Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tananyag lesz a művelt alkoholizmus?

Angol tudósok és örökös trónörökös

2006.12.05. 21:40 - alföldi merlot

Franciaországban tananyag lesz a művelt alkoholizmus? Angol tudósok megállapították, hogy a rusztikus, tanninos borok a legegészségesebbek. Ilyenek persze az Újvilágban nem teremnek. Az örökös trónörökös akvarellje díszíti az új Moutont. Alakulóban az anticsipsz-front.

A világ legegészségesebb borai

Angol tudósok megállapították, hogy az erősen tanninos, testes vörösborok a legegészségesebbek. A fölöttébb rangos Nature-ben közzétett tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen a szardíniai cannonauból és a délfrancia tannatból készült borok fogyasztásával tehetünk a legtöbbet. Ezek a borok akár tízszer akkora mennyiséget is tartalmazhatnak a véredényeket megóvó procianadinból, mint újvilági, simulékonyabb pályatársaik. (Kíváncsian várjuk az ausztrál vagy a kaliforniai tudósok véleményét.) A procianadinra éhes antialkoholisták fekete csokoládéval, almával és áfonyával vigasztalódhatnak.

Károly herceg az új Moutonon

Korunk reneszánsz embere, az örökös brit trónörökös, Károly herceg egyik akvarellje díszíti majd a 2004-es Mouton Rothschild címkéjét. Ezzel Károly herceg bekerült abba az elitklubba, amelyet olyan művészek neve fémjelez, mint Braque, Picasso, Miró, Chagall, Henry Moore, Andy Warhol és Francis Bacon. A fákat ábrázoló tájképet Philippine de Rothschild báróné választotta, és ezzel a gesztussal az Entente Cordiale centenáriuma előtt kíván tisztelegni. Ha elég türelmesen bányászunk itt, eljuthatunk a "Paintings for the Labels: Exhibition" pontra, ahol ízelítőt kapunk az eddigi címkékből, amelyek jelentős hányada a birkában rejlő esztétikai lehetőségeket aknázta ki (nota bene: Bordeaux Bockja a Mouton).

A francia agrárminiszter kitért a csipsz elől

A francia agrárminiszter november 28-i beszédében nem tért ki a csipszre. A Vinitech megnyitóján elhangzott expozéjában üdvözölte a francia borágazat modernizációs törekvéseit, de a csipszről nem beszélt. Mi sem beszélnénk, ha a hír nem adna módot egy a figyelmünket eddig elkerült fejlemény megemlítésére. Mint arról korábban beszámoltunk, az EU-ban engedélyezték a barrikolásnál jóval olcsóbb és az Újvilágban régóta alkalmazott faforgács használatát. Sokak szerint ezzel a törvénykezés igazából csak a gyakorlat után kullog, az intézkedés mégis általános felhördülést váltott ki. A borgloire őre, az INAO - ez az AOC eredetvédelmi rendszer irányító szerve - nem is késlekedett, és néhány héttel ezelőtt megtiltotta az AOC égisze alatt tevékenykedő borászatoknak a csipszhasználatot.

Boroktatást az általános iskolákba!

Szintén francia hír: két kormánypárti képviselő olyan jelentést készített, amely arra buzdít, hogy a tájjellegű termények, termékek, ételek és italok ismertetését már az általános iskolai tananyagba építsék be. Így a fogékony elmékbe idejekorán bevésődne mindaz, amit dióhéjban tudni érdemes a francia borok eredetéről, történelméről és jellemzőiről. A dokumentum szerint mindez az egészséges életre nevelés része, és segítene abban, hogy magasabb szintű minőségi elvárások alakuljanak ki, illetve a természet tiszteletére tanítana. A szerzők úgy vélik, a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeinek ecsetelése mellett a mértékletes borfogyasztás kedvező élettani hatásairól is tájékoztatni kell a gyerekeket. (Franciaországban évente 45 000 ember halálát okozza közvetve vagy közvetlenül az alkohol.)

Címkék: híradó csipsz tannin mouton rothschild boroktatás

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5220927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eF 2006.12.06. 10:17:19

Ez igen! Végre egy értelmes francia javaslat. És mindjárt kettő (csipsz-tiltás az AOC-okban), és főleg a borkultúra-oktatás...

lacibor 2006.12.06. 14:02:46

The traditional wine-making techniques used in these two regions probably explain much of their higher procyanidin content.Mivel az eredeti olvasása nehézségeket okoz, nem tudtam kideríteni, hogy a procianidin(így!)a bogyó melyik részéből származik. Kállay(1995)szerint a magban van a legtöbb. Namármost, ha kicsit megroppantjuk a magot, lehet, hogy piszok egészséges lesz. Én inkább azt választom, hogy fogyasztásomat emelem fel, a kellő mennyiségű procianidinhez való jutás érdekében.

Sárfehér 2006.12.06. 15:54:19

Lacibor: Igen, azt írja, hogy a magból jön, és a hosszú, 3-4 hetes erjesztéstöl kerül sok procianidin a borba. A mag megroppantásáról nincs benne szó. Viszont akkor mennyi procianidin oldódhat bele a lesárazott kadarkába? Na és ha egyszerüen csak szölömagot rágunk? (Persze én is inkább a borfogyasztást emelném.)

b 2006.12.06. 18:36:02

Azért a franciáknál már eddig is mondhatni tananyag volt az étkezési kultúra oktatása, sőt!
Mert ez is kultúr emberhez méltó dolog. Sajnos a mi kölykeink (már akinek) még mindig a junior pusztító karjaiban senyved....aztán csodálkozunk ha felnőttként a grízes tésztát rántott hússal eszi...és a felüdülést, a gasztronómiai mámor csúcsát egy unájkum beverése jelenti egy jeges arany mászokkal.....
Ez van....örüljünk amig van borunk:-)

lacibor 2006.12.06. 20:29:38

Sárfehér:-Ez az! A lesározott! Lehet, hogy már évtizedekre előre vagyok a procianidinnel, csak eddig nem tudtam.(hehe) Üzleti fogásnak sem utolsó.

Octopus 2006.12.08. 09:09:16

Mi az a lesározott kadarka??

Sárfehér 2006.12.08. 12:45:03

Octopus: Volt egy Heimannról szóló poszt, abban zoli írta le egy hozzászólásban. Kerestem én is, de hirtelen nem találtam.

Octopus 2006.12.09. 09:09:26

Köszi, Sárfehér! Megpróbálom megkeresni...

Sárfehér 2006.12.11. 20:53:16

Octopus, megtaláltam. Egyszerüen egy kadarka topicban volt benne. Ide másolom:
"zoli 2006.03.28. 01:45:57
Sárfehér: úgy látom senki nem válaszolta meg a sározás-kérdésedet: a kádban kierjedt friss vörösbort sárral tapasztották le, hogy tovább ázzon, illetve elsősorban azért, hogy beinduljon az almasavbomlás nagyobb mértékű oxidáció nélkül. Ezután eltávolították a megkeményedett sárréteget, majd ment a bor a hordóba... Főleg kadarka esetében szerencsés az eljárás, hiszen lebomlanak az élesebb savak és több színanyag ázik ki. Leginkább már csak kispincékben találkozni még az eljárással a szekszárdi és tolnai borvidék pincéiben, ismertebb nevek közül Vida Péterről tudom, hogy korábban alkalmazta ezt az eljárást, csak azóta kinőtte magát és technológiájában is fejlődött... "
süti beállítások módosítása