Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Aki ajtót mutatott a magas alkoholnak

Darrell Corti, az „antialkoholista” borbarát

2007.07.17. 17:30 - alföldi merlot

Elutazás általi akadályoztatás miatt ez a félig hír és egészen interjú beragadt az archívumba, de minthogy a receptorgyilkos alkoholszint globális térnyerése fontos és aktuális téma, ezért a leporolás és a feldolgozás mellett döntöttem. A nemzetközi sajtó antiparkeriánus többsége a terroirista és az artizán frakcióval vállvetve egyre hangosabban szidalmazza az új populista trendet, a portóizált, édeskés alkoholszörnyeket.

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki gyanúval fogadja a címkéken szereplő hivatalos alkoholfokokat, mert amikor már az első szippantás összerántja a nyálkahártyát, és az első korty leégeti a szőrt a nyelőcsőről, akkor bizony nehéz elhinni, hogy az a 13.5 százalék nem csupán alibiként virít a címke jobb alsó sarkában.

Darrell Corti, aki derék szatócsként vívott ki magának megbecsülést, és sokak szerint az első számú tekintély Kaliforniában az itáliai étkezés és italozás tekintetében, úgy döntött, elég öreg ő ahhoz, hogy a saját feje után menjen. Akcionista közvetlenséggel belecsapott a lecsóba, és kidoboltatta, hogy márpedig a jövőben az ő üzletében nem lesz bor 14,5 alkoholfok fölött. A hír gyorsan bejárta a sajtót, és Darrell bácsit afféle médiahőssé avatta, aki globálisan gondolkodik és helyben cselekszik. Az alábbiakban a vele készült interjúból olvashatunk részleteket.

Alan Goldfarb (AG): Tisztázzuk a helyzetet: jól értem, hogy a jövőben nem fog 14,5-esnél magasabb alkoholfokú borokat fölvenni a kínálatba?

Darrell Corti (DC): Március 29-én tartottunk az üzletünkben egy kóstolót, ezt követően a zinfandelszortiment fölé a következő feliratot helyeztem el: "Ez az utolsó kóstoló a Corti Brothersnél a 14,5-esnél magasabb alkoholfokú zinfandeleknek. A jövőben ilyen borokat nem fogunk árusítani. Nincs kivétel." Ezt azután tettem, hogy 14,6, 15,1, 15,6, 15,2, 15,1 és 17 alkoholú zinfandeleket kóstoltunk.

AG: Miért döntött így?

DC: A magas alkoholú borok nagyon fárasztóak. Én úgy képzelem el az igazán jó bort, hogy két ember megiszik belőle egy palackkal, és utána sajnálja, hogy nem maradt még egy kicsi. Ezekből a magas alkoholú borokból van, hogy nem is bírunk meginni egy palackkal. Nem is akarjuk meginni.

AG: Ez csak a zinfandelre igaz?

DC: [...] Mutattak nekem egy syrah-t Paso Roblesből, amely 15,3 százalékos. Én nem kóstolom meg. Egyesek azt mondják: "De hát árulsz Amaronét is, az meg 16,5 fölött van." Ez igaz, de azt direkt ilyenre készítik. Tehát nemcsak a zinfandelekről van szó. Nem szeretek ilyen bort inni. Most tértem vissza Dél-Itáliából. Voltak olyan borok, amelyekben csak 11-12 százalékos volt az alkohol, és nagyon ízlettek. Nem akarok én szélmalomharcot kezdeni, de Jancis Robinson azt mondta, hogy az olyan borokat szereti, amelyek "felfrissítenek". A 14 fölötti alakoholú borok nem éppen frissítőek. A borászok azt mondják, ez azért van, mert "dús aromákat akarnak". Minek?

[...]

AG: Milyen a döntés fogadtatása?

DC: A borról írók reakciója erősebb volt, mint azoké, akik veszik és isszák a borokat. [...] Érkeztek gratuláló faxok. Mások azt mondják: "Csak így tovább!" És vannak, akik szerint ez ostobaság. De jogomban áll azt árulni, amit akarok, nem? Egyszer egy vevő azzal jött, hogy valami nagy zinfandelt akar. Azt mondtam neki, nálunk ilyen nincs. Én nem szeretem, akkor meg miért árulnám? Aztán vannak olyanok is, mint Parker, akik beszólnak. Azt írta, hogy ő vett egy Corti Bros Zinfandel 1976 imperiált (az üzlet számára palackozták Amador Countyban), aminek az alkoholja 15 százalék fölött volt. Ez képtelenség: Corti Brothers 76 nem létezik. Kizárólag 1974-ben palackoztunk imperiált, és az a címke szerint 13,9 fokos. Nem nagyon érdekel, hogy Parker vagy a Wine Spectator mit mond. Miatta alakult ki ez a helyzet. [...] Amikor egy bornak 100 pontot ad, vagy 98-at, 95-öt, vagy 93-at, a többi borászat is megpróbálja utánozni. Tudott dolog, hogy a borászatok igyekeznek a divatot követni, hogy eladhassák a boraikat.

[...]

AG: Mit hoz a jövő? Lesz-e stílusváltás?

DC: Szeretném, ha lefelé mozdulnának el. ... de olyan ez, mint a pusztába kiáltott szó.

Címkék: híradó szemleszerű daniel corti

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3116708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása