A templomi szertartásokon használt borok minőségének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Zala megyei Kiskutason megrendezésre kerülő Szent Gellért miseborünnep és -verseny – olvastuk a keddi MTI-örömhírt, amelynek még a címét sem változtattuk meg.
Halász Gábor, Kiskutas polgármestere, a rendezvény szervezője elmondta, a hétvégén kezdődő versenyen haminc magyar és három külföldi misebor méretik meg. A miseborok általában késő szüretelésű, édesebb fehérborok, amelyek nem tartalmazhatnak adalékanyagokat, magyarázta Halász Gábor. Hozzátette, vörösborokat ritkábban szentelnek miseborrá, ugyanis könnyebben hamisíthatók, mint a fehérek.
A versenyen a borokat szakmai zsűri vizsgálja, anélkül, hogy bármilyen információt kapnának a termelőt vagy a fajtát illetően. A borok szakértői így csak a szín, az illat és az íz alapján alakíthatják ki véleményüket. A minősítés százpontos rendszerben történik. A miseborok próbáját tavaly rendezték meg először, akkor a Bussay pincészet 2005-ös Esküvéje lett az első.
A magunk részéről mindössze annyit tennénk hozzá, remélhetőleg meg bírjuk majd szerezni a kompetíció eredménylistáját.
Utolsó kommentek