Finom savú, karakteres, férfias 2006-os aszúkat látunk lelki szemeinkkel. Magunkévá tettük ugyanis a Tokaj Renaissance Egyesület hírlevelét, és hirtelen előreszaladtunk pár évet. Az idei hegyaljai szüretről nemrég sajátlag írtunk terjedelmes cikket, most azonban nemcsak két, hanem egyenesen tizenhét borászat véleményéről szerezhet tudomást a nyájas olvasó. Van, aki már befejezte, van, aki csak most kezdi a nagyját, s van olyan is, aki a jobb időkre vár. A nyilatkozók általában lelkesek, és nekünk tetszik, hogy nem futott el velük a ló.
Árvay Pincészet: A korai fajták (sauvignon blanc, chardonnay, sárgamuskotály) szedése befejeződött, a nagy szüret azonban ma kezdődött, és várhatóan december közepéig elhúzódik. A kevés lényereségnek és a lassú aszúsodási folyamatnak köszönhetően kevesebb mennyiség várható, a minőséget viszont nagyon jónak találjuk.
Alana Pincészet: Másfél hete tart a szüret, negyedik hete folyik az aszúválogatás. A birtok méretéhez képest nagy mennyiségben szedtünk aszúszemeket (39 mázsa), amelyek minősége kifogástalan. Értékes évjárat volt már korábban is előre látható, de sajnos az elmúlt napok időjárása, a fagy nem tett jót sem a savaknak, sem a koncentrált ízvilágnak.
Béres Szőlőbirtok: A Béres Szőlőbirtokon ma befejeződik a szüret. Elsősorban a száraz boroknak kedvezett a szüret, de nagyon szép alapanyag érkezett be a többi borfajtához is.
Bodvin Pincészet: A száraz bornak való szőlő szedése már befejeződött, az aszúzás is lezárult. A területek 30 százalékán még kint maradt az édes boroknak való alapanyag, remélve a további kedvező időjárást az ősz későbbi szakaszában is.
Tokaj Classic: Az aszúzás folyamatos, és mivel nem készül száraz bor az idei szüretből, így az édes boroknak való alapanyag még kint van a területeken. A jó időjárási körülményekhez képest nem vagyunk elragadtatva a minőségtől, jobbat vártunk.
Dereszla Pincészet: A szüret a vége felé közeledik, hátravan még az aszúfeldolgozás. Nagyon jó paraméterekkel rendelkező szőlő-, illetve aszúszemek érkeztek be feldolgozásra, kiváló száraz bor és kiemelkedő minőségű alapbor lesz a jó alapanyagoknak köszönhetően. Összeségében elmondható, hogy kevesebb mennyiségű, de nagyon jó minőségű aszúborok fognak készülni a borászatban.
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Két hét múlva befejeződik a szüret, az aszúalapbornak való alapanyag vár még kint a területeken. Nagyon szép száraz bornak való alapanyag érkezett be, és az aszúszemek minősége is kiváló.
Tokaj Disznókő: A korai fajták, az alapbornak való furmint leszedése, valamint a háromszori aszúválogatás után a nagy szüret a Disznókő Pincészetben is elkezdődött a mai napon. Általánosan elmondható, hogy késői rügyfakadás és virágzás követte a hosszú telet, változékony volt a nyár (hideg június, forró július, mérsékelten meleg augusztus), és szép napsütéses, meleg az ősz. Korai volt az érés, a termés közepes, de inkább kicsi. Az 2006-os év jellege – szőlő, aszúsodás tekintetében – sokban hasonlít a 2005-ös évéhez. Az aszúsodás lassan indult, kevés, de szép minőségű aszúszemeket szüreteltünk. Finom botritisz, erőteljes töppedés, barna, érett magok jellemzik az aszúszemeket. Kisebb termésű, de nagy évjárat várható.
Dobogó Pincészet: A korai fajták és az aszúszemek begyűjtése után a Dobogó Pincészetnél is ma kezdődik az igazi nagy szüret. Az 1999-es és 2005-ös évhez hasonlítható az idei szüret, magas cukor- és savtartalom jellemzi az aszúkat. A türelem meghozza eredményét, és szép, lekerekedett savakkal fogjuk szüretelni a száraz furmintnak való, jó minőségű alapanyagot.
Füleky Pincészet: Október elején kezdődött a száraz borokhoz való szőlő betakarítása, majd a késői szüretelésű borok alapanyaga is beérkezett, már csak a Király-dűlő vár a napsugarakra és a szüretre.
Gundel Pincészet: Várhatóan egy hét múlva befejeződik a szüret a Gundel Pincészetnél. Szerényebb mennyiségről, de kiváló minőségről beszélhetünk az idei éven. Szép száraz borok lesznek, és kiváló a szamorodni-alapanyag, sajnos, a hárslevelű aszúsodása elmaradt.
Tokaj Hétszőlő: A héten befejeződik a szüret. Kisebb mennyiségű, de nagyon jó minőségű alapanyag érkezett be. Elsősorban késői szüretelésű borok és 6 puttonyos aszú fog készülni az idei remek alapanyagokból, de szép paraméterek jellemzik majd a száraz borokat is. Kisebb problémát csak a magasabb alkohol jelent, ami kierjedés után a száraz boroknál jellemző.
Tokaj Oremus: Az extrém nyár után (hideg-meleg váltakozása) a kellemes őszi idő meghozta az eredményt. A 2006-os borok alapanyagának 100 százaléka beérkezett még a fagy előtt, a kint maradt 10-15 százalék szőlőtermés legfeljebb a késői szüretelésű borok mennyiségét növelheti. Közepes mennyiségű és kiváló minőségű aszúborok, jó koncentrációjú, friss ízű késői szüretelésű borok és jó egyensúlyú száraz borok fogják jellemezni a 2006-os évet.
Pajzos-Megyer: A Megyer-dűlőben befejeződött a szüret, míg a Pajzos termésének a fele még a szabad ég alatt van. Elégedettek vagyunk a szürettel, fantasztikus a minőség száraz és édes borok tekintetében egyaránt.
Patricius Borház: A muskotály, a kövérszőlő és a zéta fajták szürete már befejeződött, a furminté és a hárslevelűé pedig már elkezdődött. Kb. 20 százalékkal kevesebb az aszúszemek mennyisége, de ami le lett szedve, az nagyon jó minőségű. Szép a töppedés, nincs rothadás, a jó cukorfok és a moderált savak az idei szüret főbb jellemzői. Harmonikus évjárat várható.
Tokaj Pendits: A szüret még nem fejeződött be, kb. 3,5 ha terület további betakarításokra vár.
Szepsy Pincészet: A száraz bor alapanyaga 10 nappal ezelőtt beérkezett, folyamatos az aszúzás, de a területek kétharmadán a szőlő még kint van. Szép muskotály és nagyon jó minőségű száraz bor várható. Kiváló minőségű aszúszemeket szüreteltünk, de egyelőre kevés a töppedt szőlő aszúalapbornak, így várunk türelmesen, a jobb idő reményében.
Utolsó kommentek