Jean-Claude Boisset, az egyik legjelentősebb burgundiai borkereskedő úgy döntött, 2005-ös Grand Cru Chambertinjét felerészt csavarzár alá helyezi. Ezzel megszületett az első kereskedelmi forgalomba kerülő csavarzáras grand cru vörös. A döntés a cca. 250 eurós Chambertin csavarzárazásáról azután született meg, hogy a Boisset-stáb negyven évre visszamenőleg összehasonlította a hagyományos parafával zárt, illetve csavarzáras palackjaikat. A Boisset család vállalkozó kedvét jelzi, hogy már az 1964-es Nuits-St. Georges Premier Crut és az 1966-os Mercureyt is kétféleképpen zárták. Gregory Patriat főborász elmondása szerint a negyvenéves csavarzár-prototípus alatt érlelődött palackokban a bor frissebb, gyümölcsösebb, és a palackvariáció sem olyan mértékű, mint parafás pályatársaik esetében. A szándék komolyságát jelzi, hogy a 25 láda Chambertin mellett a 2005-ös Beaune Premier Cru Les Bressandes is kapható lesz Stelvin-záras kivitelben.
Csavarzár Burgundiában
Jean-Claude Boisset és az új francia forradalom
2007.03.06. 10:34 - alföldi merlot
Címkék: híradó boisset bourgogne
19 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8243506
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
egri Fehér 2007.03.06. 14:00:15
ööö... a képen miért egy bordói pohárba töltötték ki a bort?
Egyébként én nemhogy 250 euróért, hanem már 2000 Ft-ért is elvárom a parafát. De ez én vagyok.
Egyébként én nemhogy 250 euróért, hanem már 2000 Ft-ért is elvárom a parafát. De ez én vagyok.
bormajom 2007.03.06. 15:27:40
egri Fehér: nyilván azt is elvárod, hogy a megvásárolt tételeid átlag 4%-a dugós legyen..
bormajom 2007.03.06. 17:18:19
egri Fehér: en.wikipedia.org/wiki/Cork_taint
1% a dugógyárosok szerint :)
A 4%-ot Dr. Pásti Györgytől, a kertészeti egyetem adjunktusától hallottam a múlt héten, a fenti cikk pedig a wine spectatorra hivatkozva 7%-ot ír (2800 palackos minta).
1% a dugógyárosok szerint :)
A 4%-ot Dr. Pásti Györgytől, a kertészeti egyetem adjunktusától hallottam a múlt héten, a fenti cikk pedig a wine spectatorra hivatkozva 7%-ot ír (2800 palackos minta).
egri 2007.03.06. 19:30:00
Szerintem a 4% az egy jó érték kb.
A fehér boroknál nem kell parafát használni DE a vörös boroknál parafa mindenképpen kell, és csak az. Egri Fehérnek igaza van a 2000 sőt szerintem az 1000 feletti boroknál is élvárjuk a parafát. Ha az ember jobb minőségű dugót használ (ami persze jóval drágább) le lehet csökkenteni a dugós borok számát 1%-alá. Ezt a borásznak, borászatoknak kell eldönteni, h vállalják-e a kockázatot egy "gyengébb" minőségű dugóval vagy jobb és drágább parafát használnak és nem biztos h tudják az árban ezt kompenzálni. /bár szerintem a 2000 Ft feletti boroknál van akkora haszon h ezen ne kelljen gondolkodni/
Most inkább nyitok egy üveg rozét!
Egészségetekre!!
A fehér boroknál nem kell parafát használni DE a vörös boroknál parafa mindenképpen kell, és csak az. Egri Fehérnek igaza van a 2000 sőt szerintem az 1000 feletti boroknál is élvárjuk a parafát. Ha az ember jobb minőségű dugót használ (ami persze jóval drágább) le lehet csökkenteni a dugós borok számát 1%-alá. Ezt a borásznak, borászatoknak kell eldönteni, h vállalják-e a kockázatot egy "gyengébb" minőségű dugóval vagy jobb és drágább parafát használnak és nem biztos h tudják az árban ezt kompenzálni. /bár szerintem a 2000 Ft feletti boroknál van akkora haszon h ezen ne kelljen gondolkodni/
Most inkább nyitok egy üveg rozét!
Egészségetekre!!
nemjo 2007.03.06. 19:30:38
Elsőre nekem is a pohár tűnt fel , bár hogy őszinte legyek , viszonylag ritkán iszom 1er Cru-t , nem tudom , hogy ott is burgundis pohár dukálna ?!
A csavarzárat a Lindemanns kb már 2 éve alkalmazza pl. a Bin 50 Shiraz esetében , az pedig egri Fehér által említett kb. 2000-es kategória ..... nem gondolom , hogy rosszabb lenne a bor benne.
Én 6% dugóhibáról tudok , a drága borok esetében a csavarzár akár garanciaként is felfogható , hogy ne kelljen lefolyóba önteni az évtizedekig őrizgetett italt !
A csavarzárat a Lindemanns kb már 2 éve alkalmazza pl. a Bin 50 Shiraz esetében , az pedig egri Fehér által említett kb. 2000-es kategória ..... nem gondolom , hogy rosszabb lenne a bor benne.
Én 6% dugóhibáról tudok , a drága borok esetében a csavarzár akár garanciaként is felfogható , hogy ne kelljen lefolyóba önteni az évtizedekig őrizgetett italt !
Zéé 2007.03.06. 19:56:09
Ha jól értelmezem,a nem dugóhibás palackoknál is jobb a csavaros minősége hosszú távon.Ettől függetlenül nekem is furcsa,van itthon egy pár palack nagyon jó ozstrák kékfrankosom,azok is ilyenek.Olyan mintha egy Jack Daniels-t roppantanék meg :) :)
Szegediszomelijé 2007.03.06. 20:24:05
Fú, úgy berágtam most erre a Boissetre, hogy egyenlőre abbahagyom a Grand Cru Cambertin vedelést :-) Én is sok féle %-ot hallottam már a dugóval kapcsolatban. A személyes tapasztalatom 1% körüli/alatti, és nagyon számít a minőség. Szőkééktől még nem volt dugós borom, pedig az eltelt x év alatt becslésem szerint ~350 üveget fogyasztottunk tőlük. Van ismerősöm, aki ennek a többszörösét, szintén hiba nékül. Ez ugye a 6 meg 7% -ot igen csak kizárja... Na persze jó szr dugókkal lehet statisztikát gyártani: tudjátok, kis hazugság, nagy hazugság, statisztika. A racionális oldalt értem, de gondoljunk csak bele: mi lenne pl. a BMW -vel, ha csak racionálisan vennének az emberek autót? Kell 3 -400 lóerő? Én mindenesetre egy szép asztalnál, finom étel mellett tuti nem fogom az üveg nyakát tekergetni -ez inkább a buszon bandában hosszú úton vagyunk helyzethez illik.
egri Fehér 2007.03.06. 23:08:23
Nincsen dugógyáram, még mielőtt vki ezzel vádolna... Én is 4-5-6-7 %-ról tanultam az egyetemen, de nem hiszem el. Mégpedig azért nem, mert ha visszagondolok az elmúlt egy évre, amikor kb. 1000-1500 palack nyílt ki közvetlen közelemben jó, ha 10 tétel eszembe jut, ami dugós volt. A dugó minősége meghatározó...
Krisztina (törölt) 2007.03.06. 23:25:37
En meg nem futottam bele dugohibas borba...viszont ocska csavarzarasba es vacak, dugoval zartba, mar igen. Nem lehet, hogy ez pusztan uzlet? A dugohiba meg legenda? En nagyon boldog lennek, ha minden 100 felbontott palackbol mindossze 1-5 volna vacak es az is kizarolag dugohiba miatt. En a dugora szavazok, bar ez nyilvan senkit nem erdekel.
Benikuty 2007.03.07. 06:57:08
Én jártam már úgy,hogy 6 palack azonos tételből kettő landolt a lefolyóban.
Hölgyeim és Uraim,jól emlékszem,hogy ez a csont egyszer már le lett rágva?
Nekem nagyobb gond,hogy a gazdám haldoklik,mostantól én írok,bár ez nyilván senkit nem érdekel.
Hölgyeim és Uraim,jól emlékszem,hogy ez a csont egyszer már le lett rágva?
Nekem nagyobb gond,hogy a gazdám haldoklik,mostantól én írok,bár ez nyilván senkit nem érdekel.
Borboszi 2007.03.07. 20:29:20
nem egyszerű ez a dugókérdés. Mindenképpen elegánsabb a parafa... én is azt preferálom. Nemrégen palackoztunk, és előtte 50 dugót górcső alá vettünk. Nem a legextrább parafát használjuk, hanem egyszerű, középmagas árban lévő jó minőségű parafát. Nos, 50 dugót áztattam be, aztán végigkóstoltam őket... hm... 8!!! (nyolc) volt határozottan dugós és 5 gyanús... a gyanúsat úgy értem, hogy nem az a tiszta íz, amit produkálnia illett volna.
Más, én úgy tudom, hogy a dugó ízt a TCA nevű vegyület okozza, és ez nem csak a parafában található meg a pincei körülmények között, hanem pl a klóros tisztítószerekben, stb. Ebben a témában vannak nálam sokkal képzettebbek, erről egy nagyon szép előadást hallgattunk meg pár éve az Oremusnál. Néha van olyan érzésem, hogy ez rohadt nagy lutri.. elég csak egy is... ha az az egy egy fogyasztóban hagy rossz emléket.
Más, én úgy tudom, hogy a dugó ízt a TCA nevű vegyület okozza, és ez nem csak a parafában található meg a pincei körülmények között, hanem pl a klóros tisztítószerekben, stb. Ebben a témában vannak nálam sokkal képzettebbek, erről egy nagyon szép előadást hallgattunk meg pár éve az Oremusnál. Néha van olyan érzésem, hogy ez rohadt nagy lutri.. elég csak egy is... ha az az egy egy fogyasztóban hagy rossz emléket.
MalbecNC 2007.03.07. 23:08:51
Nem tudom.... Nekem a screw cap valahogy egy friss, üde bor üzenetét adja. Egy Sauvignon blanc, vagy egy Pinot blanc, vagy egy reduktív Chardonnay. De egy Chambertin messze nem egy üde bor.
MalbecNC 2007.03.07. 23:19:04
Egri fehérnek:
A képen nem bordeaux-i pohár van, hanem egy egyszerű burgundi/vörös pohár.
Itt nem látszik annyira, talán az tévesztett meg, de a bordeaux-i, vagy ha úgy tetszik a testes vörös bor pohara lényegesen nagyobb űrmértékű (5-6 dl) és így magasabb is, mint ami a képen látható.
A képen nem bordeaux-i pohár van, hanem egy egyszerű burgundi/vörös pohár.
Itt nem látszik annyira, talán az tévesztett meg, de a bordeaux-i, vagy ha úgy tetszik a testes vörös bor pohara lényegesen nagyobb űrmértékű (5-6 dl) és így magasabb is, mint ami a képen látható.
MalbecNC 2007.03.07. 23:29:14
sima egri!
Nem a bor színe dönti el, hogy kell-e/jár-e a bornak parafa, hanem az érlelhetősége. A mai tudás alapján, bár Boisset úr tapasztalata már mást mond, azokat a borokat, amelyek évtizedes érlelést igényelnek, vagy jót tesz nekik, mindenféleképpen parafadugóval kéne lezárni, mert az biztosítja a légmentes állapotot az érlelés alatt. NEM feltétlenül a bor ára határozza meg a dugó fajtáját, hanem a termelő szándéka, hogy miylen időn belül tervezte a bor elfogyasztását. Ha 2-4 éven belül, akár az 5000-es bor is lehetne csavarzáras. A parafadugó imázsa, miszerint a drága, jó minőségű bor csakis azzal lehet lezárva onnan jön, hogy csak az bírja a hosszű érlelést.
Nálunk a szocializmusban használtak fehér műanyag zárakat a literes üvegekre. A mai plastic dúgó NEM egyenlő ezzel a dugóval!
Nem a bor színe dönti el, hogy kell-e/jár-e a bornak parafa, hanem az érlelhetősége. A mai tudás alapján, bár Boisset úr tapasztalata már mást mond, azokat a borokat, amelyek évtizedes érlelést igényelnek, vagy jót tesz nekik, mindenféleképpen parafadugóval kéne lezárni, mert az biztosítja a légmentes állapotot az érlelés alatt. NEM feltétlenül a bor ára határozza meg a dugó fajtáját, hanem a termelő szándéka, hogy miylen időn belül tervezte a bor elfogyasztását. Ha 2-4 éven belül, akár az 5000-es bor is lehetne csavarzáras. A parafadugó imázsa, miszerint a drága, jó minőségű bor csakis azzal lehet lezárva onnan jön, hogy csak az bírja a hosszű érlelést.
Nálunk a szocializmusban használtak fehér műanyag zárakat a literes üvegekre. A mai plastic dúgó NEM egyenlő ezzel a dugóval!
MalbecNC 2007.03.07. 23:32:17
Borboszinak:
Én is úgy tudom, hogy a TCA-t a penész és még a klóros vegyület találkozása okozza. Így előfordulhat akár a műanyag dugókon is.
Én is úgy tudom, hogy a TCA-t a penész és még a klóros vegyület találkozása okozza. Így előfordulhat akár a műanyag dugókon is.
egri 2007.03.08. 08:39:19
Keedves MalbecNC
A fehér boroknál a reduktívan elkészített borokra gondoltam nem a hordós érlelésen átesett oxidatív tech. készültekre.Pont az a helyzet h a parafa nem biztosítja a légmentes állapotot mert "lélegzik" a dugó. Szerintem az h csak a parafa bírja a hosszú érlelést az relatív. Mi egyáltalán a hosszú?? Egy reduktív fehérnél szerintem a 4-5 év is az és ha azt szeretnénk h akkor is iható (nem biztos h élvezhető) legyen akkor csak is a plasztik jöhet szóba.
Dugóíz előfordulhat plasztikon is bár ennek az esélye nagyon kevés. aszem a Nomacork végzett Fr országban ilyen kisérleteket roséval az eredmény szerint nem volt dugós bor. Nagyon rossz körülmények között kell tárolni h dugós legyen a plasztik dugótól a bor.
Üdv
A fehér boroknál a reduktívan elkészített borokra gondoltam nem a hordós érlelésen átesett oxidatív tech. készültekre.Pont az a helyzet h a parafa nem biztosítja a légmentes állapotot mert "lélegzik" a dugó. Szerintem az h csak a parafa bírja a hosszú érlelést az relatív. Mi egyáltalán a hosszú?? Egy reduktív fehérnél szerintem a 4-5 év is az és ha azt szeretnénk h akkor is iható (nem biztos h élvezhető) legyen akkor csak is a plasztik jöhet szóba.
Dugóíz előfordulhat plasztikon is bár ennek az esélye nagyon kevés. aszem a Nomacork végzett Fr országban ilyen kisérleteket roséval az eredmény szerint nem volt dugós bor. Nagyon rossz körülmények között kell tárolni h dugós legyen a plasztik dugótól a bor.
Üdv
dalton1 2007.03.10. 18:25:30
Én is úgy tudom hogy a parafa átengedi a levegőt de a folyadékot nem. Értelmesnek is tűnik hiszen a paratölgy (Quercus suber) megfulladna-beposhadna ha a kérge nem lenne légáteresztő...
Itt sok érdekesség van a parafáról /nem csak borászati szempontból/:
www.ezermester2000.hu/2005/02/parafa.htm
Itt sok érdekesség van a parafáról /nem csak borászati szempontból/:
www.ezermester2000.hu/2005/02/parafa.htm
Londonisommelier 2007.03.17. 13:13:02
Egy nagyon forgalmas londoni étteremben dolgozom. Havonta kb 3000 palackot bontunk. Ennek 30%-a csavaros zárású. Igen, főleg a fiatalon fogyasztásra szánt fehér és vörösborok ezek. Nos, nálunk a leltár miatt vezetni kell a dugós tételt, ami havonta 25-40 palack. Lehet számolni. Ja, és nem beszélek azokról a plackokról, amit hozzá nem értő bont fel és hozzá nem értő iszik meg, hogy bizony ott is elmegy néhány dugós palack. Hogy hány forintos bortól várható el a parafadugó az szerintem egy olyan buta, elavult beidegződés, miszerint a "rendes borban" dugó van
ezt mondtuk-mondták a szoc. időkben. Valamikor a számítógépre is mondták, hogy legfeljebb húszra van szükség belőle a világon, meg a Föld lapos....
Mit szólnál hozzá, ha a drágán megvásárolt 1 palackot jeles alkalommal felbontva a csapban kellene kivégezni? Ezerszer inkább a csavaros zárás. Éttreremben O.K., mert visszaküldöm és kész.
Utolsó kommentek