Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az idő drabális tömblekvárja

Vylyan Pinot Noir 2001 és 2002

2007.03.18. 19:06 - Műtannin

Szűkebb pátriárkám (nemrég hallottam a rádióban, hogy a Földművelődésügyi Minisztérium tetejéről is hesszölnek az ávósok) középmarketjében, a CBA-ban konkrétan, figyeltem le két közelmuzeális Vylylant (a felső polcon megvillant, vagyis ott figyelt) véletlenül: pinot 2001 és 2002.

Nem vagyok én barát, szeretem. Még akkor is, ha valószínűleg raktárakban porosodott évekig, aztán polcon, meg 2001 különben is veszélyes évjárat, meg még nagyon az elején voltak Vylyanék ennek a pinot-zásnak, kezdeti próbálkozás tehát, mintegy. De kétszer 1490 forintot megkockáztathatónak vélt a feltörő mohóság, mert mi van, ugye, ha véletlenül kurva jó, akkor egy rissz-rossz oportó áráért megabizniszt csinálhatok. Hatnánk. Hattam volna. Tehát bedobtam a 2001-est és a 2002-est is a kosárba, a parizer meg a vécépapír mellé.

Vylyan Pinot Noir 2001

Tehát áruházraktárban évekig hányódott, gyönge évjáratból származó pinot, megannyi baljós előjel, és, és, meglepően biztató kezdet. Némi büdös bizonytalanság után gyorsan  terepet foglal a pinot jellegzetesen aszús, picit lakkos, parfümös illata. Némi égettséggel vegyes. Meg fahéjakkal, egzotikus fűszerekkel, füstölt hússal. Meglepően izgalmas és mozgalmas, a legjobb magyar pinot-kkal is versenyképes orrban. Eddig bőven várakozáson felül.

A mozgás olajos, lekent badibilder a pohárban. Van itt test. Savai már nem élénkek, menne benne már minden széjjel. Még nem ment, de már elindult. A lejtőn lefele. Sok égett íz, gyümölcsök fájó hiánya, ez az elszenesedett maradt a helyükön. A tannin olyan gyönyörűen integrált, hogy megkönnyezné bármelyik műegyetemi docens, de a fajtához képest még mindig határozott. Az utóíz fáradtnak tűnik, pedig biztatóan indul, aztán vége szakad hirtelen. Letörött a korty vége, kisangyalom.

Lágy szívvel akár öt ponttal is meg lehetett volna szórni, és készíteni a jó vásár (best buy) címkét. De. Hagytam a palackban jó három decit másnapra. Alig húsz órával a nyitás után ihatatlan, büdös lévé változott. Penetráns zöldség, rohadó alma. Totális szétesés. Magyar válogatott a sorsdöntő Eb-selejtezőn. Botrányos, na.

De mitől eshetett szét ennyire? Hatéves bor már ennyire fáradt lenne, hogy húszórányi állóképessége sincsen? Vagy valami más okot kell sejteni?

Lényeg a lényeg: így már három és négy pont közé csúszik le a bor, jó szívvel négy lenne, de nehéz jószívűnek lenni ekkora szétesés után.

Vylyan Pinot Noir 2002

Na, ez már ütősebb évjárat, ennek megfelelően érettek, sőt túlérettesek az illatok: állatbüdös, csatorna és eperlekvár. A pinot játékosságát el is fedi ez a sötét gomolygás, bár a háttérből fölsejlik az aszús vonal (ha nagyon figyelünk, és tudjuk, hogy pinot-nál jönnie illik). Sav határozott, meglepő 02-höz képest. Direkt bor, egyben van, talán túlzottan is, nagy, sötét, lekváros tömb (az idő tömblekvárja oly drabális, szkázál Parti Nagy Lajos), nyoma sincs a pinot-s játéknak itten, izgalmak nélkül, halkan berúgunk. Határozott tannin, sok hordó, hosszú lecseng.

Szürke mezei négyes és kedvező árfekvés.

Címkék: négypontos 2002 hárompontos villány pinot noir vylyan 2001

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3446941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EGO 2007.03.19. 12:16:06

Nemrég megejtettünk egy Vylyan Pinot Noir vertikálist az összes létező évjáratból, az egyik újságban olvasható lesz.
Ott ezek a borok nem végeztek ilyen rosszul, így valszeg a cikkben is említett tárolás tett be nekik.
Én a pincészetől származó tételeket bátran ajánlom annak, akit ilyesmi érdekel. Üdv.

Cirfandlia 2007.03.19. 13:31:35

Sztem unfair azért lehúzni egy három évig hőkezelt bort mert 20 órával a bontás után nem fogyasztható. Ez a borok többségénél bekövetkezne ilyen előélet után.
A 2002essel mi történt másnap? azt miért nem kóstoltad vissza; és miért nem ez a gyakorlat az összes kóstolásnál akkor?
Egy ellenpélda a sp@r polcáról: Tóth (Scheller) Sándor Áldozói Zenit 2001 - remek bor, remek formában.

Művelődő 2007.03.20. 08:13:43

Nálam is előfordul az ilyen nagy reményű hiperes beválasztás egy-egy eldugott felfedezésekor,de azt a taktikát tapasztalati alapon egy ideje betartom,hogy az ilyen évekig álldogáló tételeket minimum két-három hétre,esetenként 1-2 hónapra is lefektetem,és ez eddig a legtöbbnél bevált -persze,az is lehet,hogy tévedek és az egyben lévő bor a fektetés nélkül is egyben lett volna,de ez ugye már nem derül ki...mindenesetre betartom ezt a járott utat.

A Cirfandlia által említett 2001-es Scheller Zenittel szintén a fenti taktikát követtem,miután ki tudja hány év ISpas álldogálás után leemeltem a polcról és otthon nagyon kellemes órákat töltöttem a "tanulmányozásával"...

Művelődő 2007.03.20. 08:18:45

Nálam is előfordul a nagy reményű hiperes beválasztás egy-egy ki tudja hány éve álldogáló felfedezés során,de azt a taktikát követem,hogy min. 2-3 hétre lefektetem a bort,bízv aban,hogy az érhet valamit,mivel az eddigieknél majdnem mindig pozitív volt az élmény -persze,az soha nem derül ki,hogy lefektetési idő nélkül is egyben lett volna-e a bor...mindenesetre ezt a szertartást már minden ilyen gyanúsan évekig hiperben álldogáló tételnél elvégzem.

A Cirfandlia által említett 2001-es Scheller Áldozói Zenittel is a fenti műveletet végeztem,és vagy megérte,vagy nem is számított volna,de gyönyörű,elegánsan ásványos tételre akadtam,nem bántam meg a vételt -igaz,a zenit fajtáról nem tudtam meg többet,de az Áldozóról IGEN!!

Művelődő 2007.03.20. 08:19:14

Na ezt jó beírtam...:)

athos 2007.03.20. 09:19:26

Múlt héten bontottunk egy 2004-s Vylyan Pinot-t, sajnos ez sem élte túl az elmúlt pár évet... szinte ihatatlan volt. Törzsvásárolóként vettem, pincében tároltam... ;-(

secko jedno 2007.03.21. 12:20:21

Múlt héten bontottunk egy 2004-s Vylyan Pinot-t, sajnos ez sem élte túl az elmúlt pár évet... szinte ihatatlan volt. Törzsvásárolóként vettem, pincében tároltam... ;-(

Na, hiszen! Nekem azt mondták a Monarchiában, hogy várjak még vele, mert felszállóágban van. Azért egy jó órás szellőztetést ajánlottak.

Merlot 2007.03.21. 15:23:59

Ha belegondolok, hogy itt nem igazán idős évjáratok milyen rosszul szerepeltek, akkor örömmel gondolok a tegnapelőbb bontott 1999-es Tóth István Bikavérre (Selection), ami egy kis szellőztetés után azt a csodálatos élményt adta, amit 3. éve tapasztalok egy T.I. bor kóstolása után. Igenis fontos tehát a tárolás milyensége (a saját pincéjében pihennek a nagy borai minimum 3-5 éveket) és a tradicionális borász szürettől a palackozásig terjedő kézműves szakszerűsége. Hyperből vásárolt borokkal már nekem is voltak rossz élményeim, függetlenül a pincészettől.

Művelődő 2007.03.22. 07:49:35

Igen,az a nem semmi,amit Tóth István elkövet,bár félek,nem sok követője akad,olyan Utolsó Mohikán típusú kicsit nem?Illetve,nem sok pályatársa van,akit előkapnék így hirtelen,hogy évekig ül,kotlik a borokon és nem a piacra nyomja,ha ihatatlanul érett,ha nem,akkoris...
Tévedek?Lehet,hogy csak én vagyok tájékozatlan,talán még Dúzsi úr jut eszembe.

athos 2007.03.22. 15:49:21

Múltkor voltunk TI-nél borkostolón, emlékeim szerint egy évig van kishordóban, egy évig nagyhordóban, majd egy évig palackban a bor, és utána kerül piacra... Nála kimaradt ez a Márton napi őrület, ami inkább előny.

Fekete Leányka 2007.03.24. 18:34:20

Szeretném megvédeni a 2004-es Vylyan PN-t. Tiszta stílus. Kb. kéthetenként fogyasztom és minden alkalommal gyönyörű. Villányban iskolát teremthetne ez a pinot stílus. Az elmúlt 10 év legjobb PN-ja véleményem szerint a borvidéken.
süti beállítások módosítása