Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Roll over Erlau Stierblut

Kent szőlővesszei, Mondovinót Afrikának

2006.09.20. 18:48 - alföldi merlot

A magyar vörösbor még soha nem volt ilyen jó, állítja a Spiegel. Az egyszemélyes borbirodalom Angliában készül beruházni. Chilében is rákapnak az ökörszarvra. 30 ezer kanadai dollárba kerül a világ legdrágább jégborának egyetlen palackja. Afrikában is adják a borglobalizmus sötét árnyait bemutató botrányfilmet.

A magyar vörösbor még soha nem volt ilyen jó

Ezt állítja a Spiegel online kiadása. A Stierblut war gestern című cikkből kiderül, hogy a fejfájdító Erlau Stierblut (magyarul egri bikavér) már a múlté, viszont a hamvaiból feltámadt egri bikavér csodálatos, de a soproni kékfrankos vagy a villányi cabernet is megéri a pénzét. A meglehetősen terjedelmes cikkben a következő magyar borászok, pincészetek kapnak említést: Gál Tibor, Thummerer Vilmos, Tóth István (fő jellemzője, hogy viadukt alatt van a pincéje), Hulyák Richárd, Sinkó Zoltán, Lovincz György (sic!), Franz Weninger, Szeremley Huba és László (?), Bock József, Gere Attila, Tiffán Ede és Zsolt, Malatinszky Csaba és végül a Vylyan (A nagyság nem zárja ki a minőséget alcímmel). Ha másért nem, a Bock-Gere-Tiffán pajkos-vidám-meszet evett fotókompozíció kedvéért érdemes az oldalra kattintani.

Kent szőlővesszei

Az egyszemélyes borbirodalom, a francia borkereskedés doyenje, Bernard Magrez Angliában készül beruházni. Magrez, aki négociant-házának eladása óta kvázi borászatokat gyűjt, és momentán harminc-egynéhánynál tart (a koronaékszer a Chateau Pape Clement), Dél-Angliában, Kentben keres magának újabb birtokot. Kent a pezsgőjéről már majdnem ismertnek mondható, de úgy tűnik - alighanem a globális felmelegedés hatása -, eljött a hagyományos borok ideje. Egyébiránt Dél-Anglia a nyáron egyszer már bekerült a borhírekbe, akkor ugyanis Randall Grahm, a Bonny Doon tulajdonosa és a borvilág tréfamestere helikoptert bérelt, hogy a levegőből mérje föl Hampshire legígéretesebb dűlőit. (Az eredeti humorú Grahm a közelmúltban azzal keltett feltűnést, hogy biodinamikus fordulatot hirdetett meg, noha a szolidan kommersz irányvonalat követő saját borászata 93 százalékban vásárolt szőlőből dolgozik. A Bonny Doon honlapja kötelező bormarketing-tananyag.)

Chilében is rákaptak az ökörszarvra

Asociación de viticultores biodinámicos de Chile néven megalakult a chilei biodinamikusok szövetsége. Célja, hogy a nem kimondottan minőségi és terroircentrikus borászati szemléletéről híres Andok menti országban is ismertebbé váljanak az organikus művelés és az antropozófia alapelvei. A kezdeményezés motorja Chile egyik legismertebb borásza, Alvaro Espinoza, aki az Antiyal és a Coyam révén jelentős nemzetközi sikerekkel dicsekedhet. A szervezet alapító pincészetei: Antiyal, Emiliana Orgánicos (korábban VOE), Seña (Errázuriz), Matetic és Julio Donoso.
Nálunk vajon ki lesz az első biodinamikus? (Izgatottan várjuk a füleseket.)

Piacon a világ legdrágább jégbora

Sajnos erre a hétre is jutott egy világ legdrágább bora hír. A Royal DeMaria által forgalmazott, Billy Myers sorozatba tartozó chardonnay-ből készült jégbor palackja (0,375l) 30 000 kanadai dollárba kerül, ez hozzávetőleg 4 860 000 forint. Az ontariói borkülönlegességből mindössze öt láda készült. A bor iránt főleg Japánban és az Egyesült Arab Emirátusokban mutatkozik érdeklődés.

Mondovinót Afrikának

A honi boros körökben is referenciaponttá vált Nossiter-film, a Mondovino új, eposzi hosszúságú változatát megvásárolta a BBC, ám azt kizárólag Afrikában sugározzák. A borglobalizmus sötét árnyait bemutató botrányfilm az afrikaihoz hasonlóan szerény érdeklődésre valószínűleg csak az Antarktiszon számíthatna. A Decanter tudósítása szerint a tízrészes változat egyébként az eredetinél árnyaltabb képet fest a borvilág olyan ismert szörnyetegeiről, mint a Frescobaldi család, a Mondavik, Robert Parker vagy Michel Rolland.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4114991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malbex 2006.09.21. 10:41:09

mivan, mindenki tuntet? nagy a csend errefele ...

tf1 2006.09.21. 11:20:25

Normális ember nem tüntet, hanem szüretel

RGB 2006.09.21. 12:17:55

normális ember nem blogot olvas, hanem egyre jobb bikavért iszik...és tüntet!

Tényleg jó év lesz ez az idei?

b 2006.09.21. 12:35:32

Nincs is olyan, hogy normális ember...:-)

Ennyiért jégbort pedig majd csak akkor veszek, ha egyenesen az Északi sarkon termesztik és készítik....:-)

Egyébként meg, köszönjük sűrűn a külföldi médiának, hogy néha könyörületből-téma hiányból-humanitárius szeretetből-egyéb meg nem nevezett okoból ingyen vagy majdnem ingyen promótálja a mi kis magyar borvilágunkat....ha már az állam ezt nem képes elérni.....itthon és külföldön egyaránt.....
:-)

Bull's Blood 2006.09.21. 15:40:47

Sajnos aki nem normális az nem egyre jobb Bikavért iszik hanem a Varga féle "készítményt" és aztán megy tüntetni.

Aki egyre jobb bikavért iszik az nem megy az utcára hanem megmarad benn a szobájában kettesben azzal a nagyszerű nedüvel...

Na az ilyen ember a normális...

Mindenkinek kitartást és erőt a szürethez!!!:)


Octopus 2006.09.21. 16:43:28

Csatlakoznék RGB kérdéséhez, milyennek tünik ez az év igy szüret tájékán? Biztos van itt pár borász vagy olyan, aki nemrég volt picészetnél és kérdezte ezt. Külső szemlélőnek jobbnak tünik, mint az előző (kettő).

tf1 2006.09.21. 17:31:16

Szerintem jobb lesz, bár még korai ezt így kijelenteni :)

b 2006.09.21. 18:05:31

Ahogy tellik, múlik az idő úgy válik a 04 és a 05 évjárat egyre jobbá....04ből már megszületett a jó öreg Kopár....most már gondolom 100 e darab papack lesz letöltve belőle...az is elmegy alapon.....majd jönnek lassan a 05ös nagy szelekciók.....az idő mindent megszépít....
No komolyan...: remélem én is, hogy idén szebb lesz az alapanyag...mert 02esből már kevés van ami forog a piacon....és hát a 03as is kifutón.....
Mi lesz velünk??? Sört iszunk...és kimegyünk tüntetni:-)

derelyegrádi szellem 2006.09.22. 16:45:51

B! Ha a sört választod és mész - ahogy elnézem az eseményeket - a borsodi bivalyt javaslom vadmálnával :)

b 2006.09.22. 18:02:47

:-))

Erre a pompás alkalomra igazából nem is értem miért nem hoztak ki egy egyedi márkát a mi sörmarketinges fenegyerekeink!
A németeknek van fesztiválos söre nekünk miért nincs tüntetős rongálós??
Úgyis népsport:-)))
Javasolnám az előző ajánlat hagyományait követve:
Pesti vadtulok-savanyú a szőlő ízesítéssel....

:-)

eF 2006.09.22. 21:52:58

Nyugi, 2005 Egerben jó év volt. Már csak bő fél év, és kijönnek az első fecskék a nagyobb egri vörösek közül!
süti beállítások módosítása