Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Burgundiában meg nem mondanák

Gere Tamás Villányi Pinot Noir 2001

2007.07.25. 10:35 - Műtannin

A Rohály-összesből tudjuk, hogy Villányban pinot-ügyileg Gere Tamás volt a Jani. Legalábbis a Gerék közt. (Mert ha bejönnek Tiffánék a képbe, máris más a helyzet.) Gere Tamás manapság már Tamás és Zsolt (2 in 1), a fiú átvette a stafétát vagy mit, és az utolsó évjáratokon érződik is a stílusváltás, ahogy a rusztikusabb, parasztosabb stílusból franciásabb, rafináltabb felé fordult a kis Gere. No de ez még egy régebbi évjárat, ugye, a stílus, ennek megfelelően abszolút old school. (Egyébként emlékeink szerint gyöngécske villányi vörösévjárat volt 2001, de a pinot-nak nem árthatott annyit, ha kicsit hűvösebb volt szubmediterránban.)

Silós büdössel indít orrba, cseresznye, kevés étcsokoládé csatlakozik rája. Olyan vylyanosan züllött, kicsit bizonytalan, büdöskés illat. Idővel kicsit szelidülni látszik, mintha gyümölcsösebbé válna, de aztán kezdi elölről.

Fajtajellegtelenül sűrű, áthatolhatatlan ital: kávés, odaégettes sűrűség ez, erős savakkal,  cseresznyés gyümölccsel és rengeteg étcsokoládéssággal, pörköléses (odaégéses) ízekkel. Kíméletlenül nagy tannin, szárít is.

Burgundiában senki rá nem mondaná, hogy pinot.

Direkt bor, tömör, sűrű, de nem izgalmas, hiányzik a savak kifinomult játéka, az illatorgia, az elegancia, szinte minden, amitől nekem pinot a pinot.

Viszont korrekt és nem drága. Hiperpolcokon néha előfordul. A négypontos derékhadat erősíti.

Címkék: négypontos villány pinot noir 2001 gere tamás

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr31124788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.07.25. 12:39:42

hm.
"fajtajellegtelen", "odaégettes", "kíméletlenül nagy tannin", "hiányzik...minden amitől...pinot"

ÉS négy pont. na ezt akkor most nem értem.

pelotepincsi 2007.07.25. 14:00:21

A négy pont azt jelenti, OK. "Viszont korrekt és nem drága". Ezek szerint ez a négy pont. Végül is a 40% - kal egy vizsgán sem lehet átmenni...

Kiberiáda 2007.07.25. 14:02:03

Attól egy bor még nem lesz jó, hogy egy neves borász odaáll egy fajta mögé. És nyomul, nyomul.... :(

Egy sor kísérlet folyik Villányban mindenféle szőlőkkel, pl. Shiráz. Ugyanakkor a kékoportó (a bor persze Portugieser) és több más fajta területe csökken.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.07.25. 15:08:43

mondjuk hétvégén pont villányban voltunk és ami borokat pl. a szende pincében kóstoltunk: nem baj, csökkenjen. édes, üres volt az összes ott kóstolt bor, beleértve a híres szende küvét is, mondjuk az legalább nem annyira volt lapos.

pelotepincsi 2007.07.25. 15:42:02

A Günzer Zoli portugéza pl. k. jó, úgyhogy inkább ne csökkenjen, szerintem, lehetőség szerint...

Kiberiáda 2007.07.25. 22:38:32

Sajnos a Szende bor egyre gyengébb. :( Pedig nagyon kedves emberek. A villányi pincesoron nem könnyű jó bort találni manapság.

Egyébiránt: a legkedvesebb borászlány a környékről Iványi Zsófi. És a borai.... mesések.

De - legalábbis nekem - a legeslegjobb Tiffán Imre volt és marad. Legyen az kékoportó, kékfrankos, cabernet s., vagy valamilyen fehér. Pedig azt még nem is szeretem. :)

nemjo 2007.07.26. 00:18:00

Javaslom elolvasni (kb. 1óranál) az "így pontozunk mi" -t!

Nem értem miért kell ellenmarketingelni feltétlenül Villánynak, ennyire nem lehettek irigyek még ti sem ... ha nem ízlik a villányi bor, mi a francot keresel a Szende pincében?

megjegyzés 2007.07.26. 00:58:09

Műtannin, ingyen tanácsom : a jó bort kell meginni, nem a rosszat. ha gyöngécske volt a 2001. évjárat, meg a háttér sem volt 100 %-os, minek próbálkozni ? csak hogy valami rosszat el lehessen mondani valamiről ? javasolnám az emlegetett pincészet 2002. évjáratú kishordós érlelésű ( barrique ! nem a " sima " változat ) pinot noir-jának tetemre hívását, már csak a reciprocitás érdekében is, ugye ...

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.07.26. 08:30:42

ööö, nemjo, elolvastam. ezért nem értem, ha valami nem fajtajelleges, szárító tanninokakaL teli, stb, az nekem nem OK, ellenben pl. az ott felsorolt laposa borral, ami OK bor, fajtajelleges, korrekt.
a másik kérdésedre a válasz: pont fordítva van ez, szende pincében voltam ÉS ezek után nem szeretem a szende borokat (nem a villányit, ilyet nem állítottam). 3 oportót kóstoltam hétvégén (szende, jackfall, kiss gábor), ez alapján nem vagyok meggyőződve hogy az oportó jót tesz villánynak, igazán egyik sem tetszett. de nyilván van belőle jó is, én most nem találkoztam vele.

megjegyzés 2007.07.26. 10:49:05

vörös_és_fehér, az oportóval valószínűleg lesz még baja Villánynak. egy gyors elfogyasztásra ítélt, gyorsan megtérülő, alacsony árkategóriájú ) tömegbor az egyik végén ( melyet még a kistermelők is márkanév nélkül el tudnak adni, s ami ismereteim szerint a borvidék 30 -40 %-t teszi még mindig ki ), a másik végén Solus, Carissimae, jó Pinot Noir-ok... mindez egy apró ( háztáji ? he-he ) borvidéken. már keverednek ott az értékek és érték-arányok, s félő, hogy mint általában lenni szokott, ( költőien ) a mocsár mindent lehúz.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.07.26. 11:19:37

annyira nem ismerem az oportót hogy sommás legyek vele szemben, de nem az lenne a normális ha lenne
a) hétköznapi bor
b) vasárnapi bor
c) ünnepnapi bor
akár egy adott termelőnél is, de borvidék szintjén mindenképp? és nem tudná az oportó ha odafigyelnek rá az elsőt betölteni? nekem az volt a legnagyobb bajom villánnyal, hogy a hétköznapinak ítélt (általam) borokat mind a vasárnapinak tartott árkategóriában találtam meg (példa: kissvörös, kiss g. pincészete, 1800 huf). másik bajom az volt, hogy nem találtam csillogó szemű borászokat ott, csak unott kiszolgáló személyzetet (kivétel a fent említett kiss g volt). de nem villányt akaerom ezzel leírni, csak az a szűk mintét amit meglátogattam.

Kiberiáda 2007.07.26. 13:55:01

Oportó még mindig.

A nagygazdák érdeke: olyan bort előállítani, amelyen magas a profit. (Ezzel nincs semmi baj.) Ilyen bor például a villányi Kopár. Azonban hiába vannak méregdrága villányi borok, ezek önmagukban nem versenyképesek külföldön, mivel nincs elegendő mennyiség és a 10+eFt-ot nem feltétlenül fizeti ki mindenki egy üveg borért.

A világpiac piac tele van finom francia és más Cabernet-vel, hívják ahogy akarják. De a világpiacon nincs oportó. Ha tehát az oportóról - amely szerintem a legfinomabb gyümölcsös bor, és azért 2-4 évig megbízhatóan eláll - elhitetnénk, hogy ezt érdemes inni, akkor lényegesen előrébb lenne az egész villányi borvidék, mint a jelenlegi kapkodással, pinot noir-ral, shiraz-zal, méregdrága technológiákkal, stb.

megjegyzés 2007.07.26. 16:04:04

Kiberiáda, az oportót a nagyvilágban a max. 6-8 euro-s kategóriában lehetne eladni ( áfa-val, adóval, mindennel kiskereskedelemben ); azt is csak akkor , ha : egyetlen feldolgozó a legmagasabb igényszinten készítené a tényleg jó ( kistermelőktől felvásárolt )szőlőből a tényleg jó bort, minden évben egységes színvonalon ( nem lehet elaprózni, utalnék többek között vörös_és_fehér kistermelőkkel szerzett tapasztalatára ). mivel kb. 2-4m palackról van szó a teljes borvidéket illetően, ezt kb. 2 euro-s áron lehetne külföldre eladni nagyban. a bevezetésére rá kell költeni nagyjából 3-4m euro-t ( alsó hangon + ennyi pénzt összesen nem költenek magyar bormarketingre egy évben ). kérdés : ki fizeti a révészt ? merthogy akkora kapacitású jól szervezett feldolgozó, mely ehhez kellene, ismereteim szerint Villányban nincsen, valakinek fel kellene építenie. reklámra valakinek pénzt kellene biztosítania. megtérülés ? erősen kétséges; még így is. ez persze nem villányi probléma, a többi vörösboros vidék sem tudott még tisztába kerülni önmagával ( pl. Eger a szélsőséges színvanalú bikavér néven futó tételekkel, stb. ). súlyosabb kérdés : 2006-os szüretet követően ismereteim szerint életbe lépett a villányi eredetvédelmi törvény. ki látott már villányi PRÉMIUM oportót ??
magam részéről tisztelettel viseltetnék egyébként a szőlészek-borászok iránt, hiszen a pinot noir, shiraz stb. " kapkodás " minimum 8 évébe kerül ( a gondolat megfogantatásától ) a vállakozó szellemű borásznak ( + a költségek... ).
a technológia pedig ma már alapkérdés, ha valaki nem családi használatra termel bort...

at 2007.07.26. 16:32:26

Ez is olyan mint a foci: mindenki ért hozzá hogy a másiknak mit is kéne hogy is kéne.Hányan tudjátok mennyibe kerül egy modern feldolgozó,palackozó,pince?!És a szőlőművelés egész évben?Akkor is ha nem jó az évjárat.Érdemes erröl az oldalrol is számolni a piacra kerülő gyengébb tételeket is.Mert bevétel is kell nem csak nagy bor!(nem vagyok borász,csak ismerek jónéhányat)

Kiberiáda 2007.07.26. 16:43:23

Én az oportóban látok Villánynak lehetőséget, persze kíváló oportóval. Te másban.

A világpiac eredeti termékeket képes díjazni, a cabernet klónok a "jajj de érdekes" kategóriába tartoznak.

Mindez azonban egy hipotetikus vita, jókora (köz)gazdasági ballaszttal - értsd befektetés és érdekek - megterhelve.

Többek között Villány azért nem lesz sikeres, mert egy ekkora területen nem lehet 6-8 féle vörös bort + cuveék, rosék termelni.

egri Fehér 2007.07.26. 18:25:04

Kiss Gábornál unott kiszolgáló személyzetet látni? Ez meglep...

Gere Tamásnak & Zsoltnak szerintem is jó a kettes pinot-ja, érdemes megkóstolni. Egyébként a poszt szerintem abszolút nem rosszindulatú a borral, aszondja: "korrekt és nem drága". Most mi a fenét várjunk el egy hatéves vörösbortól, ami az évtized legszarabb évjáratából való (bár Villányban 05 lehet, hogy rosszabb volt 01-nél), ha nem ezt.

Szerintem azért nincs Villányi Prémium Portuguiser DHC, mert még nem lehet :) (hiszen 12 hónapig kell a prémium borokat fahordóban érlelni) :D Persze, nem is nagyon lesz:
- mert a borászok nem nagyon akarnak készíteni (úgy tűnnik)
- a kékoportó macerás fajta
- nem túl savgazdag a fajta és hát Villány sem a szép savairól híres...
- így is kva jól fogy és jól tejel (lsd. 1. pont), és hát vmiből meg kell élni

megjegyzés 2007.07.26. 19:02:17

at, pontosan erről beszélek. azonban két út van : vagy a gyengébb tételeket megissza a fogyasztó ( és lehet, hogy becsapva érzi magát ), vagy a jobb tételeket kell a közgazdaság törvényei szerint magasabbra árazni ( és jön az ár/értékarány jajongás ).
egri Fehér, elolvastam az ominózus eredetvédelmi törvényt. a PRÉMIUM oportót 6 ( hat ) hónapig kell fahordóban érlelni ( egyébként a terméskorlátozási értékek is mások ennél a fajtánál ).
szerintem az azonnali bevételkényszer ( kis borászatok ), illetve az azonnali készpénz ténye ( nagy borászatok ) a meghatározó. mindkét esetben sajnálatos a fajta iránt mutatott szakmai igénytelenség. viszont ebben a nevesebb, nagyobb borászatoknak lenne sokkal nagyobb felelősségük ( akár önmegtartóztatás árán is - bár hazánkban mikor volt ez elvárható ? - ). ajánlom kóstolásra az eddigi " év borászai " által kreált opus-okat (2006 ). brrrrrrrr...

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.07.26. 19:45:50

egri Fehérnek: ezt írtam: "másik bajom az volt, hogy nem találtam csillogó szemű borászokat ott, csak unott kiszolgáló személyzetet (kivétel a fent említett kiss g volt)" azaz pont kiss gábornál volt lelkesedés.

Kadarnet 2007.07.26. 22:44:35

Van Prémium Portugieser is, épp az említett pincészetnek,Gere Tamás és Zsolt...járjatok szépen utána...ha már el nem adták..:)

vörös és fehér!...volt azért ott Villány környékén még egy oportó kóstolva,nem?:)) ha jól emlékszem...:D

megjegyzés 2007.07.27. 09:54:07

Kadarnet, ez az... ha fontos ez a fajta,nem csak mutatóba kellene prémium oportót készíteni. én kereskedelmi forgalomban még csak Wunderlich-et láttam prémiumként, a többi borászat vagy később viszi piacra ( érlelési idő ), vagy egyáltalán nem is készítenek ( ez valószínűbb ). vagy nekünk, a fogyasztónak úgyis mindegy ????

Kadarnet 2007.07.27. 11:50:04

Hát,megjegyzés,ja..
Sok fogyasztó csak az ár alapján tenne különbséget a prémium meg a classicus(grr,ezt a nevet...) kategória közt..tehát az olcsóbb nyer..:D
aztán meg a nagy átlag aki a vásárlóerőt képezi,azt sem tudja mi fán terem ez az eredetvédelmi törvény..sztem, de örülnék,ha megcáfolnátok...:D
süti beállítások módosítása