagyok hozzá!:-((
Az uncsitesóm a száraz, fehér borokat kedveli (én akár mire rákattintottam eddig a neten, ami megtetszett, mind vörös volt!)Az a helyzet, hogy néhány ezres nagyságrendben gondolkodom, de ha bejön valami extra klassz, hajlandó vagyok áldozni rá,mert egy 40. szülinapot méltón kell megünnepelni. Üdv: kuji

Octopus 2006.09.08. 13:40:15

Szerencséd van, mert jó fehéret jóval olcsóbban találni, mint vöröset. pl 2000 alatt van finom Somlói, pl a Laposa olaszrizling nagyon jó. Bár kicsit fiatal a fogyasztásra még. Ha kicsit visszaolvasgatsz, mostanában ment a Rizlingodüsszea vagy hasonló cikk-sorozat, ott jó tippeket olvashatsz. Tökéletes lehet a Fekete Béla 2003-as Somlói Hárslevelüje, 3000 Ft alat is láttam, ha van még. Bár azt irták, hogy ki lehet fogni rossz palackot is belőle. Vagy Györgykovács Imre borai. A szaküzletekben tudnak tanácsot adni.

kuji 2006.09.08. 15:41:26

Kösz Octopus a tippeket, megpróbálok akkor ebben az irányban keresgélni. Az is lehet, hogy valami külföldi palackra kéne rámozdulni. Chilei borok...?

py 2006.09.08. 17:58:12

Kujinak, ha még aktuális: szerintem az összeg mellett az a fő kérdés, mekkora borrajongó az uncsitesód. Ha inkább "pusztán" borkedvelő, akkor jó választás lehet a St. Andrea Napbor, ami nemcsak könnyen megszerethető és egyben tartalmas, hanem (tudom, ez eretnek gondolat) igen pofás dizájnnal rendelkezik, öröm ajándékozni. Ha viszont vájtfülű, és valóban valami különlegeset akarsz, akkor érdemes lenne akár egy Tamás-olaszrizling sorban gondolkodni (ld., á la Octopus, a Rizlingodisszeát). Budán, a Maligánban igen barátágos áron hozzáférhető három évjárat (2002-től 2004-ig). Persze ha beszerezhető lenne a 2003-as Figula Szilénusz, a magasabb ár ellenére kapásból azt ajánlanám.

Tarcal 2006.09.10. 07:26:29

Nem értem a műfelháborodást. Az édes jó anyalapotok, az Index is az ország lerohasztásán dolgozik. De majd, ha mindent privatizáltak, akkor tényleg itt a Kánaán. Az FVM vezetése nem veri szét a borászatot(is), nem ír alá szar csatlakozási megállapodásokat.

Albert gazda 2006.09.10. 10:13:19

Jó édes Pumalyos, ez nem az a hely itten, ahol az Index vagy a Magyar Nemzet munkásságát kellene értékelni. Felháborodás egyébként nincs, de ha lenne is, te akkor sem lennél képes megítélni, hogy mű-e, avagy igazi, hiszen a legegyszerűbb szöveget sem tudod értelmezni.

Malbex 2006.09.10. 10:53:25

A kerhazat reges reg magankezbe kellett volna adni. A borkeszites nem szocialis halo, a kerhaz meg masra nem volt jo eddig se, mint szocialis halonak. Eltekintve attol hogy mindenki kilopta belole a sajatjat.

kifli 2006.09.11. 10:24:21

Lehet, hogy mégis inkább a borokról nem pedig tárcát kellene írni?

kuji 2006.09.12. 13:28:42

Szia py!

Kösz a segítséget a gondom megoldásához. Az az igazság, hogy névszerinti konkretizálással könnyebb keresnem a megfelelő palackot.
A St. Andrea Napbor-ra vonatkozó javaslatodra nagyon bemozdultam, mert jól rá éreztél, hogy a laikusnak (mármint nekem) persze a dekoratív kinézet is számít, főleg, ha ajándékba adja. Így ő lett az első számú jelöltem. A Tamás olaszrizling is bejátszik főleg így, hogy Octopus javaslatával is összecseng. Sajnos, a 2003-as Figula Szilénusz felhajtására már valószínűleg nem lesz időm, de mint jövőbeli tippet, köszönettel eltárazom.
Az unokatestvérem egyébként nem igazi szakértő, de azon a szinten biztos túl van, hogy jó tegyétek ide az asztalra a palackot, nekem mindegy, így is, úgy is megiszom. Szóval vannak elképzelései a jó borról. Hogy mennyire gourmet, vagy nem tudom ezt sem, hogy ilyenkor milyen kifejezést szoktatok használni, azt azért sem tudom lemérni, mert nem ismerem a borkóstolás csínját-bínját. Annyit tudok, hogy van egy sommelie barátja, akivel, naná hogy borokról szoktak beszélgetni, és akit én sajna, nem ismerek!
Számomra csak most derült ki, amikor el kezdtem keresgélni a neten, hogy ilyen nívós borászportálok vannak, amihez gratulálok! Annyit mindenesetre magam is profitálok a dologból, hogy ezentúl kihagyom a tescós és egyéb helyeken árusított, fekve tárolt, száz forintokba kerülő borokat. Valahogy jobban kéne tudatosítani az átlag magyarba, hogy az nem minőség! Üdvözlettel és köszönettel: kuji

Sárfehér 2006.09.15. 16:45:21

Kuji: Ha gondosan elolvasod a hozzászólásokat, két dolgot is megértesz: a; a bort fektetve kell tárolni, hogy ki ne száradjon a dugó; b; tecsóban is lehet korrekt bort kapni, de nagyon oda kell figyelni, és meglehetősen rizikós. Tecsónál jobb az Interspár és a Kóra. (Ez itt a reklám helye.) Nézd meg a "borok a hiperből" bejegyzéseket.
A borbu.. kedvelőkkel is az a helyzet, hogy mindegyiknek van kedvence, és részrehajlóan azt ajánlja. Bár minden ajánlott bor kiváló, nekem is Somló meg Szekszárd a szívem csücske. Mondjuk Fekete Béla Somlói Hárslevelű és Dúzsi Tamás Szegzárdi Óvörös...
süti beállítások módosítása