Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Toszkán büntetés

Tua Rita Perlato Del Bosco 2003

2006.10.30. 21:17 - Albert gazda

Nem kell seggre esni, ha kinyitnak egy toszkán bort, mondja a nyájas-patrióta olvasó, és igaza van, annak ellenére, hogy Piemontban nemigen termelnek toszkán borokat, s bizony akadnak köztük egészen meggyőzőek is. Rosszak dettó. Akár Piemontban, akár Toszkánában. A kultpincének számító Tua Rita Perlato Del Boscója utóbbiak közé tartozik.

A Tua Ritával először Bécsben randevúztam, az elhíresült Wein und Co-féle kóstolón, amelyen Gere Attila 2000-es Solusa diadalt aratott a Petrus felett. Ezen az eseményen nemcsak a villányi ászbort jutalmaztam az általam adott legmagasabb 98 ponttal, hanem a toszkán borászat Redigaffiját is. Vakságomhoz képest persze meg voltam győződve arról, hogy a Redigaffi a Petrus, a Solust meg Massettónak tippeltem. Hiába, sok tanulnivalóm van még.

A lényeg, hogy egyetlen pillanat alatt beleszerelmesedtem a Tua Ritába, s attól kezdve vadászni próbáltam boraikra. Nagy beszerzések ebből nem következtek, különös tekintettel a horribilis árakra, de legutóbb azért futotta egy 2003-as Perlato Del Boscóra a Jasomirgottgassén, szemben a Stephansdommal. Uszkve 20 euró nem sok egy szupertoszkánért, még akkor sem, ha alsóközép-kategóriás.

A Perlato Del Bosco 65 százaléknyi sangiovesét, 30 percent cabernet-t és 5 egységnyi syrah-t tartalmaz a hátcímke szerint, értelemszerűen non filtrato, 14-es az alkoholja, és Rosso Toscana IGT a besorolása. 2003 egyébként nem hozott különösebben jó évjáratot arrafelé, de valószínűleg annyira rossz sem lehetett, amilyennek ezt a bort megkóstolva gondolnánk.

Mélysötét szín, ahogy az ilyenektől megszokhattuk. Első illata sűrű, lakkos-festékes, ez gyakran jellemzi a toszkánokat, de általában percek alatt el szokott múlni. Ebből nem múlt. Vannak gyümölcsök is, de valahogy nem igazi az egész, és a helyzet az idő múltával rosszabb lesz. Ízileg közepesen nagy test, és megint a műviség torol. Külön az úgynevezett díszítő jegyek, külön a sav, külön a tannin. Minden, csak nem vonzó és nem harmonikus. Szerintem ez az a bor, amely révén be lehet mutatni, milyenek is a nem természetes cserek. A vége egyszerre édes és savanyú, másfél pohár tökéletesen elegendő, hogy ne kívánjuk meg a két és felediket. Eltettem a kétharmadát vékonyabb napokra, aztán megkóstoltam megint. Semmivel sem vált kívánatosabbá, sőt üresedett. 3 pont, és akkor még jóindulatú és barátságos voltam.

Címkék: 2003 vörös hárompontos toszkána tua rita

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6216856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2006.10.31. 07:34:27

A népakarat beteljesítéseként itt az első olasz bor fikája? Az indexes Tokaj-cikk meg olyan, mint vmi propagandaszöveg sok csúsztatással...

Üvege$ 2006.10.31. 08:05:25

Ittam már én is szar chiantit, de nem olashzhonban, hanem a metros beszezésből...
Lássuk be, nincs mindenhol csak jó vagy csak rossz bor. Ez a cikk viszont arra lett kihegyezve, hogy bemutasson egy olyan bort aminél található magyarországon jobb, de tegyük hozzá rosszabb is
süti beállítások módosítása