Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A zsidók szívét gyengéd szeretet tölti el

Kóserkóstolás a Judapesten

2007.04.03. 10:47 - Albert gazda

A judapestesek szóltak, megkóstolnának néhány kóser bort, magyart és külföldit, fehért és verest vegyesen, menjünk mi is. Mentem volna okvetlen, de időpont-egyeztetési nyehézségek miatt nem jött ez össze most, sajnos. Az ivászatot viszont megtartották nélkülem, élményeiket pedig megírták pikkpakk. Aki kíváncsi arra, milyen volt a zsidóság állapota a kommunista országokban, majd hogyan jutottak el a Kánaánba mégis – jó-jó, de mi a közös a Mazsihiszben és az Egervin Akiba Merlot 2002-ben? –, kattintson egyet.

Címkék: szemleszerű kóser borok

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1554007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2007.04.05. 11:43:49

Valaki elmesélhetné nekem szegény tudatlannak , hogy mitől lesz kóser egy bor!
(hogy egy hús mitől az , azt tudom , de a szőlőnél szüret után a rabbi tapossa a törkölyt miközben felolvas a Talmudból ?)

ascher 2007.04.06. 07:44:28

A borral kapcsolatosak a legszigorúbb kósersági szabályok (igen, még a húsnál is szigorúbbak). Az egész arra vezethető vissza, hogy más vallások (ha nem az összes) is felhasználták-felhasználják a bort mint rítuskelléket. Ezért aztán, abbéli igyekezetében, nehogy bálványimádók által megszentelt bort használjanak fel pl. a szentélybeli szolgálatban vagy akárcsak szomjoltásra, a zsidóság a lehető legszigorúbb szabályokat vezették be. Dióhéjban: a szőlőt, attól kezdve, hogy levágják a tőkéről, kizárólag istenfélő, szombattartó, vallásos zsidók érinthetik, és ez a tilalom egészen a kész bor dugójának a lepecsételéséig tart. Vagyis, ha egy nem vallásos zsidó, urambocsá egy nemzsidó érinti a mustot vagy a bort az erjesztési folyamat bármely szakaszában, a bor nem lesz kóser. Hasonlóképpen, ha egy borospalackot felnyitnak, kizárólag vallásos zsidók érhetnek hozzá, akárcsak kitölteni is (vö. a kóser éttermekben az esetlegesen nemzsidó pincér nem tölt bort a vendégeknek). Jó szombatot, boldog ünnepet

nemjo 2007.04.07. 21:00:04

Köszönöm az információt , műveltebb alkoholkedvelő lettem tőle(d) !

(értelme szerintem nincs , hiszen mi van akkor ha goj kapálta , kötözte , permetezte a szőlőt ?)

dottoressa 2007.04.12. 12:48:50

Hmm..Vegyes érzelmeim vannak ezzel a kóser borral kapcsolatban..Egyfelől, teljesen egyet értek nemjo hozzászólásával, nem mindegy ki metszi azt a szőlőt?? A minősége nem változik - szerintem..
Másfelől pedig jó marketing fogásnak tartom és a hagyomány megőrzését is igyekszik szolgálni.
süti beállítások módosítása