Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kedves emberek

Szekszárdi szüreti napok, szeptember 3. hétvégéje

2007.09.20. 08:20 - Az Alkoholisták

Törzshozzászólónk, Defter előbb kommentjeivel igyekezett felhívni a figyelmet a szekszárdi szüreti napokra. Aztán amikor szóltunk neki, hogy ha kedve tartja, beszámolót is írhat az eseményről, kapva kapott. Úgyhogy alkalmi külsősünk helyszíni szemléje következik az alábbiakban. Ahogy Lőrincz doktor mondaná, olvasgassanak szeretettel.

Szekszárdra mindig szívesen megyek. Kedves emberek, finom borok, szép pincék. Törekszem is arra, hogy minden látogatásba beleférjen egy pince. Most sem volt ez másképp – bár elsősorban a szüreti napok miatt mentem.

A legkellemesebb hangú szőlész ismerősömet látogattam meg, mivel még nem láttam a bátaszéki Fürtös pincéjét. Na jó, más miatt is: kell a kapcsolattartás. A pincészet egy Dávidnak álcázott Góliát. Kívülről nem látszik, de 8000 hektoliter bort készítenek évente. Több száz hektár saját szőlő, rengeteg felvásárlás. Több borvidék, több pince, több bérelt raktár.

És alacsony minőség, alacsony árfekvéssel. Egyelőre. Nem mintha nem lehetne ekkora területről jó bort készíteni. Lehetne válogatni, lehetne különbséget tenni szőlő és bor szintjén is. Egyelőre nem teszik. Üzleti vállalkozás. Működik is jól. Amúgy szép és ízléses minden, tisztaság, apró pince, nagy hordók, semmi pinceszag. Se jó, se rossz. Csak látvány. Az viszont tényleg tetszett. Ízlés és visszafogottság. Így gyorsan körbe is tudtunk nézni, és maradt idő a beszélgetésre. Na, az annyira elvitt minket, hogy már majdnem este lett, mire visszaértem a városba.

Albert gazdának igaza volt abban, hogy nincs megfelelően reklámozva a rendezvény. Én is csak tavaly hallottam róla először, Vida Pétertől, a Várban. Az első meglepetés: a szekszárdiak erről nem tudnak. Nekik természetes, hogy minden évben van, és mivel mindig sok a látogató, a szállodai helyek is előre elfogynak, úgy gondolják, minden rendben. Hát nem, kedves szekszárdiak, nincs rendben minden, sőt. Nagyon sok minden nincs rendben ezzel a rendezvénnyel.

Lehet azt mondani, hogy mindenkinek megvan a saját motivációja, ami miatt kilátogat. Aki a borok miatt megy, nem csalódhat. A szervezést nyilván nem fogja nagyon kritizálni, hisz talán észre sem veszi a problémákat. Talán észre sem akarja venni őket. Vagy csak megszokta, hogy mindig így van. De én nem szoktam meg.

A tömeg oké, az minden jó rendezvény velejárója. A tülekedés, a letáborozó barátok, ismerősök is ismerősek. A hozzáférhetetlenség is kezd megszokottá válni – magam is hajlamos vagyok az önzésre, ha egy borásszal beszélgetek, nem szeretném átengedni a társaságát, amíg igényeimnek megfelelő időt nem töltött velem, illetve az engem érdeklő információkat meg nem osztotta. Így elnézem ezt másnak is. Kivéve, ha annyira letáboroznak a standnál, hogy hozzáférni sem lehet, ha annyira lefoglalják a töltögető embert (akár a borászt, akár személyzetet), hogy kóstolni képtelenség. De hát ilyenek vagyunk mi, átlagemberek. Reméljük, minél többen látják, hogy mi éppen a borásszal bratyizunk. Ráadásul akkor talán fizetni sem kell.

Valahogy így ment ez Szekszárdon is. A borászok azzal vigasztalták magukat, hogy itt megjelenni nem jövedelmezőségi, hanem presztízskérdés. Veszteséges lesz, mint mindig. De kötelező. Teljesen jó értelemben. Sokan látják ezt már közülük.

(Közjáték 1. Az egyik borászat standjához odament két férfi. Az egyik azt mondta, ő ingyen iszik. A személyzet azt válaszolta, nem hiszi. Márpedig ő nem fizet, vagy ha mégis kellene, akkor inkább nem iszik. Odébb is állt, mivel a lány nem tehette meg, hogy ingyen töltögesse a bort bárkinek. Sértődés, morgás. Az illető egy szintén szekszárdi borász volt, mint utóbb kiderült.)

Úgy gondoltam, nem látogatok körbe mindenkit, csak akikre kíváncsi vagyok egy ideje, akiket direkt emiatt kihagytam a Várban, illetve akiket kötelező. Mivel az időm is szűkös volt, a kapacitásom pedig még inkább, viszonylag kevés standnál jártam.

Akikre kíváncsi voltam

Ribling Pince. Többször találkoztam már a nevükkel, de még nem tettem próbát velük. Itt volt az ideje, és nem bántam meg. Olaszrizlinggel nyitottunk. Talán nem volt tökéletes, de nekem tetszett, hogy nincs az a mandulás kesernye a végén. A 2005-ös kadarka viszont gyönyörű volt, méltán büszkék rá. A kiskőrösi kadarkaversenyen aranyérmes lett. (Ez leginkább azért érdekes, mert többen is hivatkoztak erre a versenyre és az ott elért eredményekre.) Volt 2006-os is, de Attila azt mondta, az előző évjárat szebb volt, azt kóstoljam. Ez a kadarka kedves volt és hízelgő, finoman fűszeres és simogató.

A kékfrankos gyümölcsös, a bikavér meglepően lágy és könnyű, ugyanakkor tényleg finom. Végre nem egy robosztus, fás küvé. Elgondolkodtam azon, hogy nemcsak a bikavér körüli vitákról kellene egyszer okfejteni, hanem a bikavér értelmezésének sokszínűségéről is. Valakinek, aki ehhez ért. Ami még érdekes, hogy Riblingéknek állítólag százéves kadarkatőkéik vannak, amiket most frissítenek. Amúgy itt még nem jegyzeteltem, így az évjáratok feledésbe merültek.

Nem láttam kiírva, megbújt a Szent Gaál mellett az Aranyfürt. Szintén első találkozás, és egy újabb kadarka kezdésnek, ez 2006-ból. Semmi különös, bár ez is aranyat nyert azon a bizonyos versenyen. A Baranyavölgyben is vannak területeik, innét egy 05-ös merlot-t és egy ’03-as barrique cabernet sauvignont kóstoltam. Rendben voltak, de nem vettek le a lábamról.

Akiket direkt kihagytam Pesten

Ahányszor Szekszárdra megyek, a város előtt mindig szemembe ötlik egy nagy hordó felirata. A Szent Gaál Pincészet kis önreklámja. Ilyenkor mindig kíváncsi leszek, aztán elvisz a munka. Még nem kóstoltam egy bort sem tőlük, de most pótoltam rendesen ezt az elmaradásomat. A Kastély sorozatból csak a kadarkát néztem meg, de a Prémium borokon végigmentem – mondhatnám, ahogy kell, de nyilván mégsem egészen. Az este második meglepetése volt a fehér kadarkájuk, ebben a kategóriában az első próbálkozásom. Tetszett, de nagyon érdekes, mennyire más a karaktere, mint a sima kadarkának, pedig mindkettő 2006-os. És nyilván nem a Kastély/Prémium családok különbségei miatt. A fehér csupa édeskés hangulatú méz, méhviasz és akác, a vörös áradó fűszer és kis fanyarság, ízben enyhén érződő savval, ami rontotta az összhangot. Az alkohol nem volt zavaró, pedig 14,5 mindkettőnél.

A 2004-es borok közül a kékfrankos-válogatásnak nem volt jellegzetes illata, a Q-ban nekem sok volt a tannin. A bikavér kesernyés, meggymagos illata után kellemesen gyümölcsösnek bizonyult, az Obsessióból viszont csak az alkohol maradt meg bennem. A Passionata már más karakter, testes és lusta, mint egy nagymacska, nagyjából olyan szép is, ízben legalábbis. Illatban erősen paprikás, ami szerencsére ízben nem érződik, helyette inkább meggy, amit jobban kedvelek.

Harmadik meglepetés: szerény tapasztalataim szerint a fesztivál legnépszerűbb bora a Q volt. Amíg ott voltam a standnál, öten vettek belőle egész üveggel. Más boroknál ezt nem tapasztaltam. Még viszonylag korán volt, és már a pult alatt kellett keresgélni az utánpótlást, annyira fogyott. Ez is azt bizonyítja, hogy az én ízlésem egyáltalán nem mérvadó.

Sebestyén Csaba. Soha nem beszéltünk, soha nem kóstoltam a borait. Vannak megmagyarázhatatlan dolgok az életemben, ez is ilyen. Mintha gondom lenne vele, pedig nincs. Sok jót hallottam a Sebestyén-borokról, de eddig kimaradtak. Ideje volt pótolni. Talán beszélgetve jobban ízlettek volna, így nem tetszett egyik sem, sajnálom. Na jó, az olaszrizling 04 gyümölcsös volt és sima, a kadarka 06 pedig gyönyörű rubinszínű, bár lehet, hogy csak a sötét miatt volt a fajtához képest annyira mély. A Grádus viszont nekem túl fanyar és érdes, az Icze 05 semmi különös.

Dúzsiékhoz kaptam egy szívélyes meghívást Pesten, de mindig eltántorított a tömeg, és addig halogattam, amíg elmaradt. Gondoltam, nem baj, majd itt. Hát itt meg nem volt kedvem, mert csak két, számomra ismeretlen hölgy állt a standnál. Lehet, hogy később vagy másnap ez változott. Nem tehetek róla, vannak borászatok, ahol nem akarok a személyzettel beszélgetni. Nem miattuk. Csak hülye sznob vagyok, akinek fontos, hogy a borásszal beszéljen. Főleg, ha személyesen is ismeri. Mindig kell egy kis léleksimogatás. A boraikat egyébként tavasszal nagyjából végigkóstoltam, vagyis most nem ez lett volna a lényeg.

A kötelező gyakorlat

Utolsónak hagytam Taklerékat. Tudom, hogy apa és két fia megítélése mennyire vegyes. Én kedvelem őket, a boraikat szintén. Ránézésre náluk volt a legnagyobb tömeg, a város fontos emberei gyülekeztek körülöttük. Mondtam Ferkónak (ifjabb Ferenc, nyilván), hogy csak két bort kóstolok. Melyik lenne az, amit szeretne nekem megmutatni. A 2006-os cabernet franc-t választotta elsőnek, mert a kedvence, és mert nagyon szép, markáns, mégis lágy és simogató bor. Másodiknak pedig a 2003-as Regnumot, mert az a bor pontosan olyan, amilyennek egy igazán jó bornak lennie kell. Tényleg gyönyörű, szívfájdalom, hogy nem ihattam meg rendesen.

És akik hiányoztak

Heimann és Vida. Heimannékat is szándékosan hagytam ki Pesten, mondván, majd Szekszárdon nem lesznek náluk annyian. Hát most is kimaradtak, bár állítólag csak én nem vettem őket észre. Nem tudom, ez hogyan történhetett.

Vida Péter azonban a viszonyok miatt nem jött idén. Őt zavarják bizonyos körülmények, szíve joga. Pedig többen hiányolták. Én is, bár őt semmiképp nem hagytam volna ki a Várban, úgyhogy a borait végigkóstoltam, legalábbis párat és a 2006-os mintákat. Na, az ő pincéje szintén csodaszép lett. Sok munka, sok bosszúság, de készen van. Aki teheti, járjon utána.

(Közjáték 2. Kisebb társaság Sebestyén Csabánál. Hova menjünk még? Takler és Vida. Előbb menjünk Vidához. Jó, de hol van? Nem találták meg.)

Mivel haza kellett jönnöm este, a kóstolásból kihagytam a nyelést. Ettől teljesen tiszta volt a fejem, meg is jegyeztem mindent, ami nem tetszett. A legérthetetlenebb talán, hogy nincs kóstolójegy, sem annak bármely elfajult formája. Kérsz, fizetsz, kapsz egy blokkot vagy nyugtát. Mi ezzel a baj? Hogy meg kell írni. Este, amikor már óriási a tömeg, nincs rá mód, csak ha van külön ember erre. A hely kicsi, a várakozók türelmetlenek, a személyzet cetlizik. Nem kell, mondja a borissza – de mi van, ha ellenőr? A Várban is büntetgettek, mert rá voltak kattanva, hogy itt aztán lehet bevételeket szerezni a bírságokból. Hát lehetett. Ellenőrzések itt is szoktak lenni állítólag, most még nem hallottam, hogy voltak-e. Azonban néhányakat ez tartott távol az idén a kitelepüléstől. Magam sem kaptam mindenhol cetlit, de amit kaptam, azt se hoztam el, szóval megbüntethettek volna akár engem is. Ez nagyon méltatlan egy ilyen rendezvényhez. Hogy a borásznak azon kelljen izgulnia, mindenki kapott-e blokkot, miközben egyszerre tízen akarnak vele inni és beszélgetni.

Ami szintén gond volt, az a nagyon szűk hely. Az asztalokat annyira közel tették egymáshoz és a pulthoz, hogy alig lehetett odaférni. Az asztalok között lehetetlen volt közlekedni, így mindenki oldalról próbált célhoz érni. Totál tumultus. Lökdösődés. Néha méltatlankodás. Ekkora érdeklődéshez több helyet kellett volna hagyni.

Állítólag 26 borászat volt kint (előrejelzés alapján). Nem írtam össze a résztvevőket, de nekem kevesebbnek tűnt a számuk, főleg, mivel ehhez képest az egyéb témájú kirakodók száma becslésem alapján a borászok számának többszöröse volt. Tájékozatlan vagyok. Talán a szüreti napok csak egy része egy nagyobb rendezvénynek, és ez indokolta a vurstlit, a légvárat, a népművészeti kirakodókat. Nem volt gond, hogy voltak, de a bor jóval kisebb hangsúlyt kapott.

Volt még egy zavaró körülmény: a sütögetős bódék és a borosstandok egymáshoz közeli elhelyezése. Időnként az ételek illata annyira domináns volt, hogy hiába dugdostam az orromat a pohárba, nem éreztem mást, csak sülő húsokat.

Lehet, csak az volt a baj, hogy nem ittam. A Várban kevésbé voltam kritikus. Talán, mert már megszoktam az ottani állapotokat, talán, mert amit kóstoltam, azt nem köptem ki, és egy idő után az elfogyasztott alkohol tompította az éleimet. A rendezvénynek szerintem amolyan bországgyűléses hangulata volt, csak kisebb helyen, amitől zsúfoltabb lett. De akinek az bejött, az itt sem csalódott volna. Amúgy én sem csalódtam. Nem volt rossz. Csak másképp kellene szervezni. De nem hiszem, hogy erről a borászok tehetnek.

Címkék: fesztivál helyszíni szemle szekszárd dúzsi takler sebestyén heimann szent gaál vida fürtös szekszárdi szüreti napok ribling aranyfürt

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr84170464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.09.20. 08:45:00

Mészárosékhoz nem is mentél? Vagy ők nem voltak kint?

Defter 2007.09.20. 09:27:36

Sajnos Mészárosék most kiestek, semmi emlékem, megmondom őszintén :(
Na jó, nem csak most. Talán kellene valamilyen konkrét élmény velük kapcsolatban. Így még nem elég a motiváció, hogy felkeressem őket. Mindig csak itt olvasok róluk, aztán elfelejtem, mire alkalom adódna.

py 2007.09.20. 09:41:53

Mészárosékhoz motivációnak két (pontosabban négy) szó elég: 1. Bodzási kékfrankos; 2. Merops cuvée. Szerintem mindkettő megér legalább egy kóstolást (de többet is): a Bodzási az egyik legszebb kékfrankos, amit 2003-ból ittam, a Merops pedig igen jó ár-érték arányú (minőségében magasabbra pozícionált) bordói küvé, legalábbis ha a pincénél jut hozzá az ember. Emellett pedig az alapborok igen baráti árúak, és "teljesítenek" úgy, mint az ismertebb birtokok jóval magasabbra beárazott derékhada. Persze mindnekinek megvan a maga kedvence, nem akarok túl sokat "kotyogni".

dalton1 2007.09.20. 10:32:06

Én voltam Heimannéknál...a templom mögött voltak eléggé eldugva.
Szombat reggel vettünk pár bort megrendelésre és ellenőrnek néztek minket Sárosdiéknál, a cetlit 3-szor írta újra a csaj hogy minden stimmeljen, még adószám is volt rajta...prsze mi is mondtuk h nem kell de szinte senki nem volt kinn még...

Defter 2007.09.20. 11:04:28

py, nem mondom, hogy nem vagyok elfogult néha, nőből vagyok, na. De kifejezetten szeretek kis pincészeteket megismerni, pontosan azért, amit te is írtál, vagyis sokszor remek borokat lehet találni nagyon barátságos áron. Ráadásul a kis pincészetek emberközelibbek is.
Attól még persze jólesik, ha az ember nagynevű borászokkal is jóban van.

Sárfehér 2007.09.20. 11:58:43

Kedves Defter, sajnos, szíves ajánlásod és minden Szekszárd iránti elfogultságom ellenére sem tudtam eljutni a szüreti napokra, így köszönöm ezt a remek beszámolót.

Gyorsan azért megemlítek néhány szekszárdi bort, ami az útóbbi időben került az utamba. Ilyen Taklerék 2006-os kadarka siller bora, egészen különleges. Továbbá Vesztergombi József (Remetebor) borai újabban egyre több helyen kaphatók, ebből a 2003-as kékfrankost ittam mostanában, egészen egyedi, egyébként Günzer Tamás borait találom hasonló stílusúnak. Günzer Tamásról tudom, hogy használja a lesárazást a vöröseinél, Vesztergombi József is ugyanezt teszi vajon? Ez lehet az oka a hasonló stílusnak?

Heimann nagy kedvenc, sok fikszni lecsúszott tőlük a torkomon. A 2006-os kadarkát és kékfrankost viszont még nagyon fiatalnak és érlelendőnek találtam, ti hogy látjátok? A KF dugóján pedig egészen meglepődtem. :)

Defter 2007.09.20. 13:36:25

Sárfehér, ha idén nem, majd jövőre.
Egy Takler Kadarka Siller pihen a pincében nekem is, még tartogatom kicsit, de nagyon kíváncsi vagyok rá. Szeretem a sillert. Günzer Tamás Cablere különösen kedvencem, de ezt úgyis írtam már itt párszor. Tamástól egyébként épp most kaptam meghívást egy egész napos birtoklátogatásra, lehet irigyelni :))

Sárfehér 2007.09.20. 14:29:46

Kedves Defter,
irigyellek is. Hadd hívjam föl a figyelmedet, hogy I...rS..r boltban láttam Vesztergombi József Szekszárdi Sillert is, nekem a kamrámban vár egyelőre (a pincéért is irigyellek:)))).

muskotály küvé 2007.09.20. 14:42:03

Kedves Defter,
Mészáros-féle kadarka szokott lenni a Corában, szerintem nagyon jó. Talán a Maligánban vettem egyszer fehér kadarkáját, az is jó volt.

amateur 2007.09.20. 14:57:21

Tényleg remek borok voltak Szekszárdon. (Mészáros, Bodri, Vesztergombi, Takler, Sebesyén, Heinmann.) Nem említette még senki Márkvártot, nekem bejött a Szekszárdi Cuvée, a Cabernet Franc és a bikavér is.
(A szagok tényleg szörnyűek voltak, bár a sülteknél jobban zavart a kalacssütőktől jövő vanília és fahéj.)

MalbecNC 2007.09.20. 15:35:40

Ej, kedves Defter, javaslom, hogy legközelebb igyál! ;-)

Mondtam, hangsúlyoztam, hogy nem (!) kell reklám Szekszárdnak, nem azért tettem szóvá a negligálást, hogy hírverés legyen. Most utánanéztem, kora hetvenes évek óta tartják a szüreti napokat és mindig ekkora bika tömeg volt. Sőt! A helyzet annyival rosszabb volt, hogy a még zsúfoltabb volt a rendezvény, pedig a művelődés háztól egész a vasúti állomásig tartott a buli, bár a borpavilonok akkor is elkülönülten helyezkedtek el.

Az idén sajnos rajtam kívüli okok miatt nem tudtam elmenni, csak a tavalyiak alapján mondhatok véleményt, na meg a weblapon meghirdetett programok is segítségemre vannak.

Igazad van, egy picit tájékozatlan vagy, mert nem a Szüreti Napok része egy nagyobb eseménynek, hanem a borozás része a Szüreti Napoknak. Vagyis ez nem egy borfesztivál, hanem egy igazi szüreti napok: felvonulással, vurstlival, bohóckodással, népművészeti pavilonokkal, régen még ökörsütéssel, pónilovazással, stb.
Azt hiszem, nem véletlenül nem reklámozzák jobban magukat a szervezők, ez inkább olyan helyieknek való szórakozás, illetve turisztikai látványosság. Összejönnek a borrendek, szomszédos falvak néptáncosai, kórusai, az ország különböző helyeiről meghívott együttesek (tavaly volt a Ghymes is), tánckarok, külföldi testvérvárosok, és még a fene tudja kik. Hónapokkal előre le kell foglalni a szállást és még akkor is bizonytalan. A jónép egész nap megtömi a városközpontot, és a fesztivál helyszíneit, este aztán elindul a város maradék része is, aki esetleg kihagyta volna a délutáni mulatságokat. Iszonyú tömeg van és ez nem a szervezetlenség miatt van, hanem, mert Szekszárd ilyen kicsi város, alig 36-37 ezer lakosa van. Számtalan helyen próbálkoztak már az évek folyamán, egyszerűen nem nincs több hely, pedig most már utcákat is zártak le a rendezvény miatt és a főtérrel összekötő utcát sétálóutcává építették át, vagyis tavaly először óta lényegesen nagyobb a hely és látod, még így is nehézkes.

A prospektus térkép alapján a belvárosi templom (Közép-Európa legnagyobb egyhajós katolikus temploma.) választja el a Borok utcájától az Ízek utcáját a térkép szerint. Ez nem lehetett kevesebb távolság, mint a Várfeszten az Oroszlános udvarbeli kajálós rész a, vagy a borfaluban a lacipecsenyések a borpavilonoktól. Ezt egyébként én is rühellem, meg a Várbéli Töki pomponosokat is.

Borászokkal beszélgetni, bort kóstolni akkor kell menni mikor nincs tömeg: délelőtt és koradélután. Így szervezem én is a Borfaluban, Várfeszten és a Füredi borheteken is. Tuti van hely, idő és a borász is örül, mert kevésbé unatkozik.

A jegy kontra készpénz vita nem szekszárdi jellegzetesség. Én pölö nem szeretem a kóstolójegyes eladást, mert féldecit nem tudsz kérni, ha páratlan jegyek a bor ára, a kajáért pedig pedig pofátlanul sokat kérnek. Az kóstolás végén pedig úgy kell kicentizni, esetleg újból sorba állni jegyért, hogy ne vigyen haza az ember szuvenírként megmaradt jegyeket.

Visszatérve a borászokra, volt egy nagyon jól kitalált, már több éve működő (tehát tavaly is már), módszer a borászok faggatására és egy kóstolóra. Előre ütemezett terv szerint a plébánia dísztermében mindennap 4-5 borásznak volt egy-egy órányi ideje a bora bemutatására és beszélgetésre, kóstolásra, borászonként 4-5-féle borral, mindössze 500 Ft-ért. Vida és Heimann is tartott bemutatót egyebek közt. Nagyon sajnálom, hogy ki kellett hagynom készültem rá én is. Ezenkívül a Törley gyár tartott két alkalommal este menüsorral egybekötött pezsgőbemutatót, ami szólt a pezsgőgyártásról, fajtákról, kóstolásokról, mindenféle pezsgőizéről. :-).

Most hirtelen ennyi jutott eszembe kiegészítőként. Kár, hogy nem tudtam elmenni, talán hosszabban is tudtam volna még mesélni! :-)

Defter 2007.09.20. 15:42:18

Kedves muskotály küvé, mostanában ritkán írsz ide. Hiányoltalak.
A pince a szüleimé, a borok az enyémek, szép kis gyűjtemény.
Az ajálásokat köszönöm, de mint írtam, "sznob" vagyok, ha megrugdostok is érte: nem vásárolok ilyen helyeken. Nem rosszból (szóval mégsem vagyok annyira sznob). Csak szerencsés vagyok tényleg, és eleve ritkán kell vásárolnom, akkor meg általában közvetlenül teszem. Annyira rászoktam erre, hogy a boltokban csak felmérem a kínálatot, de egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor vettem le valamit a polcról. Most lehet, hogy mégis meg kellene tennem, az említett borok kipróbálására ez a leggyorsabb mód.
Azt hiszem, ma az a siller kerül terítékre a Rubin Borháztól, amit Yvónak is ajánlottam. Vagy valami komolyabb vörös. És állítólag valamilyen ribizli pálinka...
A fentieket nem dicsekvésnek szántam, bár érdekesen hangzik. Csak tények. Ahogy az is, hogy viszonylag kevés bort fogyasztok, bár ez relatív. Nem vásárolok C vagy IS vagy egyéb üzletekben bort. Ember vásárol Btnál, aztán megkóstoljuk, de az is ritka, általában a saját forrásaimból fogyasztunk. De mondom, szerencsés vagyok. Meg is becsülöm a jó dolgomat :) Meg segítek is, ha valaki szeretné.

MalbecNC 2007.09.20. 15:45:20

Egyetértek py-vel, a Mászárosék 2004-es Bodzási kékfrankosa hihetetlenül jó az évjárathoz képest! Éppúgy iható a Merops is! ;-)

Defter 2007.09.20. 16:12:16

Malbec, köszi a kiegészítő infokat.
Az egy-egy órás bemutatóról hallottam én is, csak nem tudtam benézni oda, így is elég kevés időm volt az egészre. De nem nagyon hiszem, hogy ott jobban lehetne faggatózni, azért ott is nagy lehet a tömeg.
A célzás pedig arra vonatkozott, hogy szerintem a szüret mégiscsak a borral van összefüggésben. Bár persze a másik oldala nyilván az, hogy a szüretelők a munka után mulatozzanak kicsit, ezért kell a vurstli és a többi. De én nem szüreteltem, és amúgy is mindent megkritizálok, ugye :)
De látod, tényleg neked kellett volna írnod a rendezvényről, másképp árnyaltad volna az egészet. Én belecsöppentem, első alkalom, kívülálló voltam bizonyos fokig, és vannak elvárásaim egy rendezvénnyel szemben.
A kóstolójegy-cetli kérdés kicsit más. Nem a fogyasztó szempontjából kellemetlen, hanem a borászéból, mivel őt büntetik meg, ha valami nem teljesen szabályos. Nekik macera kiállítani, figyelni rá, főleg nagy tömegben. VP konkrétan ezt unta meg. A stresszt. Mert aki lelkiismeretes, annak ez tényleg stressz. Meg persze büntetésre se vágyik senki. Szóval inkább az a kérdés, hogyan lehetne ezt olymódon megoldani, hogy a látogatónak is megfeleljen, és a borásznak se okozzon gondot a szabályok betartása. A féldecis-kóstolójegyes kérdéshez nem tudok hozzászólni, sajna ebben nincs tapasztalatom, de biztosan igazad van. Szerintem azért arra is lehet megoldást találni.
Most már csak egy kérdésem van: miért nem előtte kommenteltetek ennyit Mészárosékról?? Vagy csak nem maradtak meg bennem a dicséretek? Restanciáim közé bevésve, véleményemet majd megírom itt.

MalbecNC 2007.09.20. 17:20:05

Szívesen. :-)
Az egyórás bemutató egyébként folyamatos, ki-becsászkál(hat)nak az emberek, így bőven van lehetőség a borászhoz férni, főleg, hogy az átlagemberek nem erre a programra buknak ugye… Javaslom jövőre tervezd be!

Kritizálni lehet, csak mindent a maga szintjén: egy szüreti fesztivál nem ugyanaz a kategória, mint egy borfesztivál. A rendelkezésre álló hely nem akkora, mint a Vár, a többi elvárásod szerinti problémák (jegy v. készpénz; lacipecsenye a borpavilon mellett; irdatlan tömeg) nem szekszárdi sajátosság, szervezetlenség. Sztem. Amúgy meg képzeld be a Várba a szentendrei felvonulást a népművészekkel és a nézőkkel együtt és máris ott vagy!:-)

Ha én írtam volna, se dicsértem volna halálra a rendezvényt, egész biztos. Viszont az árnyalás kiterjedt volna az igen széles skálán mozgó kulturális programokra is: különböző iparművészek bemutatójára, koncertekre, színpadi bemutatókra (Pl. ExperiDance) és a programhoz kapcsolódó Vásárok Világa Konferenciára. Ja, és volt humorfesztivál is! :-)

Megnéztem volna, hogy mi van a Szekszárd Rt. Kínálatában, a vendég Eurobor is izgatta a fantáziámat, na meg a kötelezők között szerepelt volna a Vesztergombi is, mármint a Ferenc és kizárt dolog, hogy kiköpöm a Takler Regnumot! :-) És nemtom… vajon a Fekete Misi volt?

Elvárásom nekem is van, például rohadtul nem szeretem, hogy a Borfaluban a fülembe/poharamba ordít a cigány-, meg egyéb zenekar, a borospavilonok előtti padokon elterülnek kolbászt és egyéb szagos dolgokat evő emberek és evés után minden további nélkül rágyújtanak egy szívarra, cigire. A Várban pedig az igen borsos belépőjegy izzaszt meg, valamint, hogy az emberek bárpultnak nézik a pavilonok ablakait… Na, meg hogy miért vitték olyan messze Szentendrét! ;-)

A beszámoló mindenképpen hasznos volt, örülök, hogy hosszú évek óta legalább egyszer megemlítésre került Szekszárd több évtizedes és sztem híres programja. Ha pedig valaki mégsem kapott volna kedvet, hogy jövőre eljöjjön az ő dolga! :-)

at 2007.09.20. 17:37:10

A borfesztiválrol teljesen jól írtál és én pont az általad leírt negatívumok miatt csak egyszer voltam.Akkor is szinte menekül az ember,főleg aki utálja a lökdösődést,tülekedést.
Sajna ez inkább egy vásár ahol borászok is vannak.
A fizetést azt valóban a kuponnal lehetne itt is megoldani ami szerintem nem túl bonyolult,de teljesen jó megoldás.A bp-i pálinkafesztiválon már az első évben így kezdték,mivel ilyenkor az ellenőrzés az magátol értetődő és így lehet ezt a leg egyszerűbben kivédeni.
Én a pincében kóstoltam Mészároséknál szinte az összes tétel nagy élmény volt.Hasonló a helyzet Heimannéknál is,szinte minden boruk szerintem rendkívül jól sikerült legfőképp a 04-es cerves ízlett nekem.

Defter 2007.09.20. 18:31:04

Most is beterveztem a bemutatót, csak nem jutott rá idő, mert túlságosan szeretek beszélgetni. Jövőre másképp szervezem a dolgot, ez már biztos, mert persze ismét ott a helyem. Most az is volt a gond, hogy egy ismerős próbált szállást szerezni, és nem sikerült, szóval be voltam határolva időben.
A dohányfüst valóban nagyon zavaró, de hát van, aki az ilyen rendezvényekre inni jön, nem borsznobként szaglászni és ízlelgetni. Amúgy is inkább nekik szól szerintem az egész, hisz a fogyasztást is ők produkálják. Ezt nem rossz értelemben írtam. De ettől lesz kevésbé veszteséges. Főleg, mivel a kóstolásnyi mennyiségeket zömmel ingyen adják (bár ez most egy olyan buli volt, ahol fizettem is).
A rendelkezésre álló hely azért nem volt olyan kicsi, csak érdekesen használták ki (készültek az esőre is), és a sütögetősökkel is csak a szélirány miatt volt gond. Vagy mert nem is fújt a szél?

muskotály küvé 2007.09.21. 10:43:04

Kedves Defter,

Azért el szoktam olvasni a cikkeket, csak sokszor nincs hozzáfűznivalóm...
Melyik pince a szüleidé?

Kotyogó 2007.09.21. 15:52:41

Kedves Defter!
A Szent Gaál prémium kategóriája azért sokkal jobb, mint azt Te leírod. Igaz a 2004 és 2005-ös borokból csak párat kóstoltam, de pl. a 2003-as Kadarisszimó - remélem jól írtam le - nagyon finom bor, ahogyan a Passionata is.

Benikuty 2007.09.21. 18:09:39

Defter,ne kend másokra,hogy nem tudtál a Mészáros Pálról.
Többen,s magam is többször kommenteltünk
arról,nagyon jó nyomon jár,és mára többek szerint a villányi regióban ott van a legjobbak közt.
Máskor ne hagyd ki,amúgy köszönöm a tudósítást.Élveztem minden sorát.
Üdv,Benikuty,a tíz éves westie kan.

MalbecNC 2007.09.22. 01:18:30

Hát, Kotyogó a 2004-es borok, csak halvány másolatai a 2003-as nagy boroknak! Inkább csak árban közelítik meg, mint minőségben. A Passionata mégcsak, de az Obsessio kifejezetten csalódás volt. Én a helyükben nem jöttem volna ki ezekkel a borokkal, vagyis "nevekkel" jobban jártak volna, ha sima CF-et és Merlot-t.
a 2003 Kadarissimo pedig biztos jó lehetett az elején, de mire hozzám ért egy túlcicomázott illatú, körömlakkízű bor volt. Gonoslom nem mostanában ittad, hanem valamikor frissiben, ahogy kijött.

A 2004-es Q cuvéet gondolom azért vitték, mert az egyetlen olyan boruk, amin plecsni is volt. Valahol megjutalmazták őket egy ezüsttel. Sztem nem nagy durranás: egy szép KF + Cabernet-k házasított bor. A 2003-as abból is szebb volt.

2005-öst még nem ittam tőlük semmit.

MalbecNC 2007.09.22. 01:20:56

Kedves Benikutty, Mészáros Pál a szekszárdi régióban van az igen jók között! :-)

Benikuty 2007.09.22. 06:04:09

MalbecNC!
Természetesen tévedésből írtam Villányt.
Elkővettem azt a hibát,hogy ellenőrzés nélkül elküldtem.Talán még Te is elhiszed,tudom hol és kinél jártam kb fél tucatszor.
Egyszerüen kicsinyes kötözködésről van szó,jó a másikat leoktatni,mert Te is olyan nagyon okos vagy.

MalbecNC 2007.09.22. 09:23:44

Hát... eszem ágában sem volt kioktatni. Ez egyszerű pontosítás volt. Fogalmam sincs, hogy hányszor voltál Mészároséknál, az nem derült ki abból a pár mondatból.
Ha mindenáron kötözködést akarnál kivenni szavaimból, akkor inkább a mondat másik felére koncentrálj, mert sztem nem a legjobbak, hanem az igen jók között van! :-)

egri Fehér 2007.09.23. 00:50:17

re: "Mészáros Pál a szekszárdi régióban van az igen jók között!"

Vagy a Dél-Pannon Borrégió Szekszárdi Borvidékén?? :)))

hasogatom azt a szőrszálat, nagyon hasogatom...

Benikuty 2007.09.23. 07:58:52

:-)
Megyek kombázni...

Benikuty 2007.09.23. 08:01:44

...vagy inkább gombázni,ámbátor nekem a kombázni jobban tetszik...

Defter 2007.09.23. 18:19:29

Beni, nem kentem másokra, és azt sem mondhatom, hogy nem hallottam Mészáros Pálról, csak valahogy nem Kotyogó stílusában írtatok róla, így nem vettem fel a képzeletbeli kötelező listámra. Eddig. A megjegyzés csak poén volt, de én se lehetek mindig formában :)
Most már tényleg nem fogom elmulasztani legközelebb, akárhol is. Amúgy hova jársz gombászni?
Muskotály küvé, a szüleimnek csak sima pincéjük van, nem boros, csak ott tartom a saját készletem :)
Bár a másik ötlet jobban tetszik.
Kotyogó, az ízlésünk nem egyforma, ezt már mind a ketten észrevettük, azt hiszem. Ebben az esetben azonban nem igazán mérvadó a véleményed, mivel a 2003-as és a 2004-es borok között mindenhol nagy különbségek vannak. Ezek a borok nem voltak különlegesek számomra, de a kadarkák tetszettek. Pedig a sima a Kastély sorozatból volt, és tényleg érdekes savanyka volt benne. Attól még. Sőt, a fehérre még most is elég élénken emlékszem (mm szinte érzem is), igazán különleges aromákkal bírt. A komolyabbak azonban nálam nem ütötték meg ugyanazt az élvezeti szintet a maguk helyén. Sajnálom. De próbáld ki őket te is, aztán megbeszéljük.

MalbecNC 2007.09.23. 20:27:52

Nem, kedves egri Fehér, mikor "szekszárdi régiót" említettem, akkor -bár nemtom Benikuty is úgy akarta-e,- én a régió szó szerinti értelmére gondoltam, mint "táj, vidék, környéke", vagyis röviden "Mészáros Pál Szekszárdon van...stb". Azért is írtam kisbetűvel, különben nagybetűvel lett volna helyes.

Másfelől amire Te gondoltál az "borrégió" hivatalosan, ami ha jól tudom, még csak kettő van lovaggá ütve: a Balatoni Borvidéki Régió (Balaton Borrégió) és a Duna Borvidéki Régió (Duna Borrégió), bár az utóbbit valahogy senki nem akarja használni, rendre Alföldi Borrégiónak, vagy ilyesminek titulálják.

Magyarország déli borvidékeit leginkább Pannon Borrégiónak említik, azt viszont nem tudom, hogy törvényileg hogy állunk. Te ezek szerint többet tudsz. Segítesz?

Sárfehér 2007.09.24. 11:22:11

Mellék: Kedves Defter és Benikuty, én is szeretek gombászni, kedvencem a Vértes. Szombaton csak két darabot szedtem le, de együtt 2,5 kg-ot nyomtak. Hagytam még három kezdeményt, amiért visszamegyek a hét közepén. Vesztergombi József Szekszárdi Siller 2006-ot ittam hozzá... (Egyszer megvitathatnánk, hogy milyen gombához milyen bor való.)

Defter 2007.09.24. 12:35:48

Sárfehér, ez tényleg érdekes téma lenne, bár én annyira nem értek hozzá. És errefelé kevés a gomba :( Vagyis nem olyanok az erdők.
Mindenesetre itt még a következő kérdés a gomba után az elkészítés módja...

Benikuty 2007.09.24. 13:07:14

Lám-lám,kedves Defter,Te is csak arra figyelsz,aki erőszakos.Én nem Kotyogó vagyok,s ezt nem bánom,s Ő sem bánja,hogy nem Benikuty.
Gombázni a Pilisben voltunk,szárazság ellenére meglepő mennyiségő laskát,őzlábat,s vargányát szedtünk.
A pörkölt halászlé főző bográcsban készült,lecsós alaplével.Természetesen a lé jól beforralva,mert ugy,nem főtt gombát készítettünk. Hudák Zoltán 2006-s szürkebarátot ittunk hozzá-Balatonfüredről.Szoktam őt is emlegetni Hogy is mondják itten a nagyok: afféle besztbáj.Vagymi.
Aztán lehetett jót szundítani a napon.
Ami még fontos:volt velünk profi gombász.

egri Fehér 2007.09.24. 17:03:24

MalbecNC: csak vicc volt, de azt is elcsesztem, valóban Pannon Borrégió az, amire én gondoltam. A tv./rendelet ha jól tudom, folyamatban van.

nudlee 2007.10.23. 17:11:00

Hogy is mondtad? Borászokkal bratyizás :)
"Ferkó" is így mutatkozik be általában kóstolásnál ;)

süti beállítások módosítása