Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kivágni, nem vágni 5.

Mégsem dől romba a magyar borászat?

2007.03.21. 13:31 - Albert gazda

Korábban arról volt szó, nagy a gáz a kivágások uniós forszírozása miatt, most meg arról van, hogy nem annyira. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára legalábbis – az MTI híre szerint – azt mondta, "a támogatott kivágás nem dönti romba a magyar borgazdaságot, ahogy azt egyesek vélik, de nem is kizárólagos gyógyír gondjai megoldására, mint a másik oldal állítja".

Szakemberünk tehát úgy véli, a támogatott kivágás eszközét a megfelelő módon kell használni a magyar szőlő- és borgazdaság megújítása érdekében. A megfelelő módról azonban egyelőre nem nyilatkozik részletekbe menően.

Támogatást idén is kapnak az arra ácsingózó gazdák. Horváth becsül: tavaly 3000-3800 hektár közötti területre kértek ilyent, 2007-ben pedig uszkve kétezer hektárra fognak megint. Magyarország három év alatt ötezer hektár kivágására pályázott. Laikusként tényleg nem látszanak horribilis számoknak ezek, pláne, hogy csökkennek ráadásul.

A támogatás igénybe vételét szabályozó idei miniszteri rendelet március végén vagy április elején jelenik meg. Ez jogszabály tartalmazza majd a részletes feltételeket, amelyek alapján a gazdálkodók pénzhez juthatnak. A legfontosabb, hogy a kivágást követően a termelésből kivont területet nem lehet újratelepíteni. Hozamfüggés is van, vagyis a gazdálkodók aszerint kapják a lét, hogy az adott területről mekkora termést takarítottak be eladdig.

Horváth szerint a magyar területek többsége a hektáronkénti 50-90 hektoliteres, illetve a hektáronként 90-130 hektoliteres hozamú kategóriába esik. Így 6300 euró, azaz 1,5 millió forint, illetve 8600 euró, vagyis több mint kétmillió forint eshet be a semmiért.

Címkék: híradó borreform kivágás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr749148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dottoressa 2007.03.26. 12:55:12

A pártállami időszakban központilag szabályozták a szőlőtermesztést és borgazdálkodást,ezen időszakban forgalomba kerültek olyan borok,amik nem voltak versenyképesek,sőt szinten aluliak voltak.Az Alföldön kellett szőlőt termeszteni, hát nem irracionális?? Rehabilitálni kell ezt az ágazatot is, ugynúgy mint sok másikat is.
Ma szeretnénk elérni,hogy a piac,a kereslet-kínálat és az uniós piaci viszonyok határozzák meg ezt a területet.Hát nem egyszerű..De abban biztos vagyok, hogy a HNT és vele együtt Horváth Csaba a magyar borászat érdekeit szem előtt tartva a végsőkig kiáll a magyar érdekek mellett és bízom benne, hogy a kormány is ugynígy tesz az Unióval való tárgyalások során.
süti beállítások módosítása