Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A jobb idő reményében

Szüreti hírlevél Tokajból

2006.11.06. 17:52 - Az Alkoholisták

Finom savú, karakteres, férfias 2006-os aszúkat látunk lelki szemeinkkel. Magunkévá tettük ugyanis a Tokaj Renaissance Egyesület hírlevelét, és hirtelen előreszaladtunk pár évet. Az idei hegyaljai szüretről nemrég sajátlag írtunk terjedelmes cikket, most azonban nemcsak két, hanem egyenesen tizenhét borászat véleményéről szerezhet tudomást a nyájas olvasó. Van, aki már befejezte, van, aki csak most kezdi a nagyját, s van olyan is, aki a jobb időkre vár. A nyilatkozók általában lelkesek, és nekünk tetszik, hogy nem futott el velük a ló.

Árvay Pincészet: A korai fajták (sauvignon blanc, chardonnay, sárgamuskotály) szedése befejeződött, a nagy szüret azonban ma kezdődött, és várhatóan december közepéig elhúzódik. A kevés lényereségnek és a lassú aszúsodási folyamatnak köszönhetően kevesebb mennyiség várható, a minőséget viszont nagyon jónak találjuk.

Alana Pincészet: Másfél hete tart a szüret, negyedik hete folyik az aszúválogatás. A birtok méretéhez képest nagy mennyiségben szedtünk aszúszemeket (39 mázsa), amelyek minősége kifogástalan. Értékes évjárat volt már korábban is előre látható, de sajnos az elmúlt napok időjárása, a fagy nem tett jót sem a savaknak, sem a koncentrált ízvilágnak.

Béres Szőlőbirtok: A Béres Szőlőbirtokon ma befejeződik a szüret. Elsősorban a száraz boroknak kedvezett a szüret, de nagyon szép alapanyag érkezett be a többi borfajtához is.

Bodvin Pincészet: A száraz bornak való szőlő szedése már befejeződött, az aszúzás is lezárult. A területek 30 százalékán még kint maradt az édes boroknak való alapanyag, remélve a további kedvező időjárást az ősz későbbi szakaszában is.

Tokaj Classic: Az aszúzás folyamatos, és mivel nem készül száraz bor az idei szüretből, így az édes boroknak való alapanyag még kint van a területeken. A jó időjárási körülményekhez képest nem vagyunk elragadtatva a minőségtől, jobbat vártunk.

Dereszla Pincészet: A szüret a vége felé közeledik, hátravan még az aszúfeldolgozás. Nagyon jó paraméterekkel rendelkező szőlő-, illetve aszúszemek érkeztek be feldolgozásra, kiváló száraz bor és kiemelkedő minőségű alapbor lesz a jó alapanyagoknak köszönhetően. Összeségében elmondható, hogy kevesebb mennyiségű, de nagyon jó minőségű aszúborok fognak készülni a borászatban.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Két hét múlva befejeződik a szüret, az aszúalapbornak való alapanyag vár még kint a területeken. Nagyon szép száraz bornak való alapanyag érkezett be, és az aszúszemek minősége is kiváló.

Tokaj Disznókő: A korai fajták, az alapbornak való furmint leszedése, valamint a háromszori aszúválogatás után a nagy szüret a Disznókő Pincészetben is elkezdődött a mai napon. Általánosan elmondható, hogy késői rügyfakadás és virágzás követte a hosszú telet, változékony volt a nyár (hideg június, forró július, mérsékelten meleg augusztus), és szép napsütéses, meleg az ősz. Korai volt az érés, a termés közepes, de inkább kicsi. Az 2006-os év jellege – szőlő, aszúsodás tekintetében – sokban hasonlít a 2005-ös évéhez. Az aszúsodás lassan indult, kevés, de szép minőségű aszúszemeket szüreteltünk. Finom botritisz, erőteljes töppedés, barna, érett magok jellemzik az aszúszemeket. Kisebb termésű, de nagy évjárat várható.

Dobogó Pincészet: A korai fajták és az aszúszemek begyűjtése után a Dobogó Pincészetnél is ma kezdődik az igazi nagy szüret. Az 1999-es és 2005-ös évhez hasonlítható az idei szüret, magas cukor- és savtartalom jellemzi az aszúkat. A türelem meghozza eredményét, és szép, lekerekedett savakkal fogjuk szüretelni a száraz furmintnak való, jó minőségű alapanyagot.

Füleky Pincészet: Október elején kezdődött a száraz borokhoz való szőlő betakarítása, majd a késői szüretelésű borok alapanyaga is beérkezett, már csak a Király-dűlő vár a napsugarakra és a szüretre.

Gundel Pincészet: Várhatóan egy hét múlva befejeződik a szüret a Gundel Pincészetnél. Szerényebb mennyiségről, de kiváló minőségről beszélhetünk az idei éven. Szép száraz borok lesznek, és kiváló a szamorodni-alapanyag, sajnos, a hárslevelű aszúsodása elmaradt.

Tokaj Hétszőlő: A héten befejeződik a szüret. Kisebb mennyiségű, de nagyon jó minőségű alapanyag érkezett be. Elsősorban késői szüretelésű borok és 6 puttonyos aszú fog készülni az idei remek alapanyagokból, de szép paraméterek jellemzik majd a száraz borokat is. Kisebb problémát csak a magasabb alkohol jelent, ami kierjedés után a száraz boroknál jellemző.

Tokaj Oremus: Az extrém nyár után (hideg-meleg váltakozása) a kellemes őszi idő meghozta az eredményt. A 2006-os borok alapanyagának 100 százaléka beérkezett még a fagy előtt, a kint maradt 10-15 százalék szőlőtermés legfeljebb a késői szüretelésű borok mennyiségét növelheti. Közepes mennyiségű és kiváló minőségű aszúborok, jó koncentrációjú, friss ízű késői szüretelésű borok és jó egyensúlyú száraz borok fogják jellemezni a 2006-os évet.

Pajzos-Megyer: A Megyer-dűlőben befejeződött a szüret, míg a Pajzos termésének a fele még a szabad ég alatt van. Elégedettek vagyunk a szürettel, fantasztikus a minőség száraz és édes borok tekintetében egyaránt.

Patricius Borház: A muskotály, a kövérszőlő és a zéta fajták szürete már befejeződött, a furminté és a hárslevelűé pedig már elkezdődött. Kb. 20 százalékkal kevesebb az aszúszemek mennyisége, de ami le lett szedve, az nagyon jó minőségű. Szép a töppedés, nincs rothadás, a jó cukorfok és a moderált savak az idei szüret főbb jellemzői. Harmonikus évjárat várható.

Tokaj Pendits: A szüret még nem fejeződött be, kb. 3,5 ha terület további betakarításokra vár.

Szepsy Pincészet: A száraz bor alapanyaga 10 nappal ezelőtt beérkezett, folyamatos az aszúzás, de a területek kétharmadán a szőlő még kint van. Szép muskotály és nagyon jó minőségű száraz bor várható. Kiváló minőségű aszúszemeket szüreteltünk, de egyelőre kevés a töppedt szőlő aszúalapbornak, így várunk türelmesen, a jobb idő reményében.

Címkék: 2006 híradó tokaj

11 komment · 22 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4617321

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 918kiss scanner hack 2019.06.07. 14:17:25

TUDAT, TUDATOSSÁG, ÖNTUDAT - Ébredj Magyarország!

Trackback: ntc33 com 2019.05.14. 00:12:46

Az orbáni családpolitika ára - Momentum

Trackback: sky casino auckland new zealand 2019.05.07. 09:11:08

Mentsük meg a Munkásotthont! - CSEPELIEK ÚJSÁGA

Trackback: sky casino auckland new zealand 2019.05.07. 09:10:36

Mentsük meg a Munkásotthont! - CSEPELIEK ÚJSÁGA

Trackback: jal sky suite 777-200 2019.05.05. 23:08:52

REPRESENT CUBA (LYRICS) - renglish

Trackback: mobile slot sites 2017 2019.05.05. 13:46:56

Acls precourse self assessment answers - zgaozih

Trackback: where was the playboy casino in atlantic city 2019.05.05. 08:15:19

Keanu Reeves titokban rákkutatási alapítványt hozott létre egy gyerekkórházban - Na, mondom neked!

Trackback: progressive scan xbox games 2019.05.03. 07:42:10

aqw shop id list 2011 - Rachel beister

Trackback: scr888 login apk 2019.05.03. 05:39:37

Top 5 DC utalás a 'Family Guy' című sorozatban - DC Magyarország blog

Trackback: Sharkies! Come and move it!" It didn't require much time. Apparently 2019.04.28. 00:02:43

Josh McDaniels-t interjúra sem hívja a Cleveland Browns - NFL HUNGARY

Trackback: live casino uk tv 2019.03.25. 06:57:32

How do you open a brinks firesafe with digital lock with the key - xboejob

Trackback: live european roulette free 2019.02.21. 12:14:04

Best screen names for online dating - deokuxj

Trackback: slot mobile phone store 2018.12.21. 06:39:05

Kritika: ŰrDongó (BumbleBee) - DVDNEWS

Trackback: get more info 2018.12.07. 06:27:19

canon address book conversion utility - Percocet ip204ms

Trackback: visual Studio Professional msdn promo code 2018.12.02. 04:05:04

Vicces Boeing festés Dél-Afrikából - Fékszárny

Trackback: microsoft project Promo code 2018.11.23. 13:52:08

Aktív vagy passzív USB hub?... - Hardware képekben (is)

Trackback: mobile slot sites 2018.11.20. 16:58:12

How far will walmart go back on background checks - xouhucw

Trackback: reviews ayahuasca retreats peru 2018.10.17. 10:19:20

Napi lögybölődö csöcsök. - smx magaZin blog

Trackback: is online casino legal in uae 2018.10.09. 20:30:43

Congratulation job well done - joirywr

Trackback: Situs judi online Terpercaya 2018.09.20. 18:00:05

10 szuper kirándulás Las Vegas közelében - Gretta

Trackback: slot mobile shop nigeria 2018.08.07. 15:50:49

Ismerd meg mentorainkat - METU Garage

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2006.11.06. 18:59:29

Sose tedd az összes tojást egy szakajtóba, mondta nagymamám. A többség a reális mértékig kockáztatott, de sajnos az utóbbi 10 nap alatt nagyon keveset javult a szőlő mustfoka, vagy az aszúszemek penészessége. Eddig mindenképpen érdemes volt várni, de talán a jégboron kívül a többinél nem igazán lehet remélni eredményt a további kivárástól. Aszú pedig volt, de 2005-nél igaz, hogy kevesebb, minősége viszont egyáltalán nem savas, mint feljebb állítják.

Eppendorf 2006.11.07. 08:19:57

Kevés az aszú szem, ez a legfőbb nehézség szerintem, viszont ha nem is erőteljesen savasnak mondható, de savasabb ízérzetű mint előző években. Egy-két hét 14-15 celsius még sokat tehet botrytizálódás tekintetében, ha nem is billen pozitívba a mérleg, de talán még egy kör aszúszem szedésre elég lesz!

zoli 2006.11.07. 10:05:33

Ki vagyok én, hogy okosabb legyek, de engem mindjárt Árvay szívenüt. Aszúsodással már nemigen számolhat, aszúszedést már szeptembertől a vegetációs időszak végéig lehet szedni, utána vége, annyit adott a termeszét, kész. Ami kintmaradt az ugye nem optimális érettség, nem is kései, hanem vmi más... Mostanra már a legjobb dűlők is ledobták a leveleket, legfeljebb csak a koncentrálódásban lehet bízni, meg abban, hogy nem lesznek egyenízűek az alapbornak vagy kései szüretnek szánt tételek...
Ezért különbözik Tokaj és az összes magyar borvidék évjáratértékelése, ami általánosságban jónak mondható, az Tokajra nem igaz addig, amíg nincs elegendő mértékben aszúképződés, és ha sokak szerint ez nem következett be, akkor hiába akarja érvényesíteni vki Tokajra is az évjárathatást, inkább nagy száraz borokra és jó kései szüretekre kellene(kellett volna) koncentrálni...

Eppendorf 2006.11.07. 13:27:13

"Aszúsodással már nemigen számolhat" - maradjunk abban, hogy ha az idő megfelelő lesz lenne még számolhat(na). A levelek már amúgy sem játszanak szerepet...

hegyaljai 2006.11.07. 19:46:29

Kedves Eppendorf! Mi az a "megfelelő idő" ami aszúsodást eredményezhet a november 1-i minusz 5 Celsius után?

zoli 2006.11.08. 00:33:59

a várhatóan tartós +20°C magas páratartalommal párosulva:)

Eppendorf 2006.11.08. 07:52:23

+15 C is elég, persze tartósan..;)

Cirfandlia 2006.11.08. 09:01:25

Hát erre (+15 tartósan) november közepén eléggé kevés esély van...

Eppendorf 2006.11.10. 09:20:41

Egyetértek Hegyaljai!
süti beállítások módosítása