Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az év bora

Wine Spectator Top 100 és olasz elit

2006.11.21. 18:06 - alföldi merlot

Megvan a Wine Spectator Top 100 teljes mezőnye. Toszkán diadal, hősies magyar helytállás. Továbbá minikalauz az olasz borkalauzok díjazottjaihoz. Ahol az ízlések és pofonok metszik egymást.

Brunellóé a babér

Sokszor megbeszéltük már, hogy mennyire mucsai tempó borban legjobbat hirdetni, almát a körtével összevetni. De mégis vannak ilyen játékok, és az vesse az első követ, aki egy ilyen picit sem kíváncsi a győztesre. Szóval, a világ legnépszerűbb bormagazinja, az amerikai Wine Spectator az internet és az ádventi csokinaptár kínálta lehetőségeket keresztöltve az idén is visszaszámlált a námbör vanig. Az eredeti borzongásból átmentve egyujjnyi libabőrt íme a lista rükvercben:

10. Two Hands Shiraz Barossa Valley Bella’s Garden 2004 Ausztrália
9. Brancaia Il Blu 2004 Toscana
8. Kongsgaard Chardonnay Napa Valley 2003 Kalifornia
7. Kosta Browne Pinot Noir Russian River Valley 2004 Kalifornia
6. Chateâu Lafaurie-Peyraguey Sauternes 2003 Bordeaux
5. Domaine du Pegau Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée 2003 Rhône
4. Concha y Toro Cabernet Sauvignon Puente Alto Don Melchor 2003 Chile
3. Chateâu Leoville Barton St. Julien 2003 Bordeaux
2. Quilceda Creek Cabernet Sauvignon 2003 Washington
1. Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001 Toscana

Hülye, aki bedől, Suckling sucks stb., de azért nem rossz érzés, hogy az első helyezett ott lapul dél-koreai gazdaságos borhűtőm felső polcán. Ráadásul ez a bor valóban tudhat valamit, mert az öt olasz borkalauzból háromban pajzsra emelték, és a Decanterben is összehordták neki az öt csillagot. A listán egyébként összesen 4 brunello szerepel, valamennyi az első harmadban. A 2001-es brunellomezőny pontrekordere, a Valdicava (98 pont) meglepetésre nem akadt fönn a rostán.

A tokaji gátszakítás idén is elmaradt. A Royal Tokaji 5p. Aszú 2000 (piros címke) a 46. helyre volt jó. Gyorsan tegyük hozzá, a WS-nél az elérhetőség és a volumen is fontos szempont! Apró érdekesség, hogy Gary Vaynerchuk és Móka Miki után Sucklingék is megtették az első félénk lépéseket a webtévé felé. Itt magyarázzák, mutatják félszegen, hogyan került a babér Montalcinóba.

A közelmúlt győztesei:
2000 - Solaia 1997 Piero Antinori
2001 - Ornellaia 1998 Lodovico Antinori
2002 - E. Guigal Chateauneuf-du-Pape 1999
2003 - Paloma Merlot Spring Mountain District 2001
2004 - Château Rieussec Sauternes 2001
2005 - Joseph Phelps Insignia Napa Valley 2002

Olasz elit

Az olaszok nemcsak borban, kalauzban is erősek, így aztán kapkodhatja a fejét, aki útba igazításra vágyik. A ki tudja, hány borkalauz közül mindenesetre ötöt jegyeznek: Gambero Rosso/Slow Food, L'Espresso, Veronelli, Ais-Bibenda és Luca Maroni. Gyakorlatból tudom, mennyire fárasztó és hülye játék az ajánlások, aztán a beszerzési források adatbányászása, majd közös nevezőre hozása. Ezúttal megtette helyettem más, áldassék a neve. Az eredmény: a 285 "Tre Bicchieri", a 131 "Cinque Bottiglie", a 468 "Super Tre Stelle", a 292 "Cinque Grappoli" és végül a 836 "Vini-Frutto" közös metszete mindössze két elemet tartalmaz. Az idei két boldog: a toszkán Galatrona 2004 a Fattoria di Petrolótól és a campaniai Montevetrano 2004 a Montevetranótól. Tavaly (vagyis idén) még nyolcan voltak a boldogok. Név szerint: Gaja Langhe Sori San Lorenzo 2001, Casanova di Neri Brunello di Montalcino Cerretalto 1999, Gianni Masciarelli Montepulciano d'Abruzzo Villa Gemma 2001, Oasi degli Angeli Kurni 2003, Galardi Terra di Lavoro 2003, Montevetrano Montevetrano 2003, Luciano Sandrone Barolo Cannubi Boschis 2001 és Foradori Granato 2003.

A Galatronából 8000 palack készült, és színmerló, a Montevetranóból 30 000, és majdnem bordói küvé (cabernet sauvignon, merlot és aglianico). Purista körökben van is kis prüntyögés, hogy egyik sem olasz őshonos. Hírforrásunk elhatárolódik a könnyhullatóktól, ők aszongyák toleránsan, hogy ez az őshonos-fixáció afféle talibánmentalitás, és vérciki.
Aki látni szeretné mind az öt kalauz részletes ajánlásait, az kattintson ide.

Címkék: híradó wine spectator top 100 casanova di neri royal tokaji

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6018160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2006.11.22. 08:14:32

Royal.

A múlt héten külföldre utaztam, és az egyik tárgyalópartnernek szánt tokajit (a biztonsági szabályok miatt, ugye) a ferihegyi taxfree-ben vásároltam meg: 6 puttonyos tokaji aszú, 1999-es évjárat, Royal, az ármezőny közepéről (kb 25 EUR).

A több megbeszélés közül pont ez nem jött össze, a tokajit pedig hazahozni már nem lehet (a biztonsági szabályok miatt, ugye), a hazautazás előtti este a szállódában felbontottuk.

Általában a vörösborok barátja vagyok, megkockáztatom, hogy először ittam reduktív technológiával készült tokajit. Talán az új technológa tette, de az aszú-árnyalatok és a magas cukortartalom sem bírta elnyomni a pregnáns, ecetre emlékeztető savtartalmat. Azt hiszem, fél deci ment le a torkomon, több nekifutásra -- a többi a lefolyóban végezte (flushed away, stílusosan).

Szeretném remélni, hogy egyszerűen csak megromlott a palackba zárt szellem, és nem ezzel a stílussal próbáljuk meghódítani a világot...

elzee 2006.11.22. 09:02:43

elemes:
Royal Tokaj mint reduktív aszú? Hmmm...

Furmint 2006.11.22. 09:21:40

1. Reduktív aszú NINCS, ezt mikor jegyezzük már meg?!

2. A Royal pont nem az, amit reduktívank MONDANAK a hozzá nem értök.

eF 2006.11.22. 10:35:23

Pontosan azt akartam írni, amit Furmint.

Vmit vki elkúrt azzal a palackkal (nem a Royal).

elemes 2006.11.22. 15:41:12

engem bármiről és bárminek az ellenkezőjéről meg lehet győzni, érvekkel. Ez a 99-es hatputtyonyos royal, amit felbontottunk, egyszerűen szar volt, az ihatatlanságig szar. ha nem ilyennek készült, akkor megromlott. Remélem.

elemes 2006.11.22. 15:43:24

eF,

A Royal palackok parafadugóján még egy viaszbevonat is van.

b 2006.11.22. 19:05:17

És mire utal az, hogy a dugón viaszbevonat van? Talán a méhecskék palackozták a Royalt? :-)
Minekutánna mindenki gyorsan beleordította a fórum sötétjébe, hogy NINCS reduktív tokaji....így én is ezt teszem:-)
A Royal tokajjjal közvetlenül semmi bajom (azon túlmenőleg, hogy biztos sok gazda panaszkodik rájuk is, és hogy hát az a gonosz Hugh Johnson meg szobrot emeltet magának) a boraik szépek és egyenletesek...ergo igen...sz'tem is kizárva a szar minőség.
Ellenben lehet, hogy ott rohad már a dutyfreeben pár éve:-) Vagy a Tescoból mentették át a készletet:-)
Amúgy meg....5 rugóért 99es 6p(!) aszút.....egy nevesebb birtoktól...nem is rossz vásár....már ha meg lehet inni:-)

eF 2006.11.22. 21:41:47

Attól, hogy le van viaszolva, a helytelen tárolás miatt még simán kiszáradhat a dugó, és simán kaphat rendesen oxigént a bor.
Vagy az is lehet, hogy három éven át UV-fényben pompázott a palack.
Én vhogy nem bízom a magyar dutyfreek bortárolási kultúrájában.
Egyébként 25€-ért tényleg kiváló bolt lett volna (ha iható...)

eF 2006.11.22. 21:45:36

az előbbi posztomból viszont kimaradt, hogy egyébként sajnálom, hogy így jártál, együttérzésem

elemes 2006.11.22. 22:59:41

Ha van alkalmatok, a dutyfreeben tényleg viszonylag moderált áron lehet vásárolni pl aszúkat (bár a pénztárnál sorbanállók többsége keményszeszeket visz, azon nagyobb az "árelőny"), de ezen a mostani beszerzésen nagyon elbizonytalanodtam.

A reduktív ... hmm... nem híreszteltem magam nagy borszakértőnek, ezért azt nem mondhatnám, hogy lebuktam, de akkor úgy fogalmaznék, hogy nem a "klasszikus", hanem a "modern" technológiával készült aszú lehetett ez.

Lupus in Fabula 2006.12.11. 00:01:17

Wine & Spirits 2006 Decemberi száma:

“It’s easy to run out of superlatives when talking about thrillingly complex wines such as the Mézes Mály or Nyulászó from Disznókő, but Royal Tokaji’s 1999 Esencia rendered our panel speechless with its seamlessly complex array of flavors. Our critic, Tara Q. Thomas had no choice but to give it 100 points, the first such score in our magazine’s history.

How can a wine score 100 points?
When it leaves an entire panel of tasters speechless, struggling to find words to describe a wine that seems to defy possibility. Is it enough to say that it smells like a bergamot orange grove in full bloom? That it really, truly feels like satin, so slipery smooth that even professionals can’t keep it from going down their throats? The flavors recall spice, smoke, flowers and tropical fruit, but like satin, the weave of this wine is so tight it’s impossible to make out exact threads. It’s so sweet and acidic it almost hurts - in a good way. I can’t think of anything it lacks, or anything that might make it better. That’s pretty much the definition of perfect - and thus, the score. And at 2.9. percent alcohol, 600 grams per liter of sugar, and 18 grams per liter of acidity (it’s solely free-run juie captured from the aszú grapes), it will outlive us all. Stupendous.
Wilson Daniels, St. Helena, CA”

elemes 2006.12.14. 13:18:39

Az itt megjelenő vélemény több, mint pusztába kiáltott szó. A minap udvarias levelet kaptam a Royal-tól, Túróczi Istvántól:

Tisztelt Uram!

Örömmel várom a Royal pincéjében és
amennyiben találomra Ön által a
tételből kiválasztott 3-4 palack közül
bármelyik is illós lesz megtérítem a
leutazása és a bor költségeit,
valamint kompenzálom az erre szánt
idejét is.

Azt hiszem, ez az elképzelhető legkorrektebb reakció.

Művelődő 2006.12.14. 16:06:45

Ez valóban korrekt!Kíváncsi lennék,mennyi ilyen van?

Nem ilyen kaliberű borról van szó és egyébként is/se,de nem bírom ki,hogy le ne írjam -megteszem a bikaviadalosnál is:egy Szent Gaál Bikavér 2004-ből (nem mellesleg szülinapi ajándék)habzott,forrt,szabályosan pezsgett,amikor kitöltöttem egy kóstolásnyit a vedndégek előtt.Az ajándékozónál megfelelően volt tárolva,a dugónak szemmel látható hibája nem volt,mégis olyan volt,amilyen.A palack bort meghagytam,írtam egy levelet (e-mailben) az info@szentgaal.hu-ra,hogy így jártam és nem akarok sokat,csak annyit,hogy mint fogyasztó tájékoztassam őket (én marha...).Egy betű nem sok,de annyit se bagóztak a fogyasztóra!!!Kellemetlen...-de nem nekem,én ezer más szekszárdi bikavért kaphatok a rokonoktól,de tuti,hogy nem szentgaálosat,mert abban már nem sok bizodalmuk van...

Ezzel szemben pl. Egerből Gál Tibor Pincészetéből kellemesebb tapasztalatokról hallottam.Ki,hogyan áll a fogyasztóhoz...

Művelődő 2006.12.15. 11:12:11

(Nem szeretném tovább folytatni,de hozzátartozik a "magántörténethez":ma a Szent Gaálos Kovács Tibor Úrtól kaptam egy e-mailt,hogy elnézést kérnek az esetért,szivesen kárpótolnának egy Bikavér Válogatással.)
süti beállítások módosítása