Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nincs hétvége, hogy ne lenne valami

Ne vonják meg maguktól az örömöt, fesztiválozzanak

2007.08.31. 08:48 - Az Alkoholisták

A fesztiválszezon folytatódik, fellángol és kiteljesedik, ezúttal nem kevesebb, mint három eseményre hívjuk fel fogékony olvasóink figyelmét. A Kárpát-medencei borászok második találkozója holnap-holnapután lesz, a 16. nemzetközi pezsgő- és borfesztivál a jövő hét második felében, a harmadik Tokaji ősz egy újabb hétvégével később.

A Kárpát-medencei borászok történetesen a dettó hagyományos budafoki fesztiválozás keretei között randevúznak a Leányka utcában. Aki szereti, ha nemcsak nagyon, hanem kevésbé ismert mesterek is töltögetik műveiket a poharába, annak kétségkívül ott a helye. Előzetes híreink szerint jelen lesz egyebek közt Bock József és Takler Ferenc, Gál Tibor és Laposa József, Bárdos Sarolta és Berecz Stephanie, sőt maga Feind Lajos is – akinek syrah-ját okvetlenül megkóstoljuk, ha eljutunk az eseményre. Ahogy a határon túliakat sem hagyhatjuk ki: Bott Frigyest a Felvidékről, Maurer Oszkárt a Vajdaságból, Balla Gézát Erdélyből, Rozsmán Istvánt Szlovéniából. Szeptember 1–2., Budapest, XXII. kerület, Leányka u. 1/B, Oroszlános udvar.

A várbeli borfesztiválról mit is mesélhetnénk? Ez az etalon, ez a legnagyobb, ezen állítanak ki a legtöbben, ez az, amiről még azok is tudnak, akik semmi másról nem tudnak semmit. Tizenöt ország, kétszázhúsz borászat, háromezer-háromszáz bor, kóstolják végig az összeset. Az idei sztárvendég Dél-Afrika. Az alapvető helyszín, mint mindig, a budai Vár – lesz egy s más a szentendrei skanzenben is, de az szegényesebb –, a felhajtás szeptember 5-én kezdődik, 9-én végződik.

A háromhetes dorbézolást szívünk csücske, a Tokaji ősz koronázhatja meg, amelynek vezérmottója az idén "az egyediség védelme". Írtunk már a Tokaji Bormívelők Társaságának ébredezéséről, a publikum viszont csak szeptember harmadik víkendjén szembesülhet a közösség első eredetvédett boraival. Ezeknek fontos küldetésük van: megmutatják, hogy a TBT nem valami vergődő szervezet, hanem nagyon is él, vannak céljai, és tesz is azokért, sokat. A helyszínek és a programok színesek, a borok kitűnőek, a borászok lelkesek, a hangulat családias, a kosztról jó éttermek séfjei gondoskodnak. Újítás, hogy lehet csak a vacsorákra is jelentkezni. Ne vonják meg magukról az örömöt.

Címkék: híradó borfesztivál tokaji ősz kárpát medencei borászok találkozója

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr13152817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defter 2007.08.31. 09:32:33

Kifelejtettétek a Szekszárdi Szüreti Napokat szept. 13-16. között.
Kotyogót viszont boldoggá teszitek :))

szulfit 2007.08.31. 15:30:52

Azért a Tokaji Ősz árairól emlékezzünk meg ezen a helyen: 2 főre 80 ezer forint a történet, ami kb. a duplája annak, amit magánemberként az embernek Tokajon egy hasonló kör esetében fizetni kellene (de persze szinte sohasem fizet ki, mert a borászok ritkán kérnek pénzt a kóstolóért). A projekt haszonélvezői pedig nem az alultőkésített kispincészetek, hanem a szervezők és a javarészt nagybirtokokból álló háttér.

Szóval lehet, hogy ez az Alkoholisták szíve csücske, de én inkább kihagyom.

csite 2007.08.31. 20:26:58

szulfit: voltál már ilyenen? tudod, hogy működik?
add össze jól, mit kapsz érte, milyen színvonalon, és utána szólj ha nem klappolt!

(nekem szívem csücske)

Borboszi 2007.08.31. 21:30:22

... most egy nagyot sóhajtottam... :-)

Érezzétek jól magatokat a Borfeszten. Just take it easy...

... ja igen, megvoltak a wachau-i rizlingek és veltelinik hétfőn... megértettem a rajongást... csatlakozom. :-)

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.09.01. 00:30:21

A Várba ki kell menni. Csak érdemes kerülni a tömeget.

A Tokaji Őszt meg idén végre ki fogom próbálni. Majd meglátom, milyen lesz, de így előre én egyáltalán nem sokalltam az árat. Számoljunk csak. Szállás reggelivel mondjuk 5 ezer. Olyan kóstolót, ahol együtt van Homonna, a Bott Pince és a Dorogi testvérek, várom a jelenkezőt, aki szervez nekem ingyen. Addig számolok rá gyenge 4 ezret. Még egy kóstoló van szombaton, mondjuk csak 3-ért. Este borvacsora, egy ilyenért simán elkérnek 9-et. A vasárnap délelőtti dűlőtúrát vegyük ingyenesnek. Aztán ebéd, borokkal, Agárdi pálinkával, állófogadással, az összes résztvevő pince boraival. Amit én ettől várok, az külön legalább 12 lenne. Ez eddig 33. Aztán a megfizethetetlen logisztika. Kisbusszal visznek mindenhová. és megszervezik az egészet helyettem.

Remélem, nem csalódom majd, de én azért, amit várok, nem tartom soknak a 40-et fejenként.

MalbecNC 2007.09.03. 12:48:38

Érdeklődöm, hogy van-e valami különleges oka, hogy a Szekszárdi Szüreti Napokat állandóan kifelejtitek?
Az, hogy messze van Pesttől nem lehet oka, mert messze van Tokaj, Balaton, Kecskemét, Debrecen, meg Szeged is, amelyekről rendre adtok tudosítást, vagy legalábbis reklámozzátok, az utolsó három tekintetében pedig önálló értéke nem nagyobb, mint egy történelmi borvidék mintegy minimum 40 éves hagyományos szüreti eseménye, látnivalósága. Az sem lehet indok, hogy regionális a kínálat, hiszen Tokaj, Balaton is az. Tehát miért marad titokban részetekről a Szekszárdi Szüreti Napok?

Albert gazda 2007.09.03. 13:13:53

Kedves Malbec, nincs különös oka. Egyszerű oka van ehelyett: arról írunk, amiről tudunk. A tudást pedig gyakran úgy szerezzük meg, hogy kapunk közleményt (komáromi borgála, kárpát-medencei borászok), meghívót a beharangozó tájékoztatóra (borfalu, borfesztivál), észreveszünk az utcán egy plakátot (balatonboglári édes élet) és így tovább. Ha a szekszárdi szervezők szóltak volna, mondjuk, emilben, hogy figyeljetek mán, van ez a jó kis esemény, biztosan nem hallgattuk volna agyon. Hát ennyi, semmi több.

MalbecNC 2007.09.03. 13:16:47

Nézegettem a Tokaji Ősz honlapját. Nem derül ki, hogy a programcsomagokon kívül lehet-e helyszínen, valami koncentrált helyen kóstolni?
Gyönyörűek az ajánlatok, ha éppen lenne felesleges pénzem és időm ki is próbálnám.
Engem inkább a száraz tokaji borok érdekelnének, ahhoz meg végiginni sok aszút, meg késői szüretet, meg mittoménmit luxus. Nem igénylem az exkluzív vacsorát sem, simán ellenék pár pogácsával. Van ilyen lehetőség, hogy az ember felül a Tokaji Expresszre, végigkóstol pár bort és este hazamegy? Ha igen, akkor miért felejtették el feltűntetni (rejtették el a honlapon), ha nincs akkor meg miért nincs?

Mielőtt kapnám a támadást! Nem a bazáros, kolbászos, mézeskalácssütős, cigányzenés falusi eseményt hiányolom..

dalton1 2007.09.03. 13:17:04

Akár írtok róla akár nem én megyek! Amúgy meg a részleteket itt lehet olvasni: www.babitsmuvhaz.hu/index.php?action=showevent&datum=2007-09-13

MalbecNC 2007.09.03. 13:28:01

Köszönöm a válaszod kedves Albert gazda, de nagyon nem nyugtattál meg.
Sőt meglepődtem egy kicsit. Számomra ez a blog egy független információ forrás olyan helyekről, borokról, borászokról, amelyekkel nem találkoztam, vagy ha igen, akkor összevetem a saját tapasztalatomat, véleményemet at tiétekkel. Egyebek közt azért olvasom, hogy értesüljek borokról, borászokról, dolgokról, ami elkerülte a figyelmemet, hátha valamelyik kedvencemnél van valami újdonság.
Meghívót a nem-függetlenek szoktak kapni (Decanter, Borigó, Eszencia), amely újságok vélemyényét fentartással fogadom.
Miután a szekszárdi szervezők elfelejtettek szólni Nektek, tudnál úgy kezelni engem mint egy plakát és felvenni a Szekszárdi Szüreti Napokat egy következő híranyagba? :-)

MalbecNC 2007.09.03. 13:31:35

Kösz Dalton!:-)

A tavalyi élményem és az idei program alapján azt hiszem nem fogod megbánni, ha elmész. Sztem pazar egy buli volt a tavalyi!

Albert gazda 2007.09.03. 13:43:21

Kedves Malbec, félreértettél: ahhoz, hogy írjak valamiről, tudnom kell, hogy az a valami van, és tudnom kell azt is, hogy az a valami érdemes-e arra, hogy írjak róla. Ez utóbbi kétféleképpen lehetséges: vagy vannak élményeim (a legevidensebb példa a borfesztivál), vagy hitelesnek találom a szervezőket és/vagy a résztvevőket (tokaji ősz, kárpát-medencei borászok). Lehet, hogy alulinformált vagyok, de sose állítottam az ellenkezőjét: a szekszárdi fesztiválozáson én még jártam, róla szinte semmit nem hallottam, a napi munkám mellett eleve sokkal-sokkal ritkábban jutok el vidékre, mint szeretném. Ez van. Hozzászólásaitok viszont hasznosak, én is okosabb lettem általuk, a nyájas olvasók ezrei meg pláne. Ezúton is köszönöm.

MalbecNC 2007.09.03. 14:05:39

Maradjunk a félreértésben.
Vessenek magukra a szekszárdi szervezők, hogy nem reklámozták a fesztiváljukat mélyvörös, magassarkú cipőben lengedező női lábakkal, mert akkor észrevettétek volna.:-)
Nem vagyok sem borász, sem szervező, csak egy szekszárdi borokért rajongó borinyenc, aki kezdi megérteni, hogy a marketing a lényeg, nem pedig a bor.

Defter 2007.09.03. 14:07:05

Kedves Albert, akkor most felveheted a naptáradba a Szekszárdi Szüreti Napokat, mert minden évben van. Nem baj, hogy nem írtál róla, ezért szóltunk. Jövőre már baj lesz :) Amúgy említette már egy-két hozzászóló az eseményt egyéb postoknál.
A résztvevők pedig eleve hitelesek, hisz ha jól tudom, nagyjából mindenki ott lesz a szekszárdi borászatok közül, aki számít - legalábbis nagyon remélem. A többiről nem tudok, mert még nem voltam én sem. De majd most :))

MalbecNC 2007.09.03. 14:21:42

Várjál Defter, az, hogy már tud róla Albert gazda még nem elég, azt is tudnia kell, hogy az a valami "érdemes-e arra, hogy írjon róla". :-)

Nem akarok nagyot mondani, de legalább 30 éve van műsoron a szekszárdi szüreti mulatság, és mindig is több volt, mint egy "falusi vigadalom".

Az összes borásznak lesz saját standja, aki ma számít ezen a borvidéken, ebben biztos vagyok, bár az esemény honlapja itt is defektes információ szempontjából.
Én élveztem tavaly és már vagy 10 éve és biztos vagyok, hogy az idén is így lesz.
Mesélünk majd róla? :-)

MalbecNC 2007.09.03. 14:35:54

Még egy kiegészítés Albert gazdának.
Alapvetően nem azt hiányoltam, hogy miért nem mentek el a szekszárdi fesztiválra, vagy miért nem lelkendeztek róla előre mintegy beharangozásként egy várható izgalmas eseményeként. Ha egyszer nem voltál ott és nem is hallottál róla miért is ajánlanád. (Azon azért egy pillre elgondolkodtam, hogy vajon egy borinyenc hogy hogy nem tud egy híres és igen neven borvidék, mint Szekszárd boros eseményéről, még hírből sem.)
Ha nem érsz tá, akkor nem érsz rá.
De egy link már tökéletesen kielégített volna engem, mint egy utalás a többi mellet, hogy lám-lám lesz ám ez is, hátha valakit érdekel. Mint a szegedi borfesztivál, vagy mi volt még, ahol nemtom mi, de felkeltette az érdeklődéseteket.

Albert gazda 2007.09.03. 15:06:32

Még egyszer köszönjük a hírverést olvasóink nevében is.

Alejandro 2007.09.03. 15:18:12

Budafok nagyon érdekes volt: nem is egy, hanem két fesztivál egyszerre.
A felvégen a klasszikus fesztivál, gagyiárusokkal, lacikonyhákkal, és az egész központjában egy helyen, koncentráltan a nagyok. Hab a tortán az esti Dresch Quartet!
Az alvégen pedig a nyitott pincék, én itt éreztem jobban magam valahogy. Kóstoltam Garamvári új cuvée-jét (alig néhány napja élesítették, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah), kellemes, ár-érték arányban oké.
Aztán a Katona Borház Wellness Selectionje lecsábított egészen a Borkő utcáig is. Nem bántam meg. Semmi megvilágosodás, de szép borok. A 2003-as Cabernet Sauvignonon jól áll a kis barrique-zakó, tényleg hozzátesz. A Semillon pedig harmonikus, közepesnél picit nagyobb testével helytáll az egyébként erős hazai fehér mezőnyben is, úgy gondolom.
Csúcsélmény végül csak a központi rendezvényen, a balatonfőkajári Mestereknél: Feind 2004-es kései szüretelésű Zenit, és az abszolút csúcs, a botrytises (!) 2001-es Olaszrizling.

Defter 2007.09.03. 16:07:16

Oké, Malbec, majd mesélünk róla, és talán Albert is elhiszi, hogy érdemes. Engem mondjuk inkább az lepett meg, hogy ha jár a Várba rendszeresen (mert gondolom igen), akkor hogyhogy nem hallott még róla. Vagy valamelyik alkesz kolléga. Mert a szekszárdiak ott azért mindig megemlítik, hogy a következő hétvége meg az övék legyen, vagyis invitálnak rendesen.
De tényleg nem akarok rosszat mondani Albertre, ezt tényleg meghagyom jövő ilyenkorra, bár remélem, akkor már nem lesz erre szükség.
Az egyetlen gond a szekszárdi rendezvénnyel, hogy szállást nehéz szerezni. Na jó, van még egy, de azt már említette valaki: nincs marketing arrafelé, nincs hírverés, és engem is zavar, hogy a résztvevők listáját nem lehet megtalálni, pedig biztosan van olyan is. A szervezésről egyébként tényleg nem tudok semmit, ahogy a minőségről sem. De majd kipróbálom, aztán megírom ide jól a jövő hétvégén :)

MalbecNC 2007.09.03. 17:26:05

Ok, egy kicsit azért most hülyén érzem magam, mert ez most
1. olyan, mintha egy csajágaröcsögei borfesztivált erőltettem volna, mondván ott milyen szuper borok vannak,
2. sikerült "hírveréssé" minősíteni a rosszalásomat és
3. megsimogatta az óvóbácsi a fejemet....

Ez most így sikerült.:-)

MalbecNC 2007.09.03. 17:33:00

Defternek: Azért még van egypár "gond" Szekszárddal. Nem bírnak összefogni a borászok, sehol egy fikarc tábla, hogy borvidéken jár az ember, stb.
A borfesztre meg nem kívánok több embert! Így is sorba kell állni órákat egy jobb borért. :-)

Defter 2007.09.03. 19:38:41

Malbec, ne vedd a szívedre, nem érdemes. Tudod, elég, ha te tudod, mennyire jó lesz :) Ráadásul így legalább tényleg nem lesznek még többen. Aztán majd bánhatják, mert leírjuk, mekkora buli volt.
Azért kicsit megijesztettél ezzel a sorbanállással... De el nem tántorítottál :)
Amit írsz, valóban gond, nem is értem, miért nem hajlandóak egyirányba menni, hisz egyre több példa van erre kis hazánkban. Valahogy a szekszárdiak még nem értek meg a közös akciókra, azt hiszem. Csak nehogy nagy hátrányba kerüljenek a többi borvidékkel szemben. Az egriek pl. nagyon jól elindultak, és néhányan látják már Szekszárdon is, hogy merre van a helyes út, csak talán túl sokan vannak ahhoz, hogy egyetérthessenek, vagy túl nagy a demokrácia, nem tudom. Még olyan személyt se tudnak választani, aki a dolgok élére állhatna. De azért kicsiben, helyi szinten már kezdenek jó dolgokba, összefognak, segítik egymást. Talán egyszer majd nagyban is tudnak jól gondolkodni. Közösen.

Defter 2007.09.03. 20:38:03

Hú, most látom, hogy a bormarketing.hu azért lepipálta az alkeszeket. Ez gáz :( Náluk még Badacsony, Sopron és Noszvaj se maradt ki, Szekszárdról nem is beszélve :))

dalton1 2007.09.03. 23:35:49

Én tavaly előtt is voltam, de akkor leragadtunk Sárosdiéknál majd egy nehézkes sátorverés következett a város szélén éjzsaka borgőzösen egy csatorna mellett...sőt tavaly is voltam akkor sok rokon lélekkel együtt töltöttem az éjszakát a vasút állomáson majd futás a busz után hajnal 4-kor...idén is kb. így tervezem mert nem bántam meg! Sőt!

Árban százszor korrektebb mint a Bp-i rendezvények. A borok jók, és még a híres borászok is beszélnek a néppel! Ez nagy dolog az átlag borfogyasztónak!
süti beállítások módosítása