Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

É(r)de(ke)sségek

Murfatlar és Mavrodaphne

2006.09.07. 22:13 - csite

Két vörösbor a terítéken, egy Romániából, egy másik Görögországból. Ám mindkettő édes, és nem nagyon lehet hová tenni őket. Érdekességnek nem unalmasak, de nap mint nap nem innánk őket szívesen. Felrémlett valami sokszor nyertes, hordóban tartott 72-es aszú árnyképe.

Murfatlar Innobilat cu Merlot

Gondoltam, kilövöm a kézi borpatikámban lapuló két külföldi versenyzőt. Igazából nem tudtam, mire számítsak, még a címkét sem olvastam el az elsőnél alaposan, csak annyit, hogy milyen fajta és melyik borvidék. Murfatlart egyesek Dobrudzsa Tokajának tartják, a botrytis cinerea gyakori kialakulása miatt. Sokrétű borászkodás folyik, és sokféle borféleség készül. Nem ismerem a területet, így a borról sem tudnám konkrétan megmondani, milyen kategóriába való. Annyit árult csak el nekem a címke, hogy Basarabi, Jud. Constanta a szülőhelye. Próbáltam a világhálón utánaolvasni, de a kóstolás után már nem hajtott a tűz annyira.

A palack olcsó bort ígért, nem volt egyenletes az üveg fala. A címke pergamenstílű, két pecséttel, két szőlőfürttel. A dugó viszont jó, meg is lepett a külcsín után. Pohárban mély bordó, tiszta bor fogadott, könnyed mozgással. Illata meleg érzetű, sok málnával, édességgel, később vanília, fahéj, bors, forralt boros fűszeresség. Izgalmasnak tűnt. Aztán jött a kóstolás. Elsőre majdnem köptem. Valamiért szárazra vágytam, pedig láthattam volna, hogy demidulce. Nem volt rossz, de váratlanul ért. Na mindegy.

Erőt véve, a szájban megtekerve, kis levegővel dúsítva kerestem értékeit. Édessége elég karakteres, savai tompák, nagyon kevés lehet belőlük a borban, ennek ellenére jó szövésű, málnás, túlérett meggyes gyümölcsösség is található benne, érdekes száraz fűszeresség uralja az íz közepét és a lecsengést, ezzel kicsit elbillenti az összképet. Érdekességnek nagyon jó volt, igazából nem tudom hova tenni, nem innám szívesen, és leginkább az egy-két kispincében kóstolt ürmösborokra emlékeztetett. Aki tud bővebbet arról, mi lehetett ez, ossza meg velem, velünk. Pontot nem adnék rá, hibája nem volt, talán négyes környékére lőném.

Mavrodaphne Cambas

Csudajó dolog az internet. Nehezen tudtam volna, mit is töltöttem a másik pohárba, mert ezen a palackon csak a Cambast, a Portót, a 15-ös alkoholt és az űrméretet tudtam értelmezni. Aztán ráakadtam egy idő után a bor oldalára. Az évjárat tárgyában nem tudtam dűlőre jutni, talán 2003-as lehet, a zárjegyféleségről ezt tudtam kisilabizálni, aztán lehet, hogy nem az. Nem klasszikus dugó lapul benne, hanem rövidke, műanyag fejű, amely könnyedén eltávolítható.

Ez a bor tintás-barnás-bordós színű, sűrű, átláthatatlan. Frissen megszagolva tejesség, oxidáltság, erjedt málna, egy kis szénaporossággal. Hosszabban levegőztetve töppedtségre utaló aszalt gyümölcsök, szilva, meggy, kevéske mentával. Ízében is erősen oxidált, és sok a cukor, mivel a sav nem támasztja alá kellően. Az alkohol édesít, de néha már csípősséget is okoz (főleg melegebben), gyógynövényesség töri meg néha ezt az ízvilágot. Lecsengése hosszú, édeskés, émelyítő. (Ha gonosz lennék, egy sokszor nyertes, hordóban tartott 1972-es aszúhoz tudnám hasonlítani.) Ez is különlegesség volt számomra, de nem kívánok még egy palackot beszerezni belőle. Nem pontozok most sem, bár kicsivel izgalmasabb, tartalmasabb volt az előzőnél, így egy ötöst akár be is zsebelhetne.

Címkék: kóstolás murfatlar mavrodaphne románia görögország

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7414417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

limbekcs 2006.09.08. 00:26:25

Lesz majd egyszer recina (retsina?) kóstolásról is beszámoló? Csak az elsőre majdnem köpésről jutott eszembe... :)

lackó 2006.09.08. 10:59:08

Lesz majd egy jó román bor kóstoló? Hála Istennek most már egyre több román bort lehet beszerezni Magyarországon is. Én ugyan mindíg kintről hoztam, és kellett egy kis idő, amíg az ember megtalálja a megfelelő minőségi katgeóriát, de elmondható, hogy hihetetlen fejlődésnek indult a román borászat, köszönhető a külföldi befektetőknek. Aki esetleg kint jár, vegyen a bizonyos "Sec de Murfatlar" borból. Egy hatalmas dugóhúzó van a cimkén. CAbernet Sauvignon-t takar. Jó multkorában kóstoltuk barátommal és a Brunellókra emlékezteteő frenetikus illat és komplex íz volt benne. Ajánlom mindekinek, nekem a 700 Ft körüli kategóriában elképesztő...

Sárfehér 2006.09.08. 14:27:10

Ha már édes, vörös, és romániai, a Kadarisszimáról mikor írtok?

derelyegrádi szellem 2006.09.08. 15:05:41

Az idei mediterráneumi tartózkodásom (nyaralás)alkalmával volt szerencsém néhány görög bort megkóstolni, vöröset, fehéret. Nagyon finoman fogalmazva nem voltam elájulva tőlük, pedig nem a "legalsó" polcról emeltem le őket. A fehérek rosszabbak voltak. A mélypontot egy "Risling" nyújtotta (Gyártó: KEO, ár átszámolva kb 1.500,-ft/palack). Magyart természetes nem lehett kapni, pedig még japán (!)bort is árultak. Ennyit bormarketingünkről, és kereskedelmi potanciálunkról a nagyvilágban.

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.09. 00:18:52

Lesz majd egy nagyobb bolgárkóstolónk. Igazából már hónapokkal ezelőtt beszereztem a borokat a követség segítségével. Nem is volt drága, az öt üveg bor - mindegyik az angol Decanter tavaszi nagy bolgárfícsörében ajánlott, magasra pontozott tétel - alig került tizenháromezer forintba végül. Szóval jó lenne összeereszteni őket nagy magyarokkal, de eddig még nem sikerült összehozni a rangadót.

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.09. 00:26:12

Sárfehér: Ott lapul a Kadarissima is a spájzban, de egyszerűen nem volt még olyan estém, hogy úgy érezzem, én most innék egy édes vöröset. Egyébként egy kartonnyi kadarkát végigittam Ballától (Wine Princess, Ménes) egy-két éve, és egyáltalán nem voltam meggyőzve, sőt. Persze, lehet, hogy akkor még nagyon az elején tartottak. (2000-es kadarka volt az.)

BOB 2006.09.10. 13:05:46

Én a helyszínen próbáltam végig néhány bolgár bort a nyár folyamán, igaz, Decanteres bolgárfícsör nélkül, így nagyobb eséllyel a mellényúlásra. Kiábrándítóak voltak, pedig a "legfelső" polcosokat kóstoltuk.

hegyaljai 2006.09.10. 20:16:40

Bulgáriával kapcsolatban én nem lennék ennyire lekicsinylő. Van egy-két nyugat-európai stílusban dolgozó nagyvállalat, nem verték szét az állami és szövetkezeti borászatokat, kb 160 cég termeli a bor 80 %-át. Különösen az illatos fajták,mint a Merlot esetében különösen szépeket kóstoltam. A testes bordeauxi tipusú borok esetében néhány villányi magyar előrébb jár, ez a sok szép új ültetvény termőrefordulása után változhat. Románia pedig ebben az évben borimportőr lett, úgyhogy nekik sem lesz könnyeb az EU-ban mint nekünk.

shiraz 2006.09.10. 23:45:58

én is voltam terepen idény náron Bulgáriában, sajnálom hogy Bob rosszakat ivott, én találtam érdekességeket. sőt. dehogy ez az ország EU tagállam lesz...

kobaiasi 2006.09.11. 13:22:53

a dugóhúzós Murfatlart én is kóstoltam pár üveggel még tavaly, nem volt rossz. ha jól emlékszem valamilyen angol v. amerikai borásszal dicskedtek a cimkén.

lackó 2006.09.11. 15:49:04

Igen, de szerintem ausztrál és repülő borászról van szó...Romániába ez kell. Viszon csodálkozom, hogy nem izlett a 2000-es Kadarka, mert az egy frenetikusan nagy bomba volt, talán a 2002-es mellett a legjobban elkészített Kadarka Gézától. Nem is értem, mi gondod volt vele.

anggurputih 2006.09.11. 19:17:37

A KEO nem görög borpince, hanem Ciprusi. Szerintük a Tokaji furmint fajtát is Ciprusból hozták Magyarországba szerzetesek.

lacibor 2006.09.11. 20:21:31

-A Furmintot azt lehet. De csak szerintük.(hihi)

derelyegrádi szellem 2006.09.12. 09:02:24

Tisztában vagyok vele, hogy KEO ciprusi, csak terjedelmi okok miatt vettem egy kalap alá az anyaországi görög borokkal, meg - legalábbis számomra - hasonló színvonalat is képviselt. De ha már pontosság, akkor a KEO nem borpince, hanem egy mindenféle szeszesitalt(sör, bor, égetett szesz) gyártó és forgalmazó óriás (mai szóhasználattal hipermegagiga)cég. Viszont rizlingjük - változatlanul tartom - szar volt.
süti beállítások módosítása