Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sós-édes-meleg III.

Újabb ciprusi borjegyzetek kézmívesekről

2007.07.03. 16:26 - Az Alkoholisták

Cipruson is vannak kis kézműves borászatok – bármit is jelentsen a szó. A beszámolóból itt már körvonalazódik: ha valaki igazán jó bort szeretne inni arrafelé, őket kell keresnie. CsehGa ciprusi borkörképe – utolsó kör.

Monolithos borászat

A kézműves miniborászat Pachna falucskában, 800 méter magasan, a Troodos-hegységben található. Nevét a területén található Agios Stephanos hegyen egy romkápolna tövében talált, ismeretlen korból származó, lyukas kőoszlopról kapta, aminek eredete és funkciója a ciprusi történelem legősibb korszakaiba vész. Tulajdonosa, Dr. S. Pericleous mindig mosolygó feleségével Ciprus kettéosztott fővárosa, Nicosia kertvárosában él, bár egyre több időt tölt az üzemben. A 3 hektár mavro- és xinisteriültetvényükről szüretelt és a felvásárolt szőlőből évi 15 000 palack bort készítenek. Két hektár shirazültetvényük nemrég fordult termőre, és egy kevés malvasia szőlővel is kísérleteznek.

A legújabb telepítések teraszosak, a bakművelés még mindig meghatározó, bár elkezdték a támrendszerek kialakítását is. Az öntözéstől a legszigorúbban elzárkóznak, bár ez ebben a magasságban már nem jelent forradalmi tettet. 2004-ben fejeződött be az új üzemépület kialakítása egy gyönyörű domb tetején. A háromszintes (fogadótér, feldolgozó, erjesztőpince és palackozó-tároló tér) épület legfelső szintjéig szamarak viszik fel kis ládákban a termést. Az egész technológiai folyamatban kizárólag gravitációs úton mozgatják a szőlőt, a mustot és a bort. A szüretet hajnalban kezdik, és délig be is fejezik minden nap, hogy a beérkező szőlő még hűvös legyen. Természetesnek tartják savra szüretelést és a dűlőszelektált feldolgozást.

Boraik nagy részét közvetlenül értékesítik saját vevőkörüknek és a borturistáknak. Akár busznyi látogatót is le tudnak ültetni – persze előre be kell jelentkezni. A hotelek, éttermek közül csak azoknak adnak el bort, ahol megfelelő feltételek vannak: kiváló a gasztronómiai kínálat, igényes a látogatókör, és biztosítják a borok precíz tárolását, kezelését és felszolgálását.

Monolithos Brand Xinisteri 2002

A leheletnyire világos zöld szín derűt csal a fiatalos borok szerelmeseinek arcára. A gazdag-súlyos-szénás arculat a hegyek hűvös leheletét idézi. Keserűfüves, gazdag ízvilága hosszasan időzik nyelvbimbóinkon. Megpörkölődött szénás ízeiben egy-két csepp lime is elrejtőzött. Nagyon szép, egyéniség. Vajban pirított citromhéjas hegyi pisztránghoz igyuk, jóleső, nagy kortyokban, odakinn az árnyas teraszon, vidám társaságban. 7 pont.

Agios Stephanos Brand

Xinisteri és malvasia grosa, fele-fele arányban. Háziasszonyunk kedvenc itala – technológiailag szépen csiszolt, összesimult, újvilági stílusú bor, számomra picit unalmas. Talán csak az az enyhe tej és langy tőgyillat, keverve az érett olíva fűszerességével villanyoz fel. Padlizsánkrémmel, tökmagos pirítóssal, frissen szedett paradicsommal tehetjük teljessé az élvezetét. 5 pont.

Monolithos Brand Mavro 2000

A dupla pasztás eljárás megtette a magáét: mély, csokis-vörös színe, cseppnyi animalitása, visszafogott, cserzett bőrre emlékeztető illata elegánsan összesimult, már nem ugrik a nyakadba. Déliesen hosszú alkoholkesernyéssége mag jellegű, enyhén éget. Nem préselték, csak a gravitációval szabadon levett levet használták fel. Vadpecsenyét követel. lehetőleg vegyesen áfonya-, som- és szederlekvárral. 7 pont.

Agios Stephanos Red 2001

Csipkelekváros jegyeket felvonultató, üde, fiatalos bor. Friss füstös illatát és ízét hordóitól nyerte, a 14 hónapos palackos érlelés kedvesen simává varázsolta. Lehet, hogy egyesek kiátkoznak, de én leginkább fiatal bikából készült vadashoz innám, bő mártással (zeller legyen benne elég!), és szőke, tejszínnel gyúrt zsemlegombóccal. 6 pont.

Tsiakkas borászat

Érdekes kis magánborászat, eldugva messze a Troodos-hegység Pitsilia csoportjának egyik délre tekintő völgyében, a tengerszint felett 1000 méternél is magasabban fekvő Pelendri falucska mellett. Meglelni is nehéz, a nyughatatlan borturista jutalma azonban egy csendes beszélgetés a 100 ezer palack bort készítő pince filippinó származású főborászával. Különös a pince borturisztikai filozófiája is: a kóstolás ingyenes, a pincelátogatás fizetős (?). A piciny kézműves üzem fel van szerelve a kor minden igényes technikájával, a barrique hordók pedig termeket töltenek meg. Többségében világfajtákkal dolgoznak, az ültetvények 1200-1300 méter tengerszint feletti magasságig is felnyúlnak.

Chardonnay 2000

A hideg macerációval (cryo-maceration) készült tétel kora ellenére meglepően barackos, sárgadinnyés és üde. Élénk savai hosszasan dolgoztatják az ízlelőbimbókat. Jólesik kortyolni. 6 pont.

Cabernet Sauvignon 2001

Oak aged. Büszkén mutatják be Ciprus egyetlen borát, amely aranyérmet nyert a 2001-es thesszaloníki borversenyen. A 12 hónapot új, francia hordóban pihent bor számomra agresszíven fatelepi. Az édes vanília még nem simult bele elegánsan a tanninok és az alkohol textúrájába, harsány és indiszkrét. Borelefánt – mert azért teste és ereje van. Talán beérik egyszer. 6 pont.

Fikardos borászat

Hobbiborászkodásnak indult – mára Ciprus egyik legelismertebb, leginnovatívabb középüzemévé nőtte ki magát. A délnyugati parti Paphos (ejtsd: Páfó) lelkes étteremtulajdonosa, első generációs posztgraduál-borász, Theodorosz Fikardos saját maga és éttermei számára kezdett bort készíteni a kilencvenes évek elején, de hamar rákapott a borászkodás ízére. Azóta folyamatosan fejleszti vállalkozását: ma már több tucat éttermet, boltot és hotelt lát el palackos minőségi borral, de egyre jelentősebb az exportja is – a kicsik közül elsőként lépett a külpiacokra.

Igényes, figyelmes, kedves, derűs mediterrán embert ismertem meg személyében. Jelentős szőlőfelvásárló (saját területekkel nem rendelkezik, de integrál), a Paphos feletti kis falvak, Kili, Tsada, Kallepia, Polemi, Stroumbi és Letymbou apró dűlőit ismeri, mint a tenyerét – személyesen kalauzolt végig a vidéken. Híve a tradicionális ciprusi fajtáknak, de pontosan ismeri az világfajták piaci esélyeit is – így azok sem hiányoznak a termékskálából. A helyi termelőkkel közösen dönt a termesztés legfontosabb kérdéseiről, különösen a szüret időpontjának a megválasztásáról. A dűlőszelekció még újdonság számára, de a jövő irányának tekinti, úgy, mint az AOC klasszifikáció kiterjesztését is Ciprus területére.

A borturizmust is komolyan veszi Fikardos, a szállodák által a pincéjébe szervezett borkóstolók ingyenesek, lehet a helyszínen is vásárolni, de a hotelek éttermeinek étlapjairól sem hiányoznak a Fikardos-borok. A Paphos régióban saját borkereskedőt foglalkoztat, más nagyvárosokban italnagykereskedőkön keresztül forgalmazza borait.

Amalthia 2002

Semillon és xinisteri. A semillon maszkulin savvilága uralkodik kistestvére finomabb, diszkréten feminin eleganciája fölött. Izgalmasan fűszeres még, de hamarosan erőt vesz majd rajta a fáradás. Addig kell inni, amíg nem késő. Hozzá pedig Fikardos úr anyósának szőlőszemekkel és szezámmaggal gazdagított tökös süteményét majszolgattuk – mennyei volt! A bor 4 pont, a sütemény 9 pont!

Chardonnay Alkisti 2002

A meglepően lakksárga szín felkelti a figyelmet. Túlérett sárgabarack, délutáni piacos sárgadinnye émelyítő-édeskés illata kíséri a napsütötte szőlőhéj és egy kis magolaj ízeit. Száraz, de enyhén lágy karakterű. Nem szomjoltó, inkább késő esti bor, érett és illatozó kecskesajtokhoz kiváló. 4 pont.

Ravanti Mataro 2001

Középmély, bélszínpiros. Annyira ánizsosan-vadcseresznyésen gyümölcsös, hogy ha csukott szemmel kóstolom, szinte várom a magot. Kora ellenére nem komolykodó, inkább flörtölő, kedves egyéniség. Halvány rózsaszínre sült bárány tökéletes kísérője. 6 pont.

Achilleas Mataro Selected 2001

Félfekete teste lomha mozgással jár körbe a pohár falán. Nagyon sokrétű, kezd a rigó rágta cseresznyénél, halad a somon át a túlérett, fagycsípte kökényig. Markáns tanninjai miatt még pihentetném palackban. Ha nem lenne védett Cipruson a muflon, a helyiek csak ilyen bort ajánlanának hosszan pácolt, majd grillezett combjához. 7 pont.

Cabernet Sauvignon 2000

Csillogóan bíborvörös színe a korát és az egyéves fahordós érlelést hazudtolja. Inkább cabernet franc-osan széles testű, mintsem paprikásan fickándozó. Enyhe füst lengi körül. Vadkacsamáj-pástátom mellett még elegánsabban mutatna. 8 pont.

Leonardo Cabernet Sauvignon 2001

Sűrű, komor, szinte fekete; átláthatatlan gyászszalagként vonul a pohárban. Illatában a lehengerlő tölgyfás karakter mögött túlérett, gyönyörű, aszaltszilvás-dohányleveles-szivarfüstös egyéniség körvonalazódik. Nem barátkozós a bor, hűvösen és arisztokratikusan távolságtartó. Noblesse oblige. 8,5 pont.

Címkék: helyszíni szemle borturizmus ciprus monolithos tsiakkas fikardos

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr67106431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2007.07.03. 19:38:31

OFF:
az Egri Bikavér Ünnepe tizenegyedik alkalommal Egerben, a Dobó téren
július 6-8. 16.00-24.00
ez a reklám helye volt :)

Borboszi 2007.07.03. 19:41:02

... köszi, nagyon élveztem ezt a kis trilógiát :-))) legközelebb hova utazol? ;-)...

Borboszi 2007.07.04. 21:07:04

még egy OFF :-)

itt olyan sok progiról tudtok. Július végén hazautazok egy kicsit, és bár tudom, hogy ez nyaralásszezon, nyári szünet, meg minden (főleg meg minden), de szeretnék magyar bort kóstolni :-).. tud valaki valami izgi kóstolóról augusztus első hetében Budapest határán belül?
köszi:
b)
süti beállítások módosítása