Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Legalább nem ereszt

Vylyan Zweigelt 2003

2007.07.23. 02:55 - Műtannin

Minap volt egy jelentősebb kiakadásom a Vylyan-shiraz (2004) kapcsán. Nincsenek jó tapasztalataim az öregebb Vylyan-borokkal, na, legalábbis ezekkel a kísérletezősebb fajtákkal, mint a kadarka vagy a shiraz. A hőség ellenére gyorsan átfogó Vylyan-csekket tartottam a borhűtőmben, így került sor erre a zweigeltre, amely ifjú korában helyi érdekű megasztár volt, házi gólkirály, a sokat szenvedett fajta egyik büszkesége. Úgy tűnik, ez nem lufi. Vagy ha az, legalább nem ereszt nagyon.

Úgy illatozik, kérem szépen, hogy kávé, szilva, szilvalekvár, likőrösség, alkohol. Kevés csipkebogyó. Aztán meg vaníliával megkevert konyakmeggy. Az öreg Vylyanok silós-istállós büdössége csak nagyon bújva, alig érezhetően. Még az is fölvetődött bennem, hogy csak érzékcsalódás, a Vylyan-címke kiváltotta pavlovság. De a palack utolsó poharában már határozott volt, tehát idővel erősödött.

Meglepően sűrű, szinte ikrás bor. Tán a jelentős tannin teszi. A fajtától szokatlanul erős cser, és ha nem is ultrabrutál, még bőven rusztikusnak mondható. Jó sav, elbillenésnek nyoma sincs. Azt a gazdagságot ugyan nem tudja ízben, amit illatban ígér, de nem tűnik fáradtnak. Túl sok a kávé, az égett íz a gyümölcs rovására. Az inkább csak konyakmeggy formájában. Tehát: nagy-nagy alkohol, a címkén 14% (!).

Az utóíz hosszan, nagyon határozottan étcsokoládés: Magas kakaótartalmú, minőségi, jó keserű étcsokoládé. Üres pohárból főtt húsok, velőscsont illata.

Kicsit krémesebb struktúrával, kevesebb égettséggel valami bordói stílusú, nagy villányinak is elmenne. Ötös.

Címkék: 2003 ötpontos villány zweigelt vylyan

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr13123301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2007.07.23. 21:42:26

Érdekes amit írsz.
Nemrégiben 97-es Dueniumot bontottam (már csak egy maradt)de nyomát sem éreztem a büdösségnek amit "silós-istálósnak" nevezel.
Az idősebb borokra jellemző animális, bőrös illat persze benne volt, de fél-egy órás szellőztetés után eltünt belőle.
Ugyanígy a 99-es CS sem mutatott ilyen jegyeket, sőt még a 3.napon is inkább megybefőttes illata volt .....
Ne ijesztegess, nem akarom minden dugi Vylyanomat elkóstolni a bizonyosságért!
:-)

Műtannin · http://amuva.hu 2007.07.24. 00:01:11

a duenniumokkal nekem sem volt bajom. inkabb ezek az ujhullamosok voltak neccesek: kadarka, shiraz, cabfranc. valoszinuleg ezek fiatalabb tokek, azert se nagyon birjak az idot.

athos 2007.09.14. 10:41:36

Mi tavaly bontottunk egy '97-s duenniumot, de már ihatatlan volt. Viszont van meg egy uveg '99-s zweigeltem (ekkor meg burgundi palackba tettek). Ezt is lassan meg kene inni ;-)
A 2003-s duenniumot meg eleg csillagaszati aron lehet elojegyezni... ez valszeg kimarad.
süti beállítások módosítása