Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jövendölés mókustejből

Szepsy, Homonna és Demeter Zoltán hordómintái

2007.01.09. 18:32 - csite

Véget ért a szüret Tokaj-Hegyalján is, sőt az erjedés is sok helyen lezajlott már. Semmi sem tántorított el bennünket attól, hogy megnézzük, mire jutottak a termelők a kínkeserves 2006-os évvel. Többször voltam lent az ősz folyamán, volt szerencsém a Tokaji Bormíves Egyesület révén végigjárni rengeteg dűlőt, napokon keresztül kóstoltam a szőlőt. Általánosságot nehéz lenne mondani az évjáratról, az biztos, hogy a hárslevelű érettebbnek tűnt, a furmint mindig kicsit késésben volt, a savak meg minden logikát felrúgva viselkedtek a szüretig. Az aszúszemképződés nehezen indult a száraz idő miatt, persze itt is felülírják a szetenderdeket a mikroklimatikus viszonyok. Október vége felé azért megjelent a botritisz, és nagyon jó minőségben képződött aszúszem.

Szepsy

Urbán: A kereskedelemben aktuálisan jelen lévő borokkal hangoltunk a hordómintákra. Mielőtt az Urbánhoz jutottunk volna, éppen a 2002-es aszú kényeztette érzékszerveinket. Aztán a szánkba vettünk egy picit ebből, hogy kiöblítsük. Már akkor szinte robbant. Érződött, hogy nem tisztel semmit. Másodjára aztán teljesen levert a lábamról. Elképesztő gyümölcsösség illatban is, minerális felütéssel. Íze zamatos, sava magas, de kerek, és tökéletes. Emellett olyan életteli, hogy szinte kirúgja az ember arcát. Tökéletesen kitölti a szájat, feszes, ropogós, mégis kedves, és közben acélos is. Leginkább a 2000-es Úrágya és a 2003-as Szent Tamás tökéletes ötvözetéhez tudnám hasonlítani. Talán még nem született ekkora kaliberű száraz fehérbor itthon.
Sarkad: Acélos illat, hűvösség. Ízében is merev, rideg, kicsit nyerses érzetű. István szíve csücske, de a bizonyítás még várat magára.
Király: Kedves, édeskés illat, gyümölcsösséggel. Ízében zamatos, puha, jó tartású.
Úrágya 2.: Citruszos, rideg illat. Kemény szerkezet, feszesség, érett íz. Nagyon szép.
Szent Tamás: Minerális, gyümölcsös illat, porózus érzetű, széles szerkezetű. Finom, gyümölcsös íz, téveszthetetlen terroirjelleg, hosszú lecsengés. Remek.

Újhegy-Szepsy: Gazdag gyümölcsösség illatban, bájosság. Íze egyszerű, zamatos, jó savval, nem sok izgalommal.
Szepsy-felső: Érdekes, hogy nyoma sincs a területre jellemző kedves gyümölcsösségnek, ehelyett rideg, citrusos, pici nyersesség illatban. Ízben sok gyümölcs, de nem tökéletes érettségben.

Beüzemelték a birtok saját feldolgozóját, amely segítségével sikerült kinyerni egy-két igazi, különleges minőségű levet. Az aszúszemek mennyiségével, minőségével is jól áll a birtok, így biztosan remek aszúk születhetnek az alapanyagokból. A sok területre támaszkodás nagy lehetőséget biztosít arra, hogy minden évben csak a legjobban érett gyümölcsből kerülhessen ki bor Szepsy névvel. Persze mindez rengeteg munkával, sok energiával és megalkuvásmentes szemlélettel jár. Talán így jobban megérhető, mitől és miért tart ott a birtok, ahol.

Homonna

Határi (tsz-kordon): Acélos illat, alkohollal. Íze még kialakulóban, szerkezete tömör és nagy. Ígéretes.
Határi (karós 1.): Gyümölcsös, finom ásványosság illatban. Íze sima, kerek. Jó savszerkezet, gyümölcsös lecsengés.
Határi (karós 2.): Még gazdagabb illat, több ásvánnyal. A szájat teljesen kitölti, finom, bársonyos érzettel, mindezt magas szerkezettel, feszes struktúrával és sok gyümölccsel teszi. Pazar.
Meszes: Visszafogott illat, magas sav, szikár alkat, egyszerűbb tétel.

A bényei mágus ismét megmutatta, odafigyeléssel, nagyon gondos szőlőmunkával egy kis ember is képes nagy dolgokra. A borok önmagukért beszélnek, a koros tőkék – sokuk önszabályozza saját termését – minden évben megbízható, magas minőségre képesek. A remek fekvésű Határi-dűlő igazi csodák szülőhelye.

Demeter Zoltán

Kakas (Bodrogkeresztúr): Meleg, érett illat, brutális kőporossággal (aki a 2005-öst kóstolta már tapasztalhatta ezt), ízében is mintha kőbányában dolgozna az ember, és a szája porral telne meg, mindezt húsos gyümölcsösség teszi színessé, jó szerkezettel.
Lapis: Gyümölcsös, édes, érett illat, a szokásos terroirjegyekkel. Az acélosságot, a kemény savmagot most sok díszítő elem veszi körül, zamatos gyümölcsösség, finom ásványosság. Talán az első olyan száraz bor lehet a dűlőből, amely önmagában is megállja a helyét, és nemcsak a kimagaslóan magas, kerek savról szól, hanem nagyon sok a dísze is.
Szerelmi: Finom, gyümölcsös, gyógynövényes illat, ízében kifinomult sav, elegáns szerkezet, szép érettség.
Szerelmi: Töppedt szőlőből. Buja gyümölcsösség, nagyon szép savval. Adott állapotában 302 gramm maradékcukorral bíró must volt, és nagyon finom.

A Kakas még egy szintet lépett feljebb a 2005-höz képest, és rengeteg potenciál van benne. A Szerelmi ismét megmutatta, hogy lehet életteli borokat készíteni löszös talajon is (persze ott a kérdés: a Hétszőlő hogyan tud lapos, lusta borokkal előrukkolni?). Az igazi nagy durranás a Lapis száraz borától várható.

Címkék: 2006 urbán király fehér furmint hárslevelű szent tamás úrágya szepsy demeter zoltán homonna tokaji bormívelők társasága sarkad újhegy határi meszes lapis kakas szerelmi botrytis

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1625251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metzger 2007.01.10. 21:35:04

Tessék már megmondani,hogy lehet innen kijelentkezni?

Malbex 2007.01.11. 09:07:33

Most akkor szőlőt kóstoltál, vagy hordómintákat, kereskedelmi tételeket, vagy mi a szent túrót? Mert ebből az írásból még az se derül ki.

csite 2007.01.11. 09:14:44

a címben mi szerepel?

Metzger 2007.01.11. 11:11:32

Hogy folklórilag szinesítsek:
Én ezt szamártejnek gondolom.
A mókustejtől-mely bor a friss musttal
hígítva-meg szüretkor kb.délre jól be lehet bombázni.Aztán a fokolón a 17 mindjárt 22 lesz.

Cirfandlia 2007.01.11. 16:46:07

Azt én is hiányolom, hogy milyen fajta van a felsorolt dűlőkben, (vagy illene tudnunk?:)) meg azt is a legtöbb helyen, hogy száraz, vagy édes "anyagot" kóstoltál.

Mókustej 2007.01.11. 17:54:23

Én nem ezt mondtam...sztem fúr mind

hegyaljai 2007.01.11. 18:56:26

Kedves "csite"!
Én hallottam már "kancatejről", "szőke "Tiszáról" mint a nem teljesen kierjedt, seprőt tartalmazó újbort leíró kifejezésről. A mókustej levédésére, bevezetésére mennyit szánsz?

ungarisse robertparker 2007.01.11. 19:04:55

10-12 szót sztem. mint minden borra.

csite 2007.01.12. 08:42:34

A borok a Szerelmi töppedt kivételével száraznak készülnek (persze még volt maradékcukruk). A Király (Szepsy) - Hárslevelű, és a Szerelmi (Demeter Z.) is. A többi terület Furmint domináns, de természetesen akad benne más fajta is.

A mókustejet ott helyben hallottam, tegyétek fel a kérdést a borászoknak!

Cirfandlia: mondhatnám, hogy illik tudni ezen termelők területein a fajtákat, de ez még korai, habár nem túl távoli szerintem. De azért pl. a Demeter Szerelmi, meg a Szepsy Úrágya, Szent Tamás, mint fogalom ismertek. Jogos azért a felvetés, hogy nem mindenki találkozhatott vele.

Metzger 2007.01.12. 15:45:03

Miért ne hívhatnák ott mókustejnek?
Egész egyszerüen,ahová én járok,ott szamártejnek nevezik.
Az a sajátos szüreti cuveé pedig lehet macskafröccs.
süti beállítások módosítása