Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Dzsoggolás a kékfrankosmaratonon

Vesztergombi Kékfrankos Porkoláb Reserve 2003

2006.10.23. 18:48 - Műtannin

Iramfutó nyúlként kocognék most néhány métert a kékfrankos-maratonozó Alf. Merl. kolléga mellett, mivel úgy alakult az élet, hogy kezembe került egy palack Vesztergombi Ferenc és Csaba igen drága kékfrankosából.

Az életet persze én alakítottam így: félládányi Gere Kopárt (2003-ast) cseréltem el a Vesztergombi Reserve sorozat darabjaira: cabernet franc-ra, sauvignonra, Csaba Cuvée-re és erre a Porkoláb-völgyi kékfrankosra, ni.

Vesztergombi reserve-je a legjelentősebb kékfrankosok való, kétségtelen; már ha az árát nézzük, akkor is: hatezer fölött lehet megvenni (6300 a hirtelen kalkulált kiskereskedelmi átlagár), sőt, ha jól belegondolok, Takler nagyszerű Noir Goldja ötezer alatt marad, Weninger Spern Steiner Selectionje szintén (igaz, csak 50 forinttal), a Ráspi-féle kékfrankos selection 2004-es verziója sem üti az öt rugót, akkor, rendőrszóvivősen szólva, valószínűsíthetően ez a legdrágább magyar kékfrankos éppen. Most már csak az a kérdés, hogy a legjobb-e?

Bontsunk.

Föld, grafit, vér, görögdinnye - erős indítás. Szép, bonyolult illat, nehéz leírni. Kis trágya is van ottan.

A kortyot mattság, fanyarság uralja először. Kellemes, de mintha kicsit elszaladnának a savak. Meg is lepődöm, mert egy 2003-astől nem vártam volna ilyesmit.

Semmi édesség, de tényleg semmi. Ez is meglepő. Kis fűszer, jellegzetes szekszárdi paprika van azért. Vagy ezt már kötelezően beleérzem?

A tannin határozott, de nem harsogó, hanem matt; én bírom ezt a sült gesztenyés vonalat, bevonja az egész szájpadlást. Ez alighanem a "közepesen égetett tölgyfa hordó" hatása, amely tölgyfa hordóban huszonkét hónapot (ahogy a hátcímke írja: "huszonkettő" hónapot) töltött a bor. Az utóízt is tannin uralja a gesztenyés mattsággal.

Summa summárumilag: jelentős kékfrankos, kétségtelen, de biztosan nem a legjobb. Nekem igazából a nagy gyümölcsök hiányoznak. Lehet, hogy az a huszonkettő hónap nem használt nekik.

Öt pont körül dzsoggol, a hatot szerintem nem éri el. (Valahogy mindig úgy érzem, hogy az öt és a hat pont között nagyobb távolság van, mint a többi között. Tehát a tehetségből nehezebben lesz igazi szépség.)

Címkék: 2003 vörös szekszárd ötpontos kékfrankos vesztergombi

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr10016454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2006.10.23. 19:57:35

No, hát amikor először meglátam a Noir Goldot, és megtudtam, hogy Kékfrankos, majd hanyattvágtam magam: Hogy lehet ennyit kérni kf-ért? Azután volt alkalmam -nem saját pénztárcából- megkóstolni, hát tényleg rendben van. Azóta, ha kellett társaságban "valami jó Cabernetet" rendelnem, sikeresen nyitottam fel vele pár honfitárs szemét, hogy nem csak Cs-ból áll a világ. Mindenesetre a 6 lepedő nagyon nagy píz, azért már nagyot KELL produkálni. lévén, hogy 1000 -1500 Ft körül is vannak egészen klasszak!

Szegediszomelijé 2006.10.23. 20:01:33

És még egy a 6 rugóhoz: ennyiért már lehet kapni jó aszukat, ami mégis csak macerásabb. Persze, ha lesz rá alkalmam megkóstolom, csak félek, hogy csalódott leszek

invino 2006.10.24. 14:43:19

Valaki kóstolta már a szekszárdi Bodri Pince 2003-as Kékfrankos Szelekcióját? Az ára kemény 4800 Ft, de simán felveszi a versenyt a cikkben említett versenytársakkal... Ha valaki kiváncsi rá, szívesen segítek a beszerzésben :-)
süti beállítások módosítása