Az úgy volt, hogy a szervezők meghívtak engem bírálni a Pannon Bormustrára. Ennek örülök, mert sok finom bort megkóstolhattam és mindenféle tapasztalatokat szerezhettem. Alább egyrészt beszámoló következik azokról a dolgokról, amelyek tetszettek nekem, másrészt közreadom a csúcsborok hivatalos listáit.
Elöljáróban annyit még, tizennégy tagú zsűrit verbuváltak, a tagok közt nyolcan kül-, hatan belföldiek voltak. Két bizottságot alakítottak ki, egyikben is, másikban is a határon onnaniak domináltak 4:3 arányban. A viszonylag szerény pezsgőmezőny minden mintájával megismerkedhetett mindkét bizottság, a fehéreket, a vörösöket és az édeseket ellenben megfelezték, így ezek közül csak száz-egynéhánnyal randevúzhattam összesen. Elég is volt, bőven. A Gál Tibor-díjas bikavérek és a csempionok kiválasztása június 2-án, szombaton zajlott, akkor már nem bírtam jelen lenni. Az első nap a pezsgőké és a vörösöké, a második a száraz fehéreké és az édeseké volt, ebben a sorrendben következnek az elkövetkezendők.
Éljen Garamvári Vencel!
Most szerepeltek először pezsgők a mustrán, hála egyebek közt annak, hogy 125 éves a Törley. 2004-es Francois nyerspezsgőjük összesítésben nem szerepelt fényesen, ám nekem bejött, és el is csípte a holtversenyes harmadik helyet, párban a Helibor – lánykori nevén Hungasekt, egyik vonzóbb és romantikusabb, mint a másik – 2004-es extra dry chardonnay-jával. A másodikom is Helibor lett, a 2004-es száraz arany sárfehér. Jó sok mintát küldött a burgenlandi származású Szigeti: ezek magyar szőlőből készültek – leánykából, sauvignon blanc-ból, traminiből, muscat ottonelből –, de inkább érdekesnek, mint meggyőzőnek találtam őket. Nagyon is meggyőző volt viszont a tömegből egyértelműen és toronymagasan kiragyogó Garamvári Chateau Vincent Extra Dry 2001. Finom érleltség, autolízis, gyümölcsök, frissesség, dinamizmus. Mindenkinek ajánlom, okvetlenül.
Csúcspezsgők
Garamvári Chateau Vincent Extra Dry 2001
Helibor Chardonnay Extra Dry Biopezsgő 2004
Szigeti Leányka Brut 2005
Éljen Wunderlich Alajos!
Úgy alakult, hogy azoknak a boroknak a kétharmadát, amelyek felkerültek a toplistára, nem a mi bizottságunk mérte meg, hanem a másik. Ettől függetlenül nekünk sem kellett kardunkba dőlnünk, akadtak szépek. Annyit mégis muszáj megjegyeznem – régen is berzenkedtem már ilyen miatt egyszer-másszor –: én még ennyi édes vörösbort soha nem kóstoltam egyszerre. És nemcsak a tényleg extrém időjárás mellett termelt 2003-asok, hanem a sokkal hűvösebb esztendőben szüretelt 2004-esek csapatában is hemzsegtek. Azt hiszem, nem jó irányba kanyarodik a vörösborászat, ha sok ezer forintos nyalósakat szeretne zászlajára tűzni.
Tartalmasak és sűrűek ezek, de nem rokonszenvesek, és lassan semmiben sem különböznek például a dél-amerikai konkurenciától. Persze igaz: ez is egy szint.
A dicséretesek következnek. Ízben gazdag – Thummerer Vilmos Evoé 2003. Mély, zamatos, de édes – Szent Gaál 2004-es Passionata Cabernet Franc. Kaliforniai shiraz – ez a soproni Lővér Pince 2003-as shiraz–cabernet sauvignon házasítása. Nagy, édes bor – Sike Egri Bikavér Selection 2003. Nagy formátumú, hömpölygős, gyümölcsös, állatos, minerális is – Bock Cabernet Franc Fekete-hegy 2004. Szépséges, de lágy a vége – Szende Cuvée 2003. Nagyon zamatos, komplex, édes – Takler Regnum 2003. Minerális, édes – Wunderlich Viktória 2004.
Igazából két olyan bort találtam, amelyeket kompromisszumok nélkül tudtam szeretni. Az egyik Wunderlich Alajos 2003-as Viktóriája, finom, főtt húsossága, gyümölcsei, mentás és ásványos karaktere révén. A másik a Szent Andrea 2005-ös Áldása, amely kísértetiesen emlékeztetett előbbire, a kétévnyi, illetve 400 kilométernyi távolságtól függetlenül. Valamivel tán karcsúbb és lendületesebb, komoly, intelligens, elegáns bor. Mint az alábbi listán látszik, a többieket kevésbé nyűgözte le.
Vörös csúcsborok
Bock Cabernet Sauvignon Jammertal Selection 2004
Bock Merlot Fekete-hegy Selection 2004
Bock Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2004
Csányi Villányi Prestige Cuvée 2003
Feind Borház Shiraz 2006
Gere Attila Kopár 2004
Juhász Testvérek Egri Bikavér 2003
Molnár Lajos Kopár Cabernet Sauvignon 2003
Sebestyén Grádus 2004
Sike Egri Bikavér Selection 2003
Szekszárd Zrt. Domaine Gróf Zichy Bikavér 2003
Szekszárd Zrt. Domaine Gróf Zichy Merlot 2003
Szende Cuvée 2003
Takler Szekszárdi Cabernet Franc Reserve 2004
Takler Szekszárdi Regnum Cuvée 2003
Vida La Vida Cabernet Sauvignon 2003
Vida La Vida Merlot 2003
Vylyan Duennium 2003
Weninger Merlot–Cabernet Franc 2004
Wunderlich Viktória Cuvée 2003
Éljen Figula Mihály!
Úgy gondolom, a 2006-os tényleg jó évjárat volt fehérben. Éppen kivételessége miatt rengetegen küldtek be nem egészen egyéves, tehát kiskorú tételeket, amelyek jó részének biztosan jót tenne, azaz jót tesz majd az érlelés. Most még néhányukat egyvonalúnak és zárkózottnak sejtettem. Más kérdés, a tizenötödik 2006-os után nagyon vártam már egy öregebbet – hogy rögvest csalódjak, mert tisztaságban, egészségességben a legkevésbé sem vehették fel a versenyt a kiskorúakkal.
Tehát a kedvencek. Szép lesz, de még nem állt össze – Jásdi Csopaki Rizling 2006. Egzotikus, zamatos – Csutorás Egerszóláti Délidő Olaszrizling 2006. Somlóiasan minerális, széles, ízletes, kis animállal – Rókusfalvy Etyeki Sauvignon Blanc 2006. Kellemes és hosszú – Nyakas Budai Chardonnay 2006. Sok, de finom fa, kissé rátakar a gyümölcsösségre – Degenfeld Furmint 2005. Nagyon finom – Disznókő Hárslevelű 2006. Szép fa, gyümölcsös, hosszú lecsengés – Gál Tibor Viognier 2005. Áttértünk a furmintokra? Minerális, dinamikus – Jásdi Lőczedombi Szürkebarát 2006. Elsőre parfümös, aztán zamatos, olajos, komoly – St. Andrea Napbor 2006. Karakteres, izgalmas – Béres Furmint 2005. Nagyon szép – Oremus Mandolás Furmint 2005. Lendületes, kiegyensúlyozott – Patricius Furmint 2006. Likőrös, ásványos, tiszta – Demeter Zoltán Veres Furmint 2005. Karakteres, nagyon fiatal – Bussay Tramini 2006. Vastag, sűrű – Monarchia Chardonnay Battonage 2005.
Mint látszik, sok-sok fehérbort ítéltem említésre méltónak. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára ugyanakkor vitán felül ifjabb és idősebb Figula Mihály 2006-os Nyergesét emeltem. Nem tett neki jót, hogy első borként érkezett a két menet közti szünet után, de így is befért a top 20-ba. Én megkóstoltam, csodálkoztam, megittam, majd kértem még egy pohárral. Ha jól tudom, dűlőszelektált szürkebarát ez. Illathegyek, gazdagság, gyümölcsök, szikla. Szájban nagy és kerek, betölt minden szegletet, minden porcikájában vonzó és erőteljes. Hibátlan, kitűnő. Mintha a legjobb német rizlinget hozták volna össze a legjobb magyar furminttal – hogy valami teljesen abszurdat mondjak. Sok ilyet kívánok Figuláéknak is, magamnak is.
Fehér csúcsborok
Árvay Zempléni Sauvignon Blanc 2006
Bujdosó Szürkebarát 2006
Bussay Tramini 2006
Bussay Szürkebarát 2006
Degenfeld Tokaji Furmint Barrique 2005
Feind Chardonnay 2006
Figula Nyerges 2006
Garamvári Sauvignon Blanc 2006
Györgykovács Olaszrizling 2005
Hilltop Neszmélyi Zöldveltelini 2006
Jásdi Ranolder 2005
Karádi és Berger Tokaji Furmint 2004
Konyári Loliense 2006
Lenkei és Társa Tokaji Furmint 2004
Lesence Chardonnay DH 2006
Megyer Tokaji Furmint Selection 2006
Pannonhalmi Borház Fűszeres Tramini 2006
St. Andrea Napbor 2006
Tokaj–Oremus Mandolás Furmint 2005
Tornai Somlói Furmint 2006
Éljen a Disznókő!
Édesileg egy megjegyzésem van: ebben a sorban most többnyire tetszettek az idősebb, oxidáltabb tételek. Tiszták voltak és kellemesek, és az a lendület- és frissességhiány, amit máskor szemükre szoktam vetni, most egyáltalán nem jelentkezett. Aligha azért, mert vakon kóstoltunk: színükből azért látszott, miről van szó.
Jöjjenek a jók. Birses, krémes, minerális, szép, kicsivel több savat szeretnék – Béres 5 Puttonyos Aszú 2003. Barackos világ, jó sok krémesség – Patricius 5 Puttonyos Aszú 2002. Szép birs, komplexitás, sűrűség, listámon a mezőny legjobbja – Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2002. Kis gombásság, ásványok, aszalt gyümölcs, dinamizmus – Pauleczki Muscat Lunel Aszúesszencia 1994.
Édes csúcsborok
Béres Szőlőbirtok Cuvée 2004
Chateau Pajzos Tokaji Aszú 5 Putt. 2002
Szeremley Badacsonyi Zeusz 2005
Hudácskó Tokaji Aszúeszencia 1999
Királyudvar Tokaji Aszú 6 Putt. Lapis 2002
Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 Putt. 2003
Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszúeszencia 1994
Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 Putt. 1994
Pendits Tokaji Aszúeszencia 2000
Puklus Tokaji Aszúeszencia 2003
Csúcsbikavérek
Juhász Testvérek Egri Bikavér 2003
Sike Egri Bikavér Selection 2003
Szekszárd Zrt. Domaine Gróf Zichy Bikavér 2003
Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2004
Nagydíjasok
Grand Prix: Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos Lapis 2002
Vörös kategóriagyőztes: Vylyan Duennium 2003
Fehér kategóriagyőztes: Bussay Tramini 2006
Édes kategóriagyőztes: Királyudvar Tokaji Aszú 6 Puttonyos Lapis 2002
Pezsgő kategóriagyőztes: Garamvári Chateau Vincent Extra Dry 2001
Bikavér kategóriagyőztes: Juhász Testvérek Egri Bikavér 2003
Utolsó kommentek