Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinault

Kanonkop Pinotage Simonsberg Stellenbosch 2003

2007.08.13. 15:56 - Albert gazda

Dél-Afrika sokak szerint a világ legizgalmasabb borországainak egyike, frenetikus adottságokkal, dinamikusan fejlődő kis és közepes, stabil nagy pincészetekkel, továbbá kristályosodó igénnyel az egyediség előtérbe helyezése iránt. Minderről lelkes hozzászólónk, Shiraz tudna bővebben mesélni, megteszi, ha lesz kedve hozzá. Ha pedig az embernek dél-afrikázhatnékja támad, mi mást kóstolhatna, mint egy pinotage-t?

A pinotage annyira dél-afrikai, hogy dél-afrikaibb már nem is lehetne. Pinot noirból és cinsault-ból keresztezték, és azért nem pinault lett a neve, mert a cinsault-t akkoriban hermitage-nak ismerték a pinotage szülőhazájában, szerencsére. Bár ha belegondolok, a pinault sem hangzana rosszul. Pontosabban pontosan úgy hangzana, mint az, hogy pinot.

A Kanonkop a nevesebb dél-afrikai pincészetek közé tartozik, negyedik generációs családi birtok, 1973 óta palackozza borait. Hugh Jonhson azt állítja, tölgyfa hordós pinotage-ai hozták meg a Kanonkop számára nemzetközi sikert. Ez a 2003-as egyébként bekerült a legjobb tíz közé a 2005-ös ABSA Top 10 nemzeti pinotage-kompetíción.

A szőlőtőkék átlagos kora 58 év, a terhelés hatvan mázsa, illetve harminckilenc hektoliter hektáronként, becsületes adatok. Kár, hogy az alkohol megint elszaladt kissé, 14 és feles, határeset, alig férne be Daniel Corti boltjának választékába.

Mély vörös, csillogós, illata intenzív és sűrű nagyon. Erdei gyümölcsök, fűszerek, kis földesség, érett izgalom. De szájban közel sem hozza, amit orrban megígért. Kevesebb, karcsúbb. Persze csak ahhoz képest, hiszen így sem kicsiny: testben több, mint közepes, édes az elején, száraz a végén, krémes. Viszont kanyar- és fineszdeficites.

A pinot noirnak mint ősanyának nyoma sincs benne, illat- és ízjegyeiben sem rokon, a könnyed, mégis erőteljes eleganciát is nélkülözi. Illatában idővel előbukkan az obligát kátrány. Szolid árnyalat csak, de akkor sem szeretem. Eddig egyetlen dél-afrikai vörös fordult elő nem túl gazdag praxisomban, amelyben nem éreztem ezt. Kávé is jön még, nyilván nemcsak az alapanyag volt jó, a hordó is. Többet vártam tőle, úgyhogy legyen 5 pont. Nem is tudom, uszkve húsz euróért elég-e ez, vagy kevés.

Címkék: kóstolás 2003 vörös ötpontos dél afrika kanonkop pinotage

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr50138777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2007.08.13. 20:15:58

a lelkes hozzászóló, LOL. de hogy okosat is mondjak: szvsz 20 euróért kevés az 5 pont.

nemjo 2007.08.13. 22:55:55

Egy pinotázst ittam életemben, az igazán műveltek oda voltak érte, nekem égett autógumi íz hatását keltette, azóta sem próbálkoztam a fajtával ...

hegyaljai 2007.08.13. 23:07:34

Amikor 1990-ben ott jártam meggyőződtem az ültetvények terheléséről, de neméreztem semmi éget gumiízt. Már akkor is a legnevesebb cégek közé tartozott.

egri Fehér 2007.08.13. 23:14:20

Két pinotage-t már ittam az életemben, az igazán műveltek sem voltak oda érte, nekem égett autógumi íz hatását keltette, azóta sem próbálkoztam a fajtával... (az a kettő a Simonsig, 2002-ese és 2003-asa volt)
:D

pinot - ejtsd: pino
pinault - ejtsd: pinó
(mint pl. Renault, de annyira nem hosszú, mint a Bordeaux)

oddbinsa 2007.08.13. 23:45:08

Obikwa pinotage egyszerű anyag 4,49 angol fontért áruljuk
Tukulu pinotage na az mán döfi, 8,99 angol fontért áruljuk, úgy szoktam ajánlani a vásárlóknak, hogy olyan mint egy csók, mert tényleg olyan.
Aztán ezen túl van még feljebb feljebb, de mindenhez mi sem jutunk hozzá az üzletben.

dalton1 2007.08.14. 00:32:50

Kész röhej amikor valaki úgy szól le egy fajtát hogy mindössze egyetlen képviselőjét kóstolta...aki jó dél-afrikai borokat akar inni az menjen Dél-Afrikába mert az itthoni /és európai/ kínálat korántsem tükrözi a helyi adottságokat...

A hétvégén ittam egy shiraz-t amit ott vettem hajdanán...csodás!

dalton1 2007.08.14. 00:34:34

Ja és honnan tudjátok milyen az égett autógumi íze? Max a szagát ismerem de még nem emeltem ki egyetlen darabkát sem a tűzből kóstolás céljából...

Albert gazda 2007.08.14. 07:51:24

Kedves eF, én a pinot-t is pinó-nak ejtem, hacsak nem mondom ki a teljes nevét, miszerint pino noár vagy pino gri vagy pino blan, mert akkor valóban csak pino. Te nem így teszel? Kedves Dalton, az itthoni kínálat valóban nem tükröz semmit, de a bécsi azért már segít kialakítani valami képet. Attól, hogy valaki elmegy egy hétre vagy hónapra Dél-Afrikába, még nem biztos, hogy máris sikerül elmélyülnie.

egri Fehér 2007.08.14. 08:46:55

AG: de én is így teszem, mert magyar vagyok, ellenben ha francia lennék, akkor még a noár nélkül is pino-nak mondanám. Bocs, csak azt hittem, hogy a flansziás kiejtésről írsz.

A pinotage-rajongóktól elnézést kérek, a fajtát nem írtam le magamban (hogy is tehetnék ilyet), egyszerűen csak arról van szó, hogy a 2 Simonsig óta nem kóstoltam pinotage-t, de nem azért, mert nem akartam, hanem mert épp nem került az utamba. A 2 Simonsig egyébként tényleg szar volt akkor és ott (persze tudom, hogy a Simonsig az egy borgyár, de ha már gyártják a bort, hangolhatnák kellemesebbre [ihatóra]is...).

dalton1 2007.08.14. 11:04:12

AG teljesen igaz! Én két hónapot voltam Dél-Afrikában, nagyjából sikerült elmélyülnöm és találnom jó borokat, akár pinotage akár shiraz...

egri Fefér kössz! Igazából nem vagyok rajongó de ami pinotage-t kóstoltam az kevés kivétellel elég jónak bizonyult, mondjuk Simonsig pinotage még nem került a poharamba...

nemjo 2007.08.15. 21:59:12

Az égett gumi íz hatás = kóstolás közben ez jutott először eszembe róla.

Állati bőrt, földet, avart sem rágcsálunk általában - mégis mindenki tudja miről van szó amikor pl. egy pinot-t jellemzünk vele.

Van amikor tipikus illatjegyek köszönnek vissza ízekben is ....

dalton1 2007.08.15. 22:32:47

Jó értem! Kis kötöszködés is volt a kommentemben!

osborne 2012.08.20. 02:11:31

Ma este csak belefutottam egy egész üveg dél-afrikai pinotageba. Vicces kis fajta.

Égett abroncs, gumi, cipőtalp íz és szag.

Meghagynám a dél-afrikaiknak, igyák ők :)
süti beállítások módosítása