Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kivágni, nem vágni

Tessék eladni azt a szőlőt olyannak, aki művelné

2007.02.09. 19:55 - Műtannin

M1-híradó az imént: bosszankodik meg tiltakozik néhány balatoni gazda, egy borászkodó orvos például, hogy hiába vágta, illetve vágná ki szőlejét tövirül hegyire úgy, ahogy azt az EU előírja, mégsem kaphatja meg a kivágásért elvileg járól max kétmilliós hektáronkénti támogatást, mert a Balaton-törvény egészen mást ír elő.

A híres EU-rendelkezés az ország szőlőterületeinek 20 százalékát ítélte fölöslegesnek és kivágandónak, belengetve a hektáronkénti két millert mindenkinek, aki kivág, de csak akkor, ha oda szőlőt többé már nem telepít. A Balaton-törvény meg azt mondja ki, hogy a környék védett szőlőterületein csak úgy szabad tőkéket kivágni, ha oda négy éven belül újakat telepítenek. Vaskos ellentmondás. Az M1 műsorában nemzeti tanácsilag megszólaló Dula Bence a Balaton-törvényt tartja mérvadónak, mert az hivatott megakadályozni a jó minőséget adó szőlőterületek csökkenését, illetve azt, hogy nyaralók épüljenek a jó földeken. (Nyaraló már van elég.)

A mi borbuzi véleményünk Dula Bencééhez esik közelebb: tessenek kivágni reménytelen tőkéket az Alföldről, esetleg más borvidékek aljáról, ne pedig a jó területek irtásáért kasszírozzuk a lojvét. Tessék akkor eladni azt a szőlőt olyannak, aki művelné. Ha meg nem művelné senki, mert nem olyan nagyon jó adottságú a terület - a riportból nem derült ki, milyen -, akkor meg kár megvédeni.

Címkék: balaton híradó dula

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8835280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargabor 2007.02.09. 21:54:40

A jó témaválasztáshoz gratulálok, de pontosítani kell!
- Az EU nem ítélt 20 vagy más százalékot Magyarországon fölöslegesnek.
- A Balaton északi partján ahol a terület nagyobb hányada van, engedély esetén is csak a kétmillió töredékét kapná a termelő mivel az elmúlt öt évben kevés volt a termés és a szőlőszármazási bizonyítványokon alacsony termésátlagok szerepelnek.
- A legfőbb tévedés a témával kapcsolatban az, hogy támogatott kivágás esetén a kivágott szőlő területére többet telepíteni nem lehet.A szőlőt kivágó csak a területnagyságával megegyező telepítési jogát - kvótáját - veszti el az országával együtt, de akár másik saját vagy vásárolt telepítési joggal, akár másnap betelepítheti ő vagy más ! EZÉRT ÉRTELMETLEN KIZÁRNI A BALATON KÖRNYÉKÉT A TÁMOGATOTT KIVÁGÁSBÓL, MERT EZZEL KONZERVÁLJÁK A JELENLEGI ÁLLAPOTOT !
- A Balaton törvény csak I. szőlőkataszterbe tartozó területekre írja elő a szigorú korlátozást, de azt is sok hibával, pl. a területek lehatárolása nagyon régóta nincs frissítve.
- A Dula Bence nem tagja a Nemzeti Tanácsnak, de a Terméktanácsnak igen.
- A rendeletben a támogatott kivágás engedélyezése a Balaton régióban nem befolyásolná a beépíthetőséget, mível azt egy magasabb jogszabály - törvény - szabályozza.
- A támogatott kivágásnál a területet teljesen le kell tisztítani, mivel ennek ellenőrése után utalják csak a pénzt, s ez javítana egy - két elhanyagolt domboldal képén, ha csak időlegesen is.
- Sajnos a nyereségesség hiánya, alacsony szintje miatt nem tolonganak, a hobbi szőlőnél nagyobbat művelni kívánó vállalkozók.Kitűnő adottságokkal rendelkező területeket kínálnak reménytelenül eladásra.
Szívesen olvasnék minél több véleményt a témához kapcsolodóan.

Spicc 2007.02.09. 22:22:54

Ha jól tudom a kivágási támogatás egyébként is csak a minimum 1 hektárt művelő gazdáknál igényelhető. A klasszikus kistermelőket ez nem érinti, ők nem ezért vágják ki. Hanem mert megöregednek és nincs ki átvegye (a legtöbb esetben).
Az európai támogatásnál az igazi probléma inkább az, hogy annak kéne kivágni, aki bizonyítottan évek óta lepárlásos oldalon támogatásra szorul, azaz egy egyszeri támogatással lehetne megszüntetni a támogatások sorát. Ráadásul a kétmillió forint az nálunk sok pénz, főleg azokon a területeken ahol maga a hektár ára nem éri el ezt, míg más országokban ez arányosan kevesebb.
Azaz nálunk, habár lehet hogy nem lenne rá szükség jobban ösztönzi a gazdágat hogy ritkítson.
Szomorú, de az EU-nak mindegy melyik országban vágják ki, és hát ahogy hallottam a Franciáknál a program nem egy nagy siker. Remélem nem leszünk mi itt megint éltanulók.

franki 2007.02.10. 14:50:23

Kedves Spicc!

A kivágási támogatás 1000m2 felett igényelhető. 1 ha kivágása, a talaj rendbetétele bérmunkában kb.350-400e Ft/hegyvidék/. Ha kevés termés volt a megelőző 5 év átlagában-márpedig az adózás miatt mindig kevesebbet vallottak be a "klasszikus kistermelők" , akkor a minimális támogatás jár./ Való igaz hogy ők a megszokottság miatt termelték eddig a szőlőt,de a gyereke már nem kötődik a földhöz./De egészen más az üzletszerű kivágás!Pláne, ha a hamisítások hátterét adó ültetvényeket számolnak fel!Ezek-papíron- ontották a szőlőt, tehát a legmagasabb támogatásra jogosítanak !Az alföldi kivágások-telepítések is olcsóbbak, tehát támogatottan ki kell vágni, majd a "klaszikus kistermelőktől" össze kell vásárolni a telepítési jogot, újra ugyan arra a területre, EU- Nemzeti támogatással, akár ismét eltelepíteni a szőlőt...A kivágási támogatás akár 2M fölött, a telepítési támogatás akár 3.7M Ft is lehet...

Spicc 2007.02.10. 19:14:14

franki, azért nyugtass meg új telepítési támogatás már nincs. Mert ha van, akkor megint akkor megint csak a soűpekulációt söztömzi...De lehet hogy én ezt már nem is akarom megérteni.

Spicc 2007.02.10. 21:21:47

bocs, túl hamar nyomtam az entert, tehá
t még egyszer:
franki, azért nyugtass meg új telepítési támogatás már nincs. Mert ha van, akkor megint csak a spekulációt ösztönzi...De lehet hogy én ezt már nem is akarom megérteni

franki 2007.02.10. 22:29:10

Kedves Spicc!

Tudom , hogy költöit kérdezel...
A "Szerkezetátalakítási " támogatási rendszer állítólag kijött, még nem néztem utánna. A korábbi támogatási rendszerben valóban az volt a mutyi, hogy a támrendszerfelújításra és telepítésre ugyanannyi járt./Ezért fogott padlót a szaporítóanyagtarmesztők többsége/ Kamu számlákkal az "egész" Alföld támrendszere megújult, vagyis a statisztikák ezt mutatják./Ezeket az ültetvényeket 5 évig nem lehet kivágni./ Ez a "más" felfogású "borászatok" hozzáallása, a
normálisaknál a fő cél az, hogy büszke legyél arra amit csinálsz, örömet adj
és találj- meg ne hozz szemétbálákat az udvarodba...

Műtannin · http://amuva.hu 2007.02.10. 23:55:45

Vargabornak: Én a posztban csak a híradós riport ismertetésére vállalkoztam. Utánanézni nem volt időm, hogy akkor ki, mennyit, miért, hol mond hülyeséget a híradó, ha éppen hülyeséget mond. (De ezt próbáltam is jelezni.)

Krisztina (törölt) 2007.02.11. 05:25:00

Kedves Alfoldi Merlot, most bontottam meg egy uveg La Vieille Fermet, gondoltam hatha tevedek a csavarzarral es/vagy a borral kapcsolatban. Ez 2005-bol valo, 50%Grenache, 20% Syrah, 15% Carignan, 15% Cinsault. Ez bizony csavarzaras, a beltartalomrol meg nem vitatkoznek, mert az izlesek ugye...ugy tunik, kulonbozokepp csomagolnak Europaban es az USA-ban (ez a palack az USA-ban lett beszerezve).
süti beállítások módosítása