Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Biztató jelek

Maurus Rajnai Rizling (Mór) 2005

2007.06.20. 18:52 - Műtannin

Ifjabb Kamocsay néhány éve elhagyta a Hilltopot és a fatert (nem is balhémentesen, állítólag), mondhatjuk, pálfordult egy jót (Saulusból... - tessenek egyénileg befejezni a gesztisen frappáns szóviccet), kis téblábolás után pedig visszatért szépen a hazai pályára, Mórra, ahol, úgy sejtette, jóval nagyobbak a lehetőségek annál, mint amennyit eddig ki bírtak préselni belőle.

Ha újjá tudott éledni Etyek-Buda, ha Bussay képes volt egyedül fölragasztani a magyar bortérképre Zalát, akkor Móron is lehet kapirgálni valamit, a hagyomány, a terroir adott, még akkor is, ha manapság sajna előbb ugrik be az utca emberének Kaiser Ede vagy W. Róbert, mint mondjuk az ezerjó. Mór szinte nem létezik borvidékként, az egy szem Bozókyról lehet néha hallani, például Rohály doktor zsebenciklopédiájában tizenéve egyedüliként képviseli a szebb napokat látottat.

Kamocsayék otthon vannak Móron, az idősebbik még a hilltopos idők előtt az itteni állami gazdaságnál (vagy milyen kombinát volt) borászkodott. Az ifjabbik pedig itt látta meg a lehetőséget. A területek nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a már befutott borvidékeken, konkurencia alig, a magyar borbuzi pedig keresi különlegest, előbb-utóbb besokkal a villányi carbernet-k tucatjaitól, és talán rátalál Mórra. Logikailag tiszta.

Ez az első évjárat, amely a Maurustól (egyébként - nem fogják kitalálni - Mór latin neve) boltokba került, nagyobb részt vásárolt tételek, úgy tudom, a saját szőlők még nem állnak úgy, fiatal birtok nagyon.

A szándék viszont komolynak tűnik, legalábbis a debütáló palackok külseje ezt sugallja. A magyar mezőnyben kifejezetten erős és méltóságteljes címke, bár én az aranyak sírfelirat/emléktábla hangulatától általában irtózom, itt mégsem zavar, a kétfejű oroszlán, mint címerállat lehetne reménytelenül patetikus, de kicsiben, ízlésesen még aranyban is elmegy, na jó, az Art of Wine Product felirat egy kicsit sok, szerencsére alig olvasható, klasszicizál minden, mint a veszedelem, de hát tudjuk, a magyar borász lelke mélyén római patrícius, szerelmes a latin nyelvbe és a kőbe vésett feliratokba. Itt nem a bor fantázianeve latin, hanem már rögtön a pincészeté. Komoly, szép ónkapszula.

És az ár is: 2200 forint húzósnak tűnik egy nevesincs móri pincészet fehérboráért, amely a Fiatal Borászok III. Országos Borversenyén villantott egy ezüstöt. (A tramini kapott aranyat, de az 2550-be került Bor és Társánál.)

Füves, mezei illatába keveredik egy kis fenyő meg petrolkémia. Eleinte még állatiasság is. Ez később kiszellőzik, de kiszellőzik a rét is, lustul, tompul az illat egy-két óra alatt. Vastag, olajos mozgással rímel a petrolillatra. Hasító savak (2005), erős citromok, a torkot is megkaparja. Olajos struktúra, ahogy a mozgás is igéri, de nincs elég játék, elég szélesség, hogy díszítse a savanyát, ez ebben a melegben nem is olyan nagy baj, limonádésan üdítő. Néha fölüti a fejét egy kis őszibarack. Kicsit széjjeláll nekem ez: az élénk savasság elrohan a testtől, amely lomha, olajos. Kettészakad a mezőny. Utóíz elég hosszú, persze savak, citromok. Messze nem tökéletes bor, de nem is érdektelen, megvillanó ásványosságával is mutatja, van mit keresni ezen a vidéken, és nem kell szövetségi kapitánynak lenni ahhoz, hogy lássunk biztató jeleket.

4 pont erős oldalán helyezném elfele, és az is benne van a pakliban, hogy lesz még Mórról nagy borunk.

Címkék: 2005 négypontos rajnai rizling mór maurus ifj kamocsay

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr91100107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művelődő 2007.06.21. 09:00:14

Műtannin!
Most nem azért,engem annyira nem zavarnak a kóstolós,lazás és hülye képek,de ha már ennyi írkálást szántál a címkére,az sem zavart volna,ha megmutatod egy képen,mert nagyon kíváncsi lettem!Nem pótolható?

pancsi 2007.06.21. 09:09:06

Mór csak annak ismeretlen, aki a nagy nevek alapján meg a hasonló blogok vagy cikkek alapján vásárol bort; meg persze a töketlen sznob borszaküzletek kínálatából tájékozódik (tisztelet a kivételt képezőknek). Móron most is jó borok vannak ifjabb K nélkül is. Csak a kis fenekünket ki kellene mozdítani és elmenni a helyszínre legalább az októberi móri borfesztivál idején. Ismeretlen, jó és mégis olcsó kis kézműves borászatokat minden borvidéken találni. Legutóbbi gyöngyszemem Hajas István pincéje Somlón kiváló olaszrizlinggel, traminivel és ezerjóval és mindössze 300 Ft/l eladási áron egyenest a hordóból a demizsonba. Persze a "szakértők" nyilván tudnának fanyalogni, hogy nem érzik benne a hajnali harmatos libasültet meg a brazil diót, de aki valódi borokra kíváncsi akkor az ilyen helyeket keresse még ha néha kevésbé grand cru jellegű tételekbe is fut bele.
Időnként iszonyat sznob ez a blog...

torkosborz 2007.06.21. 11:32:48

Kiváncsi vagyok a borokra, bár az árát kicsit sokallom.

Honlap sajnos még nincs, ha jól látom.

egri Fehér 2007.06.21. 12:44:02

áááááááááá, jajjj, ááááá

icceman 2007.06.21. 15:48:35

Barátokkal ott voltunk a tavalyi móri borfesztiválon, sokat kóstoltunk, de ahova visszatértünk néhány plusz körre az a Bozóky volt. (kóstoljátok a chardonnayt pl.)

Műtannin · http://amuva.hu 2007.06.24. 12:26:51

Kicsikét megkésve, dehát most van idő, ugye.
Szóval pancsi-féle hozzászólásokat ugyebár tőből kiirtjuk, mert a "de hülye sznob vagy, mert nem ismered azt, amit én", "de hülye sznob vagy, mert másutt laksz mint én" stb. érvelésekkel többnyire általános iskola alsó tagozatában szokott próbálkozni az ember, de amikor látja, hogy a felsősök kiröhögik, akkor a többség azért leszokik róla.
Viszont pancsi kommentjét az mentette meg a devnulltól, hogy van benne egy használható infromációdarab ti. a Hajas Istvánról szóló.
De: a borleíró nyelven rugozó illetve "pincénél demizsonból az igazi" valamint "de sznob vagy, mert te Vylyant iszol és nem Kanifaszi Gusztit" típusú hozzászólásokat úgy kimoderáljuk, mint matróz taknyát a vihar.
süti beállítások módosítása