Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Közszolgálati rozéteszt

Összalkoholista küzdelem a rózsaszínnel

2007.04.25. 18:36 - Az Alkoholisták

Kinek van kedve húsz rozét végigkóstolni? Senkinek, nyilván, de a művelt alkoholisták csakis a közönségnek élnek. Ha erre van igény, hát legyen rozé. Márpedig van erre igény, ezt mutatják a borkereskedők eladási listái, amelyeket ilyentájban rendre rozék vezetnek. És mutatják maguk a borászok, amikor évről évre nyomják ki gyorsan cash-flow bornak a gyöngébb dűlők anyagából, a felvásárolt szőlőből a bizonytalan identitású rózsaszínt. Ezer körüli palackáron kipörög gyorsan. Nekiültünk a 2006-os kínálat javának. Nem lettünk boldogok.

Elöljáróban annyit még, van vagy hat tanulság. 1. Ez nem is tanulság, hanem inkább kritika és kérés: jó lenne, ha a borászatok (a címkegyártó nyomdák korrektorai, ha vannak ilyenek) belenéznének a helyesírási szótárba, és rozénak írnák a rozét, nem kóvályognának a rosé és a rose között, mint kezdő buzi a gőzfürdőben. 2. Véletlenül se jusson eszünkbe egyévesnél öregebb rozét kinyitni! 3. A nagy borversenyek nagy érmei nem jelentenek garanciát semmire. (Hát ez sem új megállapítás.) 4. Egy rozé még jólesik, kettő elmegy, húsz már népirtás. 5. Az ember végül is tudja, mit vár, és azt is kapja: hagymahéjt és téglavöröset, élesztősséget, céókettőt, savakat, málnát és epret. 6. Ha netán mégsem azt kapja, az nem olyan jó: a kísérletek a terroirrozé megteremtésére egyelőre kudarcosnak, de legalábbis felemásnak tűnnek.

Dúzsi Szegzárdi Kékfrankos Rosé 2006

A nagy klasszikus, a 2005-ös évjárata az év fröccsbora volt. Rengeteg szénsav, sok alkohol, édesség, eper, málna, szamóca. És nagyjából minden rozéközhely.
Ajánlott zene: ABBA: Dancing Queen
Albert gazda: 4 pont
Bob: 4 pont
Csite: 4 pont
Műtannin: 4 pont

Kaiser Garten Kaiser Rose 2006

Burgenlandi a Corából. Kicsit büdös, szarospelenka-szagú, édes-savanyú, és nem is élénk. Semmi izgalom, semmi érdekesség.
The Weather Girls: It's Raining Men
Ag.: 2 p.
B.: 2 p.
Cs.: 2 p.
Mt.: 2 p.

Konyári Cabernet–Merlot Rose 2006

Élesztős illat, bizonytalan struktúra, kissé széjjeláll benne egy és más, durván kiszúrnak a savak. Fanyar, bakelites. Gyümölcse szinte nincs, szőlőhéjas kesernyéje van.
Judas Priest: Turbo Lover
Ag.: 3 p.
B.: 2 p.
Cs.: 2 p.
Mt.: 3 p.

Köpcös Rozé 2006

Csite Alföldön borászkodó barátjának a szárnypróbálgatása. Kicsit üres, de nagyok a savak. Egyszerű bor kevéske gyümölcssel. Cukrozott eper. Nem kellemetlen, korrekt.
John Lennon: Gypsy Woman
Ag.: 3 p.
B.: 3 p.
Cs.: 3 p.
Mt.: 4 p.

Tüske Pince Merlot–Kékfrankos Rose 2006

A Dúzsi testvére. De magasabb alkohol, teltebb, kerekebb, kevesebb szénsavval, ami még mindig sok. Krémes, érett, a végén szép keser.
Culture Club: Do You Really Want To Hurt Me?
Ag.: 4 p.
B.: 4 p.
Cs.: 4 p.
Mt.: 5 p.

Eagle Creek Zinfandel Rose 2005

Kaliforniai vendégmunkás. Büdös, savanyú, szar, banánnal. Ízben cukrozott víz. Sose vegyünk egyévesnél idősebb rozét. (Pláne ne hipermarketben, külföldit. Ez auchanos volt, 999 forintért.)
Queen: Don't Stop Me Now
Ag.: 1 p.
B.: 1 p.
Cs.: 1 p.
Mt.: 1 p.

Takler Rosé Cuvée 2006

Tuttifruttis, fajélesztős, alaposan megszerkesztett bor. Kicsit fémes illat, málnával. Nem vibrál, nem él, semmi élénkség nincs benne. Több dinamizmussal és kevesebb cukorkával jobb lenne.
Communards: Never Can Say Goodbye
Ag.: 3 p.
B.: 3 p.
Cs.: 3 p.
Mt.: 3 p.

Vylyan Merlot Rosé 2006

Nagy aranyérmes a villányi borversenyen, aranyérmes a rozé-világbajnokságon. Fajélesztős, epres illat, sok szénsav, kis kesernye. Testesebb rozé, többet ázhatott, aztán jól megnyomták szénsavval, a fajélesztő is megtette a hatását. Alkoholédes, jól iható. Az első, aminek értékelhető szélessége van, megjött a második dimenzió. Van benne anyag rendesen. Ez lett a harmadik.
Frankie Goes to Hollywood: Relax
Ag.: 5 p.
B.: 5 p.
Cs.: 3 p.
Mt.: 5 p.

Weninger–Gere Rosé Cuvée 2006

Tompa, üres, poros és lagymatag. Áporodott a gyümölcsössége, unalmas, sehol semmi vibrálás.
George Michael: Outside
Ag.: 3 p.
B.: 2 p.
Cs.: 2 p.
Mt.: 2 p.

Juhász Paptag Rosé 2006

Doh, szénsav, vanília. Élénk, de beteges. Ízben cukrozott penész és káosz. Hibás bor, nem szabadott volna piacra dobni.
Frank Sinatra: My Funny Valentine
Ag.: 1 p.
B.: 1 p.
Cs.: 1 p.
Mt.: 2 p.

Vida Rosé Cuvée 2006

Kékfrankos, merlot és zweigelt. Animális, trágyás, lóbüdös. Brettanomyces cuvée. Viszont szájban friss, iható.
Diana Ross: I'm Coming Out
Ag.: 2 p.
B.: 2 p.
Cs.: 2 p.
Mt.: 2 p.

Chateau Teleki Framboise Rosé 2006

Kitüntetett ez is. Silleres szín, silleres íz, viszonylagos teltség, különösebb szépségek nélkül. Illatban zárt. Húsos test, nyersesség, izgalmas kesernye.
Judy Garland: Over The Rainbow
Ag.: 3 p.
B.: 2 p.
Cs.: 3 p.
Mt.: 3 p.

Vesztergombi Rose 2006

Vida párja, de kevésbé dohos. Fülledtség és botritisz (?). Nem gáz, de erényesnek sem tűnik. Sok szénsav és édesség. Savanykás illat, édes ízérzet. Gömbölyű.
Gnarls Barkley: Crazy
Ag.: 3 p.
B.: 3 p.
Cs.: 2 p.
Mt.: 3 p.

Bárdos és Fia Kékfrankos–Pinot Noir Rosé 2006

A Vinitaly érmese. Megosztott bennünket. Albert gazda szerint élénk, gyümölcsös, tartalmas bor. Bob ellenben üresnek és jellegtelennek találta. Konszenzuálisan pedig szénás és füves, mint egy sauvignon blanc.
Bronski Beat: Smalltown Boy
Ag.: 4 p.
B.: 2 p.
Cs.: 3 p.
Mt.: 4 p.

Frittmann Kunsági Kékfrankos Rosé 2006

Vb-érmes szintén. Szén és fű ebben is. Meg eper és fém. Szénsavas, elegáns, jó ivású. Gyümölcsös, harmonikus szénsavassággal. Illata a legszebb. Fruttis, málnás, cseresznyés. Játékos. A második helyezett.
Gloria Gaynor: I Will Survive
Ag.: 5 p.
B.: 5 p.
Cs.: 4 p.
Mt.: 5 p.

Orsolya Pince Egri Kékfrankos Rosé 2006

Büdösnek és fülledtnek tűnik elsőre, főtt gyümölcsösséggel, de bujkál benne valami szépség. Ízében kevés a gyümölcs, sok a sav, nincsen lendület. Kár érte.
Soft Cell: Tainted Love
Ag.: 3 p.
B.: 3 p.
Cs.: 3 p.
Mt.: 3 p.

Balla Géza Ménesi Rosé Cuvée 2006

Kadarka és pinot noir. Mangós eper, guava, sok fajélesztő, gyümölcs és szénsav. Szinte pukkan belőle a dugó. Ízben lapos, nehézkes.
Csonka Pici: Ding-dong
Ag.: 3 p.
B.: 3 p.
Cs.: 2 p.
Mt.: 3 p.

St. Andrea Rosé 2006

Az illat előbb visszafogott, aztán nyílik, szép lesz, meggyel és grapefruittal. Silleresen mély. Sok meggy és sok alkohol. Kifejezetten kedves, jó szerkezetű. Összesítésben első.
Kylie Minogue: Can't Get You Out Of My Head
Ag.: 5 p.
B.: 5 p.
Cs.: 5 p.
Mt.: 5 p.

Köpcös Siller 2006

Sok meggy, teafű. Kén és szamóca. Húsos test, gyümölcsös. Hosszú, de nem szépen az. Összességében nem rossz, szódával elmegy.
Village People: YMCA
Ag.: 4 p.
B.: 4 p.
Cs.: 4 p.
Mt.: 4 p.

Ráspi Rosé Cuvée 2006

Gombás-büdös illat kezdésnek, átmegy foszforba (gyufa). Nem tör-zúz, mint egy-két Ráspi, talán túl nyugodt, már-már lapos. Hiányzik belőle az életerő. Nyomokban ásványosságot tartalmazhat.
Sinitta: So Macho
Ag.: 4 p.
B.: 4 p.
Cs.: 5 p.
Mt.: 4 p.

Címkék: 2006 2005 kóstolás alföld szekszárd négypontos dúzsi ötpontos kétpontos kalifornia eger hárompontos orsolya villány takler vesztergombi vylyan ráspi sopron rozé konyári egypontos frittmann st andrea mátraalja burgenland vida weninger gere siller csányi bárdos és fia kaiser garten köpcös eagle creek tüske balla géza dél balaton ménes

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr963326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zéé 2007.04.25. 20:22:19

A 3 az iható vendégnek jó,na de a Csonka ding-dongja?Én még ellenségnek se lehet,hogy tiltja a genfi egyezmény,mint Leroy Niemand festményeit!:):):)

Bborkedvelő 2007.04.25. 21:26:14

Mit vagytok úgy oda, a 20 rozéval? Szükebb (2 fő) körben mi 40-45-öt szoktunk bontani, évente. Csak saját tudásunk bővítése érdekében! Másnap pedig visszakóstolás!

Borboszi 2007.04.25. 21:52:04

miért tűnik nekem úgy, hogy a rozé kategóriájú borok nem az alkeszek kedvencei? :-)... olyan érzésem van a cikkel kapcsolatban, mintha én írtam volna cikket miután 20 féle különböző paprikát kóstoltattak volna velem... merthogy a paprikának még a szagát sem viselem el, nem hogy az ízét :-)... másrészről meg tanulságos és jól szórakoztam... valamint örömmel láttam, hogy egy kedvenc előadóm sem szerepelt és ajánlott a rózsaszín világban :-)...
... ettől szép ez a szakma, megkóstoljuk azt is, amit nem szeretünk... és aztán próbálunk objektíve véleményt mondani, merthogy várják...

py 2007.04.25. 22:36:16

Be kell valljam, én sem vagyok egy nagy rozéfan. Ittam egyet-kettőt mostanában (pl. Dúzsi primőr és KF), nem voltak rosszak, de katartikus élményt sem okoztak. Tegnap viszont ismét meg kellett állapítanom, hogy Lőrincz Gyuri tud valamit, ami nekem nagyon bejön. Bár az új Szentandi (még?) nem olyan izgalmasan siller- (sőt vörös-) irányba kacsintgató, mint a 2005-ös (én azt a rozét kóstoltam tőle először), így is arra késztetett, amire más rozé ritkán: újrakóstolásra (legalábbis ezt vettem tervbe hamarjában). Méltán lett első az MA-teszten is.

Meg kell azonban jegyeznem, hogy az új címke már-már riasztó, erősen giccsbe hajlik a (gondolom) becses nejét és múzsáját ölelő L.Gy.-figura. A nagy (és többnyire dícséretes) kísérletező kedv mintha kezdene félremenni a St. Andreánál (Ipacs Gézánál?). Szerintem a korábbi "alsóbb kategóriások" címkéi tanítanivalóak voltak, ld. pl. Merlot 2003/2004, alap Bikavér 2002, és a korábbi rozék. A Napbort nem is említve. Az Áldás még csak-csak rendben, bár kissé infantilizmusba hajlik, a dűlőszelekciók viszont már egészen bizarrak, az új rozé pedig a hímzett falvédőket juttatja eszembe. Bízom benne, hogy azért a korábbi, letisztultabb stílus sem tűnik el teljesen, sőt arra lendül vissza az inga. Persze ez szigorúan szubjektív meglátás (és ellenpélda is akad, a 2006-os újbor pl. egészen egyedi és barátságos külsőt kapott).

dalton1 2007.04.25. 22:45:19

Ha valaki akkor én hányni tudok a giccstől, de a St. Andrea címkéi inkább tűnnek különcnek mint giccsesnek, de tényleg ízlés kérdése. Ugyanakkor még ha nem is tetszik valakinek a címke, kárpótolja érte amit takar.
A 2005-ös dűlős Chardonnay-k lenyűgözőek. Szerintem...

KingPin 2007.04.25. 23:51:18

és a Heimann-féle Fuschli? kimondottan kedvelem a rozét és ez az egyik legjobb mostanában. 2002-ben a Günzler pince produkált egy fantasztikus aszaltszilva-domináns rozét, amit 2003-ban már nem tudott megismételni.
kimondottan jó borok, én a túltökölt villányi veresboroktól fáradtam el az utóbbi időkben.

Kotyogó 2007.04.26. 06:58:51

A Paptag szerintem sem nagy rozé, az egyik borszaküzletben ajánlották úgy két hete. A Konyári viszont sokkal jobb annál, mint ahány pontot kapott tőletek. Úgy látom nálatok a St. Andrea menő pince lett, pedig rozéban Figula és Feind is jobbat készít. Igaz pl. Feind is azt írja rá, hogy Cabernet Rosé, de ettől még az egyik legjobb a rozék közül, ráadásul 800-900 forint között van az ára és házhoz is szállítja, ha jól emlékszem 800 forintos áron. Ja, és a Feind bora minden versenyen veri Bock rozéját, ami ráadásul drágább is, mint a balatonfőkajári borász itala. Szerintem a Balaton partján született rozék sokkal jobbak, mint a villányiak. Nem beszélve az alföldi borokról. A múltkor Frittmant ittam, szörnyű volt! Egyszer próbáljátok ki! Igaz, hogy az utóbbi időben a rozé trendi ital lett, de attól még nem kellene így lehúzni. Nyári esténként jól esik egy kis üdítően gyümölcsös bor.

py 2007.04.26. 08:39:10

Kár ezen polemizálni, de CSAK a Szentandi rozé címkéjét mondtam giccsesnek. A többi új próbálkozás inkább, mondjuk úgy, különös, de biztosan nem giccses. A rozét illetően viszont ezt fenntartom, épp most betűzgettem ki újra a körkörös feliratot, az pedig már mintha paródiájába hajlana a St. Andreára jellemző, "lélekborászati" imidzset (amúgy eddig igen jól) sugalló szentenciáknak. De igazad van, dalton1, a legtöbb esteben kárpótol a "beltartalom"! Csak épp a St Andrea volt az a borászat, ahol a dolog dizájn részét is kimondottan kedveltem (azért, gondolom, nem lesz ez mindig múlt idő).

Kotyógóhoz kapcsolódva: a St Andrea rozé éppen azoknál arathat sikert, akik nem kedvelik (annyira) a tipikus rozékat, mivel ez nem mondható annak. A bevettebb stílus kedvelőinek körében mások biztos lekörözik. Figula és Feind egyébként én is nagyra tartom, az utóbbiak kiváló ár-érték arányára magam is próbáltam már felhívni itt a figyelmet. És persze valóban nem rossz a nyári hőségben a Balaton északi partján helyi rozét kortyolni..

py 2007.04.26. 08:51:10

Külön erratát nem mellékelek, de bocs az elírásokért. Hiába, ez nagy sietség... Amúgy meg nem is említettem, hogy elismerés a tesztért az MA-nak, az ételpárosítás helyetti zenei javallatokért különösen [össze is "kóstolátok" őket? :)]. Sajnálni azonban senkit nem fogok azért, mert bort "kell" kóstolnia, legyen bár rozé.. :)

Kusuma 2007.04.26. 09:17:41

Egy javaslat a 2006-os, egyébként viszonylag gyengének tűnő rozéfelhozatal feldobására: a Kökény és fia családi borászat ceglédi rozé küvéje (kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt).

Ráadásul Csitének való: alföldi. :-)

Kotyogó 2007.04.26. 15:49:48

Szia py!
Örülök, hogy osztod a véleményemet! Nem írtam én rosszat az St Andrea rozéjáról! Csak arra akartam figyelmeztetni a tisztelt alkoholistákat, hogy ár-érték arányban vannak jó rozék. Egyébként megnéztem az árajánlaton, a Feind nagykeráron szállítja a borait házhoz. 780 forint a rozéja. Igaz egy üveget nem lehet rendelni, mert csak akkor hozza házhoz, ha legalább 15 ezer forintért rendelsz. Ha téged vagy valakit érdekel, akkor írjatok a leonlee@freemail.hu -ra és elküldöm az árlistát és az elérhetőséget. Ja, elfelejtettem: egyébként a Szent Gaál Pincészetnek Szekszárdon volt tavaly egy 2005-ös kékfrankos rozéja. Az is finom volt és nem reduktív. Azt is érdemes kipróbálni. A tavalyiból (2006) még nem ittam.

Benikuty 2007.04.26. 19:52:29

Arra azért kiváncsi lennék,miben áll a Frittmann 2006-s rozéjénak szörnyűsége!

Pincesor 2007.04.26. 20:47:21

Heimann sillere szerintem is korrekt és megéri az árát! A déliek közül még a Tiffán rozé elég vastag és gyümölcsös ahhoz, hogy hitet adjon a rozérajongóknak!

Én a magamról részéről a Tiffánra és a Frittmannra szavazok!

Albert gazda 2007.04.26. 22:35:42

Úgy tudjuk, Heimannból és Tiffánból is a 2005-ös van még a piacon, márpedig 2006 feltérképelése volt a célunk. Persze minden 2006-ost sem bírhattunk berakni a sorba.

nemjo 2007.04.26. 23:22:35

Takler rozéja az idén a legjobb , friss , gyümölcsös , a visszamaradt cukrot nem tudom honnan szopogattátok , nem a borból az biztos !
A Vylyan idén abszolut nem epres , inkább tutti-fruttis és a tavaji zöld banános jelleg is eltünt.
Érdekes , hogy a magas alkohollal bíró rozékról nem írjátok hogy édes...
Érdekelne hogy mit értetek pontosan "áporodott gyümölcsösségen" ?
A Ráspi rozéról csak azt nem írtátok le , ami pedig a legjellemzőbb rá , az intenzív málnás-ribizlis illat . Akár a kedvencem is lehetne , ha könnyedebb - dekoncentráltabb lenne és ha nem kerülne majdnem kétszer annyiba , mint a Kiss Gábor féle rozé ..

Albert gazda 2007.04.27. 06:29:24

Kedves nemjo, a cukorkásság nem visszamaradt cukor, a tavaly nem tavaj, a többi szubjektív. Semmilyen illat- vagy ízjegyet nem értünk pontosan.

A legendás Kiss Gábor-borokat - rozétól Merumig - hol lehet kapni a fővárosban?

Benikuty 2007.04.27. 09:41:58

Albert gazdának:www.borarium.hu

Kotyogónak:Légyszi megvilágítani elmémet,mert ma lesz a harmadik este,amikor arra keresem a választ,mitől szörnyű a Frittmannék 2006-s rozéja?!

Kotyogó 2007.04.27. 10:54:32

Kedves Benikuty!
Elképzelhető, hogy 2005-ös volt. Ötlettelen cimke, de azért megkóstoltam. Sajnálom, hogy nem írtam le magamnak, de behalt a számítógépem. Ha jól emlékszem, akkor kékfrankos. Hagyma szaga volt - nem színe! Illata nuku... Nekem nem jött be, de ettől még elképzelhető, hogy a borhamisításról elhíresült területeken is lehet jó, minőségi bort készíteni. Engem leginkább a Varga pincészet "csodáira" emlékeztetett, amivel lépten-nyomon etetik (bocs itatják) az embereket. de te biztos alföldi vagy... :-)

Defter 2007.04.27. 14:40:57

A Feind rozé tényleg egész jó, és már a megjelenése is üdítően újszerű. Nekem legalábbis tetszik ez az átlátszó címke és kapszula stílus. Volt szerencsém látni a St. Andi legújabb címkéit is, szerintem ez a vonal illik a borokhoz és a borászhoz is. Nincs a lélekborászattal semmi baj, inkább örülni kellene, hogy van egy ilyen borászunk is. A rozé címkéje elsőre amúgy nekem se jött be, és még mindig nem tartozik a kedvenceim közé. De az Áldás vonala szerintem nagyon jó, talán épp a szokatlansága és a kedvessége/játékossága miatt. A régebbi címkék se voltak rosszak, de belesimultak a megszokott stílusba, míg a borok egyre inkább kezdtek kilógni onnét. Szerintem a címkének a borász és a bor "milyenségét" is tükröznie kell. Jól van ez a St. Andinál.
A Takler rozé nekem tetszik, bár tény, hogy elég nyugis, nem az az igazán üdítő rozé. Dúzsié viszont valahogy nem ízlett legutóbb, de lehet, hogy csak nem volt megfelelő a hangulatom, mert akkor a többi boruk se jött be igazán. A Vida rozét többször kóstoltam már, nekem nem tűnt büdösnek, bár az illata nem hagyott bennem maradandó élményt. Jó hőmérsékleten azonban nagyon kellemesnek, frissnek és finomnak találtam. Mm az ízét.

vmate 2007.04.27. 15:23:45

Kérek szépen mindenkit, hogy amennyiben van pár szabad percük, akkor segítsék a diplomamunkámat a következő (tényleg nagyon rövid, csak klikkelgetni kell) online kérdőív kitöltésével:
lifestylebudapest.com/kerdoiv/index.php?sid=1

Előre is köszönöm!

csehga 2007.04.27. 15:56:58

Na Kiscsávók! Nem vagyok én az az észosztó típus, de amit itt rozéfronton stílusgyakorlatozgatunk Írottkőtöl Battonyáig az már mégiscsak hinnye bátorság! Derül a besenyő szív, miként a lószartól a rezeda-málnáig nálunk minden megterem, terroártól boncidáig húzzuk a szivárvány ívét – ahogy itten olvasható. Minap kilendültünk Wien-be (azért így, hogy az osztrák bormarketing-MI5 is fogja az adást!) néhány ismerőssel és üzletféllel, mint Nyuszi a Milne-mesében, hogy vagy húsz vad Provance-i gall középtermelő majd száz borával szembesüljünk. No ezek a derék emberek – higgyétek el, van óverjúm – egyszerűen elkezdtek normális rozékat készíteni. Ugye voltak azok a botor 70-es, 80-as dekádok, ahol is a „nyolcmellű-szélescsípejű”, csicsás Provance-i palackokba rejtett punnyadt, unalmas, kétévesen aranysárga, nyálasan majdnemfélszáraz rozékat hoztuk haza ajándékba háromévenként a nagy nyugateuropéer körutjainkról. Mára ezek a rozék megfiatalodtak, könnyedebbé – és egy kicsit egysíkúbbá is – váltak. Lenyesték a végeket – lefelé/felfelé egyaránt – és három-ojró körüli egységáron borítják rá a világ szomjasabbik felére. A Mont Blanc-on túl (innen nézve persze) náluk vége a kísérletezgetésnek, majd-meglátjuk-mi-lesz-eknek, majd-beszarunk-akkorátalkotunk-oknak, csak teszik a dolgukat, nem beszélnek Sun System Wine Award-okról és Moon Light Rose Challenge-ekről, nem halmoznak aranykorongokat cimkeszélre, CSAK normális, iható, tisztességes rozékat tesznek le mindennapjaink néha kicsit poros asztalára. Vagy nem ez lenne a rozékészítés feladata? Akkor viszont én tévedtem.

maligán 2007.04.27. 21:25:06

Külön öröm Frittmannék jó szereplése, általuk veri Kunság a Nagyokat.
Villány legjobb rozéja kimaradt a tesztből, a 2006-os Maczkó féle Rosé Cuveé!

pelotepincsi 2007.04.27. 21:26:09

a Takler lehúzásával meg nem értek egyet.

Kotyogó 2007.04.28. 13:50:42

Kedves maligán!
A Kunság veri a nagyokat? Kecskeméti borverseny 2006 december 6., Miklós napja. A balatoni Feind rozé leverte Frittmannt. A legnagyobb pontszámmal lett különdíjas. Erről ennyit... Konyárinak nem csak ízélése van - egyszer látogass el a portájára, akkor erről is meggyőződhetsz -, hanem eszement finom borai. Lelle, Kishegy. Hétvégén nincsenek nyitva. :-( És hagyjuk a homoki borokat...

pelotepincsi 2007.04.28. 14:48:56

Szerintem például a Feind sokkal inkább széteső mint a Takler. A Lőrincz Gyuriék iránti elfogultság pedig néha már egy picit sok.

maligán 2007.04.28. 15:32:57

Kotyogó!
Kunság alatt Frittmannékat értem és tiszteletre méltó, amit kihoztak a homoki szőlőből! Személy szerint jobban kedvelem a rozéjukat, mint a Feind-félét.
De mindenféle kóstolásra nyitott vagyok, ha arra járok, biztos kortyolok a Konyári borokból.

Benikuty 2007.04.29. 06:55:32

Kotyogó,Igaz borivónak a szájában van a zsűri,és szarik nagy ívben a versenyekre,meg minden kósza plecsnire.
Aztán a másik sötét dolog, az az intolerancia.Ejnye szesztesó,ejnye!
Neked a pap,nekem a papné,fos cimkével,ahogy van.Apropos Kisöcsi,mit szólsz a Ludányi József 2006-s rozéjához?Igaz,Ö ezt Excellent Rosé-nak írja.Nekem amúgy mindegy,hogy hogy írják,értem mi akar lenni,aztán eldöntöm,mi a jó NEKEM.Azt nem Neked kellene eldöntened, hogy mi a jó másnak.

dalton1 2007.04.29. 13:43:29

"És hagyjuk a homoki borokat..."

Nem erős ez egy kicsit ha valaki úgy érzi ért a borokhoz? Kb. olyan mint ha azt mondanánk, hagyjuk Egert, hagyjuk Villányt, stb...

Kotyogó 2007.04.29. 18:49:47

Kedves Dalton és a többiek, akik a homoki borkat véditek. Annyit szeretnék megjegyezni, hogy két évvel ezelőtt a szőlőtelepítési támogatások jelentős része olyan borvidékekre vándorolt, mint Békés megye. Ugye történelmi borvidékekről beszélünk. Sajnos ma Magyarországon borhiány lenne, ha kivonnák a hamisított borokat. Nem azt mondtam, hogy csak a Balaton partján születnek nagy borok. Szekszárdon, Egerben és Villányban is készítenek nagyszerű borokat. Bocs, ha félreérthető voltam. Annyit mondta, hogy a Balaton partján két jó borászat van. Az egyik a Konyári a másik a Feind. Ők a reduktív vonalat képviselik, de minőségi borokat állítanak elő. Bár kóstoltam alföldi borokat, engem egyelőre nem győztek meg. A Feind új cimkéi megosztják a környezetemet. Nekem sem jönnek be, a régiek jobbak voltak. De talán arra utazik, hogy a fiatalok majd leemelik a hiperekben. Feind esetében a beltartalom cimkétől független. Konyári sokkal megnyerőbb a csomagolásban, a minőség nála - főleg vörös borok tekintetében - változóbb. Pl: 2003 Sigillum Lonliense, Pannon Bormustra csúcsbora valóban isteni volt, a 2004-es viszont már nem ért 3500 forintot. Egyébként akkor mondhatnám még, hogy Figula, Jásdi - ők is jó borokat készítenek, bár nemrég nagyon mellé fogtam egy Figula Zenittel. Tele volt nyomva kénnel, ami - mint tudjuk - kis mértékben balzsam, nagy mértékben méreg. De lehet, hogy csak egy rossz tétel volt. 1100 forintért sok volt benne a kén. Jásdi fantasztikus hordós fehér borokat készít - ezek nem a mindennapok borai, mert az árfekvésük nem engedik meg, hogy az átlag magyar levegye őket a polcról. Tolerancia pedig van, Ludányit nem kóstoltam, ha megteszem majd írok róla. Hol kapható és mennyiért?

Kotyogó 2007.04.29. 18:56:10

Ja, még valami. A versenyekre lehet tenni. Elolvasni azonban nem árt. Van, hogy tévednek a borbírálók és olyan is akad, hogy egy-egy bort jól ítélnek meg. Az is benne van, hogy valakinek esetleg több pénze van arra, hogy egy lapban, egy borversenyen jobb eredményt érjen el. És valóban mindenki maga dönti el, hogy melyik a jó bor. Ez történt akkor, amikor én Frittmannt kóstoltam.

dalton1 2007.04.29. 21:57:40

Kedves Kotyogó! A második hozzászólásoddal tökéletesen egyet értek, fölösleges is lenne ragozni.
Igazából az elsővel is egyet értek, nem védtem a homoki borokat, illetve nem azt amelyik a két literes kannában 270-ért kerül a boltba. Igaz hogy a legjobban az Alföldön hamisítják a bort. Ha választani kellene kedvenc borvidéket az alföldiek nem lennének benne az első háromban (nálam). Valószínűleg a Balaton körüliek is megelőznék. Szóval csak annyit mondtam hogy lehet finom bort készíteni homokon, és egy más kérdés hogy mire lehet még "felhasználni".
Gondolom akkor lényegében egyet értünk.
Ludányit én sem kóstoltam de a Decanter-ben www.wineandarts.hu lehet kapni az itt említett Excellent Rosé-t, de kifogyóban van...1380Ft.

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2007.04.30. 06:47:43

Szőke Mátyás kékfrankos rozéját hiányolom, csak a teljesség kedvéért. Régen étteremben nagyon kedveltem.

Kusuma 2007.04.30. 10:58:55

Korankelo!

A 2006-os Szőke rozé szerintem most nem igazán jó. Enyhe szénsav, ez rendben, az illat is, viszont ízben nekem kissé tompának tűnt, hiányzik a gyümölcsösség.

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2007.04.30. 15:14:13

Ahh, azóta átléptem a könnyű vörösborok és a chardonnay-k világába.

etna 2007.04.30. 21:08:04

Én kifejezetten szurkolok a komoly alföldi borászoknak. S örülök, hogy a 7x7be tavaly beválogatták Somodit.
Remélem Frittmanék is beleférnek majd valamikor. Ők igen széles palettán mozognak, a CF CS barr becsületére válna nem egy villányinak is, küzdelmük az alföldi borokat sújtó előítéletek ellen egyenesen heroikus.
Rosé műfajban egyébként nagyon javaslom Font Sándor és Gábor roséját.

S persze Balla értékelésével nem értek egyet, nem a barátság okán :). Szerintem az év legjobb roséi közül való, akárcsak a tavalyi.

Defter 2007.05.02. 13:16:08

Ha már ajánlás: Kattra Imre Pinot Noir rozéját mindenképpen ajánlom azoknak, akik elmennek a pincefesztre. Ez a rozé minden évben remek, még nem okozott csalódást. Üde gyümölcsök, finoman simogató szénsav, enyhe karamell árnyalat a végén. Talán KI legjobb bora.

elzee 2007.05.03. 19:05:54

Kedves Kotyogó,

"Annyit mondta, hogy a Balaton partján két jó borászat van."

ez igy egy kicsir erős... mondd azt, hogy te kettőt ismersz.

Sanya76 2007.11.12. 20:09:19

Gyerekek,a rozék(akinek jobban tetszik -rosék-) nem arra valók,hogy sokat mondóak legyenek!:)
Könnyű,laza beszélgetésekhez kell csatolni!Jó,persze a nagykönyv azt mondja,hogy halhoz meg mi a fenéhez...DE!ez most kifejezetten divat kategória lett,a rozék forgalma az elmúl 2 évben 59%-al!!!nőtt a METRO-nál Magyarországon!Az össz borforgalom "csak" 21%-al:)))

Albert gazda 2007.11.12. 22:46:34

Köszönjük, Sanya, erre még nem is gondoltunk.
süti beállítások módosítása